Rubriek

Gezondheid

Rubriek

In vrijwel ieder ziekenhuis in ons land, worden er dagelijks knie- en heupoperaties uitgevoerd. Meestal betreft het senioren die slijtage aan de gewrichten hebben. Op latere leeftijd verdwijnt er vaak een deel van het kraakbeen en als de botten zonder die bescherming over elkaar gaan wrijven, ontstaan er pijnklachten die kunnen uitstralen naar andere delen van uw lichaam. Als pijnstillers of fysiotherapie niet meer afdoende zijn, zal aan u worden voorgesteld om via een operatie het probleem te verhelpen. Vaak betekent dit het vervangen van de knie of de heup, maar in sommige gevallen is een minder verregaande ingreep nodig. Wat kunt u verwachten als u een knieoperatie of een heupoperatie moet ondergaan?

De ingreep

Mocht u bij een val of ander ongeluk een breuk hebben opgelopen, dan is het mogelijk dat u een nachtje in het ziekenhuis moet doorbrengen voordat de heup- of knieoperatie kan plaatsvinden. Maar in de meeste gevallen wordt u nuchter verwacht in het ziekenhuis op de dag van de operatie. Daar krijgt u ziekenhuiskleding voor de operatie en wordt u voor de zekerheid verzocht met een viltstift een pijl te zetten op het been dat moet worden geopereerd. De chirurg zal u uitleggen wat er staat te gebeuren en u vragen voor welke wijze van verdoving u kiest. Met een ruggenprik kan alleen het onderste gedeelte van uw lichaam gevoelloos worden gemaakt en kunt u bij bewustzijn blijven tijdens de ingreep indien u dat wilt.

De operatie duurt meestal ongeveer een uur en daarna wordt u naar de verkoeverkamer gebracht om even bij te komen voordat u naar een kamer wordt gebracht.

Operatie

De revalidatie

Omdat u een behoorlijk operatie achter de rug heeft, blijft u een tijdje in het ziekenhuis om te controleren of alles naar wens is verlopen. Meestal worden er de volgende dag al foto’s gemaakt en krijgt u misschien al te horen dat u het been weer 100% kan belasten. Dan begint de revalidatie al en zal een fysiotherapeut u leren hoe u zich moet bewegen. Bij een knie- of heupoperatie die geslaagd is, zult u na 3 dagen het ziekenhuis alweer kunnen verlaten. Op dat moment kunt u vrijwel alles weer zelf. Er zijn natuurlijk welke zaken waarbij u hulp nodig zult hebben, zoals het aantrekken van uw sokken.

Omdat u een relatief zware ingreep achter de rug heeft, krijgt u gedurende een aantal weken bloedverdunners en pijnstillers voorgeschreven. Met behulp van een fysiotherapeut moet u daarna weer leren lopen zonder krukken of een rollator. Dat lukt bij de een gewoon wat sneller dan bij de ander, maar een periode van minimaal 12 weken is gebruikelijk. Ongeveer 6 weken na de operatie zult u weer naar het ziekenhuis moeten voor controle. Hierbij worden weer foto’s gemaakt. Als alles in orde is, hoeft u niet terug te komen. Hoewel een knieoperatie of heupoperatie een standaard ingreep is, kunnen er complicaties optreden. Krijgt u meer pijn of geneest de wond niet naar verwachting, ga dan naar de huisarts.

Heb je het idee dat je gehoor achteruit begint te gaan? Dan is het allereerst belangrijk om een hoortest te doen. Op deze manier kijkt een professional naar de kwaliteit van je gehoor en kunnen er indien nodig stappen ondernomen worden om dit te verbeteren: met behulp van een hoorapparaat bijvoorbeeld. Maar wat kun je zelf doen om je gehoor goed te houden wanneer je merkt dat het wat slechter gaat? We geven je een aantal praktische tips.

1. Regelmatige check

Laat ten eerste regelmatig een hoortest uitvoeren. Mocht je al een hoorapparaat gebruiken; laat dan ook deze regelmatig controleren. Op deze manier houd je zicht op de kwaliteit van je gehoor en kunnen er indien nodig aanpassingen gemaakt worden waarmee je gehoor weer verbetert kan worden.

