Rubriek

Gezondheid

Rubriek

Wilt u ook wat extra kilootjes kwijt raken?

Volg dan het vernieuwde en een van de bekendste koolhydraat arme dieet. Tijdens het dieet zal je het aantal koolhydraten binnen je levensstijl verminderen. Daardoor kan vet worden verbrand en zult u dit gewicht verliezen. Na het behalen van uw streefgewicht kunt u de koolhydraat arme leefstijl in mindere maten aanhouden om op het gewenste gewicht te blijven.

Hoe werkt dit dieet?

Koolhydraten is een van de belangrijkste bronnen van energie voor het lichaam. Door elke dag Koolhydraten te eten heb je de hele dag voldoende energie. De Koolhydraten die je na een dag overhoud worden echter omgezet in vet. Het lichaam verbruikt als eerst de koolhydraten voordat het aan zijn reserve voorraad vet begint. Door de innamen van Koolhydraten te beperken zal het lichaam het vet moeten verbruiken om energie te krijgen. Zo kun je de nodige kilo’s kwijt raken.

Stappen plan van Atkins

 • Begin fase: 
  In de begin fase is het allemaal wat strenger omdat je dan natuurlijk zo veel mogelijk gewichtsverlies wilt hebben. Ze beperken dan ook de Koolhydraat inname naar 20 gram op een dag. Het eten bestaat dan voornamelijk uit groente omdat daar heel weinig koolhydraten inzitten bijvoorbeeld paprika, champignons, Komkommer, broccoli en bloemkool. Er zijn ook producten waar helemaal geen koolhydraten inzitten zoals in ei, zalm, kip, rund en varken.
 • Blijven afvallen:
  In deze fase is het wat minder streng als de eerste en je kan het wat meer aanpassen naar wat voor jou werkt. Het begint namelijk met een innamen van 25 gram koolhydraten. Na elke week komt hier dan 5 gram bij op tot dat je merkt dat je niet of bijna niets meer afvalt. Je kan het dieet dan het beste uitbreiden met vruchten, noten maar ook kaas.
 • Bijna je doel bereikt:Als je de tweede fase van het dieet door bent kunt je naar de derde fase. Er wordt dan gezocht naar de perfecte balans om de laatste kilo’s kwijt te raken en om op dit gewicht te blijven. Als u in de 2e fase bent geëindigd op 40 gram koolhydraten kunt u er nu 10 gram bij doen net zolang tot dat je niets meer afvalt en niet aankomt. Het is dan voor je zelf even zoeken hoeveel je in mag nemen. Dit kan per persoon erg verschillen en is ook sterk afhankelijk van hoeveel je beweegt.
 • Blijf op gewicht:
  De laatst fase is dan ook wel erg logisch. U bent er nu waarschijnlijk uit hoeveel Koolhydraten je in mag nemen en dit kun je dan ook vasthouden. Het is dus niet een tijdelijk dieet maar u heeft een nieuwe leefstijl ontwikkeld. Als u er achter gekomen bent dat u meer Koolhydraten mag gebruiken kun je meer eet wissels maken met bijvoorbeeld wortels, bonen maar ook rijst.

Gezonde leefstijl

Bent u niet alleen op zoek naar een manier om af te vallen maar juist ook om weer helemaal gezond te leven. Dan kunt u ook kiezen voor dit dieet. U hoeft hierbij niet of bijna niets af te vallen maar u kunt het wel volgend om de juiste en gezonde producten te eten. In de supermarkt is het pakken van iets waar veel suiker is erg makkelijk maar als u dit aanhoudt wordt het een stuk makkelijker. Na verloop van tijd zal het honger gevoel ook minder worden en wordt het volgen van het dieet een stuk makkelijker.

Kun je het dieet volgen als je diabetes hebt?

Het Atkins dieet heeft veel voordelen voor mensen met diabetes. Door af te vallen zorg je voor een gunstig effect op de regulering van de bloedsuikerspiegels. Het is echter wel belangrijk om dit dieet te volgen onder begeleiding van een goede diëtist om complicaties te voorkomen. Door bijvoorbeeld het meer innemen van eiwitten kan er voor zorgen dat de werking van nieren achteruit gaat. Houdt dit dan ook nauwlettend in de gaten met de begeleider.

Waarom kies je voor dit dieet?

Nu je een beetje een idee hebt hoe dit dieet er uit ziet kun je bepalen of dit dieet bij je past of niet. Er zijn verschillende studies gedaan die aantonen dat koolhydraat arme diëten de best manier is om gewicht te verliezen. De diëten die de calorieën beperken hebben veel minder effect. Wat voor jezelf vaak wel fijn is is dat het dieet strakke regels heeft die je kunt volgen. Er is niets onduidelijk over wat wel of niet mag en zo weet je ook welke producten je kan gebruiken bij het koken. Er is dus geen vergissing over mogelijk en het is makkelijk om binnen deze richtlijnen te blijven.

Voordelen van het Dieet

 • Je vetreserves worden sneller verbruikt waardoor je op een natuurlijke manier gewicht verliest.
 • Het dieet verbrand het vet rondom de organen en buikstreek. Hierdoor neemt het risico op hart- en vaartziekten en diabetes af.
 • Door het dieet kun je het cholesterol gehalte laten zaken.
 • Je bloeddruk gaat omlaag.
 • Je raakt sneller verzadigd door door het eten van eiwitten en vetten. Hierdoor zal je minder snel een hongergevoel ervaren.

