Rubriek

Verzekeringen

Rubriek

Een aansprakelijkheidsverzekering vergoedt schade die je toebrengt aan iemand. Misschien denk je dat je voorzichtig genoeg bent, maar een ongeluk schuilt in een klein hoekje. Soms is het ook niet met opzet dat je schade toebrengt. Als je een dure vaas bij iemand laat omvallen of met je brommer een deuk rijdt in iemand anders z’n auto dan zal je hiervoor moeten betalen. Materiële schade valt nog te dekken, maar lichamelijke schade kan flink in de kosten lopen. Een goede aansprakelijkheidsverzekering kun je laten afsluiten bij Aansprakelijkheidsverzekering.com.

Is deze verzekering verplicht?

Een aansprakelijkheidsverzekering is geschikt voor zowel particulieren als voor bedrijven. Ondernemers zijn wel verplicht om hun werknemers te verzekeren. Dit om ongelukken die gebeuren tijdens werkuren te dekken. Een aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren is geschikt voor gezinnen. Hieronder kun je jezelf verstaan maar ook je partner en/of jullie kinderen. Deze verzekering dekt de aansprakelijkheid voor jou en je medeverzekerde. Met een aansprakelijkheidsverzekering ben je verzekerd als je schade veroorzaakt aan de spullen van anderen. Of als iemand anders door jouw schuld letsel oploopt. Zo’n verzekering kun je afsluiten voor jezelf, je partner of voor je gezin met kinderen. Je hebt daarom per persoon niet meerdere aansprakelijkheidsverzekeringen nodig.

Aansprakelijkheidsverzekering voor senioren

Voor senioren burgers hebben verzekeringsmaatschappijen vaak een verzekeringspakket samengesteld. Dit is speciaal samengesteld mocht zo iemand willen verhuizen naar een verzorgingshuis. Zulke pakketten hebben een ruime dekking en zeer sterke premies die is afgestemd op de situatie van zo’n persoon. Een seniorenpakket kan bestaan uit twee verzekeringen: een inboedelverzekering voor senioren en een aansprakelijkheidsverzekering voor senioren.  Met een aansprakelijkheidsverzekering zijn senioren burgers verzekerd wanneer ze per ongeluk schade toebrengen aan anderen. Senioren kunnen namelijk tijdens het zoeken naar iets bijvoorbeeld een glas met water op een duur tapijt laten vallen. Om gedekt te zijn tegen deze schade kunnen ze dus een aansprakelijkheidsverzekering laten afsluiten. Zo’n verzekering biedt dus een dekking en zorgt ervoor dat men zich geen zorgen hoeft te maken om de hoge kosten. Het is een vangnet en zorgt ervoor dat je niet plotseling een hoog bedrag moet uitgeven om de kosten van een ongeluk te dekken.

Een uitvaartverzekering afsluiten is voor niemand verplicht. Maar, we overlijden uiteindelijk wel allemaal. Dus moet er een uitvaart komen. Een uitvaart kost geld, veel geld. Toch heeft 30% van de Nederlanders geen uitvaartverzekering afgesloten. Veelgenoemde redenen hiervoor zijn dat mensen voldoende spaargeld hebben weggezet, een huis met veel overwaarde hebben of al een overlijdensrisico hebben. Allemaal goede argumenten natuurlijk, maar tóch is het evengoed het overwegen waard om een uitvaartverzekering af te sluiten. Waarom? Dat leggen we uit.

Voldoende spaargeld achter de hand

Een uitvaart kost gemiddeld 8.000 euro. Dat is niet niks! Natuurlijk kun je dit geld zelf opsparen, met als doel hier je uitvaart van te laten betalen. Maar hier bestaat een praktisch probleem bij. Als je overlijdt, heeft een nabestaande namelijk niet zomaar toegang tot jouw bankrekening(en). Vaak worden rekeningen tijdelijk geblokkeerd, tot officieel bekend is wie jouw erfgenaam/erfgenamen is/zijn. En dat is geen kwestie van dagen. Er moet uitgezocht worden of er een testament is en wie gemachtigd is om jouw financiële zaken af te handelen. Is er geen testament, dan wordt de wettelijke verdeling via het erfrecht toegepast. Het is dus onwaarschijnlijk dat jouw geld op tijd wordt vrijgegeven voor de betaling van jouw uitvaart, die moet plaatsvinden binnen zes werkdagen na jouw overlijden. Jouw (toekomstige) nabestaanden mogen ook niet in aanloop naar of kort na jouw overlijden je rekening(en) leegpinnen. Het komt er dus op neer dat zij zo’n 8.000 euro moeten voorschieten voor jouw uitvaart. Dat kan niet iedereen zomaar en kan dus een flinke last zijn voor je nabestaanden.

