Rubriek

Tuinieren

Rubriek

Uw badkamer heeft vaak een heel ander klimaat als de rest van het huis. Het is er vaak een stuk vochtiger en vaak ook wat warmer, niet alle planten kunt u hier dus neer zetten. Het is natuurlijk wel fijn om overal in huis wat groen te hebben zo ook op uw badkamer. Deze planten voelen zicht thuis op uw badkamer.

Vochtige varens

Varens groeien normaal in een omgeving met een hoge luchtvochtigheid op de badkamer is dan ook een prima plek. Ze hoeven niet in direct zonlicht te staan wat het ook weer makkelijker maakt om het neer te zetten. Ze houden ook wel van een warme temperatuur het liefst boven de 18 graden. Wanneer iemand lekker warm gedoucht heeft zal het weer lekker warm zijn op de badkamer.

Aloë vera

Deze plant is een stevige plant met dikke bladeren. Ze groeien vaak in op plekken waar het warm is en vaak ook iets droger. Deze plant hoeft u dus niet zo vaak water te geven en wanneer het vochtig is zult u dit af en toe zelfs over kunnen slaan. Deze plant kan ook goed tegen een stootje en vindt het niet erg om een beetje in de schaduw te staan. De glibberige inhoud van de bladen worden vaak gebruikt voor cosmetische doeleinde zo kunt u zelf ook eens een gezichtsmasker maken of een masker voor uw haar.

lepelplant

Deze plant is perfect voor in de badkamer doordat het gifstoffen uit de lucht houdt. Het zorgt dus voor een frisse gezonde lucht op uw badkamer. Deze plant groeit normaal in het regenwoud dus houdt wel van een beetje water en vochtigheid.

Sierasperge

Geen zorgen deze plant lijkt niet op een asperge maar is juist een hele volle maar vooral groente plant. Deze plant groei vaak erg snel en kan mooi over de pot een hangen waardoor deze tot wel 2 meter groot kan worden. Geef de plant 1x per week goed water en dan is hij al tevreden dus veel meer verzorging is niet nodig.

De herfst is weer een goede periode om een aantal klusjes in en rondom huis te doen. Zo is uw tuin waarschijnlijk toe aan een opruim beurt en kunt u kleine kiertjes in huis dichten voor een lekker warm huis. Met deze kleine dingen zult u geen hele dagen bezig zijn maar zijn wel klusjes die nu even moeten gebeuren. Wellicht kunt u zelf een van deze klusjes aanpakken.

Maak uw tuin op orde

Waarschijnlijk ligt er nu allemaal oud blad in de tuin en staan er nog een aantal planten in de tuin die een snoeibeurt kunnen gebruiken. Ruim alles even goed op en veeg alles aan voor een strakke tuin. Waarschijnlijk zullen de blaadjes nog wel in uw tuin belanden maar dan is het een stuk makkelijker om bij te houden. Zet dan ook het tuinmeubilair weg of zet deze droog om het te beschermen tegen het weer. Ligt er nog speelgoed van kinderen, kleinkinderen of wellicht van de honden. Haal dit dan ook naar binnen en maak het even schoon. Hier kunnen ze een hoop plezier van hebben maar als alles nat is en nog allemaal buiten ligt zal het niet gebruikt worden.

Dakgoot blaadjes vrij maken

Door alle blaadjes kan uw dakgoot verstopt raken en het kan zijn dat dit helemaal vol ligt met bladeren. Haal er af en toe een ladder bij om ook dit schoon te maken. U ziet het niet maar dit kan ook voor overlast zorgen of een lekke dakgoot wat niemand wilt.

Controleer ramen en deuren

Heeft u al een wat ouder huis met ook oudere ramen en deuren. Het kan zijn dat ze wat krom getrokken zijn en dat ze wat gaan tochten. Check dan ook alle ramen en deuren en voel gewoon met uw hand of u ergens tocht of een koude lucht voelt. Kit deze plekken af of zorg voor een tochtstrip zodat de warmte binnen blijft.

Zorg voor een leuke herfst inrichting

Niet alleen onderhoudsklusjes horen bij de herfst maar ook het interieur moet klaar zijn voor de herfst. Zet mooie sier pompoenen in huis en zet de lichtjes klaar want het zullen donkere avonden worden. Kaarsen kunnen hier ook niet ontbreken ze zorgen voor een gezellige sfeer en vaak ook voor een heerlijke geur.

