Rubriek

Hulpmiddelen

Rubriek

Wanneer het lastiger wordt om zelf te kunnen douchen of wanneer het gevaarlijk wordt door gladheid of onstabiliteit is het verstandig om naar hulpmiddelen te kijken. Met deze extra hulpmiddelen kunt u veilig de badkamer gebruiken zonder dat u zich hier zorgen over hoeft te maken. Het maakt het dagelijkse leven een stuk makkelijker en leuker wanneer alles lukt zoals u dat zou willen. Kom te weten wat u nodig heeft en wat bij uw wensen aansluit.

Wandbeugel

Heeft u moeite met uw evenwicht of met het opstaan van het toilet? U kunt hiervoor wandbeugels laten plaatsen voor extra houvast. Zo kunt u zich makkelijk optrekken van een wc en wanneer u onder de douche staat en niets ziet door de shampoo kunt u zich vast houden. Het is een kleine aanpassing wat veel kan betekenen voor uw veiligheid. De wandbeugels zijn ook in verschillende formaten te krijgen en er zijn ook speciale beugels voor bij het toilet die u op kunt klappen.

Douchestoel

Een douchestoel kan erg handig zijn wanneer u niet lang meer op uw benen kunt blijven staan of wanneer u bang bent om te vallen. Ze zijn vaak licht en makkelijk op te tillen zodat de stoel ook verplaatst kan worden wanneer dit nodig is. Er zijn verschillende modellen met rugleuningen en armleuningen of één die opklapbaar is. Kom meer te weten over de verschillende douchestoelen of krukken.

Antislip

Wanneer de vloer in de badkamer nat is kan het vrij glad en dus gevaarlijk zijn. Als er toevallig een badkamerverbouwing op de planning staat kies dan voor een wat ruwere vloertegel voor wat meer grip. U kunt ook een antislip strip aanbrengen op de vloer. Vaak kunt u de strip zelf knippen zodat u de juiste grote heeft en deze op de juiste plekken kunt plaatsen. U kunt natuurlijk ook een antislip mat in de douche plaatsen.

Spons op een stok

Net zoals een grijparm is er ook iets voor onder de douche dat u kan helpen. Een bad spons zit daarbij aan het uiteinde van de stok zodat u makkelijk uw benen of rug zou kunnen was. Het is helemaal makkelijk want in de meeste gevallen is het ook nog eens een buigbare stok.

Het toepassen van hulpmiddelen in een badkamer kan voor uw vrijheid veel betekenen. U heeft zo nog geen hulp nodig en u kunt deze dingen dus zelfstandig blijven doen. Welke dingen heeft u nodig om uw badkamer veiliger te maken? Wanneer u een bad heeft is het ook verstandig om deze te vervangen voor een douche. Een bad geeft vaak problemen met het er in en er uit stappen en bij het opstaan uit het bad.

Als u een scootmobiel heeft zult u merken dat u ineens veel meer dingen kunt dan dat u voorheen deed. U kunt met gemak boodschappen doen, snel bij iemand op bezoek gaan en u zorgt voor uw gezondheid. Er zijn echter een aantal accessoires die een scootmobiel nog handiger maakt en waardoor u nog meer dingen kunt ondernemen.

Luxe tas

Op een scootmobiel is het makkelijk om een tas of boodschappen tussen uw benen te plaatsen. Hierdoor kan het zijn dat u niet meer lekker zit en dat de tas of boodschappen ook niet stabiel staan. Er zijn diverse mogelijkheden om een extra tas aan de rugleuning te bevestigen. Hierdoor kunt u makkelijk uw spullen hierin opbergen zonder dat het in de weg zit.

Boodschappenmand

Voorop een scootmobiel wordt er vaak ook een mand geplaatst. Het is makkelijk om hier uw tas in te leggen als u ergens naar toe gaat. Boodschappen passen hier ook goed in, u hoeft alleen naar voren te gaan en u kunt makkelijk de boodschappen er in doen zonder uit te stappen. Sommige manden kunt u ook makkelijk er af en er op zetten zodat u de boodschappen in een keer naar binnen kunt brengen als u thuis bent.

