Rubriek

Veiligheid in huis

Rubriek

Als u even de deur uit gaat voor boodschappen of als een weekendje weg gaat is het fijn om uw huis veilig achter te laten. Als u een buurt app heeft kunnen uw buren ook vreemd gedrag melden maar ook zij zijn niet altijd thuis. Wanneer u een een alarm installeert of een camera plaatst zal deze altijd dag en nacht alles in de gaten kunnen houden. Het zal dus veel inbrekers afschrikken en ze zullen snel weer omdraaien. 

Bedienen op afstand

Er zijn verschillende soorten beveiligingssystemen waar u uit kunt kiezen. Zo kunt u zijn er verschillende systemen die werken met een afstandbediening of app. De afstandbediening kunt u door het hele huis mee nemen dus wanneer u vergeten bent het alarm er op te zetten kunt u dit met 1 klik doen. Als u buitenshuis bent is er ook mogelijkheid om dit met een app te activeren of te deactiveren. Komt iemand uw planten water geven in uw vakantie dan kunt u deze dus ook makkelijk weer uitschakelen.

Zichtbare camera’s

Geen inbreker wilt natuurlijk te zien zijn op camera beelden. Door verschillende camera’s in het zicht te hangen zullen ze vaak weg blijven. Hang ze dan ook op verschillende plekken dus niet alleen bij de voordeur. Inbrekers kijken vaak ook naar de achterdeur om dat deze vaak minder beveiligd is. Zorg er dus voor dat u op de juiste plekken de camera’s heeft hangen. U kunt hiervoor binnen een scherm installeren bijvoorbeeld in de gang, hierop kunt u alles terug kijken en vindt u alle activiteiten. Natuurlijk is ook hiervoor een speciale app waar u de camera beelden op terug kunt zien.

Deurbel beveiliging

Het wordt steeds populairder een speciale deurbel met een camera er op. Hier door kunt u zien wie er aan de deurstaat ook als u niet thuis bent. De camera wordt niet alleen geactiveerd wanneer er aangebeld wordt maar ook als er beweging is. Wellicht als er post wordt bezorgt krijgt u dit te zien maar ook bij vreemde activiteiten zult u dit te zien krijgen. Door deze slimme aanpassing kunt u al voor een groot verschil zorgen.

Bewijs opslaan

Sommige camera’s laten enkel zien wat er nu gebeurt maar slaan niet alles op wat daarvoor gebeurt is. Zorg er voor dat u een SD-kaart gebruikt en dat alle gegevens opgeslagen worden. Wanneer er toch iets gebeurt heeft u natuurlijk ook bewijs nodig dit is dus de beste manier om alles aan te tonen. Staat uw camera op de weg gericht? U kunt hierdoor ook uw buren helpen, wanneer er bij hun iets gebeurt is zijn de inbrekers wellicht ook op uw beelden te zien.

Een camera en beveiliging kan een hoop narigheid voorkomen. Kies voor de juiste camera’s en producten en kijk wat voor uw huis het beste werkt. 

Het is voor iedereen een nachtmerrie wanneer er brand uitbreekt in uw huis. Wanneer u niet de juiste middelen heeft geplaatst kan het zijn dat u veiligheid in gevaar wordt gebracht en dat de brand alleen maar groter wordt. Door extra maatregelen te nemen kunt u er voor zorgen dat uw huis een stuk veiliger wordt.

Hoe ontstaat een brand?

Er zijn drie meestvoorkomende oorzaken waardoor een brand in huis kan starten. Zo is een schoorsteen een grote oorzaak hier, gebruik altijd droog hout dat minimaal 1,5 jaar heeft kunnen drogen. Zorg ook altijd dat de schoorsteen elk jaar gereinigd wordt anders is er ook een kans dat u een schoorsteenbrand krijgt. De keuken is ook een gevoelige plek voor een brand. Vaak wordt dit veroorzaakt door een oven, magnetron of frituurpan. U kunt deze brand makkelijk blusser door het af te dekken. Wanneer u de keuken verlaat en er gebeurt iets kan het een stuk erger zijn dus zorg dat u altijd in de buurt blijft. Elektrische apparaten zoals een wasmachine en een droger zijn ook veroorzakers van brand. Zorg dat u de filters hiervan dan ook goed reinigt en blijf altijd in de buurt wanneer ze aan staan.