Een netjes en gezellig huis in de herfst door deze kleine klusjes.

Wanneer het ’s nachts steeds kouder wordt en de dagen steeds korter verliezen de planten de bladeren. Het kost de plant meer energie om het blad er aan te houden en hij krijgt er geen energie meer voor terug. Vooral als planten op een donkere plek staan zult u merken dat deze eerder beginnen met verkleuren. Hoe kunt u er nou wel voor zorgen dat uw tuin mooi is in de herfst? Er zijn een aantal planten die het ook in deze periode erg goed doen.

De wilde marjolein

Deze plant zult u wellicht ook wel kennen als oregano. De bladeren hebben een kruidige en licht zoete smaak die u makkelijk in gerechten kunt gebruiken. Ze zorgen dus niet alleen voor smaak maar deze mooie planten bloeien ook nog eens in de herfst. Ze bloemen hebben vaak een roze tint en zitten vaak compact bij elkaar.

Herfstanemoon

De naam zegt het eigenlijk al wel maar deze plant is er op gemaakt om in de herfst te bloeien. Ze gaan dan ook snel de lucht in en steken vaak boven andere planten uit. Zo kunt u de bloemen van de plant extra goed bewonderen.

De herfstaster

Aan deze mooie plant komen paarse bloemen en vaak heel veel tegelijk. Als u deze bloemen ergens ziet staan is het vaak een hele rij vol met deze vrolijke kleur. Ze kunnen er goed tegen om in de volle zon te staan maar ze houden liever van een plekje met een beetje schaduw.

Zonnehoed

Deze plant is een van de populairst vaste planten. Dit komt doordat ze lange tijd in bloei staan vaak van begin van de zomer tot laat in de herfst. Ze zijn ook in verschillende kleuren te krijgen zodat ze mooi passen bij de rest van de tuin. ZO kunnen de bloemen wit, geel, lichtroze of rood zijn.

Opgeruimde tuin

Het is niet alleen belangrijk om mooi bloeiende planten in uw tuin te hebben maar ook is het beter om een opgeruimde tuin te hebben. Zo is het goed om de bladeren op te ruimen zodat niet uw hele tuin vol ligt. U kunt ook alles in een hoekje verzamelen zodat u egeltjes nog een plekje kunt geven om te overwinteren. Maar zorg dat niet de hele tuin vol ligt, zo oogt het een stuk mooier en komen de planten tot hun recht.

Ook in de herfst kunt u dus genieten van een mooie tuin vol bloemen.

Tijdens de donkere herfst- en wintermaanden kunnen we wel wat extra energie, sfeer en gezelligheid in huis gebruiken. Dat kan eenvoudig met kleurrijke planten zoals Kalanchoë. Het is een zogenoemde ‘kortedagplant’, die van nature pas bloeit als er minder dan 12 uur daglicht is. De Kalanchoë is bezig met een comeback, want behalve meer groene kamerplanten, zien we ook steeds meer bloeiende planten in het interieur. De nieuwste soorten zijn bovendien kleurrijker en sterker dan ooit.

Kleurrijk

Met kleur in het interieur krijg je frisse energie en een positief gevoel. Waar voor de een kakafonie aan kleur werkt, geeft de ander de voorkeur aan ton-sur-ton. In het najaar is het mooi om te werken met warme tinten en in bij het voorjaar past een vrolijke mix van felgekleurde Kalanchoës. Er zijn tegenwoordig ook nieuwe soorten met bijvoorbeeld een tijgerprintje op de bloemen en zogenoemde ‘specialties’ met bijvoorbeeld lampionvormige kussentjes (Kalanchoë ‘Magic Bells’) of met groene krokodillenbekjes (Kalanchoë ‘Croco’). Door de grote verscheidenheid van Kalanchoë is er voor elke interieurstijl wel een passend exemplaar.

Makkelijk

Geen andere bloeiende kamerplant heeft zo weinig verzorging nodig als Kalanchoë. Het geheim zit ‘m in de dikke, stevige blaadjes waarin de plant vocht vasthoudt. Je hoeft daarom maar eens per twee weken een slokje water geven. Bovendien kan de plant op elke plek in huis (met daglicht) staan, zelfs in de volle zon. Ze blijven zeker twee maanden bloeien, vaak zelfs drie maanden.