2. Doe een geluidscheck

Ben jezelf altijd bewust van het volume van het geluid in je omgeving: waar je ook bent. Wanneer je jezelf bewust bent van het geluid om je heen kun je op tijd de juiste stappen ondernemen om je gehoor te beschermen (of de stand van je hoorapparaat aan te passen natuurlijk). Ga je bijvoorbeeld een luidruchtige activiteit ondernemen zoals bijvoorbeeld bladblazen of het bezoeken van een concert of evenement? Dan kun je de juiste stappen ondernemen om je gehoor te beschermen; denk bijvoorbeeld aan oordopjes.

Extra tip: Er zijn genoeg handige apps beschikbaar waar je het aantal decibel mee kunt meten. Zo weet je precies wanneer een omgeving iets te luidruchtig is: ook wanneer je gehoor niet zo goed meer is.

3.  Gebruik de technologie

Heb je een hoorapparaat? Maak dan zoveel mogelijk gebruik van de technologische ontwikkelingen op dit gebied. Zo hebben veel hoorapparaten bijvoorbeeld lawaaireductie programma’s die je kunt activeren. Sommige gehoorapparaten kunnen zelfs automatisch op lawaaireductie overgaan.

tips slecht gehoor

4. Ben altijd voorbereid

Heb je nog geen hoorapparaat? Zorg dan dat je altijd voorbereid bent om je gehoor te beschermen. Zorg dat je altijd een setje oordopjes bij je hebt om mogelijke schade aan je gehoor te verminderen. Je vind specifieke oordopjes voor allerlei activiteiten: van het bezoeken van een concert tot het reizen met het openbaar vervoer.

5. Let op wat je eet

Een gezonde levensstijl en een gezond voedingspatroon zijn belangrijk voor alle aspecten van ons lichaam: zo ook ons gehoor. Hoewel er geen wonderdrankje of middel is om het gehoor te verbeteren, zou de kwaliteit van het gehoor wel gelinkt zijn aan lichamelijke kwalen zoals bijvoorbeeld diabetes. Zorg goed voor je lichaam, eet gezond en beweeg voldoende!

Wat is de beste keus? Bril of toch lenzen? Toch contactlenzen! Lees hieronder waarom.
Het draagcomfort van contactlenzen is zeer goed. Ze zijn praktisch en comfortabel. Draag jij al een tijdlang een bril? Heb je heel recent te horen gekregen dat je een oogafwijking hebt? Wat kies je dan? Wordt het een bril of kies je toch voor contactlenzen? Of een combinatie van beiden?

Meestal is de smaak van mensen doorslaggevend bij de keuze tussen een bril en contactlenzen. Sommige personen voelen zich absoluut niet comfortabel met een bril op. Andere mensen zien een bril juist als een extra modeaccessoire. Lees hieronder vier voordelen van contactlenzen. Dit om de keus makkelijker te maken. Welke keus sluit het beste aan bij jouw smaak en voorkeuren?

1. Verbeteren van het zicht

Dit voordeel is heel belangrijk. Als je lenzen in hebt, zie je alles om je heen een stuk scherper. Lenzen zitten natuurlijk direct op de ogen. Dit is een groot verschil met een bril. Je ziet met contactlenzen alles meteen scherp. Zelfs als je je oog heel snel laat bewegen of als je iets bekijkt vanuit een ooghoek. Ook geven lenzen de afstanden en verhoudingen optimaal weer.

2. Vrijwel iedereen kan lenzen dragen

Welke oogafwijking je ook hebt, er is bijna altijd wel een lens die perfect aansluit. Ook leeftijd en levensstijl vormen vrijwel nooit een verhindering voor het dragen van contactlenzen. Veel voorkomende oogafwijkingen zijn onder meer: hoornvliesverkromming, verziendheid en bijziendheid. Deze zijn goed te corrigeren door middel van contactlenzen. Mensen van alle leeftijden kunnen lenzen dragen. Voor senioren zijn de multifocale lenzen ideaal. Het is in alle gevallen van belang dat de gezondheid van de ogen regelmatig gecheckt wordt. Ook is een goede hygiëne belangrijk. Draag de lenzen tenslotte nooit te lang achtereen.