Overwaarde op je huis

Het hebben van overwaarde op je koophuis, is een veilige gedachte. Dat je er je uitvaart mee betaalt, is alleen niet zo waarschijnlijk. Het huis moet immers eerst verkocht worden om de overwaarde te kunnen innen. Hoe snel na jouw overlijden dit ook gebeurt, er komt altijd een uitgebreid proces bij kijken met een makelaar, hypotheekverstrekker, taxateur en notaris. Het is een illusie dat dit geld direct beschikbaar is voor jouw nabestaanden om een uitvaartverzorger te kunnen betalen. Ook in dit geval moeten jouw nabestaanden dus nog steeds de 8.000 euro voor jouw uitvaart voorschieten.

Overlijdensrisicoverzekering is geen uitvaartverzekering

Uitvaartverzekering

Hoewel een overlijdensrisicoverzekering hetzelfde lijkt als een uitvaartverzekering, is dat het zeker niet. Een overlijdensrisicoverzekering – vaak verplicht bij het afsluiten van een hypotheek – is een verzekering die uitkeert als je binnen een vastgestelde periode overlijdt. Overleef je deze periode en overlijd je daarna, dan keert de verzekeraar dus helemaal niets uit. Met andere woorden: je hebt dan betaald om het risico van overlijden voor een bepaalde periode af te dekken. Je nabestaanden moeten zelf jouw uitvaart zien te betalen. Een uitvaartverzekering daarentegen keert uit bij jouw overlijden; of dit nu 20 of 50 jaar na het afsluiten daarvan is. Overigens is het wel zo, dat hoe jonger je bent als je een uitvaartverzekering afsluit, hoe lager je premie is. De reden is simpel: de gemiddelde tijd tot het overlijden is dan langer.

Wel of geen uitvaartzekering

Heb je al een uitvaartverzekering afgesloten? Dan ontzorg je daarmee jouw nabestaanden; voor zover dit mogelijk is bij een overlijden. Zorg wel dat nabestaanden op de hoogte zijn dat – en bij wie – je een uitvaartverzekering hebt afgesloten. Dat voorkomt een moeizame zoektocht voor je nabestaanden, in een toch al moeilijke periode na jouw overlijden. Heb je geen uitvaartverzekering en besluit je deze ook niet af te sluiten? Bespreek dan het scenario – dat er geld voorgeschoten moet worden voor een uitvaart – tijdig met je kinderen en/of andere nabestaanden. Dan kunnen ze hier alvast rekening mee houden of hiervoor iets regelen.

Uiterlijk op 12 november 2019 heeft ook uw zorgverzekering de nieuwe premie voor 2020 bekend gemaakt. Misschien viel u het mee, misschien moest u er bij zuchten. Maar in ieder geval is het een goed idee om dit jaar nog te kijken of er een lagere premie voor u beschikbaar is. Indien u al vele jaren bij dezelfde zorgverzekeraar zit, is de kans beslist groot dat er een goedkopere optie is.

Het zijn vooral senioren die het nog moeilijk vinden om over te stappen van de ene zorgverzekering naar de ander. Dat wordt gelukkig ook mede veroorzaakt omdat er relatief weinig problemen zijn met de verzekering. Als u tevreden bent met uw huidige verzekering en ze goede service hebben verleend, is het dan wel fair om over te stappen naar een ander? Het antwoord daarop is driewerf: Ja. De zorgverzekering is een collectieve verzekering zonder winstoogmerk en wettelijk verplicht. U hoeft zich dus geen zorgen te maken dat uw verzekering klanten verliest.

Kunt u altijd overstappen van zorgverzekering?