Nadelen van het Atkins dieet

 • Een groot gedeelte ervaart het jojo-effect en vindt enkel fase 1 zinvol om snel af te vallen in korte tijd.
 • Je krijgt afkickverschijnselen omdat je ineens geen suiker meer binnen krijgt. Door direct de koolhydraten toevoer te stoppen heeft je lichaam opeens veel behoefte aan suiker.
 • Het kan zijn dat je in fase 1 extra vitamine in moet nemen omdat je ze dan te kort komt.
 • Als je denk dat je afvalt kan het zijn dat je enkel vocht verliest en dus eigenlijk helemaal geen vet verbrand.
 • Je moet altijd alles bij houden om dit dieet te kunnen volgen.
 • De bijbehorende producten kunnen soms erg duur zijn.

Volg het atkins dieet

Als u er klaar voor bent om dit dieet te volgen kunt u zicht houden aan de volgende drie regels om het allemaal iets makkelijker te maken.
1 Eiwitten mogen onbeperkt gegeten worden, zoals eieren, boter en vlees.
2 Groente, fruit en zuivelproducten kunnen in mindere maten eten en drinken als voorheen.
3 Er kan nog steeds brood, pasta, rijst en aardappelen gegeten worden maar dan een stuk minder.

Volg het Atkins dieet als dit bij u past om succesvol af te vallen.

Het coronavirus is op dit moment het gesprek van de dag. U staat er als het ware mee op en u gaat ermee naar bed. Om verdere uitbraak van het virus te voorkomen dient u de adviezen van het RIVM op te volgen. Misschien heeft u er wel over nagedacht om voedingssupplementen in te nemen om het coronavirus te voorkomen. Maar helpen voedingssupplementen hier daadwerkelijk wel tegen?

Zijn er supplementen die helpen tegen het coronavirus?

Het antwoord is nee. Er bestaan geen voedingssupplementen die helpen tegen het coronavirus. Misschien heeft u op de televisie een reclame gezien van een bedrijf dat beweert dat hun product helpt, maar niks is minder waar. Zo’n reclame is misleidend en zelfs wettelijk verboden.

Extra inname van vitamines of andere supplementen

Bedrijven willen u doen laten geloven dat extra inname van vitamine C en D en supplementen zouden helpen. Wilt u een goede weerstand behouden of krijgen? Dan is van belang om de vitamines te eten, maar niet meer dan nodig. U bent immers niet beter beschermd tegen ziekmakende bacteriën of virussen. Het innemen van extra voedingssupplementen is niet nodig.

Effect van teveel vitamine inname 

Wie kent de uitspraak niet ‘baat het niet, dan schaadt het niet’. Echter geldt dit niet bij vitamines. Van sommige vitamines kunt u zelfs een overdosis krijgen. Wilt u een overdosis voorkomen? Overschrijd dan niet de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid. In sommige gevallen kan het zelfs zijn dat u problemen zult ervaren die niet meer terug te draaien zijn. Een te hoge inname van vitamine C kan bijvoorbeeld leiden tot darmklachten of diarree.

Creëren van een gezonde weerstand

Houd u zo veel mogelijk aan de schijf van vijf. Zo houdt u een goede weerstand en kunt u gevarieerd eten. Het variërend eten is dan ook erg belangrijk in elk voedingsmiddel zitten verschillende vitamine en stoffen die uw lichaam allemaal nodig heeft. Door elke dag wat anders te eten zorgt u er voor dat u alle verschillende vitamines binnen krijgt. Bij een lage weerstand kan het lichaam minder snel reageren op bacteriën waardoor u sneller ziek wordt of meer klachten ervaart. Houd u daarom bezig met een gezonde voeding en beweging om uw weerstand op peil te houden.

Het coronavirus is sinds 27 februari van dit jaar in ons land. Sinds dit virus is ons land werken regering, RIVM en vitale beroepsorganen enorm hard om het virus te beperken en te bestrijden. Om ons steentje hieraan bij te dragen is het van belang om de adviezen van het RIVM op te volgen. Een vraag die bij veel mensen speelt is: wat voor effect heeft het coronavirus op het lichaam? In het bijzonder op de longen.

Relatie tussen longen en ziek worden

Via de mond en luchtwegen komen bacteriën en virussen binnen. Een virus is razendsnel en kleeft zich binnen onafzienbare tijd aan de cellen van uw longen. Het lichaam ontdekt de binnengedrongen ziekteverwekker. Om de ziekteverwekkers uit te schakelen zal het immuunstelsel in werking treden. Het coronavirus is een virus dat het lichaam niet herkent. Om het virus op te ruimen maakt het lichaam zelf een stofje aan. Het aanmaken van het stofje zal enige tijd in beslag nemen. Wanneer u immuunsysteem te hard werkt, kan dit schade veroorzaken aan uw lichaam. Uw longweefsel waar het virus is binnengedrongen, kan (permanent) beschadigd raken.

Ontstoken longen

De longen bestaan uit 5 longdelen. Wanneer iemand besmet is met het coronavirus zitten in al deze delen ontstekingen. Deze ontstekingen zorgen voor benauwdheid. Een patiënt kan bovendien extra zuurstof ondersteuning nodig hebben.

Intensive Care

Het coronavirus heeft een dermate impact op uw lichaam wanneer belangrijke lichaamsfuncties gaan uitvallen, zoals ademhaling. Wanneer dit het geval is komt u terecht op de Intensive Care. Op de Intensive Care wordt u in slaap gebracht, zodat u kunstmatig beademd kan worden. Verschillende machines houden continu in de gaten hoe uw lichaamsfuncties functioneren. De metingen van de machines worden bekeken door de verpleegkundigen en op basis hiervan wordt gehandeld.

