Rubriek

Tuinieren

Rubriek

Wilt u graag genieten van een tuin vol met mooie gekleurde bloemen? Het is daarvoor handig om te kijken welke bloemen wanneer bloeien of welke juist lang bloeien. Ze kunt u het hele jaar door genieten van mooie bloemen in de tuin.

De lang bloeiers

Er zijn een aantal bloemen die vaak vanaf het voorjaar bloemen en pas in het najaar weer weg zijn. Zo kunt u heel lang van de mooie kleur en geur genieten.

 • Hortensia’s:
  Deze plant zit elk jaar weer vol met bloemen. Kies voor witte bloemen voor een elegante en rustige uitstraling of ga voor kleur met roze, paars of blauwe bloemen. Ze worden vaak heel groot waar door uw hele tuin gelijk kleur krijgt. Is de plant wat de grootte dan kunt u de bloemen ook goed afknippen. Ze ze dan binnen in een vaas zodat u er ook binnen nog van kunt genieten.
 • Lavendel:
  Iedereen kent de geur van lavendel wel maar het is ook heerlijk om in de tuin te hebben staan. De vlinder, bijen en hommels worden hier niet alleen gelukkig van maar het zal uw tuin ook heerlijk laten ruiken waardoor u bijna het gevoel krijgt dat u in het buitenland bent. Deze diep paarse kleur blijf mooi vanaf het voorjaar tot laat in de zomer. Wanneer ze uitgebloeid zijn kunt u ze afknippen en eventueel gebruiken voor bloemstukken of voor decoratie.
 • Rozenstruik:
  Wanneer u deze plant in de volle zon zet of op een plek waar veel licht is zal deze struik het heel goed doen. Hoe meer zon de plant krijgt hoe voller en hoe meer bloemen er aan zitten. Tegenwoordig is er genoeg keuze in de kleur dus niet alleen rood staat goed in de tuin. Het eerste jaar zal het nog niet zo veel zijn maar wanneer de struik langer in de tuin staat zal deze voller en groter worden.

Planten van het seizoen

Meestal worden bloemen en planten uitgekozen op het uiterlijk maar waarschijnlijk heeft u dan planten die enkel in het voorjaar of in de zomer bloeien. Het is ook belangrijk om te kijken naar de verschillende seizoenen. Zo zijn er ook bloemen die juist in de herfst of in de winter bloeien.

Herfstbloemen

 • Duizendblad
 • Zilverkaars
 • Muurbloem
 • Prachtkaars
 • Ooievaarsbek

Winterbloemen

 • Winterakoniet
 • Kerstroos
 • Sneeuwvlokjes
 • Krokussen
 • Winterviooltje

Voordat u uw karretje vult met mooie bloemen kunt u het best kijken in welke tijden het bloeit. In de tuincentra staat er vaak een bordje of informatie bij waar u kunt zien wat de plant nodig heeft en wanneer ze bloeien.

Niet alleen u heeft last van de warmte maar ook uw planten kunnen hier niet zo goed tegen. Door de zon en het warme weer gaan de planten natuurlijk goed groeien maar door te weinig water en een te hoge temperatuur kan de plant juist dood gaan. Hoe kunt u uw tuin voorbereiden op de warmte en wat kunt u tijdens de warmte doen?

Kies voor de juiste planten

Heeft u geen groene vingers maar wilt u er wel voor zorgen dat uw tuin een beetje op orde is? Door simpel weg te kiezen voor planten die tegen warmte en droogte kunnen zult uw tuin er een stuk mooier uit zien. Marjolein, kattenkruid of de spoorbloem zullen het erg goed doen in de tuin, ze hebben mooie kleuren en wanneer u vergeet water te geven zullen hun het niet erg vinden. Dit zijn dan ook allemaal vaste planten dus volgend jaar zullen ze gewoon opnieuw naar boven komen.