Veiligheidsmaatregelen in huis

 • Plaats rookmelders op elke verdieping
 • Zorg voor een draaiknop bij de achterdeur zodat u snel naar buiten kunt zonder sleutel
 • Haal een grote brandblusser in huis
 • Ook koolmonoxide kan gevaarlijk zijn, plaats hiervoor speciale melders
 • Stop niet te veel apparatuur in een verlengsnoer, dit kan kortsluiting geven

Extra tips

Wanneer u de extra maatregelen genomen heeft zal uw huis een stuk veiliger zijn. Er zijn ook een aantal andere dingen waar u wellicht niet over na gedacht heeft. Door dingen in huis te verplaatsen of op te bergen kunt u dit nog iets meer verbeteren.

 • Laat nooit aanstekers of lucifers liggen wanneer er kinderen in de buurt zijn
 • Plaats spiritus en wasbenzine op een veilige plek en ga nooit roken in de buurt hiervan
 • Houd kaarsen uit de buur van brandbaar materiaal zoals gordijnen of een tafelkleed
 • Reinig uw afzuigkap, de vet resten die hier in zitten zijn erg brandbaar
 • Trek bij onweer de stekkers van apparaten er uit
 • Laad telefoons en batterijen overdag op en haal ze eruit wanneer ze vol zitten, ’s nachts opladen wordt sterk afgeraden
 • Heeft u al rookmelders zorg dan ook dat u ze af en toe test dan weet u zeker dat ze het nog doen

Met deze tips is uw huis een stuk veiliger en zal de brand minder kans hebben om groot te worden of veel schade te maken.

De woonkamer moet er natuurlijk knus en gezellig uitzien. Maar het is ook belangrijk om te denken aan de veiligheid, bijvoorbeeld om te voorkomen dat u valt. In dit artikel delen we een aantal handige tips om de zithoek aangenaam en veilig in te richten.

Tip 1: Koop een geschikte stoel

Door de jaren heen kan het steeds lastiger worden om op te staan uit de stoel. Voor uw eigen veiligheid is het daarom verstandig om een hogere relaxstoel aan te schaffen. Eventueel eentje die elektrisch te bedienen is of een handige sta-op stoel met een speciaal mechanisme. We raden aan om verschillende stoelen te proberen als dat mogelijk is.

Tip 2: Pas op met kleedjes

Een vloerkleed in de woonkamer is erg gezellig, maar kan ook gevaarlijk zijn. U kunt al snel achter het kleed blijven hangen en struikelen. Haal daarom zo veel mogelijk kleden weg of leg ze vast. Let vooral op de opstaande randen. Als deze vastgeplakt worden of onder de meubels verdwijnen, is het risico al een stuk kleiner.

Tip 3: Hang de tv aan een muurbeugel

Tv beugel

Met een tv beugel is het niet meer mogelijk om het scherm per ongeluk om te stoten. Het hangt veilig aan de muur en neemt daarnaast weinig ruimte in beslag. Een stevige muurbeugel van Vogel’s is hiervoor een goede aankoop. Dit bedrijf verkoopt tv beugels in verschillende formaten en modellen. U kunt kiezen voor een eenvoudige platte tv beugel of voor een draai- en kantelbare tv beugel. Met de draaibare en kantelbare variant kunt u zelf de ideale kijkhoek bepalen. Hiermee zijn meteen nekklachten te voorkomen. Bovendien zal de zithoek er meteen erg modern uitzien met een tv scherm aan de wand.

Tip 4: Werk draden en snoeren weg

Werk alle draden en snoeren in de zithoek zo goed mogelijk weg. Dit geldt eigenlijk voor de hele woning. Het is een eenvoudige manier om struikelgevaar te beperken.

