Rubriek

Inrichting & Wooncomfort

Rubriek

Blijft u in de vakantie toch maar thuis en bent u van plan om uw huis eens aan te pakken? Als u een versleten vloer heeft met kleur verschil is het hoog tijd om deze eens te gaan vervangen. Laminaat is hiervoor een goede oplossing, de voor en na delen heb ik voor u op een rijtje gezet zodat u er achter kunt komen of u dit zou willen.

Vochtbestendig en kleurvast

Bij de meest houte vloeren zult u na verloop van tijd kleur verschil krijgen door de zon. Haalt u een kast van zijn plek af zult u zien dat het onder de kast een stuk donker der is. Het hout is daarbij ook veel gevoeliger voor vocht. Bij Laminaat is veel vochtbestendiger en sommige kunnen zelfs op de badkamer gebruikt worden wanneer de naden afgedicht worden.

Zo veel keuze

Er zijn genoeg mogelijk heden voor een laminaten vloer. Wilt u een ligt of donkere en met een hout nerf of helemaal glad. Naast de hout tonen kunt u ook laminaat krijgen die juiste en steenlook hebben dus er zijn genoeg mogelijkheden om een passende kleur of look te krijgen.

Makkelijk klikken

Bijna alles soorten laminaat hebben een kliksysteem dat makkelijk zelf te leggen is. Ongeveer 90% legt zijn laminaten vloer zelf. U hoeft hier bij geen lijm of iets te gebruiken en mocht het niet helemaal goed zitten kunt u het ook makkelijk weer uit elkaar halen. Deze vloer heeft u er dus snel in liggen.

Bijna geen onderhoud

Bij een laminaten vloer hoeft u eigenlijk niet zo veel te doen aan het onderhoudt. Af en toe stofzuigen en dwijlen houdt ze mooi schoon. Wanneer er kleine krasjes of vlekjes op komen kunt u deze wegwerken met een speciale stift. Heeft u een grotere plek dat beschadigd is zou u dit stukje kunnen vervangen. Bewaar dus altijd een stukje van het laminaat.

Kleine nadelen

Laminaat kent dus vele voordelen maar er zijn ook kleine nadelen waar u rekening mee moet houden. Zo neemt de vloer niet veel geluid op en kan het soms nog wat hol klinken. Als u de kamer vol heeft staan zult u dit niet merken maar bij een minimalistische inrichting kan dit wat storend zijn. De vloer is ook erg hard om op te lopen, als u graag op blote voeten loopt zult u misschien toch sloffen aan moeten trekken.

Een andere vloer kan het huis een hele nadere uitstraling geven kies voor een diepe donkere kleur of breng juist wat licht in huis. U kunt het laminaat ook op een andere manier leggen zoals in een visgraat. Dit zal het huis ook gelijk een luxe uitstraling geven.

Meer dan een derde van de Nederlanders verwacht dat ze door de coronacrisis meer energie hebben verbruikt. Dat blijkt uit een onderzoek van energieleverancier Essent. Voor dit onderzoek zijn ruim 1200 consumenten ondervraagd. Voor veel senioren is een hoge energierekening een aanslag op de portemonnee. Gelukkig kunt u op verschillende manieren besparen op uw energiekosten.

Slim energieverbruik

Allereerst is het goed om uw eigen gedrag onder de loep te nemen. U kunt uw energierekening namelijk met 10 tot 20 procent verlagen door bewuster om te gaan met energie. Dit kost hooguit wat extra tijd, maar geen geld. Daarnaast helpt u het milieu ook een handje! U kunt bijvoorbeeld de verwarming standaard één graad lager zetten. Als u de thermostaat één graad lager zet, dan bespaart u gemiddeld zo’n €80 per jaar. Ook door één minuut korter te douchen, kunt u een hoop geld besparen (gemiddeld zo’n €150 per jaar). Daarnaast is het verstandig om altijd alle stekkers uit de stopcontacten te halen van apparaten die niet worden gebruikt. Een apparaat gebruikt al gauw 75 procent van zijn energie als deze in de sluimerstand staat. Door sluipverbruik te voorkomen, bespaart u al gauw enkele tientjes per jaar. Heeft u een tuin of een balkon waar u uw wasgoed kunt drogen? Dan heeft dat de voorkeur boven de droger. Een droger kost namelijk zo’n €90 per jaar aan energiekosten!

