Rubriek

Sport & Beweging

Rubriek

Af en toe heeft iedereen wel een periode dat ze geen zin hebben om te sporten. Binnen is het nu lekker warm dus buitensporten zal minder leuk zijn en wanneer u eenmaal op de bank zit komt u er lastig weer vanaf om te gaan sporten. Als u eenmaal een paar keer heeft overgeslagen zult u gouw merken dat dit veel vaker gebeurt of dat u soms een week helemaal niet gaat. Hoe kunt u de motivatie weer terug krijgen om even lekker te gaan sporten.

Zet uw sporttas klaar

Bent u van plan om na het boodschappen doen te gaan sporten? In de meeste gevallen zult u eerst op de bank belanden en voordat u de motivatie vindt om te gaan sporten is het alweer tijd om naar bed te gaan. Ze daarom ’s ochtends al uw sporttas klaar en op een plek die niet te missen is. Zo zult u sneller de tas pakken en gelijk door gaan naar de sportschool. Vindt u het dan nog steeds lastig, neem de tas dan mee in de auto en rij gelijk na uw werkt door naar de sportschool.

Reserveer een tijd

Wegens corona zult u nu ook een tijd moeten reserveren om naar de sportschool te gaan. Zo kunnen ze er voor zorgen dat er niet te veel mensen aanwezig zijn. Ga dan niet op het laatste moment een tijd reserveren om er achter te komen dat het vol zit. Reserveer in het begin van de week de juiste tijd zo kunt u er ook niet onder uit komen. Er zal dan toch meer druk achter staan om toch te gaan en dit zal u toch een zetje in de rug geven.

Ga samen sporten

Als u alleen gaat zal er minder motivatie zijn en zult u geen stok achter de deur hebben. Wanneer u elke week een vaste avond afspreekt met een sportmaatje zult u weer zin krijgen om te sporten. Het is gezellig en u bent ook nog eens goed bezig. Het is dan wel belangrijk om een vaste dag en tijd af te spreken zodat het in uw wekelijke routine zit.

Ga voor gezondheid

Bedank af en toe ook even waarvoor u gaat sporten. Het is heel erg belangrijk voor uw gezondheid om in beweging te blijven en lekker te gaan sporten. Het zorgt voor een goede doorbloeding en verbeterd uw conditie. Denk ook altijd even aan het gevoel dat u krijgt door sporten, u voelt zich fit en lekker in uw lijf dat ook erg belangrijk is.

Dwing u zelf af en toe om te gaan sporten en u zult merken dat het een stuk makkelijker zal gaan.

Bij een ander zult u het al gouw opmerken maar bij u zelf heeft u het niet zo gauw in de gaten, een krommer rug. Als u er geen last van heeft zult u niet snel denken dat uw houding niet goed is. Er zijn echter een aantal tips waardoor uw houding beter wordt en u zult dan ook mindersnel last hebben van uw rug.

Oefening 1: tegen de muur staan

Zoek een muur in huis de helemaal vrij is zodat u er met uw rug tegen aan kunt staan. Zorg daarbij dat uw hele rug tegen de muur aan staat. De bolling in uw rug of uw holle rug moet dus ook de muur raken. Zorg dat uw knieën iets gebogen heeft zodat uw rug zich makkelijker kan ontsnappen en goed recht kan worden tegen de muur. Wanneer u deze oefening elke ochtend herhaald zult u merken dat u beter recht opstaat.

Oefening 2: Lig op een foamroller

Wellicht kent niet iedereen de foamroller maar het lijkt een beetje op een opgerold yogamatje. Als u hier met uw rug op gaat liggen kunt u uw schouders wat laten hangen. Dit help bij het stretchen van uw rug en zorgt voor ontspanning.

Oefening 3: Duw uw bekken naar voren

Deze oefening voert u staand uit. Zet daarbij beide handen op uw onderrug en duw uw heup naar voren. Dit helpt bij als u een holle rug heeft maar zal in het algemeen ook helpen bij een goede houding.