Tip 5: Zorg voor genoeg bewegingsruimte

Zet de woonkamer niet helemaal vol met spullen. Het is belangrijk dat er genoeg bewegingsruimte overblijft. Het is het beste als iedere plek bereikbaar is met een rollator, ook al maakt u hier (nog) geen gebruik van.

Tip 6: Schaf goede verlichting aan

Zorg ervoor dat er goede verlichting aanwezig is in de zithoek. Zo kunt u niet alleen beter lezen of puzzelen, maar ook beter zien waar u loopt. Schaf eventueel dimbare lampen aan om eenvoudig af te wisselen tussen sfeerlicht en functioneel licht.

We lopen vaak de trap op en af op een dag. Een ongeluk kan hier dan ook in een klein hoekje zitten. Het is dus belangrijk om de trap zo veilig mogelijk te maken. Niet alleen antislipstrips of een trapleuning zijn belangrijk maar ook verlichting kan zorgen voor een veiligere trap.

Elke traptrede zichtbaar

Het beste is om uw trap per trede te verlichten u kunt dit in elke trede wegwerken. U kunt zo alle trede goed zien en een misstap zal hierdoor voorkomen worden als u in het donker de trap op of af gaat. U kunt de verlichting bijvoorbeeld op een sensor laten werken, zodra u bij de trap staat zal deze aanspringen en heeft u goede verlichting en goed zicht. Als u ’s avonds of midden in de nacht de trap gebruikt zetten sommige geen lamp aan. Simpelweg omdat dit te fel is of omdat het knopje aan de verkeerde kant zit. Led-verlichting zal niet in uw ogen schijnen en gaat door de sensoren vanzelf aan, de ideale oplossing.

Bocht in de trap

Een rechte trap is vaak geen probleem alles kan goed verlicht worden maar zodra er een bocht in de trap zit wordt het wat gevaarlijker. In het donker zult u de bocht niet goed zien en zullen er donkere hoeken ontstaan. Het is dus extra belangrijk om deze bochten goed te verlichten of hiervoor een ander soort verlichting te plaatsen. Het is bijvoorbeeld ook mogelijk om verlichting tegen de muur te plaatsen die de donkere hoek zal verlichten.

Zorg voor meer sfeer

Naast het feit dat trapverlichting uw huis veiliger maakt is het ook nog eens erg mooi. Het zorgt voor meer sfeer en dit is ook helemaal naar uw wens aan te passen. Kies voor wit licht of juist een wat warmere toon. Er zijn verschillende opties waar u uit kunt kiezen. U kunt daarbij ook de overloop mee nemen door daar de zelfde soort verlichting te plaatsen. Alles past goed bij elkaar en ook de overloop kan daardoor veiliger zijn.

Kies voor meer veiligheid in uw eigen huis.

Heeft u zelf al rolluiken of denkt u erover om rolluiken te plaatsen bij uw woning? Wat weten we eigenlijk over rolluiken en maken ze ons huis echt veiliger? 

Wat weten we over rolluiken?

Rolluiken hebben verschillende voordelen en kan een goede investering zijn voor uw huis. Zo is het natuurlijke een zonnewering om het felle licht en de warmte buiten te houden. Het kan in de winter echter ook werken als isolatie en houdt het de warmte juist binnen. Als u een keer ruzie heeft hoeft niet iedereen buiten mee te luisteren omdat het een geluiddempende functie heeft. Ze geven u ook een gevoel van veiligheid doordat inbrekers minder snel binnen kunnen komen.

Zit er verschil in rolluiken?

Er zijn verschillende soorten rolluiken waarbij sommige veiliger kunnen zijn tegen inbraak dan andere. Als u gewone rolluiken heeft schrikt dit inbrekers vaak al af omdat er genoeg andere huizen zijn die dit niet hebben. Mochten ze er toch voor kiezen om het te proberen is de kans groot dat een rolluik veel vertraging  veroorzaakt en ze weer om zullen keren. Er is onder de rolluiken ook een betere variant, deze heeft veren die het terugduwen van een rolluik lastig maakt. Het rolluik zelf is ook extra sterk. Er zijn zelfs nog meer beveiligde rolluiken die aan het politie keurmerk voldoen. Het is onmogelijk om deze rolluiken omhoog te krijgen, maar ook zijn de geleiders extra stevig waardoor ze het rolluik ook niet kunnen ontwrichten.