Dragen van contactlenzen

3. Uitstekende uv-bescherming

Veel lenzen zijn voorzien van een uv-filter. Sport je regelmatig in de buitenlucht, dan zijn deze lenzen ideaal. Je hebt meer dan genoeg bewegingsvrijheid en tegelijkertijd worden je ogen beschermd tegen de zon. Het is erg belangrijk dat het hoornvlies goed wordt beschermd en dat gebeurt op deze manier uitstekend.

4. Geschikt in alle omstandigheden

In de winter hebben brildragers regelmatig te maken met beslagen glazen. Loopt iemand met een bril op door de regen, dan wordt het zicht al snel slecht. Lenzen zijn in deze situatie een betere optie. Hoe hard het ook regent, als je lenzen draagt heb je nergens last van. Ook hoef je bij vriesweer absoluut niet bang te zijn voor beslagen lenzen.

Combinatie kan ideaal zijn

Echt kiezen kan moeilijk zijn. Daarom worden een bril en lenzen nogal eens gecombineerd. Dit is praktisch, modieus, maar ook goed voor de gezondheid van de ogen. Na circa 12 tot 14 uur moeten de lenzen echt even uit. Een bril biedt dan uitkomst. Veel mensen voelen ook dat de ogen wat moe zijn na een hele dag lenzen dragen. Het is heerlijk om dan aan het einde van de dag nog een poosje de bril op te zetten.

Ooit was de moedervlek een tache de beauté. Een schoonheidsvlek die menig man en vrouw in de pruikentijd nog op hun gezicht tekenden om hun uiterlijk te verfraaien. Vandaag de dag zie je dit steeds minder voorkomen. De moedervlek is geen ‘hebbeding’ meer. Sterker nog, het is een storende vlek die men liever kwijt dan rijk is. 

Karaktervolle stipjes en atypische moedervlekken

De moedervlek heeft fors aan populariteit ingeboet, maar is in bescheiden vorm nog steeds een karaktervol stipje in het gelaat. Pas wanneer je alle stippen op je buik met een fineliner aan elkaar kunt verbinden en er een waar sterrenstelsel inclusief planeten ontstaat, kan je dit zien als een bijzonder kunstwerk óf als een ontsierende tekening. Af en toe hebben moedervlekken de gave charmant te zijn. Niet voor niets is het moedervlekje boven de lip één van de zeven schoonheden. Het wordt zelfs als sexy bestempeld. Soms zijn moedervlekken asymmetrisch, groot en bobbelig van structuur. Fraai vind je dit misschien niet, maar zo is de natuur. Zint de ‘natuur’ je niet zo, dan bestaan er tal van mogelijkheden om dit te verwijderen.

Verwijderen van je moedervlek

Er zijn geen medische redenen om moedervlekken te verwijderen waarvan de kleur en vorm regelmatig is. Wordt het als storend ervaren – omdat ze op de huid liggen of omdat ze een wratachtige vorm hebben –  of geeft het klachten bij het scheren of aankleden, dan kan de onschuldige vlek vanuit cosmetisch oogpunt weggehaald worden.

Laseren: hoe gaat dat?

Een goede en efficiënte manier om een moedervlek te verwijderen is door middel van een laserbehandeling. Huidzorg Laserklinieken werkt met verschillende laserfrequenties waardoor deze behandelmethode geschikt is voor alle huidtypes. Afhankelijk van de diepte van het pigment zijn er één tot vier behandelingen nodig om de moedervlek 60 tot 100% lichter te maken. Je lichaam heeft immers tijd nodig om het pigment af te voeren.

Het is normaal om moedervlekken te hebben. Gemiddeld heeft ieder mens er vijfentwintig. Heb je er meer of ervaar je ze als ontsierend? Een belletje naar Huidzorg Laserklinieken voor een vrijblijvend consult is zo gedaan.

Ouderdom komt met gebreken luidt het bekende spreekwoord. Misschien herken je jezelf daar wel in en denk je vaak terug aan vroeger. Aan die goede oude tijd. Aan de tijd dat jezelf nog jong was en dat alles wat makkelijker ging dan nu het geval is. Want als je ouder wordt, worden sommige dingen vaak ook lastiger. Gelukkig zijn er ook heel veel zaken waar je wel zelf invloed op hebt en die bijdragen aan prettig oud worden. Welke dat zijn, dat lees je hier.