De zorgverzekering in Nederland heeft standaard een looptijd van één jaar. Daarom kunt u de verzekering altijd voor 31 december opzeggen. Vaak bieden maatschappijen ook nog de mogelijkheid om dat te doen tot 1 februari. Het meest eenvoudig is echter om het te regelen voor het eind van het jaar omdat dan beëindiging en ingaan nieuwe verzekering gladjes kunnen verlopen. Het oversluiten kan alleen belemmerd worden door betalingsachterstand. Pas als u bij bent met betaling kan het oversluiten in gang worden gezet. Zijn er problemen op dit punt dan moet u dit eerst (laten) oplossen.

Veel rompslomp is er in het algemeen niet, uw nieuwe zorgverzekeraar neemt u alle werk uit handen met betrekking tot het opzeggen van de oude verzekering.

Hoe vergelijk ik zorgverzekeringen?

Zorgverzekeringen vergelijken

Denkt u nu: hoe vergelijk ik de zorgverzekeringen? Als u alleen een basisverzekering heeft, is dit erg eenvoudig om te vergelijken. Iedere zorgverzekering biedt voor de basisverzekering het gelijke pakket. Dat is immers ook een wettelijke eis die gesteld wordt aan de verzekeraars. Heeft u aanvullende verzekeringen dan is het vergelijken minder eenvoudig maar ook niet echt moeilijk. Via een onafhankelijke zorgverzekeringvergelijker kunt u zonder veel problemen de goedkoopste optie vinden voor het pakket dat u zoekt. Bent u niet zo’n held in het gebruiken van een computer of het internet, vraag dan hulp van een vertrouwd persoon om deze zaak te regelen.

Is een zorgverzekering voor senioren een goed idee?

Uiteraard zijn er zaken die bij senioren niet meer spelen, zoals hulp bij zwangerschap of medeverzekering van minderjarige kinderen. Echter hebben ouderen in het algemeen meer medische klachten dan jongeren, het is bijvoorbeeld niet altijd eenvoudig om mobiel te blijven. Een zorgverzekering voor senioren is dan ook niet per se goedkoper dan een meer algemene verzekering. Misschien is het voor u echter wel eenvoudiger om een pakket te vinden dat beter bij u lijkt te passen wat betreft eventuele aanvullende verzekeringen. Ook dit is een kwestie van even de moeite nemen om goed te vergelijken.

Wij wensen u alvast een goed nieuwjaar met de goedkoopste zorgverzekering die u kon vinden.

Het is niet een geliefd onderwerp om over te praten, maar toch is het nodig; een uitvaartverzekering. Wat is een uitvaartverzekering, wanneer sluit u deze af en kan dat ook nog op latere leeftijd?

Wat is een uitvaartverzekering?

Het is een verzekering waar u niet snel bij stilstaat, maar erg van belang is voor uw nabestaanden. Deze verzekering zorgt er namelijk voor dat de kosten voor uw begrafenis of crematie gedekt worden. Door deze verzekering af te sluiten zorgt u ervoor dat uw nabestaanden niet met deze kosten achterblijven. Op www.elkeuitvaartverzekeringvergelijken.nl kunt u uitvaartverzekeringen met elkaar vergelijken en kijken welke verzekering bij u past. 

Wanneer sluit u een uitvaartverzekering af?

Een uitvaartverzekering sluit u niet alleen af wanneer u oud bent, maar u kunt deze het beste al op jonge leeftijd afsluiten. Hoe ouder u namelijk bent bij het afsluiten van een verzekering, hoe groter de kans is op het overlijden op korte termijn. Doordat de kans op het overlijden groter is, zal uw premie ook hoger zijn. U moet tenslotte uw kosten voor uw crematie of begrafenis op kortere termijn bekostigen.

Verzekering afsluiten op latere leeftijd

Wanneer u de verzekering op een latere leeftijd wenst af te sluiten, loopt u het risico dat niet alle uitvaartverzekeringsmaatschappijen u direct zullen accepteren. De achterliggende gedachte is dat ouderen mensen vaak op kortere termijn komen te overlijden. Om u toch een mogelijkheid te bieden, hebben de verzekeringsmaatschappijen regels en premies voor ouderen opgesteld. Vaak moeten ouderen een gezondheidsverklaring aanleveren.  Wanneer u ouder bent en een uitvaartverzekering wenst af te sluiten, dan moet u in de meeste gevallen vragen beantwoorden met betrekking tot uw gezondheid. Hoe beter uw gezondheid is, hoe lager uw premie zal zijn. Een gezondheidsverklaring aanleveren hoeft niet bij alle verzekeringsmaatschappijen. Deze verzekeringsmaatschappijen hanteren vaak carenzjaren, een bepaalde wachtperiode. Wanneer u overlijdt in deze wachtperiode, zal slechts een gedeelte van de uitvaart vergoed worden.