Extra kussen of kleedje

Sommige mensen houden nou eenmaal van een harde zitting maar het is ook prettig om lekker zacht te kunnen zitten. U kunt kiezen voor een extra kussen met schuim waardoor u weer lekker zacht zit. Wanneer het wat kouder is kunt u ook kiezen voor een schapenvacht. Dit zit niet alleen lekker zacht maar blijft ook nog lekker warm.

Krukhouder

Wanneer lange afstanden u te veel worden is een scootmobiel handig. Alleen als u dan zonder scootmobiel ergens naar binnen wilt lopen zult u misschien stabiliteit missen. Het is een goede optie op een krukhouder te plaatsen. U kunt de kruk of stok dus gewoon meenemen en als u dan toch even uit de scootmobiel gaat kunt u de stok makkelijk pakken.

Meer zicht

Op een scootmobiel moet u net als met autorijden of fietsen over uw schouder kijken. Als u wat ouder wordt kan het zijn dat dit niet zo soepel meer gaat. Door één of meer achteruit kijk spiegels te plaatsen voorkomt u pijn in uw nek maar kunt u nog steeds goed zien wat er achter u is.

Door extra accessoires op uw scootmobiel te plaatsen kunt u sommige dingen extra makkelijk of comfortabel maken.

Voor sommige mensen is lang staan niet meer mogelijk en vooral niet tegelijk met een andere inspanning zoals haren wassen of het lichaam verzorgen. Voor andere is staan geen probleem maar is het risico op vallen groter door een gladde vloer. Een douchestoel kan daarvoor een juiste oplossing zijn om zelfstandig te kunnen blijven douchen.

Wat heeft u nu nodig?

Sommige mensen hebben meer ondersteuning nodig dan andere. Bekijk voor u zelf wat u nodig heeft of wat u wellicht later nodig zou hebben. U kunt de douchestoel dan voor nu maar ook later nog blijven gebruiken. Het is natuurlijk ook handig om te kijken of het wel in de douche past en of u de stoel makkelijk op kunt bergen.

Wat zijn de modellen?

Er zijn verschillende opties voor een douchestoel. U kunt er eentje kiezen met of zonder armleuningen, maar bijvoorbeeld ook voor een douchekruk.

 • Douchekruk
  Dit is de meest eenvoudige uitvoering van een douchestoel. Ze hebben vier poten een ruime zitting die nog steeds klein genoeg is voor in de douche. Ze hebben dus geen arm of rugleuningen.
 • Eenvoudige stoel
  Deze stoelen hebben vaak wel een rugleuning waarbij de rugsteun soms ook te verwijderen is. De hoogte kan ook afgesteld worden zodat u met uw voeten goed aan de grond kunt komen.
 • Inklapbare stoel
  Deze stoel ziet er vaak het zelfde uit als de eenvoudige stoel maar heeft soms ook armleuningen. Als u in uw huis of appartement niet veel ruimte heeft is de inklapbare douchestoel dus makkelijk op te vouwen en weg te zetten.
 • Luxe douchestoel
  Er zijn ook wat luxere uitvoeringen van een douchestoel. Zo hebben ze vaak rubberdoppen onder de poten, de stoel blijft dan stevig staan en kan de vloer niet beschadigen. Ook zullen er sleuven in zitten zodat al het water en sop goed weg kan lopen. In sommige zit er ook een handgreep zodat u de stoel makkelijk kunt verplaatsen. De goede zitting zorgt er ook voor dat u comfortabel kunt zitten en niet van de stoel afglijdt.

Ga naar de winkel

Het beste is om een stoel bij de winkel te halen. Zo kunt u even aanvoelen welke stoel goed zit en of de hoogte van de stoel wel goed is. In de winkel krijgt u tips en adviezen zodat u de juiste stoel kunt kiezen. Het materiaal van de stoel kan soms ook erg verschillen en ook belangrijk is hoe zwaar de stoel is zodat u deze makkelijk kunt verplaatsen.