1. Gezond leven

Door gezond te leven, blijf je fit en vitaal. Gezond leven is meer dan gezonde voeding en voldoende bewegen. Ook het hebben van sociale contacten hoort daarbij. Komen jouw kinderen en kleinkinderen minder vaak op bezoek dan je zou willen? Zoek dan, naast het contact met je familie, contact met je vrienden. Natuurlijk kan het zo zijn dat het lastiger wordt om mensen te bezoeken die verder weg wonen. Misschien lukt het gewoon niet meer zo makkelijk om op die fiets te stappen of ben je sneller vermoeid. Maak dan eens een praatje met de buren of drink samen een kop koffie. Wie weet wat voor leuk contact je daaraan over houdt.

2. Fijn wonen

Wanneer je merkt je dat je wat minder goed ter been bent, is het huis waar je nu woont misschien wel niet meer zo praktisch als tien jaar geleden. Traplopen kan bijvoorbeeld erg vermoeiend zijn. Een optie is om op zoek te gaan naar een andere woning om fijn oud te worden. En nee, dat hoeft echt niet meteen een aanleunwoning te zijn. Wel een woning die past bij je huidige situatie en waar je blij van wordt. Want is dat niet waar het allemaal om draait in het leven?

3. Genieten van je familie

Waar je vast ook heel blij van wordt, is de tijd die je met jouw kleinkind(eren) kunt doorbrengen. Samen spelen, knuffelen en herinneringen maken. Daar wordt toch iedereen gelukkig van? Het mooie aan kinderen is dat zij vaak een hele andere kijk op de wereld hebben. Ze kunnen zich verwonderen over iets wat voor ons heel gewoon is, zoals een schaduw of het zand dat tussen je vingers door glijdt op het strand.

4. Blijf je verwonderen aan de wereld om je heen

Gun jezelf deze verwondering ook door af en toe bijzondere reizen te maken. Er is zoveel moois te zien en te ontdekken in de wereld! Vakantie helpt je bovendien om actief te blijven, maar ook om rust te nemen. En juist die rust en ontspanning is heel belangrijk om fijn en gelukkig oud worden!

We worden allemaal een jaartje ouder, maar op een gegeven moment komen ook de kwaaltjes wat vaker om de hoek kijken. Zeurende pijntjes in de botten, stijve gewrichten en pijnlijke spieren; het hoort er allemaal bij. Maar wat kun je nu doen om de spierpijn zoveel mogelijk te vermijden?

  1. Neem de juiste toevoegingen

Er zijn allerlei toevoegingen die het leven een stuk makkelijker kunnen maken. Zo kan cannabisolie pijn verminderen (je kunt het hier gewoon online aanschaffen) en zorgen eiwitten ervoor dat je spieren sneller herstellen. Zorg dus dat je altijd de juiste toevoegingen in je maaltijden of eventueel in vorm van tabletten neemt. Op deze manier kun je spierpijn zoveel mogelijk voorkomen en is je lichaam ook nog eens helemaal in balans.

  1. Eet het juiste fruit

Door voldoende fruit te eten zorg je dat je lichaam gezond blijft; maar welk fruit eet je nu? Vooral de vruchten met een dunne en donkere schil zijn ontzettend goed voor je lichaam. Bosbessen zorgen er zo bijvoorbeeld voor dat afvalstoffen sneller uit je lijf verdwijnen; en dat helpt tegen de spierpijn!

  1. Krijg voldoende Omega-3 binnen

Je kent omega-3 vast wel vanwege de ontstekingsremmende werking. Het is dan ook zeker op latere leeftijd belangrijk om voldoende omega-3 binnen te krijgen. Je kunt deze natuurlijk dagelijks als toevoegingen slikken, maar ook gewoon in de dagelijkse maaltijd binnenkrijgen. Zo zitten vissen zoals bijvoorbeeld zalm vol omega-3. Als je ze dan ook nog wat op smaak brengt met gember of kurkuma, ben je helemaal gezond bezig; ook dat zijn namelijk goede, natuurlijke ontstekingsremmers.