Energiebesparende maatregelen treffen

Wilt u fors meer energie besparen en uw wooncomfort verhogen? Dan is het slim om te investeren in energiebesparende maatregelen. Hierbij kunt u aan grote maatregelen denken, zoals het isoleren van de woning of het plaatsen van zonnepanelen en dubbelglas. Als u minimaal twee isolatiemaatregelen treft, dan kunt u hiervoor subsidie krijgen van de overheid. Ook met een aantal kleine energiebesparende maatregelen kunt u een hoop geld en energie besparen. Denk hierbij aan het plaatsen van tochtstrips, leidingisolatie, ledverlichting, radiatorfolie of een waterbesparende douchekop. Met zo’n speciale douchekop, bespaart u al gauw €45 per jaar.

Overstappen naar een andere energieleverancier

Tot slot kunt u veel geld en energie besparen door regelmatig over te stappen naar een andere energieleverancier. Zit u al jaren bij dezelfde energieleverancier? Dan heeft u een grote kans dat u iedere maand te veel betaalt voor energie. Wanneer u aan het eind van het energiecontract niet overstapt, dan wordt het contract namelijk automatisch verlengd. Met een overstap kunt u gemiddeld 300 euro per jaar besparen. U kunt daarom energie vergelijken om te onderzoeken welke energieleverancier het beste bij uw persoonlijke voorkeur en wensen past. Binnen een paar minuten bent u overgestapt naar een andere, goedkopere aanbieder.

Is uw interieur nog afgestemd op de wat koudere tijden? Het is hoog tijd om de lente in huis te halen en weer een fris interieur te krijgen. Er zijn een aantal kleine tips die een groot verschil maken. Ik geef u tips om uw huis klaar te maken voor de lente en de zomer!

U kunt nooit genoeg bloemen hebben

Door alleen al een bos bloemen op tafel te zetten of op meerder plekken in het huis zult u een hele andere sfeer creëren. De bloemen brengen kleur in uw huis en u krijgt hier echt een zomers gevoel van. Naast de kleur hebben ze ook een heerlijke zoete geur. Uw krijgt dus ook een heerlijke bloemige geur in huis. U kunt ook elke keer verrast worden door een mooi boeket van Bloomon.

Wissel kussenhoesjes

U heeft vast wel een verzameling met verschillende kussenhoesjes voor in huis. Wellicht heeft u nu nog hele pluizige hoezen op de kussens zitte of met een afbeelding van een sneeuwuil. Het is dus tijd om deze hoesjes te vervangen. Het is makkelijk om de kleur van uw huis hiermee te bepalen en ze kunnen dus makkelijk afgewisseld worden. Kies voor een licht kleur of één met een tof printje. Ze kunnen makkelijk opgevouwen worden en het neemt dus bijna geen ruimte in, tijd om voor meer afwisseling te zorgen.

Zorg voor een vrolijke muur

Er zijn verschillende manieren om uw muur op te fleuren. Kies voor een vrolijk behang en ga er zelf mee aan de slag. U kunt een witte muur ook een kleurtje geven houd het daarbij wel licht of kies voor natuurlijke tinten. De muur krijgt zo een andere uitstraling en de kamer is weer helemaal opgefrist. U kunt ook werken met foto’s en leuke lijstjes. Maak een mooie collage op de muur met verschillende grote’s en verschillende kleuren foto’s. Zo komt de muur tot leven en kunt u zelf ook lang naar de fotomuur blijven kijken.

