Menu
Gezondheid

Hoe een MRI-scan inzicht kan geven in enkel- en schouderklachten

Hoe een MRI-scan inzicht kan geven in enkel- en schouderklachten

Een MRI-scan kan interessante inzichten geven in de mogelijke oorzaak van enkel- en schouderklachten. Een MRI (Magnetische Resonantie Imaging) maakt gedetailleerde beelden van het lichaam om inzicht te krijgen in wat de mogelijke oorzaak is van de klachten. Op die manier kan er een effectief behandelplan opgesteld worden om de klachten te verminderen. 

Wat is er te zien op een MRI?

Op een MRI-scan kun je verschillende onderdelen zien van het lichaam. Denk hierbij aan botten, maar ook zacht weefsel zoals spieren, kraakbeen, pezen en ligamenten (banden). Dit zorgt ervoor dat je met een MRI-scan veel mogelijke oorzaken van klachten in beeld kunt brengen. Onder andere klachten aan gewrichten zoals de enkel of de schouder waarvan de oorzaak niet zichtbaar is op een röntgenfoto. 

MRI voor enkelklachten

De enkel is een gewricht in ons lichaam dat gevoelig is voor bijvoorbeeld blessures, zoals een verstuiking, kraakbeenschade of zelfs een peesontsteking. Dit zijn klachten die vooral voorkomen bij mensen die erg actief zijn en veel sporten. Voor dit soort mensen is het dus erg fijn dat ze snel weer actief kunnen zijn en inzicht hebben in wat de klacht in de enkel veroorzaakt. Dit inzicht kun je verkrijgen door een MRI-scan enkel. Deze MRI kan een duidelijk beeld geven van de botten, pezen, het kraakbeen en de banden in de enkel. De beelden kunnen laten zien of er schade is aan het gewricht en hoe erg deze schade mogelijk is. Aan de hand hiervan kan er een behandelplan worden opgesteld om de klachten in de enkel te verhelpen zodat je weer normaal en pijnloos kunt bewegen tijdens het sporten en in je dagelijkse leven. 

MRI voor schouderklachten

De schouder is ook een gewricht in ons lichaam waar mensen snel klachten ervaren. Deze schouderklachten kunnen ontstaan door een ontsteking of irritatie of zelfs een scheur in een pees. Een MRI schouder kan een duidelijk beeld geven van waar de pijn mogelijk vandaan komt en hoe erg de mogelijke schade is aan het gewricht. Doordat dit goed in beeld wordt gebracht met een MRI-scan kan er op een onderbouwde manier een behandelplan worden opgesteld. De arts kan verschillende opties bespreken, zoals fysiotherapie, medicatie of in sommige gevallen zelfs een operatie aanbevelen.

Belang van vroegtijdige diagnose

Het is verstandig om vroeg en snel te weten wat de oorzaak van de pijn is die je ervaart. Op die manier kun je een effectievere behandeling ondergaan en is de pijn vaak sneller verholpen. Te lang wachten kan zorgen voor een ingrijpende behandeling en vervelende klachten. Wanneer een klacht, bij vroegtijdige diagnose, nog verholpen kon worden met fysiotherapie, kan het zomaar zijn dat je bij langer doorlopen uiteindelijk geopereerd moet worden. Een vroegere diagnose van de pijnklachten en de oorzaak hiervan kan zorgen voor sneller en minder ingrijpend herstel. 

Samengevat kun je zeggen dat het gebruik van een MRI-scan inzicht geeft in de mogelijke oorzaak van pijnklachten in bijvoorbeeld de enkel of de schouder. Door snel een uitslag te ontvangen, kan er een effectief behandelplan worden opgesteld wat weer kan zorgen voor sneller herstel.