De mooiere dagen zijn weer aangebroken en u gaat er graag op uit om een wandeling te maken. Wanneer u slecht ter been bent, gaat dit wellicht wat lastiger. Een wandelstok is een fijn hulpmiddel die u ondersteuning biedt bij het wandelen. Er zijn verschillende wandelstokken te koop en dat kan de keuze voor een juiste wandelstok lastig maken. Ik geeft u een aantal tips waarop u kunt letten bij een wandelstok en de diverse soorten.

Belangrijke aandachtspunten

 • Soort handvat: Iedere wandelstok kent een ander soort handvat. Tevens er zijn verschillende maten. Er zijn bijvoorbeeld antislip handvatten, maar ook gesneden hout handvatten. U moet een handvat kiezen die comfortabel aanvoelt.
 • Links- of rechtshandig: Wist u dat ergonomische handvatten altijd links-of rechtshandig zijn? Bovendien kunt u het handvat niet voor de andere hand gebruiken.
 • Instelbare hoogte : De meeste wandelstokken zijn in hoogte verstelbaar. De wandelstok dient op juiste hoogte te zijn om lichamelijke klachten te voorkomen. De juiste hoogte kunt u berekenen door de afstand tussen de grond en uw polsgewricht op te meten. Bij meten dienen de armen ontspannen te zijn en draagt u schoenen.
 • Stabiliteit: Een wandelstok hoort stabiel te zijn. Stabiliteit wordt geboden door de rubberen doppen aan de onderkant van de wandelstok. De rubberen doppen zullen in de loop van de tijd verslijten dus vervang met regelmaat de doppen.

Soorten wandelstokken

 • Opvouwbaar: U wilt er graag op uit, maar u bent slecht ter been. Dan biedt de opvouwbare wandelstok uitkomst. U kunt deze wandelstok namelijk opvouwen tot een klein pakketje. Het kleine pakketje kunt u vormen door de verschillende delen van elkaar los te koppelen. Deze delen blijven bij elkaar door een elastiek. Mocht u de wandelstok weer nodig hebben dan houdt u het handvat vast en de wandelstok klapt vanzelf weer uit.
 • Wandelstok met zitje: u houdt ervan om lange wandelingen te maken, maar u wilt onderweg kunnen uitrusten. Deze wandelstok beschikt over een uitklapbaar zitje waarop u tot rust kunt komen om vervolgens weer verder te wandelen. U hoeft slechts op 1 knop te drukken en het zitje klapt zich uit.
 • Lichtgewicht wandelstok: zoals de naam al zegt is deze wandelstok licht in gewicht. Hierdoor is die makkelijk te vervoeren. Bovendien beschikt de wandelstok over een polselastiek. Mocht de wandelstok vallen dan hangt de wandelstok aan uw pols.
 • Parapluwandelstok: niemand houdt ervan om in de regen te wandelen. Mocht u tijdens een regenbui naar buiten moeten dan is deze wandelstok ideaal. De paraplu zit om de wandelstok heen en schuift u ervan af en klapt u open. U blijft droog en kunt de wandeling voortzetten.
 • Vierpoot wandelstok: deze wandelstok geeft u meer stabiliteit en ondersteuning tijdens het wandelen. Iedere poot is voorzien van een anti slip dop. De vier poten geven meer stabiliteit. Bovendien kunt u de wandelstok gemakkelijk neerzetten wanneer u hem niet gebruikt.

Maak een wandeling met ondersteuning

Als u weet welke wandelstok er het beste bij u past kunt u de juiste stok kopen. Het is tijd om de wandelstok uit te testen en te kijken of de juiste hoogte ingesteld is. U kunt nu een stuk makkelijker genieten van een wandeling en hoeft zich geen zorgen te maken om het evenwicht of ongelijke paden.

Wellicht heeft u er nog nooit van gehoord maar er zijn duo scootmobiels. U kunt dan naast of achter elkaar zitten, zodat u samen makkelijk op pad kunt. Ik heb wat verschillende mogelijkheden op een rij gezet met de voor- en nadelen. Mocht u er één willen kopen kunt u dus gelijk een beslissing maken over wat voor soort u zou willen.