Patiënten van de Intensive Care

Wist u bij patiënten die aan de beademing liggen kunnen ontstekingen overgaan in littekenweefsel. Deze littekens op de longen worden fibrose genoemd. Iemand met fibrose kent een langer herstelproces en zal langer last hebben van klacht, omdat de zuurstofopname minder is. De longen zijn de aanvoer voor zuurstof in het gehele lichaam. Minder zuurstof betekent kortademigheid en snellere vermoeidheid na inspanning.

Herstel van het coronavirus

Het is niet duidelijk hoe het herstelproces van het coronavirus eruit ziet. Dit komt omdat het virus nieuw is. Mocht een patiënt beademd zijn geweest, kan het herstel een halfjaar tot een jaar duren. Soms is een volledig herstel niet mogelijk. De longen zijn ernstig beschadigd. Niet volledig herstel kan zowel voorkomen bij mensen die beademd zijn als niet beademde mensen.

Het Reumafonds online in actie

In de maand maart en begin april kunnen ze helaas niet langs de deur komen om te collecteren. Online gaat dit allemaal door omdat zij uw steun hard nodig hebben. U kunt de collectebus makkelijk rond laten gaan door bijvoorbeeld de mail door te sturen of dit te delen op social media. Zo kunnen hun onderzoeken door blijven gaan voor medicatie en behandelmethodes.

Wat is reuma eigenlijk?

Alle botten, gewrichten, spieren en pezen werken met elkaar samen om soepel te bewegen. Reuma is een aandoening op een van deze onderdelen dat niet veroorzaakt is door een ongeval. Op elke leeftijd kun je reuma krijgen zelfs bij kinderen is het mogelijk. 1 op de 9 mensen heeft last van reuma, bij elkaar zijn dit bijna 2 miljoen mensen in Nederland. Reuma kent veel verschillende vormen daardoor is het lastig om voor iedereen een passende medicijn te krijgen en moet er veel onderzoek gedaan worden.

Vormen van Reuma:

 • artrose
  Aandoening in het kraakbeen of slijtage van het kraakbeen
 • osteoporose
  Afname van bot sterkte en wijzigen van botstructuur
 • auto-immuunziekten/ontstekingsreuma
  Ontsteking in de gewrichten doordat eigen gezonde cellen aangevallen worden
 • jicht
  Hoge urinezuurspiegel doordat de stofwisseling niet goed werkt
 • weke delen-reuma
  Aandoening in de pezen, spieren of slijmbeurzen

Omgaan met klachten

Als je zelf reuma hebt is het soms erg lastig om hiermee om te gaan. Er moeten vaak verschillende aanpassingen gedaan worden om het leven weer wat aangenamer te maken. Denk daarbij aan de medicijnen het het doen van dagelijkse oefeningen of het leven in een aangename temperatuur. Daarnaast is het belangrijk om wel te blijven bewegen om de gewrichten zo soepel mogelijk te houden zodat uw klachten niet erger worden.

Help het reumafonds

Er zijn veel manieren om het reumafonds te kunnen helpen. Zoals eerder aangegeven kunt u een digitale collecte bus opstarten. U kunt ook helpen door bijvoorbeeld mee te doen aan een volgende collecte actie of start zelf een actie op om geld bij elkaar de krijgen. Op de site van Reumanederland vindt u de verschillende actie’s die u kunt doen om te helpen.

Veel mensen zijn door het coronavirus aan huis gekluisterd. Activiteiten zijn afgelast en sociale contacten beperkt. Om de dag toch goed door te komen, organiseert ANBO online activiteiten. Naast de dagelijkse stoel-yoga komt ANBO nu met lekkere en gezonde recepten op Facebook.

Liane den Haan, directeur-bestuurder van ANBO: “We hebben de afgelopen twee weken al duizenden mensen te woord gestaan op onze speciale telefoonlijn. Veel van hen vertellen dat ze bijna niet meer naar buiten gaan en veel alleen zijn. Gelukkig zijn steeds meer ouderen digitaal en actief op social media. Om iedereen in deze lastige tijd een beetje te steunen, bieden we online activiteiten aan op Facebook. Vorige week zijn we gestart met stoel-yoga en vanaf vandaag posten we elke dag een leuk en lekker recept.”

Recepten op Facebook

“Iedere dag zetten we het favoriete recept van één van de ANBO-medewerkers op Facebook. We geven aan welke ingrediënten je nodig hebt en we laten stap-voor-stap zien hoe je het recept klaar kunt maken. We hopen dat we veel mensen met onze activiteiten een beetje afleiding kunnen bezorgen. Want in deze periode zijn we allemaal bezorgd en veel mensen zijn alleen thuis.”

De recepten zijn te vinden op de ANBO Facebook-pagina (@ANBO). Daarnaast zijn alle recepten terug te vinden op https://www.anbo.nl/koken-met-anbo.

Telefoonlijn ANBO

Natuurlijk blijft de ANBO telefoonlijn ook open voor ouderen die een vraag hebben over het coronavirus of een praatje willen maken. We zijn elke dag (dus ook in het weekend) tussen 09:00 en 21:00 uur bereikbaar op telefoon 0348 – 46 66 66.

