Rubriek

Hulpmiddelen

Rubriek

Naarmate we ouder worden krijgen wij steeds meer last van een hogere bloeddruk. Een verhoogde bloeddruk wordt ook wel hypertensie genoemd. De grote vraag daarbij is natuurlijk of dit kwaad kan. 

Allereerst beginnen we met wat is de bloeddruk? De bloeddruk is de druk op uw bloedvaten. Als er een hoge bloeddruk is vergroot dit het risico op hart- en vaatziekten zoals een hartinfarct en een beroerte. We spreken over een hoge bloeddruk als de bovendruk boven de 120 is en de onderdruk boven de 80. 

Echter uit wetenschappelijk onderzoek komt naar voren dat ouderen vaker last hebben van een hogere bloeddruk. Een bloeddruk van bijvoorbeeld 130 of 140 boven 80 of 90 is dan meer ‘normaal’. Echter is dit wel afhankelijk van uw levensstijl. 

Belangrijke leefregels voor ouderen om de bloeddruk onder controle te houden zijn:

 • stoppen met roken
 • meer bewegen
 • gezonder eten
 • zorgen voor minder stress

Hiermee verlaagt u het risico op hart- en vaatziekten aanzienlijk. Medicijnen om de bloeddruk te verlagen zijn dan niet altijd nodig. 

Een goede bloeddrukmeter helpt

Een goede bloeddrukmeter helpt u om inzicht te krijgen in de bloeddruk. Er zijn zelfs bloeddrukmeters die nagaan of er een mogelijkheid bestaat op een beroerte in de toekomst. Deze bloeddrukmeters hebben een atriumfibrillatie functie die nagaat of er een vernauwing is in de bloedbaan. Bijvoorbeeld de Omron M7 Intelli IT (model 2020) is een dergelijke bloeddrukmeter. Deze bloeddrukmeter wordt ook aanbevolen door de Nederlandse Hartstichting. 

Persoonlijk en deskundig advies Op bloeddrukmeter.shop vindt u een uitgebreid assortiment aan bloeddrukmeters waarvan onafhankelijk getest is of de metingen betrouwbaar zijn. De keuzehulp van bloeddrukmeter.shop wordt daarom ook aangeraden door onder andere de Nederlandse Hartstichting. Mocht u uitgebreid advies willen hebben dan is dat uiteraard ook mogelijk. Bloeddrukmeter.shop is via e-mail, chat en telefoon bereikbaar voor persoonlijk en deskundig advies

Velen mensen komen gelukkig niet in aanmerking met een prothese en kennen geen mensen binnen hun kring die zoiets hebben. Toch kan het voor velen mensen erg belangrijk zijn en een groot verschil maken in hun leven. Hoe werkt een prothese nou en hoe wordt zoiets gemaakt? Ik geef u een voorbeeld van hoe een beenprothese werkt.

De Liner

Het is een soort hoes of kous dat gemaakt is van gel of siliconen materiaal. Deze kous wordt over de stomp afgerold om een vacuüm te creëren. Aan de Liner wordt de prothese bevestigd dus het is belangrijk dat deze goed zit. Het draagcomfort zal hierdoor verbeteren maar ook de stomp wordt beschermd.

Prothesekoker

Wat er over de liner heen gaat is een soort harde koker. Deze is uiteraard helemaal op maat gemaakt zodat deze goed aansluit en niet zorgt voor drukplekken. Er zijn verschillende systemen waarop een prothese aan de koker gemaakt kan worden. Dit is erg afhankelijker van de vorm van de stomp, zoals de lengte en breedte maar ook de spierkracht en gezondheid van het been.

Verschillende beenprotheses

Liner met pin

Dit keer zit er in de liner een pinsysteem bevestigd aan het uiteinden. Door in de koker te stappen klikt der liner zich aan de prothese. Als u aan de buitenkant een knop indrukt kunt u de prothese weer los maken.

Liner met sleeve

Bij deze bevestiging zit er aan de binnenzijde van de koker een extra vacuümkous. Aan de onderzijde zit dan ook een gaatje waardoor alle overtollige lucht hier kan ontsnappen.

Liner met rubberring aan de buitenzijde

Dit keer zit er aan de buitenzijde van de liner een rubberring. Wanneer u in de prothese stapt zal dit dan ook een soort vacuüm effect hebben waardoor het goed blijft zitten. Vaak wordt hier vooraf wel een alcohol spray gebruikt om makkelijker in de prothese te kunnen stappen.