Naast elkaar

Er zijn scootmobielen waarbij u naast elkaar kunt zitten. Dit is wel zo gezellig. U kunt gemakkelijk met elkaar praten en u kunt samen ergens naar toe gaan. In sommige gevallen kunnen deze duo scootmobielen wat breed zijn en wat onhandiger met sturen, maar er zijn ook smallere modellen waarbij u gewoon naast elkaar kunt zitten. De afstand die ze afkunnen leggen ligt meestal rond de 30 kilometer, kiest u voor een luxe uitvoering kan het zijn dat ze zelfs 40 tot 50 kilometer kunnen bereiken.

Achter elkaar

Wilt u nog steeds het gemak houden van het makkelijke sturen en overal tussendoor kunnen? U kunt er ook voor kiezen om achter elkaar te zitten, dit is wellicht wat minder gezellig maar u bent er wel samen even op uit. Doordat ze smaller zijn kunnen ze een hogere snelheid bereiken tot ongeveer 15 kilometer per uur. U heeft iedere een eigen stoel die af te stellen is. Zo kunt u beide ook goed zitten.

vindt de juiste duo scootmobiel online.

Allebei apart

Gaat u er ook vaak alleen op uit?  Dan is het voor u misschien wel makkelijker om beide een eigen scootmobiel te hebben. Als u alleen op pad gaat met een duo scootmobiel is dit een stuk minder gezellig en is een gewone scootmobiel makkelijker en wendbaarder. U kunt er nog steeds met zijn tweeën op uit en achter elkaar of als het kan naast elkaar rijden.

Extra toevoegingen

Om de scootmobiel extra comfortabel te maken kunt u aanpassingen doen om het voor u passender te maken. Ze kunnen bijvoorbeeld zorgen voor een stokhouder, maar ook voor een houder om uw rollator mee te nemen. Voor de boodschappen kan er een mand toegevoegd worden en een beenhoes om u te beschermen tegen wind en kou. Wilt u graag bijhouden hoe lang uw route is of hoeveel u in totaal afgelegd heeft dan kunt u er ook een kilometerteller op laten zetten, in de meeste gevallen zit dit er nog niet op.

Beleef samen het gemak van een duo scootmobiel en geniet van de leuke uitstapjes!

U heeft een lange en intensieve dag achter de rug en wilt het liefst zo snel mogelijk naar bed. Maar u zult merken naarmate u ouder wordt dat dit een lastigere opgave is. Op de markt zijn hulpmiddelen die het in-en uitstappen uit bed vergemakkelijken en het slaapcomfort verbeteren. Wij hebben wat tips voor u op een rijtje gezet, zodat het slapen een aangename bezigheid blijft.

Veilig in en uit bed stappen

De bedpapegaai: wie kent de bedpagegaai nu niet? Het is een veelgebruikt hulpmiddel die u kunt gebruiken om uzelf te verplaatsen in bed, maar ook om uzelf aan op te trekken. Door de bedpapegaai voor dit laatste te gebruiken, komt u in een rechte houding in bed te zitten. Vanuit deze houding kunt u uw benen gemakkelijker naast het bed plaatsen en zo zonder al te veel pijn uitstappen.

Bedsteunen en bedhekken: de bedsteunen kunt u naast uw bed plaatsen of onder het matras. Plaats uw hand om de steun en maak een draaibeweging. Wanneer u de draai heeft gemaakt, kunt u steunen op de beugel om het bed in-of uit te stappen. Het bedhek kent twee functies, namelijk: vergemakkelijken van in-en uit bed stappen en voorkomen van valpartijen.

Bedverhogers: door deze verhogers onder uw bed te plaatsen kunt u in en uit bed stappen naar een hoogte die voor u makkelijk is. Bovendien dient uw bed te voldoen aan een minimale hoogte wanneer u zorg aan bed krijgt. Bedverhogers bieden uitkomst en u bespaart kosten, omdat u namelijk geen nieuw bed hoeft aan te schaffen.

Wanneer u verzekerd bent kunt u in aanmerking komen om één van de hulpmiddelen vergoed te krijgen. Zo heeft u geen zorgen over de kosten en kunt u gebruik maken van de hulpmiddelen die u nodig heeft!