Oefening 4: Handen op uw achterhoofd

Heeft u last van uw schouders of boven in uw rug? Dan is het goed om beide handen op uw achterhoofd te leggen. De schouders komen even in beweging wat de doorbloeding bevorderd en ook zullen uw bolle schouders wat verlichten.

Het is dus goed om uw rug goed te rekken en strekken, dit zorgt voor ontspanning en een rechtere rug.

Op mijn leeftijd heeft sporten geen zin meer, denken veel senioren. Of wellicht is het ook een excuus om het wat rustiger aan te doen. Rustig aan doen is iedereen gegund, maar sporten heeft duidelijk aantoonbare voordelen op latere leeftijd.

Een recent Engels onderzoek heeft zelfs de wetenschappers zelf verbaasd. Er werd gekeken naar de spieropbouw bij atleten en dat werd vergeleken met de effecten bij ouderen tussen de 70 en 80 jaar die vroeger nooit hadden gesport. De spieren van de senioren ontwikkelden zich bij een voorzichtig opgebouwd programma even snel als die van de topatleten gedurende hun zware trainingsopbouw.

Alles draait om soepelheid

Als senior zult u waarschijnlijk niet meer aan bodybuilding willen doen maar het opbouwen van wat extra spiermassa heeft wel alles te maken met soepelheid. Op een bepaalde leeftijd is het onvermijdelijk dat de spieren en pezen minder flexibel worden, de botten brozer en het kraakbeen begint te slijten. Dat gebeurt sneller als je na het pensioen in een ander ritme vervalt, waarbij je minder beweegt.

Zelfs bij kantoorbanen is er toch vaak sprake van extra beweging bijvoorbeeld als je op de fiets gaat of tijdens de lunch een wandeling maakt. Misschien had je wel het geluk om gezond in de buitenlucht te werken. Als je op latere leeftijd gaat sporten, zorg je voor meer soepele spieren en pezen en is de overgang na je pensioen minder groot. Meer soepelheid houdt in dat je meer stabiel blijft, minder problemen met je evenwicht krijgt en minder kans loopt te vallen met ernstige gevolgen.

Trainen in de buitenlucht

Het is uiteraard prettig als het weer het toelaat om in de buitenlucht te trainen. Hierbij moet je het woord ‘trainen’ niet te letterlijk opvatten. De beste manier om te sporten, is om dit met plezier te doen. Een mooie wandeling of een fietstocht is ook een perfecte manier om voldoende beweging te krijgen. Er komen steeds meer initiatieven van en door ouderen om ook samen te bewegen. In iedere regio zijn er inmiddels wel clubs voor LAW (lange afstand wandelen) voor ouderen. Onder deskundige leiding kan je dan prachtige wandelroutes afleggen op jouw niveau. Kijk verder maar eens wat jouw gemeente verder te bieden heeft aan sporten voor senioren.

Thuis aan de slag

Het hoort nu eenmaal bij ons klimaat dat niet iedere dag geschikt is om buiten te bewegen. Toch is het voor het ritme van belang dat je niet te vaak te training overslaat. Uiteraard zijn er ook mogelijkheden om binnen aan sport te doen. In iedere woonruimte voor senioren is er wel de mogelijkheid om een hometrainer te plaatsen. Ook die apparaten zijn inmiddels zo geavanceerd dat je precies de beweging kan krijgen die past in jouw schema en je hoeft er niet eens de deur voor uit. Er zijn diverse andere trainingsmaterialen die passen bij jouw specifieke voorkeuren. Wat dacht je van een roeimachine? Ook hier heb je niet veel ruimte voor nodig en de beweging is ideaal om alle spiergroepen te trainen. Kijk eens rond wat er verder in de handel voor jouw beschikbaar is.

Gezond leven is meer dan bewegen

Bewegen is erg belangrijk voor je gezondheid, maar dat geldt ook voor rusten. Goed en voldoende slapen is juist op latere leeftijd van groot belang omdat dit niet meer vanzelfsprekend is. Gezond eten is voor een senior ook een onderdeel om fit te zijn en te blijven.

