Rubriek

Veiligheid in huis

Rubriek

Je veilig voelen in je eigen huis is iets wat iedereen belangrijk vindt. Voel jij je wel eens onveilig thuis? Dan is het goed om te kijken op welke manieren jij ervoor kan zorgen dat je met een veilig gevoel thuis kunt zijn. Alleen een waakhond is tegenwoordig niet voldoende om jouw huis te beveiligen. Er zijn vele manieren waarop jij je huis kunt beveiligen. Dit gaat van alarmsystemen tot aan gasdetectors.

Apparaten en systemen

Met de nieuwste beveiligingsapparaten en systemen is het probleem van een onveilig gevoel thuis opgelost. Hiermee heb jij de zekerheid dat ook als jij niet thuis bent er over jouw huis gewaakt wordt. Tegenwoordig is het lastiger om een huis goed te beveiligen en is het uitermate belangrijk om een alarmsysteem (https://offerte.nl/alarmsysteem) op de juiste manier te installeren. Het is logisch dat jij zelf niet instaat bent om dit zelf te doen en hiervoor is het belangrijk dat dit door een expert gedaan wordt.

Wat moet jij weten?

Het is begrijpelijk als jij bij het kopen van een alarmsysteem niet precies weet waar jij naar moet zoeken. Hier zijn een aantal dingen die belangrijk zijn om te weten en naar te kijken bij het kopen van een alarmsysteem:

  • Waarom wil jij een alarmsysteem?
  • Welk budget heb jij beschikbaar?
  • Wat zijn de kosten van een alarmsysteem?
  • Welke andere soorten beveiligingen zijn er?
  • Welke soorten alarmsystemen zijn er?

Wifi-alarmsysteem

Een innovatief en populair soort alarmsysteem is een wifi-alarmsysteem. Tegenwoordig is het mogelijk om met een camerasysteem live mee te kunnen kijken met een alarmsysteem app op je telefoon. Dit is een handige manier om het huis in de gaten te houden desondanks jouw afwezigheid.

Extra veilig huis

Iedereen heeft wel is mee gemaakt dat er rook in het huis ontstaat. Als dit gebeurt wil jij altijd dat er tijdig aan de bel getrokken wordt. Voor dit soort problemen zijn rookmelders ideaal. Rookmelders zorgen ervoor dat bij een bepaalde hoeveelheid rook in het huis er een alarm af gaat waardoor u weet dat er iets niet goed is. Hetzelfde geldt voor vuurdetectors die tijdig alarmeren als er vuur is in uw huis. Hierdoor kunnen veel ongelukken worden voorkomen. Dit is de reden dat deze systemen cruciaal zijn in het huishouden.

Ons eigen huis voelt voor veel mensen als een veilige haven. Dit komt omdat we er vaak al jaren wonen en het niet alleen een huis maar inmiddels een echt thuis geworden is. Des te moeilijker om deze veilige plek weer te verlaten wanneer we wat ouder worden en ons lichaam het soms niet meer toelaat om trap te lopen, in bad te stappen of bijvoorbeeld de grote tuin te onderhouden.

Echter betekent dit niet altijd dat we ook gelijk moeten verhuizen. Er zijn tal van aanpassingen mogelijk in en rondom het huis om er voor te zorgen dat we ook op oudere leeftijd thuis kunnen blijven wonen.

Wordt traplopen voor u een probleem dan kunt u kijken of de aanschaf van een traplift uitkomst biedt. Soms worden deze vergoed door de gemeente waar u in woont, maar u kunt er ook voor kiezen om er zelf een aan te schaffen. Om de kosten te drukken kunt u ook eens kijken naar de mogelijkheden voor een tweedehands traplift.

Ook wanneer uw badkamer een obstakel vormt dan kunt u zich eens laten adviseren door bedrijven die uw badkamer op een eenvoudige manier kunnen aanpassen. U kunt hierbij denken aan het plaatsen van beugels waar u zich aan kunt vasthouden, maar ook een verhoogd toilet of een douche in plaats van een bad maken uw badkamer een stuk veiliger.

Wordt het opstaan wat lastiger dan kan een verhoogd toilet hier bij helpen, maar ook nieuw meubilair kan hier bij helpen. Zo bestaan er vandaag de dag diverse stoelen en banken met een ingebouwde sta-op hulp. Dit betekent dat de stoel elektrische in een andere houding geplaatst kan worden waardoor u gemakkelijker op kunt staan. Ook hogere of eetkamerstoelen met leren bekleding zorgen er voor dat u gemakkelijker kunt gaan staan of in bijvoorbeeld een rolstoel kunt schuiven. Het leer zorgt er voor dat u makkelijker kunt schuiven omdat dit een stuk gladder is dan bijvoorbeeld een stoffen stoel. Een ander bijkomend voordeel voor jong en oud is dat het makkelijker schoon te houden is.

Mocht u zich inderdaad met een rolstoel moeten verplaatsen in het huis dan kunt u er ook nog voor kiezen om drempelhulpen in uw huis te plaatsen. Deze nemen obstakels weg in huis. Ook het vervangen van tapijt door bijvoorbeeld laminaat kan er voor zorgen dat u zich beter kunt verplaatsen door uw huis.