Weet hoe een prothese werkt en wat de diverse opties zijn van het bevestigen hiervan.

Wanneer u last heeft van uw evenwicht of gewrichten in uw benen is het fijn om een looprek te gebruiken. Sommige vinden dit fijn andere gebruiken liever een stok. Waarom zou u kiezen voor een looprek en wat zijn eigenlijk de voor en na delen hiervan?

Verschillende soorten looprek

Er zijn twee verschillende soorten looprekken te verkrijgen. Ze hebben standaard geen extra uitrusting zoals stokhouder, zitting of mandje. Dit omdat het looprek vaak binnenshuis gebruikt wordt en extra uitrusting ook niet nodig is. Het rek moet dan ook opgetild worden en dit maakt het anders ook te zwaar.

Looprek zonder wieltjes
Wanneer u veel last heeft van uw benen en dus veel steun nodig heeft van het looprek is dit de beste optie. Het staat stevig en u kunt er goed op leunen zonder dat het weg glijd. Het is lastig om met dit rek door te lopen omdat u deze bij elke stap neer moet zo zetten.

Looprek op wieltjes
Dit looprek heeft enkel aan de voorkant wieltjes de achterste twee pootjes hebben geen wieltjes. Zo kan het rek niet zomaar weg rollen. Het kost minder moeite om het rek te op te tillen omdat u enkel de achter kant hoeft te tillen. Wanneer u het rek gebruikt voor wat balans en evenwicht kan dit een goede optie zijn.

Wat zijn nou de voor- en nadelen?

Voordelen:

 • Zorgt voor stabiliteit
 • Rubberdoppen onder de poten voorkomen uitglijden
 • Kan niet omvallen

Nadelen:

 • U kunt niet goed doorlopen
 • Openen en sluiten van deuren is lastig
 • Bij pijn of weinig kracht in de armen is dit geen goede optie
 • U bent minder wendbaar

Zorgt een looprek bij u voor meer zekerheid of heeft u aan een stok voldoende?

Veel mensen kennen parkinson van de trillende bewegingen. Deze trillingen kunnen steeds erger worden waardoor dagelijkse dingen steeds moeilijker worden. Parkinson kan voor komen bij jong en oud en bij iedereen uit het zich op een andere manier. Zo kunnen mensen ook last hebben van depressie maar kunnen ze ook initiatief verliezen. Voor het trillen is er in ieder geval een goede oplossing gevonden.

Trillen kan veel dingen lastig maken

Bij het trillen van handen denken we dat het iets kleins is maar het kan veel inpakt hebben op ons leven. Een pot met augurken open maken, aan kleden, haar borsten en eten kan ineens heel lastig worden. Als de trillingen erger worden kunnen deze dingen zelfs onmogelijk worden en is er zelfs hulp voor nodig om thuis te kunnen blijven wonen

Zelfstandig kunnen eten

Voor mensen met Parkinson kan eten zelf gevaarlijk zijn. Door de trillende beweging kan de vork of lepel tegen de tanden of gehemelte slaan waardoor iemand zichzelf kan verwonden. Het is natuurlijk niet fijn als iemand gevoerd moet worden terwijl diegene dat graag zelf nog wilt doen het geestelijk ook helemaal in orde is. Hiervoor is dan ook een speciale lepel ontwikkeld die ongeveer 70% van de trillingen af kan nemen.

Hoe werkt de lepel?

De lepel beweegt in de tegenover gestelde richting. Wanneer er een beweging naar beneden gemaakt wordt gaat de lepel juist naar boven zodat deze op de zelfde plek blijft. Zo kan iemand zelfstandig blijven eten zonder dat het eten overal ligt of dat de mond beschadigd is. Dit hulpmiddel is dan wel heel klein maar het kan zorgen voor veel zelfstandigheid voor iemand met parkinson.

Nederland vergrijst en er wordt steeds meer gevraagd van individuen om zelfstandig te blijven wonen. Verzorgingshuizen zitten vol en werknemers in de zorg zijn overbelast. Natuurlijk gaat het niet alleen om de vraag, maar ook om de wil. Iedereen wilt natuurlijk zolang mogelijk zelfstandig door het leven. De Nederlandse Senioren Alarmering zet 5 handige tips op een rij om zo lang mogelijk lekker thuis te kunnen blijven wonen.