Tijdens de corona crisis was het hardlopen een van de sproten die u nog individueel kon beoefenen. Veel mensen hebben online of in een sportwinkel nieuwe schoenen aangeschaft en zijn gestart met hardlopen. Hardlopers zie je overal in parken, wijken en bij mooi en slecht weer. Bent u zelf ook tijdens de corona crisis begonnen met hardlopen en wilt u dit graag vol blijven houden? Ik geeft u hierbij een aantal tips om het hardlopen ook na de corona crisis vol te houden.

Let niet op uw tempo en afstand

Laat de afstand en uw tempo los. Zorg dat u tijdens uw rondje een tempo vindt dat u goed kunt volhouden. De regel is zorg dat u kunt blijven praten. Bent u volledig buiten adem dan gaat u te hard. Door u zelf bij elk rondje te veel in te spannen zal de lol van het hardlopen er snel af zijn. Maak u niet druk om de gelopen afstand. Met een goed tempo kan het maar zo zijn dat u na een aantal weken een stukje verder kunt lopen en nog steeds op een prettige manier terug denkt aan het rondje.

Wandelen is toegestaan

Zeker wanneer u net bent begonnen met hardlopen is het toegestaan af en toe even te wandelen. Niemand kan bij zijn of haar eerste ronde direct 5 kilometer harlopen, en dat hoeft ook niet. Kies een leuk rondje en pak een goed tempo, lukt het niet om te blijven rennen dan kunt u een stukje gaan wandelen. Met het wandelen haalt u uw hartslag weer naar beneden waardoor u vervolgens weer een stukje kunt gaan rennen. Zeker in het begin is het helemaal niet verkeerd om tijdens uw rondje een aantal wandelpauzes in te lassen.

Zet uw hardlopen dagen in de agenda

Wilt u wekelijks 3x hardlopen? Zet de data, tijd en eventueel afstand in uw agenda. Wanneer u van te voren geen duidelijk plan heeft zijn er vaak veel andere klusjes die u ook in de tijd van het hardlopen kunt doen. Ik ga nu maar boodschappen dan doe ik morgen dat rondje hardlopen wel. Uitstel = afstel en voor u het weet hebt u een week geen rondje gelopen. Door vooraf tijd in te plannen kunt u uw wekelijkse routine volhouden en wordt het hardlopen onderdeel van uw weekplanning.

Train voor een doel en niet elke dag

Zeker aan het begin van uw hardloop carrière kunt u zo gemotiveerd zijn dat u wel elke dag wilt hardlopen. Elke dag hardlopen is niet vol te houden en ook niet goed voor uw lichaam. Hou het leuk en realistisch. Door er steeds meer routine in te krijgen blijft het hardlopen leuk. In tijden van corona zijn hardloopwedstrijden niet toegestaan maar u kunt zich wel inschrijven voor een virtuele wedstrijd. Is er over 2 maanden bij voorbeeld een 5 km virtual run dan kunt u daar naar toe trainen. Schrijf u ruim van te voren in, om cirkel de datum in uw agenda en maak een trainingsplan. Met een virtuele wedstrijd dient u uw tijden zelf doorgeven door middel van een hardloop app of horloge. Met een doel in het vizier is trainen nog belangrijker en blijft u gemotiveerd. Na uw eerste wedstrijdje wilt misschien de volgende keer wel een snellere tijd of misschien al verder kunnen lopen. Zoek een volgend doel en blijf gemotiveerd.

Hardlopen kan iedereen en kan overal gedaan worden. Het hardlopen volhouden is voor een beginnende loper de uitdaging. Misschien ziet u uw buurman of buurvrouw ook wel eens de deur uitlopen voor een rondje, ga de volgende keer samen. Wanneer u met iemand of een groepje loopt vergeet u de tijd en afstand en bent u weer terug voor u het weet. Er zijn overal wel hardloopgroepjes waar u zich bij aan kunt sluiten. Hardlopen kan ook het gevoel van vrijheid geven dus alleen lopen is ook zeker geen straf. Haal uw schoenen weer uit de kast en begin met hardlopen en deze keer gaat u het zeker volhouden.