Bron:
Www.ABNO.nl

Natuurlijk wil je het liefst zo lang mogelijk zelfstandig thuis blijven wonen. Het is je vertrouwde omgeving, waar je niet vandaan wilt. Om langer zelfstandig te kunnen wonen, kan het nodig zijn om je woning aan te passen. Zo zul je misschien al een traplift hebben aangeschaft of heb je beugels in de badkamer laten monteren. Maar naast deze aanpassingen in huis, kun je ook allerlei hulpmiddelen aanschaffen die het leven eenvoudiger maken. Van rollator tot bloeddrukmeter: deze middelen zijn handig om in huis te hebben.

1. Rollator

Rollator

Een rollator heeft een beetje een ‘oude-mensen-imago’. Dat is best jammer, want het is gewoon een heel handig hulpmiddel. Je kunt een rollator op veel manieren gebruiken. Om je evenwicht te bewaren natuurlijk, maar ook als praktisch rijdend dienblad of als rijdend zitje. Hartstikke handig om in de buurt te hebben, zeker als je regelmatig even een frisse neus wilt halen. Wil je een rollator kopen, dan kies je natuurlijk voor een model dat goed bij je behoeften past. Ze zijn er van heel eenvoudig tot luxe modellen met allerlei extra opties.

2. Digitale weegschaal

Als er iets met je gezondheid is, is een van de eerste vragen: wat is je gewicht? Een digitale weegschaal geeft precies het antwoord. Kies voor een variant die ook nog andere waardes meet. Zo zijn er praktische weegschalen die vetpercentage en vochtgehalte kunnen meten. Zo kan de weegschaal vertellen of je te snel afvalt of aankomt, maar ook of je die dag te weinig gedronken hebt.

3. Aankleedhulp

Aankleedhulp

Er zijn diverse vormen van de aankleedhulp. Zo is er een speciaal apparaatje dat het gemakkelijker maakt om zelf je steunkousen aan en uit te doen. Ook zijn er hulpen voor het aantrekken van ondergoed en kleding. Zo kun je jezelf langer zelfstandig aan- en uitkleden en ben je minder afhankelijk van thuiszorg om je daarmee te helpen.

4. Tafelloep

Een tafelloep is praktisch voor mensen van wie de ogen wat achteruit gaan. Met een tafelloep kun je zonder problemen boeken, teksten en kranten lezen. De loep is verlicht en vergroot de letters. Het is een kwestie van even scherpstellen, daarna kun je probleemloos de kleinste lettertjes lezen zonder er moe van te worden.

5. Hulpmiddelen voor verzorging

Je persoonlijke verzorging is erg belangrijk. Vaak wordt dat wel lastiger bij het ouder worden. Zo worden zaken als haren kammen, tenen wassen en nagels knippen een hele uitdaging. Gelukkig zijn er tegenwoordig steeds meer hulpmiddelen die daarbij kunnen helpen. Denk bijvoorbeeld aan een handige haarborstel met lange steel, zodat je ook met beperkte armbewegingen je haar kunt kammen. Een speciale teenwashulp of badborstel kan helpen om moeilijk bereikbare plekken te wassen. En een nagelknipper met ergonomische vormgeving kan helpen om de nagels netjes te knippen.

6. Bloeddrukmeter

Bloeddrukmeter

Is je bloeddruk snel aan de hoge of juist aan de lage kant? Dan is een bloeddrukmeter ideaal om in huis te hebben. Zo kun je snel en eenvoudig je bloeddruk meten als je denkt dat die niet helemaal in orde is. Het is dan niet nodig dat er speciaal iemand voor langskomt, terwijl je wel meteen weet waar je aan toe bent. Ga je een bloeddrukmeter kopen, dan is het natuurlijk wel verstandig om te letten op de kwaliteit.

Een aantal zelfhulpmiddelen kan zorgen dat je leven een stuk gemakkelijker wordt. Je kunt dan weer dingen zelf doen, zonder de hulp van anderen. Dat is een stuk fijner, want zo blijf je langer zelfstandig. Of je nu langzaam last krijgt van allerlei kwalen of dat deze plotseling komen, het is prettig om zelfredzaam te zijn. Zelfs na grote ingrepen, zoals een knie-operatie. Deze 6 hulpmiddelen zijn daarom hartstikke handig om in huis te hebben.

Amandelstenen, soms simpelweg brokjes in de keel genoemd, zijn kleine ophopingen van bacteriën en afvalstoffen achterin de keel. Vrijwel iedereen krijgt hier vroeg of laat mee te maken, maar sommige mensen vaker dan anderen.

Amandelstenen, in het Engels tonsil stones genoemd, kunnen erg vervelend zijn. Niet alleen zorgen ze voor irritatie en het gevoel dat er iets vastzit in de keel, ze stinken ook nog eens. Het is niet ongewoon dat een vieze geur uit de mond veroorzaakt wordt door amandelstenen. Helaas is dat ook voor de omgeving goed te merken.

Gelukkig zijn de witte klontjes eenvoudig te verwijderen en ook te voorkomen.

Ontstaan en herkennen van amandelstenen

Achterin de keel bevinden zich de amandelen. Dit zijn kleine kliertjes in de keel die betrokken zijn bij de afweer van het lichaam. Ze zitten vol structuren die helpen bij de bescherming tegen indringers.

De amandelen bevatten crypten, kleine groeven waarin ziekmakers terecht kunnen komen en vervolgens aangepakt kunnen worden.

Tegelijkertijd zijn de amandelen ook gevoelig. Ze kunnen snel ontstoken raken en in de crypten kan zich afval in combinatie met bacteriën gaan ophopen. Zo’n ophoping is wit tot geel van kleur van soms duidelijk voelbaar. Deze zogenaamde amandelstenen vormen een bron van irritatie en narigheid.