  1. Hydrateren kun je leren

Niets zo belangrijk als het binnenkrijgen van voldoende water. Hoewel het in het begin wat lastig kan zijn om dagelijks veel water te drinken, kun je dit wel leren. Voldoende water zorgt namelijk voor soepele spieren en een gezond lichaam. Zet dus een klein flesje water klaar in de keuken en drink er een paar slokken uit iedere keer als je door de keuken loopt.

  1. Slaap voldoende

Een goede nachtrust is voor iedereen belangrijk; en al helemaal wanneer je wat op leeftijd bent. Je nachtrust zorgt er namelijk voor dat je lichaam weer even nieuwe energie kan krijgen, je spieren kunnen rusten en alles even goed tot rust kan komen. Ga dan ook gewoon even lekker liggen en rust, wanneer je lichaam dit aangeeft.

  1. Blijf bewegen

Het is altijd belangrijk om goed te blijven bewegen; ook wanneer je spierpijn hebt. Loop buiten even een rondje, doe wat rek- en strek oefeningen of ga zelfs even naar de sportschool.

Om uw mondverzorging op peil te houden, poets je natuurlijk iedere dag je tanden. Tandartsen en mondhygiënisten raden aan dit minimaal tweemaal, twee minuten per dag te doen. Dit kan met een handtandenborstel, maar voor het állerbeste resultaat kun je het beste kiezen voor een elektrische tandenborstel. Een elektrische tandenborstel produceert meer poetsbewegingen waardoor deze meer tandplak weghaalt dan een gewone tandenborstel. Het is niet voor niets dat steeds meer ouderen hun eigen gebit kunnen behouden en geen kunstgebit nodig hebben.

Everbright OLIVIA & OLIVER elektrische tandenborstels

Er zijn een hoop elektrische tandenborstels met allerlei standen, verschillende sonische trillingen en allerlei opzetborstels en accessoires. Daarnaast heeft ieder gebit een andere verzorging nodig. Everbright komt daarom met de OLIVIA & OLIVER Black & White tandenborstels. Met deze DUOSET kun je samen poetsen met ieder een eigen tandenborstel. Ideaal! Door de verschillende poetsstanden die op deze elektrische tandenborstel zitten, kan iedereen genieten van een optimale mondverzorging.

Wat zijn de voordelen van deze Everbright Black & White DUOSET?

De Everbright Sonic toothbrush is een ontzettend krachtige tandenborstel door de sonische trillingen. Dit zijn er 40.000 per minuut! Deze trillingen zorgen ervoor dat elk plekje op uw tand of kies optimaal gereinigd wordt. Bovendien heeft deze elektrische tandenborstel ook een poetstimer zodat je zeker aan je poetsbeurt van twee minuten komt. Om er zeker van te zijn dat je niet met een lege tandenborstel staat, zit er een batterij indicator op. Hierop kun je zien hoe lang de Ion-batterij nog meegaat. Daarnaast is deze elektrische tandenborstel ook te gebruiken onder de douche, want hij is waterproof!

Verschillende poetsstanden voor een effectief resultaat

Voor de optimale mondverzorging zijn de Everbright OLIVIA & OLIVER tandenborstels uitgerust met de volgende 4 poetsstanden:

Allereerst ‘Clean’, dit is een stand voor de dagelijkse reiniging van het gebit. Door de 40.000 sonische trillingen per minuut pakt het alle plekken van uw gebit waardoor al je tanden en kiezen optimaal gereinigd worden.

De tweede stand is ‘Sensitive’, dit is een stand met minder sonische trillingen. Deze stand is ontwikkeld voor het gevoelige tandvlees en de gevoelige tanden.

Als derde is er de ‘White+’ stand voor uw tanden. Deze stand zorgt voor weer een stralend witte glimlach. Door de juiste trillingen van de opzetborstels worden je tanden gepolijst wat zorgt voor wittere tanden.

En last but not least: de ‘Massage’ stand. Dit is de vierde stand die de Everbright tandenborstel heeft. Hiermee kun je de poetsbeurt verlengen met een massage van het tandvlees om doorbloeding te stimuleren. Dit voorkomt tandvleesontstekingen.

Wat zit er in deze Everbright DUOSET?

