Rubriek

Een eigen huis

Rubriek

Zit u te twijfelen of u nog wel in uw huidige woning kunt blijven? Wordt het traplopen steeds lastiger of woord het huis te groot om goed schoon te kunnen houden? Wellicht is het dan tijd om te verhuizen kies voor een leuk appartement of wilt u een speciale senioren woning?

Wat is een seniorenwoning eigenlijk?

Een senioren woningen is voor iedereen geschikt vanaf 55 jaar. Het is vooral bedoeld voor de mensen die wat minde mobiel zijn maar graag nog op zich zelf willen wonen. Zo zijn de woningen gelijkvloers, hebben brede gangen en brede deurposten. Mocht u een rollator nodig hebben in huis of wilt u deze graag binnen neerzetten is dit dus geen probleem.

Waarom een senioren woning kopen?

U kunt er natuurlijk voor kiezen om een woning te kopen maar huren kan ook. Dit is erg afhankelijk van wat u zelf zou willen en uw financiele situatie. Er zijn verschillende voor en na delen aan het kopen van een senioren woning. Zou dient u de woning zelf te onderhouden, mocht u daarna nog eens willen verhuizen wordt het een stuk lastiger.

Dit zijn de voordelen van kopen

 • Het huis is volledig naar uw wens aan te passen
 • U weet precies wat u per maand moet betalen
 • Lagere maandlasten door lage rente

Toch kiezen voor huren?

Het kan natuurlijk zijn dat u liever een woning wilt huren in plaats van kopen. Ook dan krijgt u te maken met voor en nadelen hiervan.

Voordelen

 • Er is niet veel eigen geld nodig
 • Onderhoud wordt geregeld en betaald
 • U kunt in aanmerking komen voor huurtoeslag

Nadelen

 • Lange wachtlijsten voor een senioren huurwoning
 • Woning kan niet volledig naar wens aangepast worden
 • Ieder jaar een huurverhoging

Bent u klaar om te verhuizen naar een seniorenwoning?

In de corona tijd hebben veel mensen ineens interesse om te verhuizen van stad naar platteland. De stad is natuurlijk ook erg leuk en bruisende en u kunt op een terrasje even mensen kijken. Op het platteland zijn er echter veel meer voordelen waar u van kunt genieten. Het is vooral de rust en ruimte waardoor u ook minder stress zult ervaren.

Geniet van de stilte

Zou u ook graag eens vroeg naar bed willen gaan maar kunt u nooit slapen door al het lawaai. In de stad lopen er vaak nog veel mensen over straat of is er wel iets van auto getoeter wat u wakker houdt. Op het platteland heeft u hier geen last van en kunt u heerlijk slapen. Geen feestende mensen in de buurt en auto’s rijden er nauwelijks. Het zal ’s nachts eerst wel wennen zijn dat het ineens extreem stil is maar u kunt hier heerlijk op slapen.

Het ruikt er heerlijk

Niet alleen de stilte is heel anders als in de stad maar ook de geur is erg belangrijk. Uitlaatgassen van scooters en bussen zijn verleden tijd. Het ruikt er heerlijk naar bloemen, pas gemaaid gras of de zoete geur van fruit aan de bomen. De lucht is hier veel schoner, mocht u dus last van astma hebben is het platteland dus ook een goed tip.

Meer huis voor uw geld

Wanneer u midden in de stad woont zult u wellicht een kleine woning hebben of een appartement met een klein balkon. Voor het zelfde geld vindt u vaak aan prachtige woning op het platteland. Een mooie vrijstaande boerderij met een mooi stukje land erbij. Voor de kinderen of kleinkinderen is dit ideaal ze kunnen lekker achter het huis spelen zonder dat u zich zorgen hoeft te maken. U kunt eindelijk van de zon genieten in uw tuin of aan de slag gaan met een moestuin waar u nu eindelijk de ruimte voor heeft.