Amandelstenen herken je aan de volgende symptomen:

 • Gevoel dat er iets vastzit in de keel
 • Licht gezwollen keel
 • Moeite met slikken
 • Vieze geur uit de mond, waarbij tandenpoetsen niet voldoende is (halitose)
 • Misselijkheid
 • Metaalachtige smaak in de mond
 • Oorpijn

Kleine amandelstenen merk je vaak niet op, maar zodra ze groeien, ontstaan er doorgaans klachten. Klik hier voor meer informatie over amandelstenen.

Zelfs wanneer je niet of weinig last hebt van de brokjes, is het goed om ze aan te pakken. Dit is zeker het geval wanneer je te maken hebt met een vieze geur, die je soms zelf niet eens opmerkt.

Amandelstenen zelf behandelen

Amandelstenen behandelen

Je hebt last van amandelsteentjes, maar wat kun je eraan doen? Je kunt de witte steentjes in de meeste gevallen zelf effectief aanpakken. Dat vereist vaak wel wat handigheid en hulpmiddelen.

Bovendien bestaat een effectieve behandeling uit een aantal stappen, waarbij je ook de bron aanpakt. Doe je dit niet, dan is de kans groot dat je op een later punt wederom brokjes ontwikkelt.

1. Bron van amandelstenen aanpakken

Bacteriën die in de amandelcrypten terecht komen worden normaal gesproken snel afgebroken, maar bij amandelstenen is dit niet het geval. Vaak heeft dit te maken met de omgeving. De bacteriën worden omhuld door een laagje afvalstoffen, waaronder dode celresten en voedsel. Dit beschermt bacteriën tegen afweercellen van het lichaam.

Deze resten zijn er altijd, maar je kunt de vorming hiervan wel tegengaan en het de bacteriën lastiger maken om te overleven.

Zuivel en zuur voedsel

De bacteriën die de smerige geur veroorzaken voelen zich prettig in een zuurstofarme omgeving. Ze voeden zich met eiwitten en veelal zure stoffen, die je bijvoorbeeld in zuivel en sommige fruitsoorten vindt.

Probeer deze voeding te beperken en in elk geval de mond en keel te spoelen na het nuttigen. Doe je dit niet, dan hebben de bacteriën een rijke voedingsbodem om in te groeien. Dat vergroot de kans op de ontwikkeling van tonsil stones.

Spoelen met zuurstof

Omdat de bacteriën zich het prettigst voelen in zuurstofarme omgevingen, kun je ze effectief aanpakken met mondproducten op basis van (actief) zuurstof. Voorbeelden hiervan zijn Oxyd8 en Oxyfresh. Dit zijn mondwaters op basis van actief zuurstof. Ze pakken bacteriën effectief aan, zonder de natuurlijke balans in de mond te verstoren.

Vermijd producten op basis van alcohol. Weliswaar doden ze de bacteriën, ze verstoren ook de balans en drogen de mond uit. Juist in een droge (en dus zuurstofarme) omgeving voelen de bacteriën zich prettig. Het resultaat is dat je op de lange termijn juist meer klachten kunt krijgen met dit type mondwaters.

Voorkom uitdroging

Voortbordurend op het vorige punt, is het verstandig om uitdroging van de mond zoveel mogelijk te voorkomen. Drink veel water en matig met alcoholische dranken en koffie. De speekselproductie kan verder gestimuleerd worden met bijvoorbeeld Dr Katz lozenges. Dit zijn pastilles die de speekselklieren aan het werk zetten. Door op de snoepjes te zuigen stimuleer je deze nog verder, waardoor je niet langer met een droge mond zit.

Neus snuiten bij verkoudheid

Bij verkoudheid wordt er veel slijm geproduceerd in de neusholte, die vervolgens de keel inloopt. Het slijm zit vol afvalstoffen die ontwikkeling van amandelstenen kunnen versnellen.

Door de neus regelmatig te snuiten, verminder je de terugloop van slijm in de keel. Gebruik hierna California Breath Sinus Drops, die helpen om de neus en keel schoon te houden van schadelijke bacteriën.

Hoewel al deze methoden de verdere vorming en groei van amandelstenen kunnen verminderen of zelfs stoppen, leidt het niet altijd tot de verwijdering van al aanwezige amandelstenen.

2. Amandelstenen zelf aanpakken

Heb je al last van amandelstenen, dan is het goed om deze zelf proberen te verwijderen. Met enkele hulpmiddelen is dit doorgaans niet lastig en ben je binnen de kortste keren van een vieze adem en andere klachten af.

Brokjes wegspoelen

Met handmatige spoelmiddelen kun je de amandelstenen wegspoelen. Gebruik hiervoor liever geen elektrische waterpik, omdat de straal hiervan te krachtig is. In plaats hiervan werkt de AE Dental Monosyringe goed, omdat je zelf kunt bepalen hoe hard je het water spuit.

AE Dental Tonsil Stone Removal tool

Met de AE Dental Tonsil Stone Removal tool kun je zonder veel moeite de steentjes uit de amandelen wippen. Het lange staafje heeft een lusje aan het uiteinde die je achter de amandelsteentjes kunt zetten. Heb je enige handigheid gekregen, dan is het verwijderen van amandelstenen een koud kunstje geworden.