1. Vertrouw op uw omgeving

Heeft u kinderen? Familie, vrienden of kennissen? Of heeft u misschien goed contact met de buren? Helaas komt het vaak voor dat senioren hun sociale contacten met de jaren verliezen, maar wanneer u deze wel heeft, maak hier dan gebruik van. Vraag aan de mensen in uw netwerk of ze een beetje op u willen letten. U zult merken dat een veiliger gevoel ervoor zorgt dat u rust in uw hoofd heeft, wat weer leidt naar een betere kwaliteit van leven.

2. Wees fit en vitaal

Niet iedereen is natuurlijk even mobiel. Dat weten wij heel goed. Maar als u nog goed ter been bent, maak hier dan gebruik van! Ga elke dag bijvoorbeeld een (lang) stuk wandelen of fietsen. Blijf in beweging. Eet en drink zo gezond mogelijk (maar zondig ook zeker af en toe!). Ga af en toe naar de huisarts en laat u op tijd behandelen voor de kwaaltjes aan uw lichaam. Zorg voor u zelf, zo blijft u ook langer zelfstandig!

3. Blijf bezig, blijf vermaakt

Wij spreken veel senioren en schrikken regelmatig als senioren bij ons aangeven dat een gesprekje met ons het hoogtepunt is van hun dag. Verveling onder ouderen komt helaas vaak voor en is de klacht die wij het vaakst horen. Ga daarom goed bij u zelf na wat het is dat u leuk vindt om te doen en ga dit ook doen! Zo simpel is het. Probeer niet alleen activiteiten te vinden die veel inspanning vereisen, maar ook activiteiten die u thuis kunt doen. Als het dan op latere leeftijd allemaal wat te zwaar wordt heeft u ook genoeg te doen in en rondom huis. Nog een laatste tip: probeer mee te gaan met de technologie. Termen als video streamen en gaming klinken misschien intimiderend, maar het valt allemaal reuze mee. Deze vormen van media hebben iets interessants voor iedereen!

4. Wees sociaal

Dit is natuurlijk een echte klassieker, maar echt heel belangrijk. Veel senioren geven bij ons aan dat ze graag naar een verzorgingshuis zouden willen om meer onder de mensen te zijn, maar dit is helemaal niet nodig. Bijna elke gemeente heeft wel een buurthuis, club of iets vergelijkbaars waar u zich bij kunt aansluiten. Misschien gaat u liever naar een bar? Of een bingoavond? Er is zoveel. Gebruik het internet om deze plekken te vinden. Sociale mensen zijn vaak gelukkiger. En gelukkige mensen leven vaak langer zelfstandig.

5. Een persoonlijk alarmsysteem

En de laatste maar eigenlijk de nummer één tip: beveilig u zelf en neem een persoonlijk alarmsysteem. Met deze tool kunt u namelijk alles doen wat u wilt, maar dan veiliger! Als er onverhoopt iets gebeurt dan is hulp slechts een druk op de knop van u verwijderd. U heeft de keuze uit verschillende systemen, met sinds kort ook een handig horloge. Dit systeem werkt wereldwijd, binnen en buiten, volledig zelfstandig. Dus zonder de noodzaak om hem te koppelen aan een aansluitpunt of mobiele telefoon. Een echte aanrader voor iedereen die zo lang mogelijk zelfstandig wilt blijven wonen!

een persoonlijk alarmsysteem

Veel mensen gebruiken steunkousen maar als u ze zelf niet heeft zult u waarschijnlijk ook niet zo goed weten waar het goed voor is. Het lijken eigenlijk gewoon sokken maar ze zitten dan wat strakker en zijn vaak erg hoog tot net onder de knie maar wat doen ze eigenlijk?

Wat zijn steunkousen?

Steunkousen zijn erg elastisch en horen strak om het been te zitten. De kous zal veel druk uit oefenen op het been waardoor de doorbloeding verbeterd wordt. Het wordt vaak gebruikt om vocht af te drijven of om vocht in de benen te kunnen voorkomen. Het heeft ook veel medische voordelen zo is het te gebruiken bij spataderen of lipoedeem. De kousen hebben zijn onderverdeeld in verschillende drukklasse van 1 tot 4. Hoe hoger de klasse ho meer druk de kous zal geven. Het is dus afhankelijk van hoeveel u nodig heeft of wat aansluit aan uw been.