Wat moet ik doen als ik rolluiken aan wil schaffen?

Bij rolluiken wordt er meestal gedachten aan de voorkant van het huis of de plek waar de zon op staat. Inbrekers kijken juist vaak naar de achterzijde van het huis omdat deze vaak minder goed beveiligd is. Als u rolluiken gaat plaatsen is het dus ook belangrijk om aan de achterzijde rolluiken te plaatsen. Als uw deur goed beveiligd is, is een rolluik niet nodig maar ook bij deuren is het mogelijk om een rolluik te laten plaatsen. Er zijn uiteraard ook andere tips om uw huis veilig te maken.

Voel uw weer veilig in uw eigen huis

Het belangrijkste is dat u zich weer veilig voelt in uw huis. Heeft u eerder een inbraak meegemaakt of bent u bang dat dit bij u kan gebeuren zult u hier last van hebben. U slaapt minder goed, let op iedereen die in de buurt rondloopt of wellicht bent u wat gespannen. Als u zeker weet dat uw huis veilig is zal u dit gerust stellen en kunt u weer fijn wonen in uw eigen huis.

Iedereen wil zich in zijn of haar huis veilig voelen, maar het begrip veilig is lastig te bepalen. Tenslotte verstaat iedereen hier iets anders onder. In uw huis kunt u onder meer de veiligheid waarborgen door veilige raamsluitingen aan te brengen. 

Raamsluitingen

Het raam kunt u sluiten door middel van een raamsluiting. Niet alleen dieven houdt u buiten de deur, maar ook koude en warme lucht. Op de markt zijn verschillende raamsluitingen te koop, maar welke moet u nu precies hebben?

Om deze vraag te kunnen beantwoorden, moet u zichzelf een aantal vragen stellen. De vragen die u zichzelf moet stellen zijn: aan welke veiligheidseisen moet de raamsluiting voldoen? Welke kwaliteit wenst u? Welke mogelijkheden zijn er en hoe dient de raamsluiting gemonteerd te worden?

Soorten raamsluitingen

 • Raamsluiting met inbouwsluitkom: in het kozijn kunt u de sluitkom wegwerken. Wilt u de sluitkom egaal met het kozijn monteren? Frees dan een stukje uit. Dit ziet er strakker uit. Helaas is dit niet voor alle ramen mogelijk. Het is namelijk afhankelijk van de maten van uw raamkozijn.
 • Raamsluiting met opbouwsluitkom: liever minder arbeidsintensief aan het werk gaan? Kies dan voor de raamsluiting met opbouwsluitkom. U kunt deze sluitkom eenvoudig monteren door slechts 2 schroeven. Voorwaarde is wel dat u de juiste maten hanteert en uw kozijn/raam verhouding dit toestaat. Na het monteren kunt u de raamsluiting gebruiken.
 • Raamsluiting met sluithaak: wilt u in het kozijn niet frezen? Geen enkel probleem, kies voor een sluithaak. Tussen het kozijn en het raam kunt u een dun plaatje monteren. De raamsluiting kan zichzelf nu in de haak vergrendelen. Noodzakelijk is de sluithaak wanneer u bovengenoemde niet kan of wil toepassen.
 • Heeft u eisen gesteld aan de raamsluiting? Maak u zich geen zorgen. Op de markt zijn er 5 types verkrijgbaar namelijk:
 • Raamsluiting met nok: deze raamsluiting werkt uitstekend wanneer u veilig wilt ventileren. De raamsluiting heeft een bultje waardoor u het raam op een kier kunt zetten.
 • Raamsluiting zonder nok: iedereen kent deze raamsluiting wel. Het is namelijk de traditionele. U kunt het raam openen en sluiten.

Bij onderstaande raamsluitingen kunt u kiezen uit een variant met of zonder nok.