Uw slaapcomfort verbeteren

Niemand zal ontkennen dat een goede nachtrust wonderen doet. Om deze wonderen te kunnen blijven ervaren, worden er diverse hulpmiddelen aangeboden. Bij hulpmiddelen kunt u denken aan: matrasbeschermers, een kniekussen en bijvoorbeeld een hoofdkussen.

Matrasbeschermers: heeft u last van incontinentie of wilt u uw matras goed beschermen? Schaf dan een matrasbeschermer aan. Een matrasbeschermer neemt urinevlekken en andere vloeistoffen op. Uw matras blijft vuiligheid bespaart en u heeft zo nog jaren plezier van uw matras.

Kniekussen: plaats het kussen tussen uw knieën en u zult merken dat de drukpijn wordt verzacht. Bovendien kunt u zo weer heerlijk op uw zij slapen.

Hoofdkussen: iedereen is anders en heeft andere wensen betreft een hoofdkussen. De één wil een zacht kussen en de ander juist een stevig/hard kussen. Om te bepalen welk kussen nu het beste bij u past, is het aan te raden om te gaan proefliggen in een winkel waar ze u advies kunnen geven en u verschillende hoofdkussens kunt testen. Aan de hand hiervan kunt u bepalen welk kussen wordt aangeschaft en u weer rustig kunt slapen!

Natuurlijk wil je het liefst zo lang mogelijk zelfstandig thuis blijven wonen. Het is je vertrouwde omgeving, waar je niet vandaan wilt. Om langer zelfstandig te kunnen wonen, kan het nodig zijn om je woning aan te passen. Zo zul je misschien al een traplift hebben aangeschaft of heb je beugels in de badkamer laten monteren. Maar naast deze aanpassingen in huis, kun je ook allerlei hulpmiddelen aanschaffen die het leven eenvoudiger maken. Van rollator tot bloeddrukmeter: deze middelen zijn handig om in huis te hebben.

1. Rollator

Rollator

Een rollator heeft een beetje een ‘oude-mensen-imago’. Dat is best jammer, want het is gewoon een heel handig hulpmiddel. Je kunt een rollator op veel manieren gebruiken. Om je evenwicht te bewaren natuurlijk, maar ook als praktisch rijdend dienblad of als rijdend zitje. Hartstikke handig om in de buurt te hebben, zeker als je regelmatig even een frisse neus wilt halen. Wil je een rollator kopen, dan kies je natuurlijk voor een model dat goed bij je behoeften past. Ze zijn er van heel eenvoudig tot luxe modellen met allerlei extra opties.

2. Digitale weegschaal

Als er iets met je gezondheid is, is een van de eerste vragen: wat is je gewicht? Een digitale weegschaal geeft precies het antwoord. Kies voor een variant die ook nog andere waardes meet. Zo zijn er praktische weegschalen die vetpercentage en vochtgehalte kunnen meten. Zo kan de weegschaal vertellen of je te snel afvalt of aankomt, maar ook of je die dag te weinig gedronken hebt.

3. Aankleedhulp

Aankleedhulp

Er zijn diverse vormen van de aankleedhulp. Zo is er een speciaal apparaatje dat het gemakkelijker maakt om zelf je steunkousen aan en uit te doen. Ook zijn er hulpen voor het aantrekken van ondergoed en kleding. Zo kun je jezelf langer zelfstandig aan- en uitkleden en ben je minder afhankelijk van thuiszorg om je daarmee te helpen.

4. Tafelloep

Een tafelloep is praktisch voor mensen van wie de ogen wat achteruit gaan. Met een tafelloep kun je zonder problemen boeken, teksten en kranten lezen. De loep is verlicht en vergroot de letters. Het is een kwestie van even scherpstellen, daarna kun je probleemloos de kleinste lettertjes lezen zonder er moe van te worden.