Bloedcirculatie

Het is belangrijk om de bloedstroom in uw benen op gang te houden. Wanneer u lang stil moet zitten door werk of door immobiliteit is het belangrijk om de bloedcirculatie te helpen. Wanneer we geregeld de benen bewegen zoals met wandelen, joggen en het bewegen van de voeten zal dit de bloedstroom juist beter worden. Wanneer u dit niet kan door uw werk of door bijvoorbeeld veel reizen met trein of bus dan komt de circulatie stil te liggen. Er kan dan vocht in de benen ontstaan of u zult last krijgen van spataderen. Door de steunkousen te dragen wordt de bloedcirculatie op gang geholpen ook wanneer u langere tijd stil zit.

Aan en uit trekken van kousen

Doordat de kousen strak moeten zitten kan het wat lastiger zijn om ze aan en uit te trekken, oudere mensen hebben hier sneller moeite mee. Het helpt om plastic handschoenen te dragen als u de kousen aan of uit wilt trekken. De handschoenen zorgen er voor dat u meer grip heeft op de kous wat het iets makkelijker maakt. Er zijn ook andere hulpmiddelen die daarbij kunnen helpen maar in veel gevallen zal ook thuishulp langskomen om hierbij te helpen.

Tips voor het dragen van steunkousen

 • Draag ze iedere dag van het opstaan tot naar bed gaan
 • Op warme dagen heeft u ze juist nodig dus draag ze ook dan
 • Uw huid kan uitdrogen door de kousen dus smeer uw benen ’s avonds in met een vette zalf
 • Zorg elk jaar voor nieuwe kousen, ze kunnen hun elasticiteit verliezen

Wanneer het lastiger wordt om zelf te kunnen douchen of wanneer het gevaarlijk wordt door gladheid of onstabiliteit is het verstandig om naar hulpmiddelen te kijken. Met deze extra hulpmiddelen kunt u veilig de badkamer gebruiken zonder dat u zich hier zorgen over hoeft te maken. Het maakt het dagelijkse leven een stuk makkelijker en leuker wanneer alles lukt zoals u dat zou willen. Kom te weten wat u nodig heeft en wat bij uw wensen aansluit.

Wandbeugel

Heeft u moeite met uw evenwicht of met het opstaan van het toilet? U kunt hiervoor wandbeugels laten plaatsen voor extra houvast. Zo kunt u zich makkelijk optrekken van een wc en wanneer u onder de douche staat en niets ziet door de shampoo kunt u zich vast houden. Het is een kleine aanpassing wat veel kan betekenen voor uw veiligheid. De wandbeugels zijn ook in verschillende formaten te krijgen en er zijn ook speciale beugels voor bij het toilet die u op kunt klappen.

Douchestoel

Een douchestoel kan erg handig zijn wanneer u niet lang meer op uw benen kunt blijven staan of wanneer u bang bent om te vallen. Ze zijn vaak licht en makkelijk op te tillen zodat de stoel ook verplaatst kan worden wanneer dit nodig is. Er zijn verschillende modellen met rugleuningen en armleuningen of één die opklapbaar is. Kom meer te weten over de verschillende douchestoelen of krukken.

Antislip

Wanneer de vloer in de badkamer nat is kan het vrij glad en dus gevaarlijk zijn. Als er toevallig een badkamerverbouwing op de planning staat kies dan voor een wat ruwere vloertegel voor wat meer grip. U kunt ook een antislip strip aanbrengen op de vloer. Vaak kunt u de strip zelf knippen zodat u de juiste grote heeft en deze op de juiste plekken kunt plaatsen. U kunt natuurlijk ook een antislip mat in de douche plaatsen.

Spons op een stok

Net zoals een grijparm is er ook iets voor onder de douche dat u kan helpen. Een bad spons zit daarbij aan het uiteinde van de stok zodat u makkelijk uw benen of rug zou kunnen was. Het is helemaal makkelijk want in de meeste gevallen is het ook nog eens een buigbare stok.

Het toepassen van hulpmiddelen in een badkamer kan voor uw vrijheid veel betekenen. U heeft zo nog geen hulp nodig en u kunt deze dingen dus zelfstandig blijven doen. Welke dingen heeft u nodig om uw badkamer veiliger te maken? Wanneer u een bad heeft is het ook verstandig om deze te vervangen voor een douche. Een bad geeft vaak problemen met het er in en er uit stappen en bij het opstaan uit het bad.