Kalanchoë is verkrijgbaar bij tuincentrum, bloemist, supermarkt en online vanaf € 1,99. Kijk voor meer informatie en inspiratie op kalanchoe, Instagram (@AlwaysKalanchoe) en Facebook (AlwaysKalanchoe).

Bron en fotocredit: Kalanchoe

Deze zomer heeft u natuurlijk weer veel gebruik gemaakt van de tuiskussens. Door het mooie zomer weer heeft u ze niet vaak opgeruimd maar met deze temperaturen mogen ze helaas weer weg gelegd worden. Waar laat u dan de kussens bent u ook altijd aan het kijken voor de juiste plek of heeft u de ideale plek al gevonden?

Hoes voor de loungeset

Bij sommige lounge hoeken is er een bijpassende hoes die u bij een beetje regen er over heen kunt leggen. U hoeft het daarna alleen er af te halen en u kunt al genieten van uw lounge set. In de winter zou dit ook kunnen maar voor de kussens is dit niet altijd even goed. Ze worden toch wat vochtig als ze de hele winter buiten gelegen hebben. Laat ze daarna dan ook goed uitwaaien om de muffe lucht er uit te krijgen.

Speciale kussenbox

Er zijn ook handige boxen waar u de kussens in op kunt bergen. Deze zijn speciaal gemaakt voor buiten dus u heeft geen last te weinig ruimte in huis en hoeft de kussens niet helemaal op zolder op te bergen. De box zet u dus makkelijk in een hoekje van de tuin en bij een beetje regen kunt u ze ook makkelijk weer terug zetten. De kussen blijven dan droog en liggen niet in de weg. Haalt u ze na een lange tijd weer te voorschijn maak de box dan eens goed schoon. Zo heeft u alle spinnen en andere beestjes weg en kan er ook geen muffe geur in de kussens komen.

Goede plek in de schuur

Ze kunnen natuurlijk ook in de schuur opgeborgen worden. Vaak staan hier fietsen en misschien ook scooters waardoor er geen ruimte meer over blijft voor kussens. Maak daarvoor schappen in de schuur die wat hoger zijn, zo kunt u prima de fietsen er onder zetten en kunt u de rest van de spullen wat hoger kwijt. Door de kussens in een zak te stoppen en hoog op te bergen blijven ze mooi droog en kunnen er ook geen spinnen bij kruipen. Waarschijnlijk heeft u voor de hoge planken wel een ladder nodig maar dit is dan ook maar 2x per jaar met het opruimen en te voor schijn halen.

Lekker laten liggen

Heeft u een overkapping waar u de lounge set onder heeft staan? Helemaal uit de wind en regen liggen ze natuurlijk ook prima. Een heater erbij en u kunt nog steeds van de lounge set gebruikt maken. U moet dan wel zeker weten dat alle kussens volledig droog liggen en niet dat het met een beetje wind nog steeds nat wordt. Test dit van te voren dus goed zo weet u zeker of het wel of niet kan bij uw lounge set.

Berg de kussens even op om ze van het voor jaar weer te voorschijn te halen.

Nu het s’nachts weer wat kouder begint te worden is het goed om na te denken over de nachtvorst. De meeste planten kunnen er niet goed tegen en is het natuurlijk zonde om de mooie planten dood te laten gaan. Hoe kunt u dit nou voorkomen en wat kunt u het beste doen als er vorst is?

Welke temperatuur kunnen ze aan?

Bij een klein beetje vorst is het voor de meeste planten geen probleem om nog buiten te staan. Tot -5 zal het geen probleem zijn als het overdag dan maar weer iets warmer is. De planten moeten we echt gaan beschermen als het onder de -5 is en zeker als de vorst overdag ook aanhoudt. Dit is voor de planten toch echt te koud. De tuincentra zorgen er vaak al voor dat de planten al winterhard zijn een palm of een olijvenboom hoort natuurlijk ook niet thuis in de kou maar kunnen er daardoor wel beter tegen.