Geef ze wat water

Als het mooi weer is zullen de meeste mensen eens per dag de planten water geven. Het beste moment hiervoor is in de ochtend of in de avond wanneer de zon niet meer schijnt. Bij extreme warmte hebben de planten nog meer water nodig omdat dit overdag allemaal verdampt, het beste is om twee keer per dag de planten water te geven. Dit kunt u ook voor de hittegolf al doen om uw planten hier voor te bereiden. U kunt natuurlijk ook een bewateringssysteem aanleggen, als u de kraan open zullen alle planten water krijgen. Tijdens de extreme hitte kunt u de planten beter niet bemesten, dit zorgt er namelijk voor dat de plant minder water op kan nemen.

Voorkom water verdamping

Als de zon fel schijnt zal al het water wat in de grond zit snel verdampen. Het beste is eigenlijk om de grond vochtig te houden en dit te beschermen tegen uitdroging. Door houtsnippers of gedroogd gras op de grond en tussen de planten te leggen kunt u dit voorkomen. De grond behoud het vocht wat ze later aan de planten geven. Heeft u net wat zaadjes in de grond gedaan? Deze kunt u ook beschermen door er een vochtige krant op te leggen, anders zullen de zaadjes nooit ontkiemen.

Zorg voor schaduw

Door planten in de schaduw te zetten kunnen ze even afkoelen en zal de plant minder snel uit drogen. Het is mogelijk om een extra parasol er bij te zetten of wanneer ze in een pot zitten kunnen ze verplaatst worden. Zet zo veel mogelijk planten in de schaduw en denk daarbij ook hoe de zon draait, wanneer ze nu in de schaduw staan kan het zijn dat ze met 1 uur alweer in de volle zon staan. Dit is vooral belangrijk voor het heetst van de dag, in de ochtend of avond is dan zon al minder sterk.

Zorg er voor dat al uw plantjes mooi blijven en dat ze veel water krijgen. Zo houd u een tuin vol mooie kleuren en kunt u er ook in de warme zomer nog van genieten. Gebruik dan ook al het water van bijvoorbeeld de regenton en gooi zwembad water gewoon lekker bij de planten.

Voor veel mensen staat in de komende maanden de grote vakantie op de planning. Veel mensen hebben de afgelopen periode gebruikt om klusjes in huis te doen en de tuin een opknap beurt te geven. Bouwmarkten en tuincentra hadden het drukker dan ooit. Nu de tuin helemaal netjes is, het gazon groen en de plantjes vol op in bloei staan staat de vakantie voor de deur. Gaat u op vakantie en wilt u bij terugkomst geen verwilderde tuin aantreffen? Maak gebruik van onze tips.

De voorbereiding begint al voor de vakantie

Al voor dat u op vakantie gaat moet u aan uw tuin denken. Maak een lijstje met todo’s voor dat u weg gaat. Caravan ophalen, wassen, spullen pakken én uw tuin vakantieproof maken. Zo kunt u alvast de uitgebloeide planten snoeien. In het begin zal de tuin er wat kaal uit zien maar als u na 3 weken vakantie terugkomt zijn de blaadjes weer aangegroeid en mooi groen. Een heg kan ook alvast worden bijgewerkt voor dat u weggaat. Maai uw gazon 2 of 3 dagen voor dat u weg gaat en geef hem nog een flinke sproeibeurt. Wordt er warm weer voorspeld? Haal dan een aantal gevoelige planten uit de zon en geef ze tijdig een schaduw plekje zodat ze niet uitdrogen.

Laat iemand langskomen om uw tuin water te geven

Vraag een goede buurman, een familielid of vriend om minimaal 1x per week langs te komen en alle planten te voorzien van een flinke scheut water. Bij een hitte golf of extreme temperaturen kunt u vragen of ze iets vaker in de week willen langskomen, uw gazon zal tenslotte dan meer water nodig hebben.