Veel mensen beginnen met yoga om hun lichaam weer soepel te krijgen en om weer helemaal fit te worden. Daarnaast heeft yoga nog een andere werking namelijke dat u helemaal zen wordt. Kom meer te weten over yoga als therapie.

Wat zijn de lichamelijke voordelen van Yoga?

Bij yoga worden op een zachtaardige manier de spieren gerekt. U leert de geest, het gevoel en het lichaam te beheersen. Dit helpt bij het bevochtigen van de gewrichten, spieren, pezen en andere delen van het lichaam. Het helpt ook om uw zenuwstelsel te versterken, de circulatie te verbeteren, spanning los te laten en de flexibiliteit te verhogen. U zult zicht hierdoor ook beter kunnen concentreren en uw ademhaling is onbelemmerd.

Yoga als therapie

Soms kan yoga erg confronterend zijn omdat u uw zelf beter leert kennen. U zult merken dat u bepaalde patronen moet doorbreken en dat lukt dan ook met yoga. U werkt aan het omkeren van onderliggende patronen en uw wordt zich hier ook bewust van. U zult merken dat het lichaam zich daarna pas kan ontspannen en de juiste bewegingen weer toe kan laten. Yoga zorgt ook voor minder stress en heeft een positief effect op uw humeur. Door met yoga te beginnen kunt u een aantal problemen aanpakken zoals slapeloosheid, burn-out, depressie of angst- en paniekaanvallen. Het zal u helpen om anders tegen het dagelijkse leven aan te kijken. Waar u zich normaal druk maakt en energie verspilt leert u hoe u uw energie kunt bewaren. U zult weer in balans komen en bent minder snel boos of verdrietig.

Hoe kunt u beginnen met yoga

Het is natuurlijk mogelijk om mee te doen met yogalessen. U zult hierin begeleiding krijgen en u leert de juiste houding aan te nemen. Vaak wordt u ook wat meer uitgedaagd dan wanneer u dit alleen zou doen. Het is ook mogelijk om dit met een vriend of vriendin te gaan doen u kunt elkaar ondersteunen en verder helpen waar nodig. Het belangrijkst is eigenlijk dat u een yogamat heeft daarop kunt u alle oefeningen uitvoeren zonder last van ellebogen of knieën te krijgen.

Kom geestelijk en lichamelijk weer in balans door de yoga oefeningen.

Naast dat sporten en bewegen goed is voor het lichaam brengt zwemmen nog een aantal andere voordelen met zich mee. Waarom zou u moeten gaan zwemmen en wat is hier nou zo goed aan? Ik laat u weten wat de voordelen zijn.

Train uw hele lichaam

Zwemmen is één van de weinige sporten waar u echt het hele lichaam traint. Bij hardlopen of bijvoorbeeld roeien is er maar een groep spieren die u traint. Bij zwemmen kunt u dus alle spieren versterken en trainen. Het zal ook nog eens uw conditie snel verbeteren. Door het onderwater zwemen krijgt u een grotere longinhoud waardoor u ineens een veel betere conditie krijgt.

Lichtgewicht

In het water weegt u 90% minder. Als u normaal snel last krijgt van gewrichten of heeft u net een blessure gehad is het dus heel goed om eerst te beginnen met zwemmen. U belast uw lichaam niet zo erg en toch kunt u even lekker sporten. Ook als u dus wat ouder bent is zwemen de ideale sport om te gaan doen. De juiste zwemkleding is ook belangrijk voor uw work-out.

Tegendruk

Spieren worden sterker door oefeningen in het water dan op het land. Het water geeft meer tegendruk dan de lucht dus zo kan een simpele oefening op het droge een stuk zwaarder zijn. Uw spieren moeten dus extra hardt werken en dit zorgt voor betere en sterkere spieren.

Wat kunt u doen in het water

Met het zwemmen wordt vaak bedoelt het baantjes trekken. Het gebruik van verschillende slagen en een afstand afleggen in het zwembad. Er zijn echter verschillende sporten of activiteiten in het water waardoor u ook eens wat afwisseling kunt krijgen.