Tonsilfresh Cupping Glass

Met de Tonsilfresh Cupping Glass kun je amandelstenen wegzuigen uit de amandelcrypten. Wanneer je de brokjes niet goed kunt bereiken met een ander hulpmiddel, is dit een zeer geschikte optie. Het zachte uiteinde zorgt ervoor dat je de amandelen niet onbedoeld beschadigt, zoals dat wel kan gebeuren met bijvoorbeeld het uiteinde van een tandenborstel.

Naspoelen met mondwater

Spoel altijd na met een mondwaterdoor dit te gorgelen achterin de keel. Dit ontsmet de amandelen en voorkomt een snelle terugkeer van amandelstenen. Gebruik de eerder genoemde methoden om nieuwe amandelstenen volledig te voorkomen.

Bron: Vraagdetandarts.nl

Het diabetes dieet is een dieet wat bedoelt is om diabetes type 2 te voorkomen en om de kwaliteit van leven te verbeteren voor mensen met diabetes type 2. In dit artikel vertellen we je er alles over.

Wat is diabetes type 2?

Als we ouder worden neemt het risico op diabetes type 2 toe, dit is dan ook de reden waarom we deze ziekte vooral onder senioren zien. In het verleden werd deze ziekte ook wel ouderdomssuiker genoemd. Tegenwoordig spreken artsen over diabetes type 2 omdat deze ziekte op steeds jongere leeftijd voorkomt.

Diabetes type 2 is een chronische ziekte. Er bestaat geen medicijn wat diabetes type 2 kan genezen en vaak ontwikkeld de ziekte zich progressief. Het gevaar van diabetes type 2 zijn de complicaties die kunnen ontstaan door de hoge bloedsuikers. Door de hoge bloedglucose kunnen bloedvaten en zenuwen beschadigen. Dit vertaald zich dan o.a. in nierproblemen, hart- en vaatziekten, probleem met het gehoor en het zicht en gevoelloze ledenmaten.

Wat kan je doen bij diabetes type 2?

Na de diagnose diabetes type 2 zal een arts je leefstijl aanpassingen voorschrijven. Indien de bloedsuikers erg hoog zijn dan zal de arts je een medicijn voorschrijven wat de bloedglucose kan verlagen. Het voorkeursmedicijn hiervoor is metformine. Het voordeel van metformine is dat het de bloedsuikers verlaagd zonder dat het de aanmaak van insuline bevordert. Hierdoor is het mogelijk om af te vallen. Een gezond gewicht is een belangrijke voorwaarde om de bloedsuikers onder controle te krijgen.

Door het laag en stabiel houden van de bloedsuikers wordt het risico, van de soms fatale, complicaties van diabetes type 2 laag gehouden. Dit kan door leefstijl aanpassingen die de bloedsuikers laag houden. De belangrijkste aanpassingen moeten in het dieet worden gezocht. Meer bewegen is een andere belangrijke leefstijl aanpassing. Dit komt omdat beweging (sport) zorgt voor een betere insulinegevoeligheid. Een verhoogde insuline resistentie ligt aan de basis van het ontstaan van diabetes type 2. Omdat het lichaam niet goed meer op insuline reageert lopen de bloedsuikers op en ontstaan er gezondheidsklachten.

Wanneer volg je een diabetes dieet?

Nadat je de diagnose pre-diabetes of diabetes type 2 hebt gehad is het verstandig om het diabetes dieet te gaan volgen. Pre-diabetes is de voorloper van diabetes type 2 wat na enkele jaren over kan gaan in diabetes type 2 indien het onbehandeld blijft. Bij prediabetes zijn de bloedsuikers al verhoogd maar reageert het lichaam nog redelijk goed op insuline. Op een gegeven moment reageert het lichaam niet goed meer op insuline en blijven de bloedsuikers chronisch hoog. We spreken dan over diabetes type 2.

Ook indien je geen prediabetes of diabetes type 2 hebt kan je het diabetes dieet gaan volgen. Dit om te voorkomen dat je diabetes type 2 krijgt. Zeker als je in een risicogroep zit volgt het de aanbeveling om het diabetes dieet te gaan volgen of om in ieder geval volgens de richtlijnen van dit dieet te gaan leven.

Indien je senior bent dan zit je in de risico voor diabetes type 2. Factoren die hierbij meewegen zijn overgewicht, weinig beweging, roken en regelmatig alcohol drinken. Een combinatie van meerdere factoren maakt het risico groter.

Hoe ziet het diabetes type 2 eruit?

Bij het diabetes dieet draait het om het stabiel houden van de bloedglucose. Het zijn koolhydraten die onze bloedglucose verhogen. Hoe hoog de bloedglucose wordt na het eten hangt af van de hoeveelheid koolhydraten die we eten en het type koolhydraten. Op de eerste plaats is daarom portie controle belangrijk. Het gaat hierbij specifiek om de hoeveelheid koolhydraten. Hongerlijden is daarom niet nodig, koolhydraten mogen vervangen worden door vetrijke of eiwitrijke voeding.

Ook het type koolhydraten is belangrijk. Bepaalde soorten koolhydraten worden sneller opgenomen dan anderen. De koolhydraten die snel worden opgenomen noemen we snelle of geraffineerde koolhydraten. Deze kom je vooral tegen in bewerkte voeding zoals koek, bakkerijproducten, snoep, frisdrank, pizza, wit brood, pasta en witte rijst.