In deze DUOSET zitten twee elektrische tandenborstels, een OLIVIA (de witte) en een OLIVER (de zwarte). De OLIVIA en OLIVER tandenborstels hebben beiden een eigen oplaadstation met een snoerlengte van 128 cm én ieder 3 ExtraClean opzetborstels. Gemiddeld gaan de opzetborstels 3 maanden mee, waardoor je minimaal 9 maanden vooruit kunt!

P.s. heb je nog opzetborstels van het merk Philips? Deze passen ook op de Everbright OLIVIA & OLIVER tandenborstels, deze hoef je dus niet weg te gooien.

Kortom, de Everbright OLIVIA & OLIVER DUOSET heeft alles wat je nodig hebt om optimaal te kunnen genieten van je dagelijkse mondverzorging. Dus, voor welke elektrische tandenborstel gaat jij?

Het komt regelmatig voor bij oudere mensen, die meestal ook 40 jaar een zwaar beroep hebben gehad. We hebben het over knieslijtage. Wanneer het gaat om ernstige knieslijtage, kan ervoor worden gekozen een knieoperatie te laten doen.

Het gaat hier dan om een knieprothese oftewel een kunstknie. Nadat de operatie goed is verlopen ga je na gemiddeld 3 tot 6 dagen weer naar huis. Je wonden moeten zijn genezen en de knie moet 90 graden gebogen kunnen worden. Zodat je in de auto kan stappen. Je moet ook zelfstandig met krukken kunnen lopen, zodat je ook naar het toilet kunt.

Maar hoe ziet de revalidatie eruit en wat kan je allemaal doen om dit proces te helpen? We laten je het in dit artikel zien.

Het revalidatieproces na een knieoperatie

Het is een feit dat hoe sneller je weer op de been bent, des te beter je herstelproces zal verlopen. Soms wordt er gebruikt gemaakt van een “snel herstel methode”, meestal in bepaalde klinieken. Hierbij is het de bedoeling dat je snel mobiliseert, waardoor je veel sneller zal herstellen.

Veder zal je ook met een fysiotherapeut oefeningen doen. Deze laat je ook zien hoe je moet zitten en liggen, maar ook hoe je een stoel uitkomt. Ook het lopen met krukken zal worden geoefend.

Mensen denken vaak onterecht dat ze de knieprothese kunnen beschadigen. Maar wanneer alles met de nodige zorg wordt gedaan, zal dat niet gebeuren.

En hoe lang duurt de revalidatie?

Nadat je thuis bent gekomen uit het ziekenhuis, zal je zeker de eerste aantal weken wat hulp nodig hebben. Dit kan zijn voor boodschappen, maar ook huishoudelijk taken en persoonlijke verzorging. Wanneer dit niet mogelijk is, bestaat er ook de mogelijkheid te herstellen in een verzorgingstehuis.

De knie kan verder ook nog wel een half jaar, een beetje warm of gloeiend aanvoelen. Het heeft niet te maken met complicaties van de operatie zelf, maar meer met je lichaam dat moet wennen aan het onnatuurlijke materiaal. Je kan dit verhelpen door de knie 2 tot 3 maal per dag te koelen, waardoor de zwelling en eventuele pijn worden verminderd. Je kan hierdoor ook makkelijker oefeningen doen.

Lopen met krukken

In de eerste 6 tot 7 weken lopen je met 2 krukken, daarna nog 1 tot 2 weken met 1 kruk.

Je zal minimaal drie maanden 2 keer per week samen met de fysiotherapeut oefenen om weer goed te leren bewegen en lopen met de knie. En ook om de kniespieren weer te versterken. Zittende werkzaamheden kan je na zo’n 2 tot 7 weken hervatten, staande na 3,5 tot 4 maanden.

Bij elkaar zal de revalidatie 3 tot 6 maanden duren. Pas na 1 tot 1,5 jaar is het herstel helemaal voltooid. En kan je goed zeggen wat het echte resultaat is van de operatie.

De buigzaamheid van de knie

De natuurlijke bewegingen van de knie kunnen nooit voor de volle 100 procent worden nagebootst. In tegenstelling tot een nieuwe heup, waarmee meestal weer alles kan worden gedaan. Het kan dus zijn dat er wat kleine beperkingen zijn, welke dit zijn hangt af van hoe ver de knie kan worden gebogen.