Iedereen kent elkaar

Het zal even wennen zijn maar als u verhuist naar het platteland of klein dorp zult u merken dat iedereen elkaar gedag zegt. Ze kennen iedereen die in het drop woont en komen geregeld een praatje maken. In de stad loopt u langs iedereen zonder iets te zeggen terwijl het in een klein dorp een stuk gemoedelijker is. Komt u er net wonen? Met een buurt borrel of bij een café bezoek zult u al snel wat buurt bewoners kennen.

Mist u de stad dan is er uiteraard altijd wel iets in de buurt waar u even een dagje naar toe zou kunnen. De rust van het platteland heeft zo veel meer te bieden als de drukke stad.

Het is warm in Nederland. Temperaturen stijgen dagen lang boven de 30 graden en veel mensen zoeken verkoeling. In veel kantoren en openbare gebouwen is de airco niet meer weg te denken. Bij steeds meer huizen ziet u tegenwoordig ook een airco unit buiten staan. Een airco is een snelle methode om uw huis te koelen maar hoe reageert uw lichaam op deze vaak grote temperatuurverschillen?

Hoe werkt een airco?

Een airco kan in iedere ruimte geplaatst worden. Een airco bestaat uit een buiten en een binnen unit. Binnen zuigt de airco de warme lucht aan die vervolgens door middel van koelvloeistof wordt gekoeld. De koude lucht die overblijft wordt vervolgens weer de ruimte ingeblazen. De warme koelvloeistof wordt door de buitenunit de buitenlucht in geblazen.

Uw eigen Airco

Ook ons eigen lichaam beschikt over een airco die is afgestemd op 37 graden. Het menselijk lichaam heeft een enorm aanpassingsvermogen en reageert vrijwel direct op de warmte. Wanneer het lichaam wil koelen stuurt het meer bloed naar de huid waardoor u bijvoorbeeld een rood hoofd krijgt. Mocht het extra bloed niet voldoende zijn om af te koelen dan gaat u transpireren. Het vocht dat u uitzweet kan alleen worden aangevuld door voldoende water binnen te krijgen. Hydrateren is dan ook ontzettend belangrijk tijdens deze warme dagen.

Hoe reageert uw lichaam op de airco?

Zoals net uitgelegd beschikt ons lichaam over een eigen airco. Het kan soms lang duren voor dat u bent afgekoeld en laten we eerlijk zijn dat zweten is ook niet altijd even prettig. Even in de airco kan soms heerlijk aan voelen en het gevoel geven dat u weer op temperatuur komt. Een nadeel is dat veel airco’s veel te koud staan afgesteld. Een verschil van 5 tot 7 graden is ideaal. Wanneer u bezweet een airco gekoelde ruimte in duikt en deze 10 graden koeler is dan waar u vandaan komt zult u waarschijnlijk verkoudheid klachten krijgen en kunt u er zelfs ziek van worden. Een airco maakt de lucht in de ruimte droog en te droge lucht is niet gezond. Een droge lucht in een ruimte zorgt voor irritatie aan de slijmvliezen in uw neus en keel en kan leiden tot hoofdpijn.

Een goed onderhouden airco die goed op de temperatuur staat afgesteld kan u een handje helpen om af te koelen. Zoals met alles, geniet met mate en laat ook uw eigen lichaam werken om af te koelen.

Als we wat ouder worden hebben we ineens hele andere behoefte als toen we nog wat jonger waren. Het wooncomfort is toch een stuk belangrijker geworden en wellicht wilt u geen trap meer hoeven lopen voor uw veiligheid. Door te gaan verhuizen op latere leeftijd kunt u juist weer comfortabel wonen. Het is natuurlijk wel wat werk om te verhuizen maar wanneer u de juiste plek gevonden heeft is dit zeker de moeite waard.

Bespaar op woonlasten

Wanneer u een kleinere woning heeft betekent dit ook automatisch dat u minder woonlasten heeft. De verwarming hoeft maar een kleine ruimte te verwarmen en u heeft veel minder stroom nodig. Doordat u minder verbruikt kunt u ruimer gaan leven, er is dan ineens toch meer budget vrij voor de leuke dingen. Ga een keer lekker uit eten of bezoek dat ene museum waar u zo graag naar toe zou willen.