 • Raamsluiting met drukknop: u zult niet ontkennen dat u inbrekers het liefst buiten de deur laat. Wanneer u kiest voor deze raamsluiting, moet de inbreker extra werk verzetten om binnen te komen. Het mechanisme treedt pas in werking wanneer de knop wordt ingedrukt.
 • Raamsluiting met sleutel: het raam kan alleen worden geopend wanneer u een sleutel in het bezit heeft.
 • Raamsluiting met drukknop en afsluitbaar: optimale veiligheid kan worden geboden door deze raamsluiting. De raamsluiting is zowel voorzien van een drukknop als een sleutel. Inbrekers zullen naar alle waarschijnlijkheid uw huis overslaan.

Beveiliging voor uw ramen

Elk huis heeft andere ramen. Maar welk beveiligingssysteem is voor uw raam geschikt? Hieronder wordt de beveiliging per raam uitgelegd:

 • Kiepraam: dit raam kunt u beveiligen met dievenklauwen. Een dievenklauw is een stalen pen die de kozijnen met de scharnierkant van uw kiepraam verbindt. Mochten de scharnieren worden opgebroken dan nog blijft het raam op zijn plaats.
 • Draaikiepraam: beveilig het raam met veiligheidsbeslag. Aan de bovenkant wordt het draaikiepraam en aan de zijkant vergrendeld door speciale sluitingen.
 • Schuifpui: deze kunt u beveiligen met een schuifpuibeveiliger. Wanneer u schuifpui iets geopend is wordt door een roestvrijstalen balk de schuifpui vergrendeld.

Hecht u waarde aan veilig wonen? Overweeg dan om naar uw raamsluitingen te kijken en waar nodig te verbeteren.

Je veilig voelen in je eigen huis is iets wat iedereen belangrijk vindt. Voel jij je wel eens onveilig thuis? Dan is het goed om te kijken op welke manieren jij ervoor kan zorgen dat je met een veilig gevoel thuis kunt zijn. Alleen een waakhond is tegenwoordig niet voldoende om jouw huis te beveiligen. Er zijn vele manieren waarop jij je huis kunt beveiligen. Dit gaat van alarmsystemen tot aan gasdetectors.

Apparaten en systemen

Met de nieuwste beveiligingsapparaten en systemen is het probleem van een onveilig gevoel thuis opgelost. Hiermee heb jij de zekerheid dat ook als jij niet thuis bent er over jouw huis gewaakt wordt. Tegenwoordig is het lastiger om een huis goed te beveiligen en is het uitermate belangrijk om een alarmsysteem (https://offerte.nl/alarmsysteem) op de juiste manier te installeren. Het is logisch dat jij zelf niet instaat bent om dit zelf te doen en hiervoor is het belangrijk dat dit door een expert gedaan wordt.

Wat moet jij weten?

Het is begrijpelijk als jij bij het kopen van een alarmsysteem niet precies weet waar jij naar moet zoeken. Hier zijn een aantal dingen die belangrijk zijn om te weten en naar te kijken bij het kopen van een alarmsysteem:

 • Waarom wil jij een alarmsysteem?
 • Welk budget heb jij beschikbaar?
 • Wat zijn de kosten van een alarmsysteem?
 • Welke andere soorten beveiligingen zijn er?
 • Welke soorten alarmsystemen zijn er?

Wifi-alarmsysteem

Een innovatief en populair soort alarmsysteem is een wifi-alarmsysteem. Tegenwoordig is het mogelijk om met een camerasysteem live mee te kunnen kijken met een alarmsysteem app op je telefoon. Dit is een handige manier om het huis in de gaten te houden desondanks jouw afwezigheid.

Extra veilig huis

Iedereen heeft wel is mee gemaakt dat er rook in het huis ontstaat. Als dit gebeurt wil jij altijd dat er tijdig aan de bel getrokken wordt. Voor dit soort problemen zijn rookmelders ideaal. Rookmelders zorgen ervoor dat bij een bepaalde hoeveelheid rook in het huis er een alarm af gaat waardoor u weet dat er iets niet goed is. Hetzelfde geldt voor vuurdetectors die tijdig alarmeren als er vuur is in uw huis. Hierdoor kunnen veel ongelukken worden voorkomen. Dit is de reden dat deze systemen cruciaal zijn in het huishouden.