Het hang ook af van de buigzaamheid van de knie voor de operatie. Was deze perfect, dan zal de buigzaamheid erna ook vele malen beter zijn. Het streven is sowieso om een buiging van 90 graden mogelijk te maken.

De werking van je nieuwe knie

De kunstknie functioneert na 10 jaar nog goed bij 95%, 15 jaar bij 90% en na 20 jaar 80 tot 85%. Zorg er wel voor dat je een gezond gewicht hebt en gepaste lichaamsbeweging (wandelen, fietsen of oefeningen op maat) doet.

Informeer bij een mogelijk willekeurige infectie (huid, tenen, blaas etc.) je huisarts en zeg dat je een knieprothese hebt! Maak hier voor kleine ingrepen ook melding van bij de behandelend arts.

5 tips voor tijdens het revalideren

Hieronder vind je 5 tips die jou kunnen helpen tijdens het revalidatieproces.

1. Een goede voorbereiding is het halve werk

Stel je in op het feit dat je herstel wel 3 maanden kan duren voordat je de dagelijkse dingen weer kan doen (boodschappen, werken, wandelen, fietsen en meer).

2. Neem een aantal dingen door met familie, vrienden en werkgever

Neem het goed met familie en vrienden door zodat ze je tijdens het herstel kunnen ondersteunen. Zorg dat je heel duidelijk maakt aan werkgever en bedrijfsarts, dat herstel nodig is en te snel (volop) beginnen deze belemmert.

3. Beter de operatie in, betekent beter eruit

Hoe sterker je knie, beter de coördinatie en des te rustiger deze is voor de operatie des te sneller gaat je herstel na de operatie.

4. Luister naar je lichaam en jouw knie

Zorg dat je goed luistert naar je lichaam en jouw knie. Voorkom overbelasting door zo af en toe wanneer nodig op de rem te trappen (figuurlijk).

5. Gebruik een hometrainer

Je doet er slim aan een hometrainer te kopen (of te huren). Wanneer je gaat revalideren met een hometrainer fiets versterkt de spierkracht, verbetert de mobiliteit en vergroot je jouw conditie.

Ga in eerste instantie voor een hometrainer en geen spinningfiets, de verschillen kun je hier lezen.

Conclusie

Je weet nu hoe de revalidatie (en tijdsduur) na een knieoperatie eruit ziet. Neem de tips uit dit artikel mee, om het herstel extra goed te laten verlopen.

Het is niet een geliefd onderwerp om over te praten, maar toch is het nodig; een uitvaartverzekering. Wat is een uitvaartverzekering, wanneer sluit u deze af en kan dat ook nog op latere leeftijd?

Wat is een uitvaartverzekering?

Het is een verzekering waar u niet snel bij stilstaat, maar erg van belang is voor uw nabestaanden. Deze verzekering zorgt er namelijk voor dat de kosten voor uw begrafenis of crematie gedekt worden. Door deze verzekering af te sluiten zorgt u ervoor dat uw nabestaanden niet met deze kosten achterblijven. Op www.elkeuitvaartverzekeringvergelijken.nl kunt u uitvaartverzekeringen met elkaar vergelijken en kijken welke verzekering bij u past. 

Wanneer sluit u een uitvaartverzekering af?

Een uitvaartverzekering sluit u niet alleen af wanneer u oud bent, maar u kunt deze het beste al op jonge leeftijd afsluiten. Hoe ouder u namelijk bent bij het afsluiten van een verzekering, hoe groter de kans is op het overlijden op korte termijn. Doordat de kans op het overlijden groter is, zal uw premie ook hoger zijn. U moet tenslotte uw kosten voor uw crematie of begrafenis op kortere termijn bekostigen.