Nieuw indeling

Misschien heeft u al jaren de eettafel en de bank op dezelfde plek staan. U kunt ook eens proberen om de indeling om te gooien. Wissel eens wat dingen om of kijk wat het beste past binnen uw huis. Door dit om te wisselen kunt u een hele andere uitstraling krijgen in de kamer en zult u ook weer nieuwe inspiratie krijgen.

Sommige mensen hebben al een serre of zouden er graag één willen. Een serre is erg populair en er zijn vele voordelen aan het plaatsen van een serre. Hierdoor zal ook uw hele interieur veranderen en zult u een andere kijk hebben op uw huis. Ik zet de verschillende voordelen voor u op een rijtje.

Heel veel licht

Waar u normaal alleen een achterdeur heeft met een klein raam krijgt u nu een hele wand vol met ramen. Er komt heel veel licht naar binnen waardoor het binnen een stuk prettiger wordt om te wonen. Normaal is het een erg donkere hoek waar u niet vaak komt maar met een serre wordt dit uw favoriete plekje om even  te zitten en bij te komen met een kopje thee.

Haal de natuur in huis

Door de serre heeft u prachtig uitzicht over uw tuin. Als het buiten koud is kunt u dus ook binnen genieten van de mooie tuin en natuur. U kunt natuurlijk ook planten in de serre zelf neerzetten. Ze hebben hier veel zonlicht en het is er lekker warm. Het lijkt alsof uw tuin veel groter is en zo haalt u de natuur echt in huis.

Rustgevend

Een serre brengt vaak ook veel rust met zich mee. Meestal wordt dit een plek om een goed boek te lezen, maar ook als werkplek is dit ideaal, u krijgt hierdoor extra inspiratie. In de winter wanneer het koud is kunt u profiteren van het licht,uw tuin en de warmte. Een rustige plek is heel veel waard in het drukke leven dat we hebben.

Ander interieur

Waar u normaal kiest voor wit of een lichte kleur zou u nu ook voor iets donkerder kunnen gaan. Waar u normaal geen licht in de ruimte heeft probeert u dit licht te houden door gebruik van lichte kleuren. Doordat u nu zoveel natuurlijk licht heeft kunt u best eens voor iets donkers kiezen. U kunt alles uiteraard ook binnen licht houden voor een echte natuurlijke beachlook.

Een serre kan dus zorgen voor een heel ander en beter huis.

De lente heeft haar intrede gemaakt en het is tijd om heerlijk te gaan genieten in de tuin of op het balkon. Hoe kan dit nu beter dan met een ligstoel? In een ligstoel kunt u languit of half gestrekt van de zon genieten. Om optimaal te kunnen genieten is het van belang om de juiste ligstoel te kiezen die bij u past. Maar hoe kiest u de juiste ligstoel? Wij delen tips die u hierbij kunnen helpen.