Na de vakantie snel uw tuin weer op orde

Als u goede voorbereidingen heeft genomen kunt u snel weer genieten in uw tuin. Zet alle planten weer op hun vertrouwde plekje en haal het (nieuwe) onkruid weg. Ga na of alle planten nog voldoende vocht hebben en geef ze anders weer wat extra water. Het gazon iets gelig geworden? Sproei een aantal ochtenden en avonden achter elkaar en de groene kleur zal snel weer terug komen.

Alvast een hele fijne zomervakantie gewenst.

Wilt u graag wat kleur in huis door een plant? Een kamerplant maakt de kamer zoveel levendiger en geeft vaak ook een fris en schoon gevoel. Wanneer u geen groene vingers heeft zijn er een aantal planten die het lang zullen overleven. Ik heb ze voor u op een rijtje gezet zodat u ook een huis vol groene planten kunt hebben.

Bamboepalm

Deze plant zult u wel vaak gezien hebben op kantoren of ergens in wachtkamer. Dit is namelijk de ideale plant met af en toe een klein beetje water en wat indirect zonlicht doet deze plant het al goed. Mocht u een keer vergeten water te geven zal deze plant het dus gewoon overleven.

Watercacao

Nu zullen de namen van de planten u misschien niet zo veel zeggen maar deze kennen de meeste wel. Het is namelijk een plant die een gevlochten stam heeft en er super mooi uitziet. Wanneer u een plant juist te veel water geeft is dit een plant die u moet hebben. Deze watercacao kan namelijk veel water in een keer verwerken en verzuipen dus niet in al het water.

Graslelie

Wanneer u op zoek bent naar een klein en sterk plantje is de graslelie een goede optie. De bladen zijn erg mooi groen met een witte rand en ze kunnen hele mooie witte bloemen maken als u lief voor ze bent. Het zuivert ook nog eens de lucht in uw huis dus deze plant is alleen maar goed om in huis te halen. Ze hebben wat indirect zonlicht nodig en wanneer ze eens per week water krijgen zijn ze al blij.

Pannenkoekenplant

Deze plant heeft een typisch Nederlandse naam en staat dan ook bij de meeste mensen in huis. De plant heeft unieke ronde bladen die dus op een pannenkoek lijken. Zet de plant niet in direct zonlicht anders verschrompelen de bladen, als ze af en toe water hebben zullen ze het gauw goed doen.

Lidcactus

Deze cactus kan prachtig gekleurde bloemen hebben en is gewoon niet dood te krijgen. Geef ze eens in de zoveel tijd een scheut water en ze doen het goed. Wanneer u de plant een tijdje vergeet is dit geen probleem, wanneer de meeste planten het niet overleven zal deze gewoon blijven bloeien

Planten terrarium

U kunt ook groen in huis halen door een planten terrarium, deze zijn de laatste tijd erg populair. Een groot glas of grote vaas die u aan de bovenkant af kunt sluiten wordt dan gevuld met plantjes. U doet hier aan het begin wat water bij en doordat het niet kan verdampen blijft het water in het terrarium en zullen de planten het verdampte water opnieuw opnemen. Zo krijgt u een cyclus die niet meer stopt, het kan zijn dat de planten te veel of te weinig water hebben dus hier moet u in het begin wel op letten.

Geniet, wanneer u geen groene vingers heeft, ook van de kamerplanten zonder hier al te veel naar hoeven omkijken.

Iedereen wil in zijn tuin mooi groen gras. De een heeft een groot gras veld de ander een klein strookje. Gras is een aanwinst in iedere tuin maar kiest u nu voor echt gras of kunstgras? De voor en nadelen op een rijtje.

Voordelen echt gras

Mensen met groene vingers zullen er bij zweren, in de tuin hoort echt gras. De geur van het gras geeft een bepaalde charme. Vochtdruppeltjes in de ochtend en de geur van vers gemaaid grijs krijgt u alleen bij echt gras. Echt gras is ook een stuk zachter om op te spelen voor de kinderen en kleinkinderen.