Planten in pot zijn gevoeliger voor kou

Als er vorst is zal dit voor planten in een pot toch meer schade aan brengen als een plant in de volle grond. De wortels van de planten zitten namelijk ook tegen de zijkant van de pot wat bij vorst ook kan gaan vriezen. Als een plant in de volle grond staat dan zullen alleen de bovenste wortels wat beschadigen maar alles daaronder is nog goed beschermd tegen de kou omdat ze dan ook erg diep zitten. De planten in een kleine pot kunt u makkelijker naar binnen verplaatsen of uit de wind zetten. Bij grotere planten is het verstandig om de pot in te pakken met bubbeltjes plastic. Deze houdt de warmte goed vast en zorgt ervoor dat de grond minder snel bevriest. Bij tropische planten wordt ook nog wel eens de stam van de plant zelf ingepakt.

De grond isoleren

Bij planten in de volle grond is het natuurlijk wat lastiger om deze te beschermen. Het bovenste grond laagje kan geïsoleerd worden op verschillende manieren. Door houtsnippers te gebruiken zorgt dit voor meer warmte maar ook is het verstandig om verdorde bladeren en takjes te laten liggen want ook dit zal de grond beschermen. Bomen die niet goed tegen de vorst kunnen zou u het beste in kunnen pakken met vliesdoek. deze kunt u er om heen wikkelen en zelfs ook om de bladeren. Is het weer iets warmer dan is het beste om het gedeelte bij de bladeren snel te verwijderen zodat ze ook weer meer licht en zuurstof krijgen.

Houdt uw planten heel zodat ze volgend jaar zomer weer mooie kunnen bloeien.

Er kan veel tijd en moeite in het onderhouden van de tuin gaan zitten. Om dat te voorkomen, is het verstandiger om de tuin op een zo eenvoudig mogelijke wijze bij te houden. En daar zijn verschillende slimme ideeën voor, die we graag delen!

Niet maaien en weinig onderhoud met kunstgras

Gras vormt in veel tuinen de basis. Een mooie groene oase om kleur te geven aan de tuin. Maar in het onderhouden van gras gaat al gauw veel tijd zitten. Inzaaien, bemesten, zorgen voor voldoende water, maaien – het is een flinke rits aan taken bij elkaar. Is het geen heerlijk idee als dat voortaan niet meer nodig is?

Kies voor kunstgras in de tuin! Dit vergt zo goed als geen onderhoud en dat is toch wel een wereld van verschil met echt gras. En dat terwijl het visuele plaatje van kunstgras tegenwoordig niet teleurstelt. Er zijn verschillende soorten kunstgras om uit te kiezen, om bij elke tuin een passende uitstraling te vinden. Kunstgras is robuust en gaat lang mee. En zo blijft er veel meer vrije tijd over om van te genieten!

Niet te veel planten

Hoe gezellig het er ook uitziet, een tuin met veel planten vraagt om veel onderhoud. Probeer hier keuzes in te maken. Plant niet te veel, maar maak een selectie van de mooiste planten en bloemen om de tuin alsnog gezellig aan te kleden.

Ook een slim idee: zorg dat de bloemen in de tuin niet allemaal tegelijkertijd uitkomen en uitbloeien, maar juist verspreid over de maanden. Zo is er niet in een keer heel veel onderhoud aan de tuin te doen. Dit wordt beter verdeeld, om het tuinieren op een rustiger tempo aan te kunnen pakken.

Eenvoudige planten

Eenvoudige planten

Ook eenvoudige planten die om weinig onderhoud vragen bieden een uitkomst. Denk aan vaste groeiers die meerdere jaren meegaan. Zo hoeven er niets steeds nieuwe bloemen te worden geplant in de tuin.

Maar ook groenblijvers zijn ideaal. Zo ziet de tuin er het hele jaar door mooi uit én hoeven er geen bladeren te worden opgeruimd in het najaar. Verder is het een idee om te kiezen voor planten, heggen en bomen die niet zo snel groeien, om het snoeiwerk beperkt te houden.

Handig gereedschap in de tuin

Hoewel het verstandig is om voor een onderhoudsvrije tuin te kiezen en daarmee al tijd kan worden bespaard, zal er toch af en toe iets moeten worden bijgehouden. Onze tip: maak zoveel mogelijk gebruik van handig gereedschap. Dat gaat vaak sneller en eenvoudiger dan alles met de hand doen!