Tips voor de aanschaf van een ligstoel

 • Materiaalsoort: kwalitatieve ligstoelen zijn verkrijgbaar in verschillende materiaalsoorten. De vraag die u uzelf zou moeten stellen is: welke materiaalsoort past het beste bij mij? Immers kent ieder materiaal voor- en nadelen. Neem bijvoorbeeld teak en aluminium. Beide materialen zijn vrijwel tot zeer onderhoudsvrij. Dit kan worden ervaren als een pluspunt, maar aluminium heeft als nadeel dat het erg heet wordt in de zon.
 • Soort ligstoel: voor iedereen is er wel een ligstoel te vinden die voldoet aan zijn of haar smaak. Ligstoelen hebben een mooi design en zijn stevig. Verschillende materialen en stoffen worden gecombineerd om de ideale ligstoel te ontwikkelen. Bent u benieuwd welke ligstoel het beste bij u past? Breng dan een bezoek aan een specialist in tuinmeubelen en laat u adviseren. Neem de tijd om een doordachte keuze te kunnen maken.
 • Verstelbaar: wilt u een ligstoel waarvan u de rugleuning kunt verstellen? De rugleuning kunt u in verschillende standen zetten. Rechtop om bijvoorbeeld een verfrissend drankje te kunnen nuttigen en plat om te kunnen ontspannen.
 • Verplaatsbaar: bent u een zon liefhebber en wilt u geen enkele straal van de zon missen? Dan is een verplaatsbare ligstoel ideaal. Bekijk of de ligstoel onder één kant wielen heeft waardoor u de stoel gemakkelijk kunt verrijden.
 • De juiste maat: ik adviseer u om voor aanschaf van een ligstoel op de ligstoel te gaan liggen. U kunt ervaren hoe de stoel ligt en kunt uw eigen mening vormen. Heeft u een gemiddelde lichaamslengte? Ga zowel gestrekt liggen als half overeind zitten. Hierdoor kunt u namelijk ervaren of u voldoende steun in de rug hebt en langere tijd gestrekt kunt liggen.
 • Locatie: bekijk voordat u een ligstoel gaat aanschaffen waar u de ligstoel wilt gaan plaatsen. Meet deze ruimte nauwkeurig op, zodat u weet of de gewenste ligstoel op de bedachte plek past.

Genieten in de tuin

Kijk online vast naar de verschillende soorten ligstoelen die er zijn en kijk welke u het meeste aanspreekt en welke u uit wilt proberen. U kunt bij de specialist advies inwinnen, maar u kunt ook de diverse ligstoelen testen. Bovenstaande tips kunnen u misschien helpen bij de zoektocht naar de juiste ligstoel. Zo kunt u de volgende keer heerlijk genieten van de zon in uw nieuwe ligstoel.

Bent u online op zoek naar een rolgordijn voor uw huis? Maar weet u eigenlijk niet waar u moet beginnen. In dit artikel komen de verschillende rolgordijnen aan bod en delen wij tips voor het opmeten van de gordijnen. Tips die bijdragen aan het juiste rolgordijn voor uw huis!

Soorten jaloezieën en rolgordijnen

Houten jaloezieën: wist u dat u met jaloezieën vorm kunt geven aan uw huis? Jaloezieën brengen sfeer met zich mee. Een houten jaloezie is ten opzichte van andere raamdecoratie steviger. Tevens kunnen jaloezieën in tegenstelling tot gordijnen beter tegen vocht waardoor u de jaloezieën ook kunt schoonmaken zonder ze te beschadigen. Ideaal zijn verticale jaloezieën deze zijn gemakkelijk schoon te maken, doordat de zwaartekracht u helpt bij het verwijderen van vuil en water.

Duo rolgordijnen: twijfelt u welke jaloezie u moet aanschaffen voor uw huis? Dan biedt het duo rolgordijn uitkomst, deze past namelijk in ieder huis. Bovendien bieden deze rolgordijnen privacy, omdat ze zijn gemaakt van een dubbele rolstof. Vindt u licht belangrijk in uw huis? Kies dan voor een gestreept patroon! Uw huis blijft goed verlicht, maar men kan niet bij u naar binnen kijken.

Plisse gordijnen: het verschil tussen een plisse gordijnen en rolgordijn is dat de stof niet is opgerold, maar gevouwen op de rol zit. Door het bedieningsmechanisme zal de stof netjes opplooien. Bij plisse gordijnen heeft u de keuze uit: transparant, semi-transparant of verduisterd. Tevens kunt u bepalen op welke hoogtestand het gordijn komt te staan. Mooie bijkomstigheid is dat u het plisse gordijnen niet hoeft te monteren door te boren. U kunt het gordijn namelijk bevestigen met klemsteunen.

Verduisterende rolgordijnen: de meeste mensen zullen beamen dat zij in de slaapkamer het liefst ’s nachts geen zonlicht willen hebben. Met verduisterende rolgordijnen kunt u dit voorkomen. Aan de achterkant van het gordijn is een coating aangebracht die zorgt voor de verduistering.