Bij diabetes type 2 is het goed om te kiezen voor langzame koolhydraten. Omdat de glucose dan langzaam in de bloedbaan kan komen hebben de cellen de tijd om de glucose op te kunnen nemen voordat deze te hoog oplopen. Langzame koolhydraten zitten vooral in onbewerkte voedingsmiddelen zoals groenten, volkoren producten, zoete aardappelen, zilvervliesrijst en quinoa.

Ander onderdeel van het diabetes dieet is het voorkomen van problemen met de bloedvaten. Door de hoge bloedglucose kunnen de bloedvaten beschadigd raken en vernauwen. Dit kan zorgen voor problemen met de hersenen, bloedvaten, het hart, ogen en doorbloeding van de ledenmaten. Voor gezonde bloedvaten zijn omega 3 vetzuren belangrijk. Een tweetal type omega 3 vetzuren in het bijzonder: de DHA en EPA vetzuren. Deze specifieke omega 3 vetzuren kan het lichaam maar mondjesmaat zelf aanmaken, het is daarom belangrijk om deze uit de voeding te betrekken. Vette vissoorten zoals zalm, haring en makreel, zijn rijk aan deze DHA en EPA vetzuren. Indien je niet van vis houdt dan kan je gebruik maken van visoliesupplementen om zodoende toch deze vetzuren binnen te krijgen.

Eiwitten spelen ook een belangrijke rol in het diabetes dieet. Ze hebben nauwelijks invloed op de bloedsuikerspiegel terwijl ze wel voor een gevoel van verzadiging zorgen. Door het gevoel van verzadiging voorkom je dat je teveel calorieën gaat eten. Eiwitrijke voeding die goed binnen een diabetes dieet past zijn eieren en Griekse yoghurt. Uit onderzoek blijkt dat het dagelijks eten van eieren de bloedsuikerspiegel verlaagd.

Ook het regelmatig eten van Griekse yoghurt verbeterd de bloedsuikerspiegel.

Ook belangrijk zijn groenten en met name groene bladgroenten. Groene bladgroenten bevatten hoofdzakelijk onverteerbare koolhydraten (vezels) wat helpt om de bloedsuikerspiegel stabiel te houden.

Hersenaandoeningen worden grote last voor gehele samenleving

Den Haag 16 januari 2020 – Het aantal Nederlanders dat een beroerte krijgt, lijdt aan dementie of de ziekte van Parkinson zal tot 2040 explosief stijgen ten opzichte van 2015. Dit constateert de Hersenstichting op basis van gegevens over hersenaandoeningen uit de Volksgezondheid Toekomst Verkenning 2018 (VTV-2018) van het RIVM. Uit de cijfers blijkt dat het aantal patiënten dat in 2040 een beroerte heeft gehad met 54 procent stijgt, het aantal dementiepatiënten met 115 procent en het aantal mensen met de ziekte van Parkinson met 71 procent. Deze explosieve stijging heeft een enorme impact op de gehele samenleving.

Uit de toekomstverkenning voor 2040 komt naar voren dat er over twintig jaar 672.600 Nederlanders een beroerte hebben gehad en met de gevolgen daarvan moeten leven, dat er 330.400 mensen aan dementie lijden en 82.600 aan de ziekte van Parkinson. Het aantal dat lijdt aan dementie verdubbelt daarmee ten opzichte van 2015. “En dit zijn slechts drie hersenaandoeningen van de in totaal honderden die voorkomen”, zegt Merel Heimens Visser, directeur van de Hersenstichting. “Het positieve nieuws is dat we de afgelopen jaren al enorme stappen hebben gezet op het gebied van hersenonderzoek, waardoor er in de komende twintig jaar minder Nederlanders sterven aan de gevolgen van bijvoorbeeld een beroerte. Alleen moeten er wel meer mensen met de gevolgen van deze hersenaandoening leren leven. Dit alles zorgt ervoor dat de gehele samenleving – patiënten, naasten, mantelzorgers en zorgprofessionals – meer en meer te maken krijgt met hersenaandoeningen en de gevolgen hiervan.”

Investeren in de toekomst

Nu al hebben bijna vier miljoen Nederlanders een hersenaandoening en kost het de maatschappij jaarlijks 25 miljard euro. Naar aanleiding van de projecties uit de toekomstverkenning is de verwachting dat dit de komende jaren alleen maar toeneemt. “De wetenschap, de overheid, het bedrijfsleven en de rest van de samenleving gaan hier de komende jaren in verschillende opzichten veel van merken. De zorguitgaven zullen stijgen, op het werk zullen steeds meer mensen zijn die lijden aan een hersenaandoening en Nederlanders zullen meer mantelzorg moeten verlenen aan mensen met een hersenaandoening”, zegt prof. dr. Helmut Kessels, verbonden aan de Universiteit van Amsterdam.

“Daarom moeten we met zijn allen samenwerken om een toekomst te creëren zonder hersenaandoeningen”, vult Heimens Visser hem aan. “Want alleen samen kunnen we hersenaandoeningen behandelen én in de toekomst voorkomen. We moeten daarbij niet inzetten op één aandoening, maar breed investeren in baanbrekende oplossingen die hersenaandoeningen helpen voorkomen, afremmen of genezen. We moeten blijven investeren in onderzoek, het geven van voorlichting en het verbeteren van de patiëntenzorg.”

Collecteweek van de Hersenstichting

Help de Hersenstichting mee om dit toekomstbeeld te voorkomen. Geef aan de collectant tijdens de collecteweek van maandag 27 januari tot en met zaterdag 1 februari 2020. Ruim 19.000 vrijwilligers lopen door heel Nederland langs de deuren om geld in te zamelen voor al die mensen die te maken hebben meteen hersenaandoening. Geef aan de collectant of doneer het online.