 • Aqua Fitness
  Lekker bewegen in het water met leuke muziek. De instructeur staat aan de kant en doet de oefeningen voor soms gaat het het gewoon om lekker bewegen en soms worden de spieren extra gestimuleerd.
 • Synchroonzwemmen
  Deze sierlijke watersport is voor iedereen geschikt. Het belangrijkste is om het tegelijkertijd met de rest te doen en om als groep in balans te blijven. Voer de verschillende oefeningen uit en u krijgt prachtige figuren.
 • Waterpolo
  Als u een fanatieke sporter bent is waterpolo een goede invulling. U zult het op nemen tegen een ander team en u moet zo veel mogelijk goals zien te maken. Uw uithoudingsvermogen en spierkrachten worden hier extra op de proef gesteld.

Zwemmen in een therapie voor lichaam en geest

Het zwemmen van baantjes kan ook een therapeutisch werking hebben. Het is dan helemaal ontspannen en tot u zelf komen. Door het water voelt u zicht heel licht en kunt u optimaal ontspannen en tegelijkertijd sporten.

Als u veel sport kunnen er verschillende soorten blessures zijn waar u wellicht last van kunt krijgen of waar u voor uit moet kijken. De knieën zijn vaak extra gevoelig voor blessures. Ze worden natuurlijk veel gebruikt en met sporten komt er ook meer druk op te staan. Het kraakbeen in de knie is dan ook erg belangrijk het kan met sporten makkelijk overbelast worden.

Waar heeft u last van bij overbelasting van het kraakbeen?

Het is een veelvoorkomende blessure bij wandelen of hardlopen, het wordt ook wel een ‘lopersknie’ genoemd. Vaak gaat het om pijn rond of achter de knieschijf wat niet duidelijk te lokaliseren is. Soms maken de knieën een krakend geluid tijdens het bewegen of worden dik na een een sportsessie. De pijn zal vaak ontstaan tijdens of na het sporten. Het kan komen door trainen op heuvelachtig terrein, kracht- of springoefeningen maar ook door traplopen.

Wat zijn de oorzaken?

 • Geen of onvoldoende warming-up voor het sporten
 • Verkorte of stijve spieren
 • Spieren die te weinig op kracht zijn
 • In korte tijd veel meer gaan sporten dan anders
 • Eenzijdige training
 • Lopen met de verkeerde schoenen
 • Overgewicht
 • Niet of onvoldoende cooling-down

Wat moet u doen om dit te voorkomen of te verhelpen?

 • Zorg voor een goede warming-up
  Zorg dat u rustig begint met de training door eerst een stukje te lopen en rekoefeningen uit te voeren vooral voor de spieren in het bovenbeen.
 • Training opbouwen
  Het is belangrijk om na de warming-up niet gelijk met een zware oefening te beginnen. Bouw dit langzaam op dan gun je de spieren en gewrichten ook de tijd om verder op te warmen
 • Spieren versterken
  Het is belangrijk om uw spieren in het bovenbeen te versterken, zorg tijdens de training dat ook hier extra oefeningen voor zijn of pas de training hierop aan.
 • Ondergrond en schoenen
  Het is belangrijk om de schokken goed op te vangen dit kun je doen door op gras of bospaden te gaan lopen of door te zorgen voor goede schoenen met schok demping.
 • Cooling-down
  Na even lekker gesport te hebben is het belangrijk om weer even een stukje te lopen en opnieuw de spieren te rekken zo kunnen de spieren langzaam af koelen en blijven ze soepel.

Blijven sporten

Nu u weet u hoe een overbelaste knieschijf kunt herkennen en voorkomen kunt u blijven sporten. Mocht u pijn in de knie voelen zult u weten waardoor het komt en kunt u kijken naar hoe u uw training kunt verbeteren of aan kunt passen. Bouw alles langzaam op en gun uw spieren en gewrichten ook wat rust.

Nu we allemaal steeds meer aan huis gekluisterd zijn ligt verveling op de loer. Ging u eerder met uw vriend/vriendin of familielid samen sporten dan valt deze beweging gedurende de week weg. U beweegt steeds minder waardoor de conditie en mentale gezondheid snel afnemen. Thuis bewegen, alleen of met uw partner, is gemakkelijker dan u denkt. Hierbij een paar tips om toch in beweging te blijven tijdens deze uitzonderlijke periode.