Dakraam rolgordijnen: voor uw dakraam kunt u zowel verduisterende als lichtdoorlatende gordijnen aanschaffen. Deze gordijnen hebben een isolerende werking.

Opmeten rolgordijnen

Voordat u een rolgordijn aanschaft is het aan te raden om het raam op te meten. U wilt immers een rolgordijn dat op uw raam past.

In de dag (plaatsing in het kozijn of tussen twee muren)
U dient het raam op twee verschillende plaatsen in de breedte op te meten. Hanteer de kleinste maat. Voor de hoogte geldt hetzelfde als de breedte, dus op twee verschillende plaatsen opmeten en de kleinste maat hanteren. Maar wat is nu de uiteindelijke maat? De breedte min 0,5 centimeter.

Op de dag (plaatsing over het kozijn)
Op twee verschillende plaatsen meet u de breedte op. Hierbij kunt u een gewenste overlap meerekenen. Voor de hoogte geldt dat u op twee verschillende plaatsen meet en de grootste maat dient te noteren. De breedte met een overlap is de uiteindelijke maat. Het gordijn zal voor het kozijn gaan vallen.

Bovenstaande tips bieden uitkomst wanneer u besluit om online uw rolgordijnen aan te schaffen.

Op de agenda staat al een tijdje het anders inrichten van uw huis, maar het juiste moment heeft zich nog niet voorgedaan. Dit is het moment om uw handen uit de mouwen te steken en uw huis te voorzien van kleur. Kleur heeft immers een positieve invloed op uw gemoedstoestand.

Effect van kleur

Kleuren zijn van invloed op de persoonlijke sfeer in uw huis. Bovendien wordt uw huis tot leven gebracht door gebruik te maken van kleuren. Tevens zorgen kleuren ervoor dat u zich prettig voelt in uw huis. Maar wat zijn de juiste kleuren voor u? Dit is afhankelijk van uw associaties met bepaalde kleuren.

Moodboard

Heeft u geen idee welke kleuren het beste bij u passen? Maak dan een moodboard. Op het moodboard plakt u foto’s van ruimtes, meubels en accessoires die u aanspreken. Hieruit kunt u afleiden naar welke kleuren uw voorkeur uitgaat.

Eyecatcher

U heeft besloten om kleur in huis aan te brengen. De kleur kunt u het beste aanbrengen op een muur waar u op afloopt. Hiermee creëert u een eyecatcher, maar u hoeft er niet continu tegenaan te kijken. U krijgt een wow-gevoel van een felle kleur, maar een felle kleur kan ook voor onrust zorgen.

Kleurcombinaties

Het kiezen van een kleur voor het interieur is niet gemakkelijk. U heeft mogelijk te maken met verschillende smaken binnen uw huishouden en de interieurbranche is continu onderhevig aan trends. Maar u wilt uw huis ook niet continu veranderen. Geslaagde kleurencombinaties voor uw inrichting bieden uitkomst. Deze kunt u maken aan de hand van onderstaande tips:

 • Kleurencirkel: op deze cirkel vindt u alle kleuren terug die waargenomen kunnen worden met een kleuren prisma. Kleuren die ver uit elkaar liggen steken van elkaar af. De kleurencirkel helpt u om eenvoudiger kleuren te combineren die bij elkaar passen.
 • Contrasterende kleuren: de kleuren die op de kleurencirkel tegenover elkaar liggen zijn complementaire kleuren. Wanneer u hiervan gebruik maakt, zullen beide kleuren worden versterkt. U krijgt een levendig interieur, een interieur dat kracht uitstraalt.
 • Harmonieuze kleuren: deze kunt u creëren door kleuren die naast elkaar liggen te combineren. Een harmonieuze kleur kunt u tot zijn recht laten komen door hem te combineren met neutrale tinten. Neutrale tinten zijn wit, grijs of zwart.
 • Ton Sur Ton: zijn kleuren met dezelfde kleurtoon en een andere hoeveelheid wit. In uw interieur kunt u met deze kleurcombinatie subtiele nuances aanbrengen.
 • Koele/warme kleuren: iedere kleur heeft een koele of warme ondertoon. Bij het kleuren van uw huis is het belangrijk om na te denken welk effect u wilt creëren.
 • Ruimtes: wist u dat niet iedere ruimte geschikt is voor een bepaalde kleur? Voordat u begint met schilderen is het van belang om te bedenken welke functie de ruimte gaat krijgen. Aan de hand hiervan kan de kleur worden bepaald.

