Menu
Spaargeld & Pensioen

Wat is een goudbaar en hoe je verkoop je een goudbaar?

Als we het over goud hebben, denken veel mensen als snel aan sieraden of munten. Niet gek, want hier zijn inderdaad veel gouden exemplaren van in omloop. Toch is dit niet het enige goud dat je tegen kunt komen. We kennen namelijk ook nog goudbaren. De meeste mensen hebben hier weleens van gehoord, maar lang niet iedereen weet wat een goudbaar is. Geldt dit ook voor jou? Dan ben je hier aan het juiste adres. In deze tekst vertellen wij jou namelijk alles wat je moet weten over een goudbaar. Hier houdt het niet bij op, want we leggen ook uit hoe je een goudbaar verkopen aanpakt.

Wat is een goudbaar?
Kort door de bocht is een goudbaar niets anders dan een staaf van goud. Vandaar dat baren ook wel bekend staan als goudstaven. Als je een goudbaar in bezit hebt, kan dit jou veel geld opleveren. Dit komt vooral doordat de meeste goudbaren uit zuiver goud bestaan. Reken je overigens niet te snel rijk. Waarom niet? Omdat niet iedere goudstaaf evenveel geld waard is. Goudbaren kunnen namelijk behoorlijk veel van elkaar verschillen.

Goudbaren verschillen onder meer in formaat van elkaar. De kleinste goudbaar die je kunt kopen weegt slechts 1 gram. Vind je dit wat aan de kleine kant? Geen probleem, want je kunt ook een goudbaar van 1000 gram kopen. Deze goudstaaf is aanzienlijk groter. Verder zijn er ook goudstaven van 2,5, 5, 10, 20, 31,1, 50, 100, 250 en 500 gram in omloop. Uiteraard hangt het gewicht van de goudbaar samen met de prijs. Hoe zwaarder de goudbaar, des te meer hij waard is.

Waarde van een goudbaar bepalen
Ben je in het bezit van een goudbaar en wil je hier graag afstand van doen? Dan kies je ervoor om jouw goudbaar te verkopen. Hierboven haalden we al aan dat niet iedere goudstaaf hetzelfde is. Ga daarom nooit over één nacht ijs als je een goudbaar wilt verkopen, maar zorg er eerst voor dat je weet hoeveel jouw goudbaar waard is. Je kunt de goudstaaf zelf wegen en vervolgens aan de hand van de goudprijs de waarde inschatten. Toch heeft deze aanpak niet onze voorkeur. Je kunt namelijk de fout ingaan. Laat de waarde daarom liever bepalen door een goudexpert. Doordat hij alles over goud weet, kan hij een nauwkeurige inschatting maken van de waarde van jouw goudbaar.

Goudbaar verkopen
Voordat je een goudbaar kunt verkopen, moet je eerst een geschikte koper vinden. Probleem is alleen dat veel mensen niet weten hoe zij dit doen. Verkoop jouw goudbaar in ieder geval nooit via het internet. Dit is namelijk vragen om problemen. Bovendien ben je niet verzekerd van een eerlijke prijs. Richt je daarom liever tot een specialist op het gebied van goud inkoop. Hier kun je jouw goudbaar vaak kosteloos laten taxeren. Na deze taxatie brengt de goudexpert een bod uit. Staat dit bod jou aan? Dan kun je jouw goudbaar direct verkopen.