Gebruik bijvoorbeeld een tweewielige kruiwagen als vervoersmiddel in de tuin. Dat is eenvoudiger dan tillen! En een kruiwagen met twee wielen gaat makkelijker vooruit dan een model met een enkel wiel. Met een grijper kan afval en onkruid worden opgepakt zonder te bukken. Ook bestaat er speciaal tuingereedschap met een armsteun voor extra ondersteuning. Wel zo fijn om het tuinieren eenvoudig te houden.

Wilt u graag genieten van een tuin vol met mooie gekleurde bloemen? Het is daarvoor handig om te kijken welke bloemen wanneer bloeien of welke juist lang bloeien. Ze kunt u het hele jaar door genieten van mooie bloemen in de tuin.

De lang bloeiers

Er zijn een aantal bloemen die vaak vanaf het voorjaar bloemen en pas in het najaar weer weg zijn. Zo kunt u heel lang van de mooie kleur en geur genieten.

 • Hortensia’s:
  Deze plant zit elk jaar weer vol met bloemen. Kies voor witte bloemen voor een elegante en rustige uitstraling of ga voor kleur met roze, paars of blauwe bloemen. Ze worden vaak heel groot waar door uw hele tuin gelijk kleur krijgt. Is de plant wat de grootte dan kunt u de bloemen ook goed afknippen. Ze ze dan binnen in een vaas zodat u er ook binnen nog van kunt genieten.
 • Lavendel:
  Iedereen kent de geur van lavendel wel maar het is ook heerlijk om in de tuin te hebben staan. De vlinder, bijen en hommels worden hier niet alleen gelukkig van maar het zal uw tuin ook heerlijk laten ruiken waardoor u bijna het gevoel krijgt dat u in het buitenland bent. Deze diep paarse kleur blijf mooi vanaf het voorjaar tot laat in de zomer. Wanneer ze uitgebloeid zijn kunt u ze afknippen en eventueel gebruiken voor bloemstukken of voor decoratie.
 • Rozenstruik:
  Wanneer u deze plant in de volle zon zet of op een plek waar veel licht is zal deze struik het heel goed doen. Hoe meer zon de plant krijgt hoe voller en hoe meer bloemen er aan zitten. Tegenwoordig is er genoeg keuze in de kleur dus niet alleen rood staat goed in de tuin. Het eerste jaar zal het nog niet zo veel zijn maar wanneer de struik langer in de tuin staat zal deze voller en groter worden.

Planten van het seizoen

Meestal worden bloemen en planten uitgekozen op het uiterlijk maar waarschijnlijk heeft u dan planten die enkel in het voorjaar of in de zomer bloeien. Het is ook belangrijk om te kijken naar de verschillende seizoenen. Zo zijn er ook bloemen die juist in de herfst of in de winter bloeien.

Herfstbloemen

 • Duizendblad
 • Zilverkaars
 • Muurbloem
 • Prachtkaars
 • Ooievaarsbek

Winterbloemen

 • Winterakoniet
 • Kerstroos
 • Sneeuwvlokjes
 • Krokussen
 • Winterviooltje

Voordat u uw karretje vult met mooie bloemen kunt u het best kijken in welke tijden het bloeit. In de tuincentra staat er vaak een bordje of informatie bij waar u kunt zien wat de plant nodig heeft en wanneer ze bloeien.

Niet alleen u heeft last van de warmte maar ook uw planten kunnen hier niet zo goed tegen. Door de zon en het warme weer gaan de planten natuurlijk goed groeien maar door te weinig water en een te hoge temperatuur kan de plant juist dood gaan. Hoe kunt u uw tuin voorbereiden op de warmte en wat kunt u tijdens de warmte doen?

Kies voor de juiste planten

Heeft u geen groene vingers maar wilt u er wel voor zorgen dat uw tuin een beetje op orde is? Door simpel weg te kiezen voor planten die tegen warmte en droogte kunnen zult uw tuin er een stuk mooier uit zien. Marjolein, kattenkruid of de spoorbloem zullen het erg goed doen in de tuin, ze hebben mooie kleuren en wanneer u vergeet water te geven zullen hun het niet erg vinden. Dit zijn dan ook allemaal vaste planten dus volgend jaar zullen ze gewoon opnieuw naar boven komen.