5. Hulpmiddelen voor verzorging

Je persoonlijke verzorging is erg belangrijk. Vaak wordt dat wel lastiger bij het ouder worden. Zo worden zaken als haren kammen, tenen wassen en nagels knippen een hele uitdaging. Gelukkig zijn er tegenwoordig steeds meer hulpmiddelen die daarbij kunnen helpen. Denk bijvoorbeeld aan een handige haarborstel met lange steel, zodat je ook met beperkte armbewegingen je haar kunt kammen. Een speciale teenwashulp of badborstel kan helpen om moeilijk bereikbare plekken te wassen. En een nagelknipper met ergonomische vormgeving kan helpen om de nagels netjes te knippen.

6. Bloeddrukmeter

Bloeddrukmeter

Is je bloeddruk snel aan de hoge of juist aan de lage kant? Dan is een bloeddrukmeter ideaal om in huis te hebben. Zo kun je snel en eenvoudig je bloeddruk meten als je denkt dat die niet helemaal in orde is. Het is dan niet nodig dat er speciaal iemand voor langskomt, terwijl je wel meteen weet waar je aan toe bent. Ga je een bloeddrukmeter kopen, dan is het natuurlijk wel verstandig om te letten op de kwaliteit.

Een aantal zelfhulpmiddelen kan zorgen dat je leven een stuk gemakkelijker wordt. Je kunt dan weer dingen zelf doen, zonder de hulp van anderen. Dat is een stuk fijner, want zo blijf je langer zelfstandig. Of je nu langzaam last krijgt van allerlei kwalen of dat deze plotseling komen, het is prettig om zelfredzaam te zijn. Zelfs na grote ingrepen, zoals een knie-operatie. Deze 6 hulpmiddelen zijn daarom hartstikke handig om in huis te hebben.

Woont u in uw droomhuis? Dan is het natuurlijk fantastisch als u daar zo lang mogelijk kan blijven wonen. U zult echter merken dat wanneer u ouder wordt, het wellicht moeilijker wordt om de trappen in uw huis op te komen. Om ervoor te zorgen dat u zo lang mogelijk in uw droomhuis kan blijven wonen, kunt u ervoor kiezen om een traplift te kopen en te laten plaatsen.

De voordelen van een traplift

Voordat u een traplift gaat aanschaffen, wilt u natuurlijk weten wat de voordelen zijne en welke mogelijkheden er allemaal zijn met betrekking tot de merken, prijzen en of het product aftrekbaar is bij de belasting. Het is dus een goede zaak om alles met elkaar te vergelijken. Om u op weg te helpen met uw afweging, benoem ik voor u de voordelen van het kopen van een traplift.

 1. U blijft langer zelfstandig. Wanneer u een traplift aanschaft, kunt u de trappen welke u normaal vermijdt weer op. Dit zorgt ervoor dat u niet alleen weer vrij kan bewegen in uw huis, maar ook zorgt het ervoor dat u niet meer naar andere mogelijkheden zoals verhuizen hoeft te kijken.
 2. Het brengt een rust voor uw dierbaren. Wanneer uw dierbaren zien dat u de trap moeilijker op- en afgaat, maken zij zich zorgen om de dag dat het een keer mis gaat en u van de trap valt. Door het kopen van een traplift weten zij dat u zittend naar boven gaat en minder snel iets kan gebeuren.
 3. Een traplift kunt u altijd gebruiken. Een traplift werkt altijd, ook wanneer de stroom uitvalt. De traplift is namelijk niet aangesloten op het lichtnet, dus ook dit is een groot voordeel voor u.
 4. Een traplift kopen is goedkoper dan te moeten verhuizen. Hoewel een traplift kopen niet goedkoop is, is het nog altijd goedkoper dan verhuizen. Bij het verhuizen komen vaak kosten voor een verhuiswagen, een verhuisteam en als u een woning koopt, kosten koper. Deze kosten zijn slechts eenmalig en niet toekomstgericht. Bij een traplift investeert u in een product welke meerdere jaren meegaat.
 5. Ook kunt u een traplift gebruiken als hulp om naar boven te krijgen. Wanneer u zwaardere goederen heeft, kunt u deze goederen op een traplift zetten om deze zo naar boven te krijgen. Het is dus niet alleen handig voor uzelf, maar het kan ook als hulpje dienen.