Bespaar tijd

In een groot huis moet er natuurlijk ook meer schoongemaakt worden. Alles moet afgestoft worden en alle vloeren moeten gedweild worden. In een groot huis bent u hier veel tijd aan kwijt. Wanneer u een hele dag staat te poetsen heeft u nog niet eens de ramen schoongemaakt. Dat kan natuurlijk ook anders! In een kleinere woning heeft u veel minder schoonmaakwerk en meer tijd voor plezier. U bent niet de hele dag meer aan het poetsen maar kunt toch genieten van een schoon huis. Een schoon huis zorgt er ook voor dat u weer even kunt ontspannen en dit geeft een hoop rust.

Betere wooncomfort

Wellicht woont u nu in een wat ouder huis waarbij alles piept en kraakt. Kies voor een nieuwe of goed onderhouden woning om comfortabel te kunnen leven. Zo is een woning die gelijkvloers is of een appartement erg gewild. De badkamer en keuken zijn in een nieuwe woning helemaal up to date en dit zal vaak al aangepast zijn met een inloop douche. Zo weet u zeker dat u nog lang in deze woning kunt blijven.

Betere ligging

Een woning in het centrum is vaak duurder als daarbuiten. Wanneer u een groot huis buitenaf wilt verruilen voor een kleinere woning in het centrum zal de prijs ongeveer het zelfde zijn. U kunt lopend boodschappen doen alles is in de buurt. Het is ook net wat u prioriteit heeft wilt u liever in de buurt van uw kinderen of kleinkinderen wonen ook dat zal het leven een stuk aangenamer maken.

Kies voor een comfortabel leven en verhuis naar een kleinere woning. Alles zal een stuk aangenamer worden naarmate we allemaal ouder worden.

Veel mensen gaan deze zomer niet op vakantie. Het vakantiegeld wordt opzij gezet of voor andere zaken gebruikt. De zomer is ook een goed moment om klusjes binnen en buiten huis te doen. Een vakantie leent zich ook perfect voor het verbouwen van uw keuken. Is uw apparatuur verouderd of voldoet de keuken niet meer aan uw wensen? Tijd om de keuken onder handen te nemen. Graag geef ik u hierbij enkele tips waarmee u rekening kunt houden tijdens de verbouwing van uw keuken.

Gaat u voor renoveren of een nieuwe keuken plaatsen?

Wilt u slechts kleine aanpassingen aan uw keuken? Zoals een ander aanrechtblad, nieuwere apparatuur of uw kastdeurtjes vervangen? Dan kunt u er voor kiezen om de keuken te renoveren. Met wat kleine aanpassingen kan een keuken soms al als nieuw lijken. Waarom nieuwe kastjes monteren als ze met een likje verf ook weer een paar jaar mee kunnen. Is de vloer nog goed en bent u nog tevreden met de indeling? Dan is renoveren de voordeligste optie.

Gaat u echter steeds meer vervangen en ook qua apparatuur flink upgraden dan kan het verstandig zijn om te kiezen voor een nieuwe keuken. Wanneer u een loodgieter en elektriciën moet inhuren voor het aanpassen van uw bestaande keuken kan het soms voordeliger zijn om te kiezen voor een gehele nieuwe keuken met montage.

Een nieuwe keuken kiezen

Het uitzoeken van een nieuwe keuken is vaak niet binnen 1 dag geregeld. Maak van te voren een lijstje met punten die voor u belangrijk zijn. Het gebruik van bepaalde materialen of apparatuur kan van grote invloed zijn op een offerte van een keukenverkoper. Heeft u voorkeur voor een bepaalde stijl? Bijvoorbeeld: een landelijke keuken, moderne keuken, klassieke keuken of een keuken met of zonder kookeiland. Er zijn op internet vele voorbeeld keukens te vinden. Neem de tijd om te onderzoeken wat u echt mooi vindt en ga pas daarna naar de winkels. Het aanbod is groot dus met wat voorbereiding kunt u gericht uw nieuwe keuken uitzoeken.