Geef ze wat water

Als het mooi weer is zullen de meeste mensen eens per dag de planten water geven. Het beste moment hiervoor is in de ochtend of in de avond wanneer de zon niet meer schijnt. Bij extreme warmte hebben de planten nog meer water nodig omdat dit overdag allemaal verdampt, het beste is om twee keer per dag de planten water te geven. Dit kunt u ook voor de hittegolf al doen om uw planten hier voor te bereiden. U kunt natuurlijk ook een bewateringssysteem aanleggen, als u de kraan open zullen alle planten water krijgen. Tijdens de extreme hitte kunt u de planten beter niet bemesten, dit zorgt er namelijk voor dat de plant minder water op kan nemen.

Voorkom water verdamping

Als de zon fel schijnt zal al het water wat in de grond zit snel verdampen. Het beste is eigenlijk om de grond vochtig te houden en dit te beschermen tegen uitdroging. Door houtsnippers of gedroogd gras op de grond en tussen de planten te leggen kunt u dit voorkomen. De grond behoud het vocht wat ze later aan de planten geven. Heeft u net wat zaadjes in de grond gedaan? Deze kunt u ook beschermen door er een vochtige krant op te leggen, anders zullen de zaadjes nooit ontkiemen.

Zorg voor schaduw

Door planten in de schaduw te zetten kunnen ze even afkoelen en zal de plant minder snel uit drogen. Het is mogelijk om een extra parasol er bij te zetten of wanneer ze in een pot zitten kunnen ze verplaatst worden. Zet zo veel mogelijk planten in de schaduw en denk daarbij ook hoe de zon draait, wanneer ze nu in de schaduw staan kan het zijn dat ze met 1 uur alweer in de volle zon staan. Dit is vooral belangrijk voor het heetst van de dag, in de ochtend of avond is dan zon al minder sterk.

Zorg er voor dat al uw plantjes mooi blijven en dat ze veel water krijgen. Zo houd u een tuin vol mooie kleuren en kunt u er ook in de warme zomer nog van genieten. Gebruik dan ook al het water van bijvoorbeeld de regenton en gooi zwembad water gewoon lekker bij de planten.

Voor veel mensen staat in de komende maanden de grote vakantie op de planning. Veel mensen hebben de afgelopen periode gebruikt om klusjes in huis te doen en de tuin een opknap beurt te geven. Bouwmarkten en tuincentra hadden het drukker dan ooit. Nu de tuin helemaal netjes is, het gazon groen en de plantjes vol op in bloei staan staat de vakantie voor de deur. Gaat u op vakantie en wilt u bij terugkomst geen verwilderde tuin aantreffen? Maak gebruik van onze tips.

De voorbereiding begint al voor de vakantie

Al voor dat u op vakantie gaat moet u aan uw tuin denken. Maak een lijstje met todo’s voor dat u weg gaat. Caravan ophalen, wassen, spullen pakken én uw tuin vakantieproof maken. Zo kunt u alvast de uitgebloeide planten snoeien. In het begin zal de tuin er wat kaal uit zien maar als u na 3 weken vakantie terugkomt zijn de blaadjes weer aangegroeid en mooi groen. Een heg kan ook alvast worden bijgewerkt voor dat u weggaat. Maai uw gazon 2 of 3 dagen voor dat u weg gaat en geef hem nog een flinke sproeibeurt. Wordt er warm weer voorspeld? Haal dan een aantal gevoelige planten uit de zon en geef ze tijdig een schaduw plekje zodat ze niet uitdrogen.

Laat iemand langskomen om uw tuin water te geven

Vraag een goede buurman, een familielid of vriend om minimaal 1x per week langs te komen en alle planten te voorzien van een flinke scheut water. Bij een hitte golf of extreme temperaturen kunt u vragen of ze iets vaker in de week willen langskomen, uw gazon zal tenslotte dan meer water nodig hebben.

Na de vakantie snel uw tuin weer op orde

Als u goede voorbereidingen heeft genomen kunt u snel weer genieten in uw tuin. Zet alle planten weer op hun vertrouwde plekje en haal het (nieuwe) onkruid weg. Ga na of alle planten nog voldoende vocht hebben en geef ze anders weer wat extra water. Het gazon iets gelig geworden? Sproei een aantal ochtenden en avonden achter elkaar en de groene kleur zal snel weer terug komen.

Alvast een hele fijne zomervakantie gewenst.