Nu u wellicht vaker thuis bent komt u eindelijk een keer toe aan de klusjes die altijd blijven liggen. De klusje vallen nu natuurlijk ook veel meer op dus om ergernis te voorkomen is het goed om deze klusjes ook op te pakken. Tijd voor een fris huis of de mogelijkheid om verbeteringen aan te brengen aan uw woning. Ik heb een aantal klusjes op een rij gezet die u binnenkort kunt gaan doen.

Verruil een witte muur voor behang

Bent u al een tijdje uitgekeken op die ene witte muur? Of bent u de kleur die er nu opzit gewoon zat? Dan wordt het tijd voor een leuk behangetje op de muur. Kies een neutrale kleur of één met een gewaagd printje. Er zijn verschillende soorten behang dus ook daarin moet u een keuze maken. Kies uit: 3D behang, fotobehang, glasweefselbehang, textielbehang of vinyl behang. Elk behang geeft u een ander gevoel en zorgt voor een andere uitstraling in de kamer. De Karwei heeft verschillende soorten behang waar u uit kunt kiezen en geeft u ook nog eens handige tips wanneer u gaat behangen.

Houd de vliegjes buiten

Met het mooie weer houdt u wellicht vaker de deur of de ramen open. Heeft u geen vliegengordijn of horren voor de ramen zult u snel in een huis vol vliegen zitten. Als u nu begint met het plaatsen van horren zult u de hele zomer geen vliegjes meer binnen hebben. Voor elk raam is er wel een hor te vinden. Bijvoorbeeld voor een draairaam, schuifraam of openzet raam. Wilt u ook een hor voor de deur dan kan er ook een plissé hordeur geplaatst worden. Bij Multimate hebben ze verschillende maten horren voor ramen en deuren. Zit uw maat er niet bij kan dit zelfs voor u op maat gemaakt worden. Online vindt u ook handige instructie video’s om uw hor op de juiste manier te plaatsen en de vliegjes geen kans meer hebben.

Zorg dat de wijn er goed bij ligt

Wilt u zelf iets maken en in elkaar zetten? U kunt dan een eigen wijnrek maken, zodat u niet elke keer achter in de kastjes hoeft te zoeken naar de juiste fles wijn. Het doe het zelf wijnrek heeft een gemiddelde moeilijkheidsgraad en duurt ongeveer 1 dag om te maken. Op de site van Hornbach vindt u een hele instructie hoe u het wijnrek maakt en wat u hiervoor nodig heeft. Ook staan er nog diverse instructies voor bijvoorbeeld het maken van een zithoek voor buiten, een kledingkast, een tv meubel of een schoenenrek.

Sla aan het klussen en upgrade uw huis!

In deze periode kunnen we allemaal wel een bos bloemen gebruiken om het huis wat op te fleuren. De meeste mensen werken thuis en komen amper de deur uit. Daarom is het extra leuke om deze verrassing bij hun aan de deur te brengen. U kunt zelf een gewenst formaat en een mooie kleur kiezen voor de bos. Zet een mooie boodschap op het kaartje en de dag van de ontvanger kan niet meer stuk. Waar gaat u de bloemen bestellen? Wij hebben er een aantal op een rijtje gezet.