Maak een afspraak met een specialist en laat een tekening maken van uw nieuwe keuken. Het kan soms ook geen kwaad om bij verschillende aanbieders een offerte op te vragen om een goede vergelijking te maken. Besef ook goed wat er naast de nieuwe keuken allemaal gebeuren moet. Moet de vloer opnieuw worden gemaakt? Wilt u uw muren laten stuken? Alleen met een nieuwe keuken bent u er nog niet waardoor u altijd rekening moet houden met extra budget voor overige klussen.

Met een compleet overzicht van kosten kunt u de afweging maken om de keuken te renoveren of een nieuwe te plaatsen. Een keuken is vaak het hart van het huis. In de keuken brengt u vaak veel tijd door en met wat extra aandacht kunt u er straks nog meer van genieten.

Door zonnepanelen te plaatsen kunt u flink wat geld besparen. De energie van de zon kunt u simpel weg omzetten waardoor u een lagere of geen energierekening meer heeft. Wie wil dat nou niet?

Zonnepanelen voor 25 jaar

Het plaatsen van zonnepanelen was eerder alleen haalbaar voor de mensen die meer geld te besteden hebben. Tegenwoordig zijn ze een stuk voordeliger en kunnen ze bij iedereen geplaatst worden. Het grootse voordeel is dat de zonnepanelen erg lang mee gaan vaak is dit ongeveer 25 jaar. Het duurt echter wel een tijdje voordat u de zonnepanelen terug verdient heeft dit kan ongeveer 10 jaar duren maar de overige 15 jaar zijn alleen maar pure winst. De zonnepanelen zijn ook onderhoudsarm u heeft er dus bijna geen omkijken naar. Het is natuurlijk wel goed om af en toe het vuil te verwijderen zodat ze hun werk weer goed kunnen doen.

Meer waarde van uw huis of mee verhuizen

Als u zonnepanelen laat plaatsen geeft dit natuurlijk extra waarde aan uw huis. Het huis kan ineens veel meer geld opbrengen omdat u deze investering al heeft gedaan. Het huis zal daardoor ook sneller verkocht worden. Heeft u geen budget om zonnepanelen te kopen dan kunt u ze ook huren. In plaatst van dat u betaalt voor stroom betaalt u nu de huur van de zonnepanelen. U heeft dus geen dubbele lasten en aan het einde van de huurperiode kunt u de zonnepanelen voor een klein bedrag overnemen. Zelfs als u gaat verhuizen kunnen de zonnepanelen mee verhuisd worden.

Duurzame stroom

Waarschijnlijk wist u niet eens waar uw eigen stroom vandaan komt. Heeft u groene stroom dan kan het uit windmolenparken komen uit Europa of van zonnepanelenparken. Het beste is natuurlijk stroom uit eigen land en beter nog gewoon van uw eigen dak. Over de hele wereld wordt maar 1,5 procent zonnestroom gebruikt het is dus tijd om dit te veranderen.

Maakt wat ruimte

Om zonnepanelen te plaatsen heeft u ook binnen wat ruimte nodig. Er wordt namelijk een accu geplaatst die u kan voorzien van stroom als het donker is. Houdt dus rekening dat er op zolder of een andere plek in de buurt van zonnepanelen extra ruimte moet zijn. Denk er vast over na wat een handig plek is en of dit voor u haalbaar is. U kunt dan met de installateur overleggen wat de beste optie is.

Zonnepanelen brengen vele voordelen met zich mee, overweeg deze goede optie voor uw eigen woning.

Als uw ramen toe zijn aan vervanging zijn er verschillende keuzes die u moet maken. Zo is er een mogelijkheid voor enkel, dubbel of zelfs triple glas. Wat zijn nou de grootste verschillen hierin? Ik help u met het maken van uw keuze zodat u tevreden bent over de nieuw gezetten ramen.

Kies ervoor om enkel glas te vervangen

Enkel glas wordt tegenwoordig helemaal niet meer geplaatst. Ze maken vaak ruimte voor dubbel of zelfs driedubbel glas. Er zijn enkele voordelen en nadelen die zitten aan het plaatsen van dubbel glas.