Als u een scootmobiel heeft zult u merken dat u ineens veel meer dingen kunt dan dat u voorheen deed. U kunt met gemak boodschappen doen, snel bij iemand op bezoek gaan en u zorgt voor uw gezondheid. Er zijn echter een aantal accessoires die een scootmobiel nog handiger maakt en waardoor u nog meer dingen kunt ondernemen.

Luxe tas

Op een scootmobiel is het makkelijk om een tas of boodschappen tussen uw benen te plaatsen. Hierdoor kan het zijn dat u niet meer lekker zit en dat de tas of boodschappen ook niet stabiel staan. Er zijn diverse mogelijkheden om een extra tas aan de rugleuning te bevestigen. Hierdoor kunt u makkelijk uw spullen hierin opbergen zonder dat het in de weg zit.

Boodschappenmand

Voorop een scootmobiel wordt er vaak ook een mand geplaatst. Het is makkelijk om hier uw tas in te leggen als u ergens naar toe gaat. Boodschappen passen hier ook goed in, u hoeft alleen naar voren te gaan en u kunt makkelijk de boodschappen er in doen zonder uit te stappen. Sommige manden kunt u ook makkelijk er af en er op zetten zodat u de boodschappen in een keer naar binnen kunt brengen als u thuis bent.

Extra kussen of kleedje

Sommige mensen houden nou eenmaal van een harde zitting maar het is ook prettig om lekker zacht te kunnen zitten. U kunt kiezen voor een extra kussen met schuim waardoor u weer lekker zacht zit. Wanneer het wat kouder is kunt u ook kiezen voor een schapenvacht. Dit zit niet alleen lekker zacht maar blijft ook nog lekker warm.

Krukhouder

Wanneer lange afstanden u te veel worden is een scootmobiel handig. Alleen als u dan zonder scootmobiel ergens naar binnen wilt lopen zult u misschien stabiliteit missen. Het is een goede optie op een krukhouder te plaatsen. U kunt de kruk of stok dus gewoon meenemen en als u dan toch even uit de scootmobiel gaat kunt u de stok makkelijk pakken.

Meer zicht

Op een scootmobiel moet u net als met autorijden of fietsen over uw schouder kijken. Als u wat ouder wordt kan het zijn dat dit niet zo soepel meer gaat. Door één of meer achteruit kijk spiegels te plaatsen voorkomt u pijn in uw nek maar kunt u nog steeds goed zien wat er achter u is.

Door extra accessoires op uw scootmobiel te plaatsen kunt u sommige dingen extra makkelijk of comfortabel maken.

Voor sommige mensen is lang staan niet meer mogelijk en vooral niet tegelijk met een andere inspanning zoals haren wassen of het lichaam verzorgen. Voor andere is staan geen probleem maar is het risico op vallen groter door een gladde vloer. Een douchestoel kan daarvoor een juiste oplossing zijn om zelfstandig te kunnen blijven douchen.

Wat heeft u nu nodig?

Sommige mensen hebben meer ondersteuning nodig dan andere. Bekijk voor u zelf wat u nodig heeft of wat u wellicht later nodig zou hebben. U kunt de douchestoel dan voor nu maar ook later nog blijven gebruiken. Het is natuurlijk ook handig om te kijken of het wel in de douche past en of u de stoel makkelijk op kunt bergen.

Wat zijn de modellen?

Er zijn verschillende opties voor een douchestoel. U kunt er eentje kiezen met of zonder armleuningen, maar bijvoorbeeld ook voor een douchekruk.

 • Douchekruk
  Dit is de meest eenvoudige uitvoering van een douchestoel. Ze hebben vier poten een ruime zitting die nog steeds klein genoeg is voor in de douche. Ze hebben dus geen arm of rugleuningen.
 • Eenvoudige stoel
  Deze stoelen hebben vaak wel een rugleuning waarbij de rugsteun soms ook te verwijderen is. De hoogte kan ook afgesteld worden zodat u met uw voeten goed aan de grond kunt komen.
 • Inklapbare stoel
  Deze stoel ziet er vaak het zelfde uit als de eenvoudige stoel maar heeft soms ook armleuningen. Als u in uw huis of appartement niet veel ruimte heeft is de inklapbare douchestoel dus makkelijk op te vouwen en weg te zetten.
 • Luxe douchestoel
  Er zijn ook wat luxere uitvoeringen van een douchestoel. Zo hebben ze vaak rubberdoppen onder de poten, de stoel blijft dan stevig staan en kan de vloer niet beschadigen. Ook zullen er sleuven in zitten zodat al het water en sop goed weg kan lopen. In sommige zit er ook een handgreep zodat u de stoel makkelijk kunt verplaatsen. De goede zitting zorgt er ook voor dat u comfortabel kunt zitten en niet van de stoel afglijdt.