Door bovenstaande maatregelen zorgen er voor dat uw huis veiliger wordt en de kans op vallen of ongelukken in huis kleiner wordt.

We horen het vandaag de dag steeds vaker. Woninginbraak en vaak zelfs gewoon overdag. Helaas zijn senioren vaak het doelwit van de inbrekers. Ze komen aan de deur met een verhaal dat ze bijvoorbeeld de meterstanden op komen nemen of dat ze een pakketje hebben dat bezorgd moet worden. De deur wordt open gedaan en voor dat u het weet staat de inbreker bij u in gang.

Belangrijk dus om uw huis en uzelf goed te beveiligen om op deze manier uw huis voor de inbreker zo oninteressant mogelijk te maken. Een eerste tip die wij hebben is om de deur alleen maar open te doen op het moment dat u ook zeker weet dat er een afspraak staat. Laat ook kinderen of kleinkinderen van te voren even bellen wanneer ze langs willen komen dan weet u ook dat u iemand kunt verwachten. Voor alle onaangekondigde bezoeken laat u de deur dicht.

Ook adviseren wij u om een beveiligingscamera op te hangen bij de voor en achterdeur. Dit heeft twee voordelen. U kunt zelf gemakkelijk checken wie er voor de deur staat zonder deze open te doen en als tweede voordeel heeft dit dat wanneer er iemand voor de deur staat hier opnamen van gemaakt worden dus ook wanneer u niet thuis bent kunt u later toch checken of er mensen aan de deur zijn geweest en of dit inderdaad klopt.

Natuurlijk kunt u uw huis nog verder beveiligen met bijvoorbeeld een alarmsysteem of rolluiken, maar dit zijn vooral oplossingen voor wanneer u zelf niet thuis bent.

Laat u goed adviseren over de mogelijkheden en zorg dat u de kans op een inbraak zo klein mogelijk maakt!

De winter staat weer voor de deur. Donkere tijden, waarin een duidelijke piek in het aantal inbraken en diefstallen zichtbaar is. Daarnaast is ook duidelijk merkbaar dat meer ouderen zich bezeren doordat ze in het donker struikelen of zich bezeren. Gelukkig is hier op een vrij gemakkelijke manier wat aan te doen, waardoor u fijn en onbezorgd de winter tegemoet kunt gaan. Heeft u uw huis al goed beveiligd?

1. Verlichting

Verlichting is voor senioren zeker in de winter erg belangrijk. Installeer daarom buitenverlichting, het liefst met een bewegingssensor. De sensor zorgt dat het licht aangaat wanneer u in de buurt bent, waardoor u goed kunt zien waar u loopt. Verder schrikt het ook inbrekers af – de eerste stap in de richting van een veilig huis!

2. Goede afsluiting van ramen en deuren

Wanneer een inbreker zich niet laat afschrikken door de verlichting, is de tweede barrière de afsluiting van ramen en deuren. Laat ramen nooit op een kier staan (tenzij er speciale beveiliging op zit) en zorg voor goede afsluiting. Bij voorkeur maakt u gebruik van een schuif met drukknop, die vanaf buiten niet open te maken valt. Een inbreker zal het raam moeten breken om binnen te komen, wat meestal gepaard gaat met heel wat lawaai.

3. Een degelijke kluis

Eenmaal binnen gaat de inbreker op zoek naar waardevolle spullen. Wanneer u deze veilig in een kluis opbergt, kan hij er nog steeds niet bij. Bij voorkeur kiest u voor een degelijke kluis die verankerd wordt in de muur of de vloer. Verschillende degelijke en betaalbare brandkasten vindt u hier. Bewaar uw geld dus niet onder uw matras of in een oude sok: dit zijn de plaatsen waar een inbreker als eerste zal kijken.

4. Schakel uw buren in

Hoewel buren over het algemeen wat minder waakzaam zijn dan vroeger het geval was, kunnen ze nog steeds helpen bij het veilig houden van uw huis. Zorg dat uw buren op de hoogte zijn van uw maatregelen betreffende verlichting etc. Zeker wanneer u van plan bent een poosje lekker op vakantie te gaan is het verstandig de buren even in te lichten.

5. Neem een hond

Een hond kan erg fijn zijn als gezelschap. Is de hond goed opgeleid, dan zal hij ook uw huis beschermen tegen inbrekers. Vaak zijn inbrekers bang voor honden, dus alleen het blaffen kan al bescherming bieden. Daarnaast zal het geblaf u of uw buren alarmeren, waardoor de inbreker weinig kans krijgt om uw spullen te stelen.

6. Deurcamera

Voor u als oudere kan het fijn zijn om van tevoren te weten wie er bij u aanbelt voordat u de deur opendoet. Als u iemand ziet die u niet vertrouwd, kunt u de deur gewoon dicht laten. Het ophangen van een deurcamera kan u op eenvoudige wijze hierbij helpen. Het ophangen is niet moeilijk en de camera levert u extra veiligheid op.

Sommige beveiligingsmethodes zijn snel en eenvoudig te regelen. Voor andere is even wat kluswerk vereist, zoals het ophangen van lampen of een camera. Er worden veel tips gegeven hoe u dit doet en nog veel meer klustips die u kunnen helpen bij de bescherming van uw huis en eigendommen tegen inbraak en diefstal.