Menu
Tuinieren

Gemakkelijk te kweken gezonde groenten

Gemakkelijk te kweken gezonde groenten

Heeft u er wel eens aan gedacht om uw eigen groentetuin aan te leggen? Wat u vooral nodig heeft is voldoende water, zon en een beetje ruimte. Maar wat zijn nu eigenlijk de meest gemakkelijk te kweken gezonde groenten? Lees snel verder en ontdek met welke groente u het beste kunt starten.

Gemakkelijk te kweken gezonde groenten

Het is goed om te weten dat planten veel licht, lucht en grond nodig hebben om goed te kunnen groeien. Tegelijkertijd is het verstandig om ieder seizoen op verschillende plaatsen de groenten te kweken. Het verplaatsen van de groenten bevordert de vruchtbaarheid en structuur van de bodem. Sommige planten hebben namelijk een negatieve invloed op de grond waar de groenten groeien, andere planten kunnen deze negatieve invloed weer wegnemen. Door het afwisselen en verplaatsen zorgt u voor evenwicht in uw moestuin.

Doperwten

Een gemakkelijke groenten om te kweken zijn doperwten. Doperwten kunnen namelijk goed tegen iets kouder weer, ideaal voor het Nederlandse klimaat. Tegelijkertijd kunt u gerust wat eerder beginnen met zaaien, denk hierbij aan midden februari tot midden april. Wanneer u eerder begint met zaaien kunt u rond juni of juli oogsten. Het is wel van belang dat de doperwten op een zonnige en niet kletsnatte plek worden geoogst, dan kunnen de zaden namelijk gaan rotten.

(Sprouting) Broccoli

Wanneer u broccoli gaat zaaien is het goed om rekening te houden met de periode en het seizoen. Zo zijn er zowel zomer- als wintervarianten en is er gewone en sprouting broccoli. Om het u zelf gemakkelijker te maken kunt u het beste eerst beginnen met sprouting broccoli. Deze soort is minder lastig om te kweken, geeft een grote oogst en groeit sneller.

De wintervariant van broccoli zaait u  in de zomer en de zomer (sprouting) brocolli zaait u in de lente.

Komkommer

Wanneer u begint met komkommers zaaien heeft u twee mogelijkheden. Wilt u graag buiten beginnen dan is dit pas mogelijk vanaf halverwege mei, zodra er geen kans is op eventuele nachtvorst. Wilt u toch iets eerder beginnen dan kan dit binnen uiteraard wel gewoon. U kunt dan gerust rond halverwege april de zaden voorzaaien.