Ga naar de winkel

Het beste is om een stoel bij de winkel te halen. Zo kunt u even aanvoelen welke stoel goed zit en of de hoogte van de stoel wel goed is. In de winkel krijgt u tips en adviezen zodat u de juiste stoel kunt kiezen. Het materiaal van de stoel kan soms ook erg verschillen en ook belangrijk is hoe zwaar de stoel is zodat u deze makkelijk kunt verplaatsen.

De mooiere dagen zijn weer aangebroken en u gaat er graag op uit om een wandeling te maken. Wanneer u slecht ter been bent, gaat dit wellicht wat lastiger. Een wandelstok is een fijn hulpmiddel die u ondersteuning biedt bij het wandelen. Er zijn verschillende wandelstokken te koop en dat kan de keuze voor een juiste wandelstok lastig maken. Ik geeft u een aantal tips waarop u kunt letten bij een wandelstok en de diverse soorten.

Belangrijke aandachtspunten

 • Soort handvat: Iedere wandelstok kent een ander soort handvat. Tevens er zijn verschillende maten. Er zijn bijvoorbeeld antislip handvatten, maar ook gesneden hout handvatten. U moet een handvat kiezen die comfortabel aanvoelt.
 • Links- of rechtshandig: Wist u dat ergonomische handvatten altijd links-of rechtshandig zijn? Bovendien kunt u het handvat niet voor de andere hand gebruiken.
 • Instelbare hoogte : De meeste wandelstokken zijn in hoogte verstelbaar. De wandelstok dient op juiste hoogte te zijn om lichamelijke klachten te voorkomen. De juiste hoogte kunt u berekenen door de afstand tussen de grond en uw polsgewricht op te meten. Bij meten dienen de armen ontspannen te zijn en draagt u schoenen.
 • Stabiliteit: Een wandelstok hoort stabiel te zijn. Stabiliteit wordt geboden door de rubberen doppen aan de onderkant van de wandelstok. De rubberen doppen zullen in de loop van de tijd verslijten dus vervang met regelmaat de doppen.

Soorten wandelstokken

 • Opvouwbaar: U wilt er graag op uit, maar u bent slecht ter been. Dan biedt de opvouwbare wandelstok uitkomst. U kunt deze wandelstok namelijk opvouwen tot een klein pakketje. Het kleine pakketje kunt u vormen door de verschillende delen van elkaar los te koppelen. Deze delen blijven bij elkaar door een elastiek. Mocht u de wandelstok weer nodig hebben dan houdt u het handvat vast en de wandelstok klapt vanzelf weer uit.
 • Wandelstok met zitje: u houdt ervan om lange wandelingen te maken, maar u wilt onderweg kunnen uitrusten. Deze wandelstok beschikt over een uitklapbaar zitje waarop u tot rust kunt komen om vervolgens weer verder te wandelen. U hoeft slechts op 1 knop te drukken en het zitje klapt zich uit.
 • Lichtgewicht wandelstok: zoals de naam al zegt is deze wandelstok licht in gewicht. Hierdoor is die makkelijk te vervoeren. Bovendien beschikt de wandelstok over een polselastiek. Mocht de wandelstok vallen dan hangt de wandelstok aan uw pols.
 • Parapluwandelstok: niemand houdt ervan om in de regen te wandelen. Mocht u tijdens een regenbui naar buiten moeten dan is deze wandelstok ideaal. De paraplu zit om de wandelstok heen en schuift u ervan af en klapt u open. U blijft droog en kunt de wandeling voortzetten.
 • Vierpoot wandelstok: deze wandelstok geeft u meer stabiliteit en ondersteuning tijdens het wandelen. Iedere poot is voorzien van een anti slip dop. De vier poten geven meer stabiliteit. Bovendien kunt u de wandelstok gemakkelijk neerzetten wanneer u hem niet gebruikt.

Maak een wandeling met ondersteuning

Als u weet welke wandelstok er het beste bij u past kunt u de juiste stok kopen. Het is tijd om de wandelstok uit te testen en te kijken of de juiste hoogte ingesteld is. U kunt nu een stuk makkelijker genieten van een wandeling en hoeft zich geen zorgen te maken om het evenwicht of ongelijke paden.