Verzekering afsluiten op latere leeftijd

Wanneer u de verzekering op een latere leeftijd wenst af te sluiten, loopt u het risico dat niet alle uitvaartverzekeringsmaatschappijen u direct zullen accepteren. De achterliggende gedachte is dat ouderen mensen vaak op kortere termijn komen te overlijden. Om u toch een mogelijkheid te bieden, hebben de verzekeringsmaatschappijen regels en premies voor ouderen opgesteld. Vaak moeten ouderen een gezondheidsverklaring aanleveren.  Wanneer u ouder bent en een uitvaartverzekering wenst af te sluiten, dan moet u in de meeste gevallen vragen beantwoorden met betrekking tot uw gezondheid. Hoe beter uw gezondheid is, hoe lager uw premie zal zijn. Een gezondheidsverklaring aanleveren hoeft niet bij alle verzekeringsmaatschappijen. Deze verzekeringsmaatschappijen hanteren vaak carenzjaren, een bepaalde wachtperiode. Wanneer u overlijdt in deze wachtperiode, zal slechts een gedeelte van de uitvaart vergoed worden.

Vaak hanteren uitvaartverzekeringsmaatschappijen een maximum leeftijd om voor u een uitvaartverzekering af te sluiten. Naast een verzekering is er ook een mogelijkheid om te kiezen voor een uitvaartdeposito. De uitvaartdeposito is te vergelijken met een spaarrekening, u betaalt in 1 keer of in meerdere keren een bedrag waarover u rente ontvangt. Wanneer u overleden bent, zal het geld op de rekening uitgekeerd wordt aan uw nabestaanden om zo uw begrafenis of crematie te kunnen bekostigen.

Samenzijn met je partner is het fijnste wat er is. Naast de innige band is er in de meeste gevallen ook een fysieke aantrekking en vrijen en geslachtsgemeenschap is dan ook een belangrijk onderdeel in de relatie. Het hebben van gemeenschap en vrijen is echter niet voor iedereen even prettig. Er zijn in Nederland behoorlijk wat mensen die last hebben van verschillende klachten tijdens en na het vrijen. Deze vrijpijn is vaak goed te verhelpen en is in de meeste gevallen gerelateerd aan het al dan niet kunnen ontspannen van de bekkenbodem. Deze pijn bij vrijen wordt ook wel dyspareunie genoemd.

Twee types dyspareunie met verschillende klachten

Er zijn een aantal verschillende soorten van dyspareunie. Dyspareunie is op te delen in twee types: oppervlakkige dyspareunie, waarbij de pijn vooral op en rondom de huid voelbaar is en diepe dyspareunie, waarbij vooral inwendige pijnklachten ervaren worden. Bij diepe dyspareunie kunnen er ook andere oorzaken ten grondslag liggen aan de pijn. Diepe dyspareunie vindt vooral plaats tijdens de gemeenschap en oppervlakkige dyspareunie kan ook na de seks nog plaatsvinden. In beide gevallen zijn de pijnklachten vaak te herleiden aan de werking van de spieren rondom de bekkenbodem. Door een bezoek aan de bekkenbodemspecialist kun je op een makkelijke manier oefeningen doen die je helpen de bekkenbodem beter te ontspannen. Na het leren van een aantal simpele bekkenbodem oefeningen kun je op je gemak waar je maar wilt, thuis tijdens het klaarmaken van avondeten bijvoorbeeld, of buiten de deur wanneer je in de wachtrij staat bij de bakker de oefeningen uitvoeren. Je hebt er geen speciale ‘work-out’ kleding voor nodig, en niemand ziet of weet dat je bekkenbodemspier oefeningen aan het uitvoeren bent. Op de lange termijn zul je in de meeste gevallen weer prettig en pijnvrij geslachtsgemeenschap kunnen hebben.

Maak dyspareunie bespreekbaar en geniet weer van het vrijen met je partner

Als Nederlanders staan we over de hele wereld bekend als een open volk, waarbij vrijwel alles bespreekbaar is. Toch heersen er op het gebied van dyspareunie en vooral het bespreekbaar maken van de klachten nog vele taboes. Dit is erg jammer en je doet jezelf er absoluut geen plezier mee om dit voor jezelf te houden. Door de klachten te bespreken met de huisarts kun je vaak een doorverwijzing naar de bekkenbodemspecialist krijgen die je verder kan helpen. Dyspareunie is in de meeste gevallen vooral ontzettend vervelend, maar goed te verhelpen en vrij onschuldig. Des te meer reden dus om erover te praten, zodat je weer optimaal van het vrijen kunt genieten.