Vaak hanteren uitvaartverzekeringsmaatschappijen een maximum leeftijd om voor u een uitvaartverzekering af te sluiten. Naast een verzekering is er ook een mogelijkheid om te kiezen voor een uitvaartdeposito. De uitvaartdeposito is te vergelijken met een spaarrekening, u betaalt in 1 keer of in meerdere keren een bedrag waarover u rente ontvangt. Wanneer u overleden bent, zal het geld op de rekening uitgekeerd wordt aan uw nabestaanden om zo uw begrafenis of crematie te kunnen bekostigen.

Ouderen betalen vaak meer geld voor een autoverzekering dan mensen onder de pensioengerechtigde leeftijd. Sommige autoverzekeraars weigeren klanten zelfs vanaf een bepaalde leeftijd. Verzekeraars stellen vaak dat het risico op schade bij ouderen groter is dan bij andere doelgroepen, ook als je aantoonbaar al tientallen jaren schadevrij hebt gereden. Wat is de reden dat ouderen vaak worden afgewezen door de verzekeraar en waar vinden zij de goedkoopste verzekeraar? 

Waarom betalen ouderen meer premie? 
Autoverzekeraars werken met bepaalde risicogroepen, zoals mensen die net hun rijbewijs hebben en ouderen. Hoe meer risico je volgens de verzekeraar loopt op schade, hoe hoger de premie is. Door allerlei ouderdomskwaaltjes stellen verzekeraars dat senioren meer kans hebben op een ongeluk. Ze vergeten hierbij dat ouderen veel minder rijden, dus de kans op een ongeluk statistisch gezien sowieso lager ligt. Dit blijkt ook uit onderzoek van de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid. Zij concluderen dat ouderen niet meer ongevallen en schade veroorzaken dan de gemiddelde Nederlander. 

Autoverzekeraar mag ouderen weigeren 
Het is in Nederland bij verzekeraars toegestaan om senioren op basis van hun leeftijd af te wijzen als klant. Ongeveer 40% van de autoverzekeraars accepteert senioren niet als (nieuwe) klant. Als ouderen wel worden toegelaten, dan kunnen ze op een flinke premie rekenen. Sommige autoverzekeraars hanteren een premietoeslag van bijna 50% extra. Daarnaast mogen verzekeraars opnieuw de autoverzekering berekenen en de premie verhogen als jij als klant een bepaalde leeftijdsgrens hebt bereikt. Verzekeraars stellen je daar vaak niet van op de hoogte. Je moet daar zelf alert op zijn. 

Verplichte rijbewijskeuring voor ouderen 
Vanaf het 75e levensjaar is een ‘normale’ verlenging van het rijbewijs niet meer mogelijk. Daarom word je rijvaardigheid om de vijf jaar gekeurd door het CBR. Je krijgt hiervan vanzelf een bericht van de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW). De rijbewijskeuring bestaat uit een aantal onderdelen. Eerst word je door een arts onderzocht. Dit onderzoek kan bij jouw eigen huisarts afgenomen worden. De arts kijkt naar het gezichtsvermogen en de geestelijke en lichamelijke gesteldheid. Bij twijfel moet de kandidaat ook nog een rijtest doen. 

Autoverzekering vergelijken 
Er zijn gelukkig een aantal verzekeraars die ouderen wel toelaten als klant. Het is verstandig om dit aanbod van autoverzekeraars goed met elkaar te vergelijken. De premies van de verschillende verzekeraars lopen namelijk enorm uiteen. Je kunt online snel en gemakkelijk de autoverzekering berekenen. Jouw auto moet minimaal een WA-verzekering hebben. Je kunt ook kiezen voor WA+ of allrisk, hiermee heb je een uitgebreidere dekking. Daarnaast kun je aanvullende verzekeringen afsluiten die zorgen voor extra zekerheid en gemak. Zo is het ook verstandig om een rechtsbijstandverzekering af te sluiten. Met deze verzekering krijg je hulp bij het verhalen van allerlei kosten naast autoschade, zoals bijvoorbeeld letselschade.