Menu
Een eigen huis

Wat doe ik tegen de stijgende energieprijzen?

Isolatie

Iedereen heeft er last van, men houdt steeds minder geld over in de maand. De oorzaak hiervan is dat het dagelijkse leven steeds duurder wordt. Boodschappen, benzine, de kapper, alles is duurder geworden het laatste jaar en het ziet er naar uit dat het de komende tijd nog blijft stijgen. Ook is uw woning aanzienlijk duurder geworden. Niet alleen is de waarde huizen de laatste jaren flink gestegen, ook zijn de maandelijkse lasten van de woning omhooggegaan. Neem bijvoorbeeld de gas- en energierekening, deze waren nog nooit zo hoog. Een slimme manier om dit tegen te gaan is het verduurzamen van je huis. Een voorbeeld daarvan is om isolatie te plaatsen in uw huis.

Duurzame energie

Sinds de versoepeling van de coronamaatregelen is de vraag naar energie voor zakelijk gebruik en transport weer aanzienlijk toegenomen. Daarnaast is de wereld steeds meer aan het verduurzamen. Zo zijn er de laatste jaren veel kolencentrales gesloten waardoor het aanbod is afgenomen. We zitten in de overgangsfase van fossiele brandstoffen naar duurzame energie.

Stijgende energieprijzen

Vorige maand werd bekend dat de energieprijzen per 1 juli nog veel meer stijgen. Het ANP zegt dat de variabele tarieven met zo’n 25 tot 30 procent omhooggaan, afhankelijk van de grootte van het huis zal dit gemiddeld neerkomen tussen de 25 en 90 euro per maand. Grotendeels is dit te wijten aan de spanningen rondom de oorlog in Oekraïne. Er spelen internationale belangen met de levering en productie van gas. In Nederland zijn we grotendeels afhankelijk van de buitenlandse markt, dus dit voelen we in onze portemonnee.

Isolatie voor uw huis

Er wordt rekening gehouden met nog hogere prijzen als gevolg van de spanningen rond de oorlog. Verwachting is dat er tekorten ontstaan in de winter. In de winter is het kouder waardoor men logischerwijs sneller de verwarming aan zet. Een simpel gevolg van de tekorten is dat de prijzen verder zullen stijgen. Een oplossing om geld te besparen is het verduurzamen van het huis. Dit doet men door het plaatsen van zonnepanelen, een warmtepomp of isolatie.

Een goede oplossing is om isolatie te plaatsen. Een duurzame woning is een goed geïsoleerde woning. Isolatie zorgt ervoor dat de warmte binnenblijft in de winter en dat in de zomer de woning lekker koel blijft. Er zijn verschillende manieren van isoleren. Zo kan de vloer geïsoleerd worden, het dak, maar natuurlijk ook de muren. Het plaatsen van isolatie is vaak een flinke investering, maar het zal meteen besparend zijn. Daarnaast is een goed geïsoleerde woning goed tegen het broeikaseffect.