Stijldansen in de tuin of woonkamer

Moest u vroeger ook verplicht van uw ouders op dansles? Pluk er nu de vruchten van. Schuif de bank aan de kant en maak ruimte in de woonkamer voor een kleine Wals, Quick-step of misschien wel een zwoele Rumba. Is uw huis te klein om rond te walsen maar beschikt u wel over een leuke tuin? Neem een muziekje mee naar buiten en ga lekker in de buitenlucht dansen met uw partner. Wie van jullie weet de pasjes nog? Mocht u er niet meer helemaal uitkomen dan kunt u op Youtube filmpjes kijken hoe de basis passen ook al weer in elkaar zitten of improviseer samen een nieuwe dans! Het gaat er om dat jullie bezig zijn en hoe leuk is het om weer samen te dansen.

30 minuten tuinieren per dag

Van elke dag tuinieren wordt niet alleen de tuin mooi maar blijft u zelf ook fit. Loop een keertje om naar de groencontainer en haal het onkruid weer weg. Met elke dag 30 minuten tuinieren heeft u uw dagelijkse work-out er al op zitten.

Beweeg mee met Nederland in Beweging

Wie kent het programma op NPO 1 niet? Olga en Duco hebben elke ochtend een leuke work-out voor u klaar staan waarbij u alleen even de salontafel aan de kant moet schuiven. Het programma wordt vroeg uitgezonden, een betere start van de dag is er bijna niet. Omdat u het samen doet heeft u een stok achter de deur om te gaan bewegen. Liever in de avond? De afleveringen zijn online terug te kijken, ideaal voor de avondsporter.

Online sporten

Via de telefoon zijn inmiddels ook tal van apps te vinden die u kunnen helpen met het thuis sporten. Veel apps bieden programma’s aan met oefeningen die allemaal vanuit huis uit te voeren zijn. Op Youtube staan ook kant en klare work-out video’s klaar voor de thuis sporter. Komt u er zelf niet uit vraag dan iemand in uw omgeving een programma te zoeken en deze naar u toe te sturen, wie weet sporten ze digitaal wel met u mee.

Genoeg mogelijkheden om fit te blijven vanuit huis. Een rondje wandelen of fietsen mag natuurlijk ook mits u voldoende afstand kunt bewaren. Kom in beweging en blijf fit.

In Nederland is yoga een populaire sport. Maar wie denkt dat yoga alleen voor jonge en lenige mensen is, heeft het mis! Yoga is immers goed voor uw gezondheid. Wilt u gezond en fit blijven, maar u niet helemaal in het zweet werken? Dan is deze sport uitermate geschikt voor u!

Deelname redenen voor yoga

 1. Creëren van soepele spieren en gewrichten
  Wie aan sport denkt, denkt vaak aan het aanspannen en oppompen van de spieren en het lichaam strakker maken. U zult merken naarmate u ouder wordt dat u dat minder goed volhoudt. Bovendien wordt het lichaam stijver en is minder flexibel. In tegenstelling tot jongeren beweegt u minder.

  Wilt u gecontroleerd uw fysieke grenzen opzoeken? Neem dan deel aan yoga. Naast het opzoeken van uw grenzen leert u ook te ontspannen door middel van yogahoudingen. Uw lichaam zal op den duur meer ruimte krijgen. Misschien wel het grootste voordeel dat u behaald zijn soepele spieren en gewrichten.
 2. Stabieler in het leven staan
  Wist u dat yoga oefeningen bijdragen aan fysieke kracht? Uw onderlichaam zal verstevigd worden. Fysieke stabiliteit kunt u met yoga creëren door:
  – U leert om bewust op de grond te staan
  – Voel de grond onder uw voeten
  – Focus uw aandacht op de benen

