Menu
Hulpmiddelen

4 zaken om te weten over brommobielen

4 zaken om te weten over brommobielen

Merkt u dat u zich niet meer zo veilig voelt in het autoverkeer, maar lichamelijk ook niet meer voldoende in staat bent om alles op de fiets te doen? Dan gaan uw gedachten wellicht naar een brommobiel, wat een comfortabele oplossing is voor korte afstanden binnen uw eigen leefomgeving. We bespreken een aantal zaken die goed zijn om te weten over brommobielen.

Technisch een brommer

Een brommobiel, is een zogenaamde 45 kilometer auto. Dat wil zeggen dat men er maximaal 45 kilometer per uur mee kunt rijden. Hoewel een brommobiel er als een kleine auto uitziet en in het Engels ook ‘microcar’ heet, lijkt het daar uit technisch oogpunt minder op dan u wellicht denkt. In technisch opzicht moet een brommobiel als een bromfiets beschouwd worden.

Niet goedkoop

Een brommobiel mag dan technisch gezien als een bromfiets beschouwd moeten worden, hij kost wel aanzienlijk meer. Dat is ook niet gek, want u krijgt er ook aanzienlijk meer mee dan bij een bromfiets. Is een nieuwe brommobiel voor u financieel buiten bereik, overweeg dan een goed onderhouden brommobiel tweedehands aan te schaffen. Zo kunt u voor aanzienlijk minder geld alsnog in een brommobiel rijden.

Rijbewijs

Om een brommobiel te mogen besturen, heeft u minimaal een AM-rijbewijs nodig, ook wel het bromfietsrijbewijs genoemd. Er bestaat het AM4-certificaat dat specifiek gericht is op de 45 km auto, waarbij die toegevoegde ‘4’ staat voor vierwieler. Een B-rijbewijs voor de auto voldoet ook om een brommobiel te mogen besturen. Maar hoe zit het dan als u wel een B-rijbewijs had, maar niet meer heeft en ook brommerrijbewijs heeft gehaald? Als uw rijbewijs niet meer verlengd wordt door het CBR, behoudt u wel nog het recht op het deel dat equivalent is aan het AM-rijbewijs. U kunt dan bij uw plaatselijke gemeente dit AM-rijbewijs zonder problemen aanvragen zonder dat u daarvoor een examen hoeft af te leggen.

Verzekeringspremie duurder in steden

Omdat men met een brommobiel schade kunt aanrichten bij anderen in het verkeer, bent u verplicht uw brommobiel minimaal WA te verzekeren, dus voor wettelijke aansprakelijkheid. De actieradius van zo’n brommobiel is natuurlijk relatief klein. Daarom maakt het voor uw verzekeringspremie uit waar u woont. Woont u landelijk, dan is uw premie lager dan wanneer u in een stedelijke omgeving woont waar de kans dat u bij een ongeval betrokken raakt groter is.

Een papiertje en een verzekering zijn dus onmisbaar, anders kunt u niet in uw brommobiel rijden. Heeft u alles op orde, dan staat enkel de aankoop van een brommobiel nog in de weg om er in een te kunnen gaan rijden.