Voordelen

 • Isolatie
  Doordat u dubbel of driedubbel glas plaatst zal uw huis een stuk beter geïsoleerd zijn. U zult daardoor de gewenste temperatuur binnen houden en zult daardoor minder stookkosten hebben.
 • Meer comfort
  U zult geen koud raam meer ervaren en de verwarming hoeft ook niet perse meer bij het raam geplaatst te worden.
 • Minder geluid van buiten
  Doordat het huis beter geïsoleerd is zult u ook minder geluiden van buiten horen. Het geluid van auto’s of een feestje in de straat zullen u dan ook niet meer wakker houden.
 • Inbraakwerend
  Doordat dubbel of driedubbel glas veel meer geluid maakt als enkel glas zal het ook inbraakwerend werken.

Nadelen

 • Wifi
  Het kan zijn dat door het plaatsen van dubbel of driedubbel glas de wifi in de tuin minder goed zal werken.
 • Duurder
  Het plaatsen van driedubbel glas is een stuk duurder dan dubbel glas. Dit laatste zal in de meeste gevallen al voldoende zijn.
 • Kans op condens
  Het kan zijn als een kozijn beschadigd is of als u de ramen er al langer in heeft zitten dat er condens ontstaat tussen de glazen.

Subsidie aanvraag

Wilt u graag een zuiniger huis hebben zult u misschien wel meer dingen doen om dit te behalen. Als u een combinatie maakt met twee energie besparende maatregelen kunt u hiervoor een subsidie aanvragen. Dit kan bijvoorbeeld door uw dak, vloer of spouwmuur te isoleren. U kunt daardoor ongeveer 20% van het totaalbedrag terugverdienen.

Tijd voor het opvragen van offertes

Als u er uit bent wat voor glas u zou willen zetten is het tijd om verschillende offertes op te vragen. U kunt zo verschillende offertes vergelijken op hun prijs en kwaliteit. Als iemand die u kent ook nieuwe kozijnen heeft laten plaatsen is het een hele handige tip om te kijken waar hun dit hebben laten doen. U kunt gelijk de kwaliteit  bekijken en vaak kunt u ook  een wat voordeligere prijs krijgen.

Staat u op het punt om een grote beslissing te maken? U kunt eigenlijk  niet langer in uw huis wonen doordat u niet meer de trap op kunt komen of problemen onder vindt in de badkamer. Deze dingen kunnen aangepast worden in uw huidige huis maar u kunt er ook voor kiezen om een ander huis te kopen. De voor en na delen hebben we voor u op een rijtje gezet zodat u een goede keuze kunt maken en nog lang van een huis kunt genieten.

Waarom verbouwen?

Als u blij bent met uw huidige woning waarom zou u dan verhuizen als u zelf ook wat aanpassingen kunt maken. Waarschijnlijk heeft u al een lange tijd in dit zelfde huis door gebracht en zitten hier veel herinneringen die u niet achter wilt laten. Bekijk dan eerst welke aanpassingen er nodig zijn en of dit allemaal haalbaar is. Denk daarbij een een trap lift, extra beugels op de badkamer of toilet en een hoog en laag bed.

 • Wanneer kunt u een traplift plaatsen
  Een trap lift is bij elke trap lift mogelijk een rechte maar ook met bocht. Voor een rechte trap is de lift binnen 1 dag geplaatst, met een bocht kost het iets meer tijd maar dan heeft u ook een veilige en goed afgestelde lift. De standaard uitvoering heeft een stoel waarbij u zitten naar de volgende verdieping kunt komen.
 • Bad vervangen voor een douche
  Een bad kan soms erg gevaarlijk zijn met in en uitstappen en het weg glijden in het bad. Daarom is het ook belangrijk om te kijken naar de mogelijkheden voor het plaatsen van douche. Dit is vaak ook binnen 1 dag te regelen waardoor u de volgende dag al gebruik kunt maken van de nieuwe douche.
 • Steunen in de badkamer
  In de badkamer of bij het toilet kunnen er extra steunen geplaatst worden zodat u makkelijker op kunt staan en u helpen bij de stabiliteit. Houd er wel rekening mee dat dit aan een stevige muur moet zijn maar verder kan het overal geplaatst worden. Kijk goed naar de gewenste hoogte dit kan ook voor iedereen verschillen dus zorg dat dit in een keer goed zit.
 • Hoog laag bed
  Heeft u wat moeite met het in en uit bed komen dan kunt u ook voor een hoog laag bed kiezen. Deze kan makkelijk versteld worden naar de gewenst hoogte om zo comfortabel te slapen. Als u hulp nodig heeft bij het uit bed komen is dit voor de gene die komt helpen ook erg prettig om het op de juiste hoogte te kunnen zetten.