Ons eigen huis voelt voor veel mensen als een veilige haven. Dit komt omdat we er vaak al jaren wonen en het niet alleen een huis maar inmiddels een echt thuis geworden is. Des te moeilijker om deze veilige plek weer te verlaten wanneer we wat ouder worden en ons lichaam het soms niet meer toelaat om trap te lopen, in bad te stappen of bijvoorbeeld de grote tuin te onderhouden.

Echter betekent dit niet altijd dat we ook gelijk moeten verhuizen. Er zijn tal van aanpassingen mogelijk in en rondom het huis om er voor te zorgen dat we ook op oudere leeftijd thuis kunnen blijven wonen.

Wordt traplopen voor u een probleem dan kunt u kijken of de aanschaf van een traplift uitkomst biedt. Soms worden deze vergoed door de gemeente waar u in woont, maar u kunt er ook voor kiezen om er zelf een aan te schaffen. Om de kosten te drukken kunt u ook eens kijken naar de mogelijkheden voor een tweedehands traplift.

Ook wanneer uw badkamer een obstakel vormt dan kunt u zich eens laten adviseren door bedrijven die uw badkamer op een eenvoudige manier kunnen aanpassen. U kunt hierbij denken aan het plaatsen van beugels waar u zich aan kunt vasthouden, maar ook een verhoogd toilet of een douche in plaats van een bad maken uw badkamer een stuk veiliger.

Wordt het opstaan wat lastiger dan kan een verhoogd toilet hier bij helpen, maar ook nieuw meubilair kan hier bij helpen. Zo bestaan er vandaag de dag diverse stoelen en banken met een ingebouwde sta-op hulp. Dit betekent dat de stoel elektrische in een andere houding geplaatst kan worden waardoor u gemakkelijker op kunt staan. Ook hogere of eetkamerstoelen met leren bekleding zorgen er voor dat u gemakkelijker kunt gaan staan of in bijvoorbeeld een rolstoel kunt schuiven. Het leer zorgt er voor dat u makkelijker kunt schuiven omdat dit een stuk gladder is dan bijvoorbeeld een stoffen stoel. Een ander bijkomend voordeel voor jong en oud is dat het makkelijker schoon te houden is.

Mocht u zich inderdaad met een rolstoel moeten verplaatsen in het huis dan kunt u er ook nog voor kiezen om drempelhulpen in uw huis te plaatsen. Deze nemen obstakels weg in huis. Ook het vervangen van tapijt door bijvoorbeeld laminaat kan er voor zorgen dat u zich beter kunt verplaatsen door uw huis.

Door bovenstaande maatregelen zorgen er voor dat uw huis veiliger wordt en de kans op vallen of ongelukken in huis kleiner wordt.

We horen het vandaag de dag steeds vaker. Woninginbraak en vaak zelfs gewoon overdag. Helaas zijn senioren vaak het doelwit van de inbrekers. Ze komen aan de deur met een verhaal dat ze bijvoorbeeld de meterstanden op komen nemen of dat ze een pakketje hebben dat bezorgd moet worden. De deur wordt open gedaan en voor dat u het weet staat de inbreker bij u in gang.

Belangrijk dus om uw huis en uzelf goed te beveiligen om op deze manier uw huis voor de inbreker zo oninteressant mogelijk te maken. Een eerste tip die wij hebben is om de deur alleen maar open te doen op het moment dat u ook zeker weet dat er een afspraak staat. Laat ook kinderen of kleinkinderen van te voren even bellen wanneer ze langs willen komen dan weet u ook dat u iemand kunt verwachten. Voor alle onaangekondigde bezoeken laat u de deur dicht.