Een traplift kopen doet u natuurlijk niet zomaar. Het is daarom van belang om alle voor- en nadelen tegen elkaar op te wegen, maar ik weet zeker dat wanneer u de keuze voor een traplift heeft gemaakt, dat u er veel profijt van zal hebben!

‘Op ons hoeft u niet te rekenen, gaat u maar verhuizen.’ Dat is wat veel ouderen van hun gemeente horen als ze daar na lang aarzelen een traplift aanvragen. Ouderen moeten langer thuis blijven wonen, maar als daar voorzieningen voor nodig zijn, geven veel gemeenten niet thuis. Om die misstanden aan het licht te brengen, gaf de KBO zelf twee trapliften weg.

Directeur Manon Vanderkaa: ‘Ouderen die na bijna vijftig jaar samen niet meer bij elkaar kunnen slapen. Een oude man die beide onderbenen mist en tree voor tree omhoog (en naar beneden!) moet klauteren. Mensen die niet meer boven kunnen douchen. Je hart breekt als je die brieven leest.’ Stapels van zulke brieven kwamen binnen na de oproep van de KBO voor mensen die wel een traplift nodig hebben, maar deze niet krijgen van de gemeente. Nederlands grootste seniorenorganisatie maakt zich zorgen nu het budget voor de Wmo in 2017 met 179 miljoen euro wordt verlaagd.

Gemeenten spelen een belangrijke rol bij het langer zelfstandig wonen. Via de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) kan de gemeente kijken welke oplossingen mogelijk zijn. Vanderkaa: ‘Bij de aanvraag voor een traplift hanteert iedere gemeente zijn eigen spelregels. Dus het is mogelijk dat je in gemeente A geen traplift krijgt, maar dat je er in de buurtgemeente wel een zou hebben gekregen. Bovendien doen veel gemeenten er alles aan om mensen te ontmoedigen een aanvraag in te dienen. Ze krijgen vaak bij het eerste telefoontje al te horen dat een aanvraag geen zin heeft.’

‘Gaat u maar verhuizen naar een gelijkvloerse woning’, is de meest gehoorde afwijzing van de gemeente. Zeker als mensen een eigen huis hebben. Manon Vanderkaa: ‘Oftewel: lost u het zelf maar op. Maar verhuizen is ingrijpend, financieel én emotioneel. Als er al gelijkvloerse woningen beschikbaar zijn, want die zijn dun gezaaid en vaak onbetaalbaar. En de meeste ouderen willen ook helemaal niet verhuizen. Hun hele verleden zit in dat huis. En, nog belangrijker, ze hebben in de buurt een netwerk opgebouwd van mensen die hen helpen als iets gedaan moet worden.’

Een andere veel gehoorde reden tot afwijzing is de ‘voorzienbaarheids-regel’: als je had kunnen voorzien dat er problemen zouden komen, krijg je geen hulpmiddel. Zo kreeg het 91-jarige KBO-lid Mies van Luijk van de gemeente een botte afwijzingsbrief want ‘hij had kunnen voorzien dat hij ouder zou worden.’ Mag een gemeente een aanvraag voor een traplift afwijzen omdat de situatie voorzienbaar was, gezien de leeftijd? Vanderkaa: ‘Nee, uit verschillende rechtbankuitspraken blijkt dat een voorziening niet om die reden mag worden geweigerd. De enige situatie waarin een gemeente de aanvraag mag afwijzen, is bijvoorbeeld dat iemand die niet kan traplopen van een gelijkvloerse woning verhuist naar een huis met trap.’

Ondertussen gaan veel ouderen die een traplift nodig hebben zonder traplift door het leven, want een proces aanspannen is geen sinecure. Als het kan, kopen ze maar zelf een traplift. Maar niet iedereen kan dat betalen. De kosten kunnen uiteenlopen van 3.000 tot 15.000 euro. Daarom heeft de KBO twee trapliften weggeven aan mensen die het echt nodig hebben. In de hoop dat de discussie hierover zal losbranden en dat gemeenten eindelijk hier een eenduidig beleid over gaan voeren.