De voordelen van verhuizen

Woont u nu in een groot huis die wellicht iets te groot is voor u. Dan kunt u er ook voor kiezen om te verhuizen naar een kleinere woning. Als u kiest voor een appartement of een woning die gelijkvloers is hoeft u zich al geen zorgen meer te maken om de trap. Verder kunt u er natuurlijk op letten dat er geen douche in zit en dat de badkamer verder voldoet aan uw wensen. U kunt dan in een keer een goed huis kopen zonder verder aanpassingen te doen of wellicht een kleine aanpassing. Er zijn dan geen zorgen meer of je de trap wel op komt en kunt rustig leven in uw nieuwe huis.

Waar kiest u voor?

Deze beslissing kan bij iedereen anders zijn. Ben je toe aan een nieuwe omgeving en ben je toe aan een frisse start dan is de keuze om te verhuizen misschien snel gemaakt. Als je met veel plezier in een huis gewoond hebt is het wat lastiger om deze keuze te maken maar dit is natuurlijk ook helemaal niet nodig. U moet kiezen voor iets dat bij u past en wat vooral veilig is voor u om in te leven.

We worden allemaal een jaartje ouder en willen, als ons lichaam het toestaat, zo lang mogelijk thuis blijven wonen. Ook de overheid stimuleert het langer zelfstandig wonen voor ouderen. Voor het programma Langer Thuis is ruim €340 miljoen euro beschikbaar gesteld. Wij geven een aantal tips om langer thuis te kunnen wonen.

Gelijkvloers

De vitaliteit van de mens neemt af naarmate ze ouder worden. Hierom is een gelijkvloerse woning broodnodig om langer thuis te kunnen wonen. Traplopen wordt door ouderen als een van de voornaamste redenen gezien om te besluiten dat thuis wonen niet meer mogelijk is. Zorg hierom dat de woning tijdig gelijkvloers is gemaakt en drempels uit het huis verbannen worden.

Hulpmiddelen

Wanneer de woning gelijkvloers is gemaakt, is het van belang dat de woning seniorenproof wordt gemaakt. Denk hierbij aan antislipmatten, beugels bij het toilet en de wastafel en een sta-op-stoel. Ook is een camera bij de voordeur geen overbodige luxe. Het is niet alleen handig, ook kun je precies zien wie aanbelt wat je veiligheid waarborgt.

Zekere voor het onzekere

Hoewel je de woning zo veilig mogelijk maakt, kan een val altijd voorkomen. Het is daarom verstandig om het zekere voor het onzekere te nemen en hierop voorbereid te zijn. Senioren hebben moeite met het opstaan na een val, zorg dus dat de woning voorzien is van een noodkoord. Wanneer er aan het noodkoord getrokken wordt, gaat er een alarmsignaal af zodat de desbetreffende persoon snel geholpen kan worden. Ook bestaan er noodkettingen. Met die ketting kan er een signaal worden gegeven dat de betreffende persoon in nood is!

Langer thuis wonen

Slaapkamer

Een goede nachtrust is van essentieel belang voor senioren. Zorg hierom dat de slaapkamer uitermate in orde is. Een verstelbaar bed met een goed matras is daar een belangrijk onderdeel van. Ook moet de lichtinval geminimaliseerd worden om zo lang mogelijk ongestoord te kunnen slapen. De juiste verduisterende gordijnen kant en klaar laten maken is hier erg belangrijk. Laat bijvoorbeeld rolgordijnen op maat maken en hang daar overgordijnen voor om de lichtinval te minimaliseren.