Nadelen echt gras

Echt gras moet natuurlijk ook een beetje onderhouden worden. Op tijd en regelmatig maaien en mesten kan intensief zijn, zeker in de zomermaanden wanneer het gras hard groeit door de zon. Met het warme weer van tegenwoordig moet er veel gesproeid worden om het gras groen te houden. Niemand wil op zijn strakke gazonnetje een groene mat met een gele vlek. Echt gras heeft veel aandacht nodig en dat is niet voor iedereen weg gelegd.

Voordelen van kunstgras

Het gras is altijd egaal en groen. Onderhoud is bij kunstgras niet nodig. Mensen die last hebben van een gras allergie kunnen met kunst gras ook genieten van een groene tuin. Na het leggen ziet u tuin er gelijk strak uit.

Nadelen kunstgras

Voor kinderen of klein kinderen kan kust gras tijdens het spelen te hard zijn. Kunstgras kan in de volle zon erg heet worden, oppassen met bloten voeten dus. Kunstgras ziet eruit als kunstgras en kan daardoor minder mooi gevonden worden.

Wilt u zelf een afweging maken tussen kunst en echt gras? Bepaal waar het gras moet komen en hoeveel onderhoudt u er aan wil hebben. Een stukje gras staat in iedere tuin dus de keuze is aan u.

Het mooie weer komt er weer en de barbecue moet u weer te voorschijn toveren. Bent u niet tevreden over de barbecue die u nu heeft en wilt u dit jaar genieten van een nieuwe barbecue. Kies voor een kleine compacte barbecue die u makkelijk kunt gebruiken of wilt u uw barbecue kunsten laten zien op een luxe barbecue?

Houtskoolbarbecue

De meest bekend is de barbecue op houtskool. Door de houtskool krijgt u een heerlijke rokerige smaak en de warmte zit direct onder het vlees om snel iets op tafel te krijgen. Een groot voordeel is dat het makkelijk schoon te maken is maar het duurt altijd iets langer voordat de kolen op temperatuur zijn.

De eivormige kamado barbecue

Deze barbecue zult u steeds vaker zien en zijn erg populair. Het is eivormig en zijn vaak gemaakt van Keramiek daardoor blijft de barbecue aan de buitenkant op normale temperatuur. Deze barbecue zijn er in verschillende maten van een klein tafelmodel tot een grote en luxe variant. Deze barbecue is over het algemeen wel wat duurder maar het geeft een heerlijke rokerige smaak en het kan zichzelf schoon branden.

Gas barbecue

Deze barbecue werkt heel anders als die op houtskool. Er wordt namelijk gas gebruikt dat ook erg snel op temperatuur is en daardoor onderhoudsvriendelijk is. Als u last minute toch graag wilt barbecueën hoeft u bij deze barbecue dus niet lang te wachten. Het schoonmaken neemt wel wat meer tijd in beslag en u moet natuurlijk ook rekening houden met een gasfles.

Rooksmaak met een smoker

Een smoker kan op gas of op houtskool werken of het kan zelfs een combinatie van beide zijn. Een smoker wordt gebruikt op lage temperaturen u kunt heerlijk lang tafelen en u krijgt de meest malse stukjes vlees van deze barbecue. Een smoker geeft daardoor ook een meer intense rokerige smaak en is voor de echte liefhebber. U moet hier de tijd voor nemen om het vlees klaar te maken maar ook het schoonmaken zal veel meer werk kosten.

Bijzonder barbecueën

Er zijn nog veel meer andere opties voor het barbecueën. Zo kunt u ook kiezen voor een tafel barbecue waarbij u zelf uw eigen stukje vlees er op kunt leggen. Heeft u een grote tuin en wat meer ruimte kunt u zelfs voor een pizza oven kiezen. Een heerlijke verse pizza klaar gemaakt door vuur en warmte is veel beter als een kant en klare pizza uit de oven.