  Bovendien kan stabiliteit op een yogamat en in het dagelijkse leven worden vergroot door speciale balanshoudingen. U zult hierdoor meer balans ervaren in uw eigen leven.
 3. Ontspanning
  Uw leven zal niet altijd rozengeur en maneschijn zijn geweest. Door diverse gebeurtenissen in uw leven bent u gevormd tot de persoon die u bent. Yoga draagt bij aan een goede gezondheid en zorgt voor ontspanning. Maar wat leert yoga aan u?
  – Uw lichaam te ontspannen
  – Emoties niet de baas te laten spelen
  – Accepteren van gebeurtenissen in uw leven

  Kleding kan bijdragen aan de ontspanning. Yoga kleding is comfortabel, rekt mee en zorgt voor bewegingsvrijheid. U wilt immers de verschillende yogaposes kunnen uitvoeren.
 4. Angsten en onzekerheid wordt verminderd
  Deelname aan yoga zorgt ervoor dat u zelfverzekerder in het leven zult staan. U zult minder angst ervaren en de onzekerheid zal worden weggenomen.

Soorten yoga

 • Yin Yoga: deze vorm van yoga is therapeutisch. U zult ruimte creëren op fysiek, energetisch en emotioneel niveau. Dit draagt bij aan flexibiliteit, kracht en ruimte in uw lichaam. Bovendien zult u emoties loslaten.
 • Restorative Yoga: u kunt deze vorm van yoga zien als herstellend of vernieuwend. U zult het zelfherstellende vermogen van uw lichaam met deze yoga aanspreken. Deze yoga is aan te bevelen voor mensen die fysiek of geestelijk zijn overbelast. U zult misschien denken dat uw lichaam dit niet aankan, maar niks is minder waar. Uw lichaam kan veel meer dan u denkt. Uiteraard dient u wel rust te nemen en te oefenen.
 • Hatha Yoga: het doel van deze yoga is om beheersing te krijgen over geest en vooral lichaam. De oefeningen die hiervoor zijn bestemd zijn: fysieke yogahoudingen, ademhalingsoefeningen, meditatie en symbolische houdingen van de handen.
 • Integrale yoga: deze vorm van yoga concentreert zich op aandacht voor houdingen, adem en meditatie.

Wilt u met een goede gezondheid de toekomst in? Twijfel dan niet langer en start vandaag nog met één van deze vormen van yoga.

Staat u normaal altijd in de sportschool of beoefent u op een vaste dag of avond een andere sport? Helaas staat dit nu een tijdje stil, maar wat kan dan wel? Wilt u graag toch fit blijven ook als u thuis moet blijven? Ik heb een aantal benodigdheden op een rijtje gezet waarbij u weinig ruimte nodig heeft.

 • Gym Ball
  Deze fitnessbal zorgt vooral voor goede buikspieren en traint ook de dieper gelegen spieren. Kies hierbij voor een bal die past bij uw lengte. Begin met een wat zachtere bal, de oefeningen zijn dan wat makkelijker om uit te voeren. Gaat dit goed dan kunt u de bal langzaam een stukje harder oppompen om de oefeningen weer iets moeilijker te maken.
 • Weerstandsband
  Deze elastiekenband is goed om uw spieren te trainen en op te bouwen. Er zijn banden die weinig weerstand bieden. Hiermee kunt u het makkelijkst beginnen. Als u de spieren al iets meer opgebouwd heeft kunt u kiezen voor een band met meer weerstand. U moet dan meer kracht zetten om de zelfde oefening uit te voeren.
 • Yogamat
  Wilt u even rustig en zen worden kunt u ook kiezen voor een yogamat. U kunt op deze zachte mat de oefeningen comfortabel uitvoeren. De yoga oefeningen zorgen voor een goede balans en lenigheid. De mat zelf zorgt daarbij voor een goede grip wat ook erg belangrijk is tijdens de oefeningen.

Online programma

U kunt online oefeningen uitzoeken die u graag zou willen doen of uit zou willen proberen. Er zijn ook verschillende online mogelijkheden om te gaan sporten. Kies een programma uit dat bij u past of een programma waarbij u één van de bovenstaande middelen kunt gebruiken. Belangrijk is dat u het ook leuk vindt om het programma te doen anders is de kans groot dat u afhaakt en dat zou natuurlijk zonde zijn!