Geniet langer thuis wonen met deze tips!

Energie besparen doe je nu. Dat is het motto van een campagne om huiseigenaren te stimuleren hun dak, vloer, gevel, spouwmuur of ramen te isoleren. Veel mensen hebben geen idee wat isolatie kost, en 60 tot 70% schat te laag in wat het oplevert. Uit een enquête blijkt dat de helft van de ondervraagden wel (zeer) geïnteresseerd is in energiebesparende maatregelen. Het scheelt in de stookkosten, levert meer comfort in huis op en is goed voor het milieu. Ruim 70% vindt het (zeer) belangrijk dat de overheid energiebesparing stimuleert. Veel mensen (71%) kennen de verschillende mogelijkheden. Slechts een kwart weet dat er subsidie bestaat voor energiebesparende maatregelen.

De campagne loopt de komende drie jaar met tv- en radiospots, aandacht op internet en een speciale website. Daar kunnen huiseigenaren advies op maat krijgen: de mogelijkheden, de kosten en opbrengsten, de financiering met subsidie of goedkope lening. Ook krijgen ze hulp bij het vinden van een isolatiebedrijf of leverancier. Een gebreide ‘tochthond’ en een ‘tochtslang’ spelen de hoofdrollen in de campagne: zij worden werkloos als in het huis isolatie wordt aangebracht.

Voorbeelden
Op de website www.energiebesparendoejenu.nl staan verschillende voorbeelden.

 • Vloerisolatie plus spouwmuurisolatie kost voor een gemiddeld huis eenmalig 3900 euro. De jaarlijkse besparing is 760 euro. Dat is voordeliger dan spaargeld op de bank zetten.
 • Het isoleren van het dak van een gemiddeld rijtjeshuis bespaart 500 euro per jaar aan stookkosten. De investering is 4000 euro. Investeren in dakisolatie is daarmee net zo gunstig als een rente van 8 procent op een spaarrekening. Bovendien is het huis in de zomer koeler.
 • In een gemiddelde hoekwoning kost vloerisolatie eenmalig 1600 euro. De besparing per jaar is 180 euro. Het rendement is vergelijkbaar met een spaarrente van 7 procent, plus warmere voeten en minder tocht en vocht in huis.

Subsidie van 20 procent
Wie twee verschillende isolatiemaatregelen in één keer neemt (dak, gevel, vloer, spouwmuur of ramen) kan een subsidie van ongeveer 20 procent krijgen. Daar bovenop is dan ook subsidie mogelijk voor isolerende deuren en kozijnen voor driedubbel glas.
Ook verenigingen van eigenaren (VvE’s) kunnen voor hun complex met koopwoningen subsidie krijgen voor isolatie. Daarnaast is er voor VvE’s subsidie voor energieadvies, het maken van een duurzaam meerjarig onderhoudsplan en begeleiding.
Voor de aanschaf van een zonneboiler, warmtepomp, biomassaketel of pelletkachel is een investeringssubsidie duurzame energie beschikbaar.

Voor verhuurders van huurhuizen zijn er al andere subsidieregelingen voor energiebesparing. Bij zeer energiezuinige huizen (‘nul-op-de-meter’) kan de verhuurder een bijdrage van de huurder vragen. De huurder betaalt dan niet of nauwelijks voor energie, en is netto hetzelfde kwijt aan woonlasten voor een huis met meer comfort.

Goedkope lening
Het is ook mogelijk een gunstige lening af te sluiten om energiebesparende maatregelen te financieren. De subsidie en zo’n lening zijn te combineren. Ook een combinatie van de rijkssubsidie met bijdragen van een gemeente of provincie is mogelijk.

Het Rijk voert de campagne ‘Energie besparen doe je nu’ samen met de energieloketten van de gemeenten, met bedrijven en maatschappelijke organisaties.

Zie ook Facebook: www.facebook.com/energiebesparendoejenu/