Het is belangrijk om een groene tuin te hebben. Zo zijn planten en dieren welkom in de tuin en heeft de natuur meer ruimte om te leven. U komt te weten wat u zou kunnen veranderen en u kunt zelfs een tuin make-over winnen. Vul zelf dus ook het tuinonderzoek in!

Maak uw tuin groener

Is uw hele tuin betegeld en heeft u schuttingen staan. Dan is uw tuin niet vriendelijk voor de natuur en dieren, dit is simpel aan te passen. U kunt tegels vervangen door wat gras of maak mooie borders met planten en bloemen. U krijgt dan een mooie en levendige tuin waar u de natuur een plezier mee doet. Door tegels weg te halen kan het regenwater makkelijk in de grond terecht komen daardoor kunnen de planten ook het water beter opnemen. Een kleine aanpassing kan al voor veel verandering zorgen, als u een klimplant bij de schutting zet wordt uw tuin ineens een stuk groener. U hoeft er niet naar om te kijken en langzaam krijgt uw tuin een natuurlijke uitstraling.

Een handje helpen

Nu uw tuin vriendelijker is voor de natuur kunt u ook voor wat extra dingen in de tuin zorgen. Zo kunt u een vogelhuisje ophangen, zodra vogels zich hierin gaan nestelen heeft u het beste uitzicht. Ze komen vaak in de tuin en ze vliegen af en aan, als je er op het juist moment bent kunt u zelf de kleine vogeltjes zien uitvliegen. Help ook de insecten door een prachtig hotel. Als u mooie bloemen in de tuin heeft staan zullen ze wel vaker komen maar door een insecten hotel lekker in het zonnetje te hangen zullen er veel meer beestjes in de tuin komen. Houd u niet zo van insecten en heeft u zon achter in de tuin? Hang het hotel dan achter in de tuin op zo heeft u verder geen last van ze als u lekker in de tuin wilt zitten.

Natuurmonumenten zorgt dus niet alleen voor de natuurgebieden maar doet ook zijn best voor groen in de tuin, tussen winkels, op industrieterreinen, op daken van fabrieken en kantoren.

Bloeiend de zomer in

In de zomer is het tijd om volop te genieten van de zon in eigen tuin en op balkon of terras. Wil je bloeiend de zomer in? Kies dan eens voor hortensia’s. De nieuwe generatie van deze tuinplant bestaat uit veel verschillende soorten en zijn sterker en mooier dan ooit. Ze kunnen bloeien tot diep in het najaar. Er zijn bovendien tuinhortensia’s die het prima doen in potten. Vanaf mei zijn ze in bloei verkrijgbaar bij onder meer tuincentrum en bloemist.

Verrassende variatie

Terwijl veel mensen de hoofdkleuren wit, roze en blauw kennen, is er tegenwoordig een veel uitgebreider palet met intense kleuren. Variërend van vuurrood tot appeltjesgroen en van dieppaars tot tweekleurige soorten. Ook zijn er zogenoemde doorkleurende tuinhortensia’s. Die veranderen tijdens de bloeitijd wel drie keer van kleur. Bijvoorbeeld van groen naar lichtroze, donkerroze en diepgroen. Behalve een rijk kleurenpalet is er veel variatie in bloemvormen. Bijvoorbeeld tuinhortensia’s met een enkele, supergrote bloem van wel 40 centimeter en bloemen met een stervorm of met gekrulde bloemblaadjes.

Klimaatverandering

De nieuwe generatie tuinhortensia’s is beter bestand tegen de gevolgen van de klimaatverandering. Een flinke regenbui? De sterke stelen kunnen de grote (en dus zware) bloemen goed dragen. En als er periodes van droogte zijn, dan herstelt de moderne tuinhortensia zich sneller. Ook voor liefhebbers met balkon of terras zijn er tegenwoordig soorten die ook prima in potten kunt planten.