Over de Hersenstichting

1 op de 4 mensen heeft een hersenaandoening. Hersenaandoeningen zijn helaas hard op weg de grootste ziekte van Nederland te worden. Dit moet stoppen. Want een hersenaandoening zet je leven op z’n kop. En vroeg of laat raakt het ons allemaal. Daarom zet de Hersenstichting alles op alles voor gezonde hersenen voor iedereen. Nu en in de toekomst. We zetten niet in op één aandoening, maar investeren breed in baanbrekende oplossingen die hersenaandoeningen helpen voorkomen, afremmen, of genezen. Om dit te bereiken laten we onderzoek doen, geven we voorlichting en zetten we ons in voor betere patiëntenzorg. Meer informatie: www.hersenstichting.nl

Onderzoeksverantwoording

In opdracht van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport rapporteert het RIVM over de ontwikkeling van de volksgezondheid in Nederland middels de Volksgezondheid Toekomst Verkenning (VTV). Een VTV geeft inzicht in de belangrijkste toekomstige maatschappelijke opgaven op het gebied van ziekte en gezondheid, gezondheidsdeterminanten, preventie en gezondheidszorg in Nederland. Ook hersenaandoeningen worden meegenomen in een VTV. Op verzoek van de Hersenstichting heeft het RIVM in 2019 in kaart gebracht welke hersenaandoeningen zijn meegenomen in de recentste VTV, de VTV-2018. Bij de hersenaandoeningen is de volgende vraag gesteld: als de historische cijfers zich in de toekomst op eenzelfde wijze voortzetten én als er geen nieuw of aanvullend beleid wordt ontwikkeld, hoe ziet de toekomst er dan uit? De projecties zijn dus volledig verklaarbaar door de veranderende bevolkingsomvang (aantallen mensen) en -samenstelling (leeftijden, mannen, vrouwen), ofwel demografie.

Uiterlijk op 12 november 2019 heeft ook uw zorgverzekering de nieuwe premie voor 2020 bekend gemaakt. Misschien viel u het mee, misschien moest u er bij zuchten. Maar in ieder geval is het een goed idee om dit jaar nog te kijken of er een lagere premie voor u beschikbaar is. Indien u al vele jaren bij dezelfde zorgverzekeraar zit, is de kans beslist groot dat er een goedkopere optie is.

Het zijn vooral senioren die het nog moeilijk vinden om over te stappen van de ene zorgverzekering naar de ander. Dat wordt gelukkig ook mede veroorzaakt omdat er relatief weinig problemen zijn met de verzekering. Als u tevreden bent met uw huidige verzekering en ze goede service hebben verleend, is het dan wel fair om over te stappen naar een ander? Het antwoord daarop is driewerf: Ja. De zorgverzekering is een collectieve verzekering zonder winstoogmerk en wettelijk verplicht. U hoeft zich dus geen zorgen te maken dat uw verzekering klanten verliest.

Kunt u altijd overstappen van zorgverzekering?

De zorgverzekering in Nederland heeft standaard een looptijd van één jaar. Daarom kunt u de verzekering altijd voor 31 december opzeggen. Vaak bieden maatschappijen ook nog de mogelijkheid om dat te doen tot 1 februari. Het meest eenvoudig is echter om het te regelen voor het eind van het jaar omdat dan beëindiging en ingaan nieuwe verzekering gladjes kunnen verlopen. Het oversluiten kan alleen belemmerd worden door betalingsachterstand. Pas als u bij bent met betaling kan het oversluiten in gang worden gezet. Zijn er problemen op dit punt dan moet u dit eerst (laten) oplossen.

Veel rompslomp is er in het algemeen niet, uw nieuwe zorgverzekeraar neemt u alle werk uit handen met betrekking tot het opzeggen van de oude verzekering.

Hoe vergelijk ik zorgverzekeringen?

Zorgverzekeringen vergelijken

Denkt u nu: hoe vergelijk ik de zorgverzekeringen? Als u alleen een basisverzekering heeft, is dit erg eenvoudig om te vergelijken. Iedere zorgverzekering biedt voor de basisverzekering het gelijke pakket. Dat is immers ook een wettelijke eis die gesteld wordt aan de verzekeraars. Heeft u aanvullende verzekeringen dan is het vergelijken minder eenvoudig maar ook niet echt moeilijk. Via een onafhankelijke zorgverzekeringvergelijker kunt u zonder veel problemen de goedkoopste optie vinden voor het pakket dat u zoekt. Bent u niet zo’n held in het gebruiken van een computer of het internet, vraag dan hulp van een vertrouwd persoon om deze zaak te regelen.

Is een zorgverzekering voor senioren een goed idee?

Uiteraard zijn er zaken die bij senioren niet meer spelen, zoals hulp bij zwangerschap of medeverzekering van minderjarige kinderen. Echter hebben ouderen in het algemeen meer medische klachten dan jongeren, het is bijvoorbeeld niet altijd eenvoudig om mobiel te blijven. Een zorgverzekering voor senioren is dan ook niet per se goedkoper dan een meer algemene verzekering. Misschien is het voor u echter wel eenvoudiger om een pakket te vinden dat beter bij u lijkt te passen wat betreft eventuele aanvullende verzekeringen. Ook dit is een kwestie van even de moeite nemen om goed te vergelijken.

Wij wensen u alvast een goed nieuwjaar met de goedkoopste zorgverzekering die u kon vinden.