Ook adviseren wij u om een beveiligingscamera op te hangen bij de voor en achterdeur. Dit heeft twee voordelen. U kunt zelf gemakkelijk checken wie er voor de deur staat zonder deze open te doen en als tweede voordeel heeft dit dat wanneer er iemand voor de deur staat hier opnamen van gemaakt worden dus ook wanneer u niet thuis bent kunt u later toch checken of er mensen aan de deur zijn geweest en of dit inderdaad klopt.

Natuurlijk kunt u uw huis nog verder beveiligen met bijvoorbeeld een alarmsysteem of rolluiken, maar dit zijn vooral oplossingen voor wanneer u zelf niet thuis bent.

Laat u goed adviseren over de mogelijkheden en zorg dat u de kans op een inbraak zo klein mogelijk maakt!

De winter staat weer voor de deur. Donkere tijden, waarin een duidelijke piek in het aantal inbraken en diefstallen zichtbaar is. Daarnaast is ook duidelijk merkbaar dat meer ouderen zich bezeren doordat ze in het donker struikelen of zich bezeren. Gelukkig is hier op een vrij gemakkelijke manier wat aan te doen, waardoor u fijn en onbezorgd de winter tegemoet kunt gaan. Heeft u uw huis al goed beveiligd?

1. Verlichting

Verlichting is voor senioren zeker in de winter erg belangrijk. Installeer daarom buitenverlichting, het liefst met een bewegingssensor. De sensor zorgt dat het licht aangaat wanneer u in de buurt bent, waardoor u goed kunt zien waar u loopt. Verder schrikt het ook inbrekers af – de eerste stap in de richting van een veilig huis!

2. Goede afsluiting van ramen en deuren

Wanneer een inbreker zich niet laat afschrikken door de verlichting, is de tweede barrière de afsluiting van ramen en deuren. Laat ramen nooit op een kier staan (tenzij er speciale beveiliging op zit) en zorg voor goede afsluiting. Bij voorkeur maakt u gebruik van een schuif met drukknop, die vanaf buiten niet open te maken valt. Een inbreker zal het raam moeten breken om binnen te komen, wat meestal gepaard gaat met heel wat lawaai.

3. Een degelijke kluis

Eenmaal binnen gaat de inbreker op zoek naar waardevolle spullen. Wanneer u deze veilig in een kluis opbergt, kan hij er nog steeds niet bij. Bij voorkeur kiest u voor een degelijke kluis die verankerd wordt in de muur of de vloer. Verschillende degelijke en betaalbare brandkasten vindt u hier. Bewaar uw geld dus niet onder uw matras of in een oude sok: dit zijn de plaatsen waar een inbreker als eerste zal kijken.

4. Schakel uw buren in

Hoewel buren over het algemeen wat minder waakzaam zijn dan vroeger het geval was, kunnen ze nog steeds helpen bij het veilig houden van uw huis. Zorg dat uw buren op de hoogte zijn van uw maatregelen betreffende verlichting etc. Zeker wanneer u van plan bent een poosje lekker op vakantie te gaan is het verstandig de buren even in te lichten.

5. Neem een hond

Een hond kan erg fijn zijn als gezelschap. Is de hond goed opgeleid, dan zal hij ook uw huis beschermen tegen inbrekers. Vaak zijn inbrekers bang voor honden, dus alleen het blaffen kan al bescherming bieden. Daarnaast zal het geblaf u of uw buren alarmeren, waardoor de inbreker weinig kans krijgt om uw spullen te stelen.

6. Deurcamera

Voor u als oudere kan het fijn zijn om van tevoren te weten wie er bij u aanbelt voordat u de deur opendoet. Als u iemand ziet die u niet vertrouwd, kunt u de deur gewoon dicht laten. Het ophangen van een deurcamera kan u op eenvoudige wijze hierbij helpen. Het ophangen is niet moeilijk en de camera levert u extra veiligheid op.

Sommige beveiligingsmethodes zijn snel en eenvoudig te regelen. Voor andere is even wat kluswerk vereist, zoals het ophangen van lampen of een camera. Er worden veel tips gegeven hoe u dit doet en nog veel meer klustips die u kunnen helpen bij de bescherming van uw huis en eigendommen tegen inbraak en diefstal.