Wanneer men ouder wordt gaat mobiliteit een steeds grotere rol spelen. Niet alleen buiten de woning, maar ook binnen de eigen woning is dit een punt van aandacht. Voor senioren in een gezinswoning vormt traplopen verreweg het grootste problemen. Slechte knieën en andere gezondheidsproblemen zorgen ervoor traplopen niet meer zonder risico gaat. Verhuizen naar een gelijkvloerse woning of een verzorgingstehuis is vaak geen gewenste optie. Gelukkig kan een traplift dit probleem effectief oplossen. Wekelijks worden er tientallen trapliften in Nederland geplaatst om ouderen langer zelfstandig te laten wonen. Belangrijk is wel om te weten waar er op gelet moeten worden bij de aanschaf van een traplift.

Het verschil tussen nieuwe en tweedehands trapliften

Koopt u een traplift dan zal de afweging tussen nieuw of tweedehands moeten worden gemaakt. Traplift bedrijven zullen altijd aansturen op het plaatsen van een nieuwe traplift. De vraag is of dit in uw voordeel is of dat zij extra willen verdienen op de verkoop. In dit geval zijn beide waar. Nieuwe trapliften zijn weliswaar duurder, maar brengen ook enkele voordelen met zich mee. Zo is de doorverkoopwaarde van een nieuwe traplift veel hoger, mocht deze binnen enkele jaren bijvoorbeeld niet meer nodig zijn. Daarnaast vergt deze minder onderhoud en kan er worden gekozen voor de nieuwste modellen. Bij een tweedehands traplift is er eigenlijk geen doorverkoopwaarde meer, is er meer onderhoud vereist en is de keuze uit de traplift (die vaak al enkele jaren oud zijn) beperkt. Dit wilt natuurlijk niet zeggen dat tweedehands trapliften niet veilig zijn. Zij worden goed nagelopen en gerenoveerd door de traplift bedrijven waardoor u er nog jaren plezier van kunt hebben.

Is er verschil in prijs?

Een nieuwe traplift voor een trap met een enkele bocht kost gemiddeld €6500,- voor een trap met meerdere bochten is dit gemiddeld €8500,-. Tweedehands trapliften zijn in veel gevallen ongeveer 1500 tot 2000 euro goedkoper. U krijgt dan wel een ouder model dat meer onderhoud vereist. De reden waarom tweedehands trapliften niet een flink stuk voordeliger zijn heeft te maken met het railsysteem. Hier liggen de hoogste kosten en omdat het railsysteem voor iedere trap uniek wordt gemaakt liggen ook de kosten voor een tweedehands traplift relatief hoog.

Kan een traplift worden gehuurd?

Dit is zeker mogelijk, echter alleen aan te raden in bepaalde gevallen. Ook voor gehuurde trapliften geldt dat het railsysteem nieuw wordt worden gemaakt. Hierdoor betaalt u hoge startkosten die kunnen oplopen tot wel €2000,-. Hierna gaat u een vast bedrag tussen de €80 en €150 euro per maand betalen afhankelijk van uw type trap en het soort traplift waar u voor kiest. Met name de hoge startkosten zorgen ervoor dat binnen 3 jaar de prijs bereikt is van een nieuwe traplift. Het huren van een traplift is dus alleen aan te raden wanneer deze korter dan 2,5 jaar nodig is. Wanneer een nieuwe traplift voor u te duur is zijn de bedrijven altijd bereid om mee te werken aan een realistisch betalingsplan.

Steile en smalle trappen

Trapliften zijn op bijna alle trappen te plaatsen. Ook op zeer steile of smalle trappen is dit het geval. belangrijk is wel dat er voldoende steunpunten zijn voor de montage van de traplift. Bij zeer smalle trappen is het mogelijk dat u een beperkte keuze heeft in het model traplift. Het enige type dat waar mogelijk geen traplift op kan worden gemonteerd is een erg smalle wenteltrap.

Vergelijk offertes voor het beste aanbod

Staat u op het punt een traplift te kopen? Om verder op de prijs te kunnen besparen is het aan te raden offertes te vergelijken bij meerdere traplift bedrijven. Dit versterkt uw onderhandelingspositie en helpt u ervoor zorgen dat de voordeligste prijs kan worden verzekerd.