Verzorging

Ook de nieuwe generatie tuinhortensia’s bestaat uit dorstige types. De botanische naam Hydrangea verwijst naar het stevige drinkgedrag. Hydro betekent namelijk water en daar is de plant dol op. Je ziet meteen wanneer een hortensia dorst heeft. Hij staat er dan wat slapjes bij, maar na een flinke slok water knapt ie snel weer op. Zet je hortensia’s in een pot? Dan is het belangrijk om gaatjes in de bodem te hebben zodat overtollig (giet)water weg kan lopen. Wanneer je onderin de pot tevens een laag hydrokorrels doet, dan heb je een waterbuffer. De (klei)korrels nemen vocht op en geven het weer af als de plant het nodig heeft.

Tuinhortensia’s zijn vanaf mei verkrijgbaar bij tuincentra, bloemisten en webshops. Kijk voor meer inspiratie op www.hydrangeaworld.com.Fotocredit: Hydrangeaworld

Bron: Hydrangeaworld

Steeds vaker hangen er in de tuin insectenhotels. Wat doen ze nou eigenlijk en wat is het nut van de insectenhotels? Ik geef u hierover meer duidelijkheid en informatie wellicht kan een insectenhotel in uw tuin veel veranderen.

Insecten hebben uw hulp nodig

Veel insecten hebben het erg moeilijk en kunnen daarom uw hulp gebruiken door een insectenhotel te plaatsen. De meeste bezoekers van het hotel zijn metsel bijen en andere wilde bijensoorten. Ze verzamelen namelijk stuifmeel en nectar in de holletjes waar ze vervolgens een eitje leggen. Als de larve uit het eitje komt zal deze kunnen eten en groeien van de nectar en het stuifmeel. Zo zorgt u met uw insectenhotel dus voor meer bijen in de tuin. Andere insecten zoals vlinders en lieveheersbeestjes komen er ook op af en zullen een schuilplek zoeken tegen de regen.

Nut voor uw tuin

Heeft u een aardbeienplant in de tuin staan of andere bloemen? Deze moeten natuurlijk wel bestoven worden, zonder bijen gaat dit niet lukken en zult u geen groente of fruit krijgen. De lieveheersbeestjes en andere insecten eten vaak bladluis, zo blijven uw planten mooi en wordt het groente en fruit niet aangetast. De insecten zorgen dus voor diversiteit in uw tuin en ze houden de boel op orde.

Tips voor uw hotel

 • Niet schoonmaken
  Het is niet de bedoeling om na de zomer de hotels schoon te maken, u verstoord dan de insecten en er zullen daardoor geen nieuw bijen meer komen.
 • Spinnen
  Ook spinnen kunnen profiteren van een insectenhotel. Ze zitten vaak op de loer in een holletje en maken spinnenwebben voor de ingang. U zou de spinnenwebben weg kunnen halen maar u kunt ook de natuur zijn gang laten gaan.
 • Geen verf of olie
  Gaat u zelf een insectenhotel maken of wilt u die van u opknappen. Zorg dat u niet met verf of olie aan de slag gaat hier zit ook voor de insecten een nare lucht aan die niet natuurlijk is.
 • Tuin vol bloemen
  Zonder planten of bloemen in uw tuin zullen de insecten minder snel of zelfs niet komen. Voordat u een hotel ophangt moet u dus zorgen voor beplanting in uw tuin.

Waar plaats u een insectenhotel?

Het is belangrijk om het hotel op de juiste plek te hangen, de bijen kunnen anders weg blijven omdat ze het niet aantrekkelijk genoeg vinden. Kom te weten waar bijen van houden zo kunt u een juiste plek kiezen voor uw hotel.

 • Warmte
  Ze houden allemaal van een warme plek waar ze zich op kunnen warmen. U kunt het hotel dus het beste in de zon hangen of op een andere warme plek uit de wind.
 • Hoogte
  De insecten willen niet graag op de grond zitten, minimaal 1 meter van de grond is voldoende maar ze kunnen dus ook veel hoger komen.
 • Niet verplaatsen
  In de winter zitten alle eitjes nog in het insectenhotel. U moet het hotel dus niet ineens naar een warme plek verplaatsen want dan zullen ze er uit komen. Laat dus het hotel in de winter ook hangen.

Verrijk uw tuin

Het hebben van een insectenhotel is dus niet alleen goed voor de beestjes maar ook voor uw tuin. U kunt uren lang kijken naar de insecten die er in en uit vliegen. Hang een hotel op of maak een hele muur vol met verschillende soorten hotels.

Heeft u al lekker in de tuin gezeten of kunt u de groene tegels niet aanzien? Maak uw tuin klaar voor het heerlijke weer zodat u lekker kunt genieten van uw tuin. Ik heb 5 tips voor u om weer een strakke en nette tuin te krijgen.

Schutting in de beits

Vorig jaar heeft de zon zijn werk wel gedaan. De schutting is helemaal grijs gekleurd in plaats van de mooie donkere houtkleur. Het kost misschien even wat tijd maar zodra de beits er op zit ziet het er weer strak uit en lijkt de schutting weer nieuw. Heeft u ook houten tuinmeubels? Deze kunt u met dezelfde beits donker maken zodat het matcht met elkaar. U kunt dan kiezen voor een beits die vergrijzing tegen gaat, dan ziet het er volgend jaar nog steeds goed uit.

Altijd weer onkruid

Bent u de hele winter niet in uw tuin geweest? Het onkruid groeit dan toch sneller als u denkt en het kan soms heel wat tijd kosten om dit weg te krijgen. Ga op uw knieën de tuin door om alles weg te halen. Dit is echter niet goed voor uw knieën en rug, dit kan ook anders. Maak een mengsel van azijn en zout en spuit dit over het onkruid, dit trekt in de wortels waardoor de plant afsterft. Staat het onkruid in de buurt van uw mooie bloemenstruik? Haal het dan toch met de hand weg anders kan het ook andere planten beschadigen. U kunt de voegen in uw tuin ook afdichten waardoor er geen onkruid meer kan groeien.

Maak de groene tegels weer schoon

Heeft u wat meer schaduwrijke plekken in uw tuin? Juist op deze plekken zullen de tegels een stuk groener zijn. Als deze tegels weer helemaal schoon zijn ziet uw tuin er weer een stuk beter uit.  Meng water en azijn en schrob hiermee de tegels. De tegels zullen dit opnemen en het groen zal verdwijnen Het beste is om dit op een mooi zonnige dag te doen.

Snoei de planten bij

Heeft u verschillende struiken of bomen in uw tuin staan. Na een hele winter groeien kunnen ze wellicht weer een trim beurt gebruiken zodat u ook meer zon in de tuin krijgt. De meeste planten kan je een flink stuk terug snoeien en die zullen dan vanzelf weer gaan uitlopen. Bij sommige planten groeien de bloemen pas op 2e jaars takken. De wat nieuwe takken kunt u makkelijk weg knippen maar zorg dat er wel aan aantal wat oudere takken overblijven anders heeft u een plant zonder bloemen.

Maak uw gazon weer strak

Als de zon heeft geschenen zal het gras ineens een stuk harder groeien. Ga er met de grasmaaier overheen en zorg dat dit mooi kort blijft. U kunt tegenwoordig ook een robot grasmaaier aanschaffen. Deze doet al het werk voor u en komt op de juiste plekken. Heeft u geen zin om het gras elke keer bij te houden dan kunt u natuurlijk ook overgaan op kunstgras, dit is onderhoudsvriendelijk.

Maak uw tuin op orde zodat u er weer van kunt genieten.