Bos bloemen binnen 1 dag bezorgd

Wilt u iemand snel verrassen met een mooie bos bloemen? Als u via Topbloemen een bos bloemen in de ochtend besteld wordt deze later die dag nog bezorgt. Bij een speciale gelegenheid of gebeurtenis kunt u er dus voor zorgen dat de bos bloemen snel op tafel staat. Op de site kunt u kiezen uit verschillende mooie bloemen en boeketten. Kunt u niet goed kiezen? Dan bieden ze ook een optie om een verrassingsboeket te laten bezorgen.

Bloemen sturen naar het buitenland?

Heeft u familie in het buitenland zitten waar u graag iets naar toe zou willen sturen? Fleurop geeft u de kans om ook daar een boeket te laten bezorgen. Ze kunnen door heel Europa bloemen brengen maar ook daarbuiten kunnen ze dit voor u regelen. In de meeste gevallen kunt u ook kiezen voor een gewenste bezorgdag. Als er volgende week een speciale gelegenheid of verjaardag is kunt u het dus nu al bestellen en op de gewenste dag laten bezorgen.

Bezorg meer dan een bos bloemen!

Niet alleen met een bos bloemen kunt u iemand verrassen. Daarnaast kunt u ook heerlijke chocolade of een fles wijn mee laten bezorgen. Dit kunt u doen via boeketcadeau ze kunnen naast de bos bloemen ook voor iets extra’s zorgen. Om het toch nog een beetje feestelijk te maken tijdens een verjaardag laat dan ook een heliumballon bezorgen.

Waar kiest u voor?

Er zijn dus veel verschillende mogelijkheden om een bos bloemen te laten bezorgen. Wat gaat u laten bezorgen en wie gaat u opvrolijken met deze verrassing? Kies een mooie bos uit en laat het bezorgen bij iemand die dit goed kan gebruiken!

We worden allemaal een jaartje ouder en willen, als ons lichaam het toestaat, zo lang mogelijk thuis blijven wonen. Ook de overheid stimuleert het langer zelfstandig wonen voor ouderen. Voor het programma Langer Thuis is ruim €340 miljoen euro beschikbaar gesteld. Wij geven een aantal tips om langer thuis te kunnen wonen.

Gelijkvloers

De vitaliteit van de mens neemt af naarmate ze ouder worden. Hierom is een gelijkvloerse woning broodnodig om langer thuis te kunnen wonen. Traplopen wordt door ouderen als een van de voornaamste redenen gezien om te besluiten dat thuis wonen niet meer mogelijk is. Zorg hierom dat de woning tijdig gelijkvloers is gemaakt en drempels uit het huis verbannen worden.

Hulpmiddelen

Wanneer de woning gelijkvloers is gemaakt, is het van belang dat de woning seniorenproof wordt gemaakt. Denk hierbij aan antislipmatten, beugels bij het toilet en de wastafel en een sta-op-stoel. Ook is een camera bij de voordeur geen overbodige luxe. Het is niet alleen handig, ook kun je precies zien wie aanbelt wat je veiligheid waarborgt.

Zekere voor het onzekere

Hoewel je de woning zo veilig mogelijk maakt, kan een val altijd voorkomen. Het is daarom verstandig om het zekere voor het onzekere te nemen en hierop voorbereid te zijn. Senioren hebben moeite met het opstaan na een val, zorg dus dat de woning voorzien is van een noodkoord. Wanneer er aan het noodkoord getrokken wordt, gaat er een alarmsignaal af zodat de desbetreffende persoon snel geholpen kan worden. Ook bestaan er noodkettingen. Met die ketting kan er een signaal worden gegeven dat de betreffende persoon in nood is!

Langer thuis wonen

Slaapkamer

Een goede nachtrust is van essentieel belang voor senioren. Zorg hierom dat de slaapkamer uitermate in orde is. Een verstelbaar bed met een goed matras is daar een belangrijk onderdeel van. Ook moet de lichtinval geminimaliseerd worden om zo lang mogelijk ongestoord te kunnen slapen. De juiste verduisterende gordijnen kant en klaar laten maken is hier erg belangrijk. Laat bijvoorbeeld rolgordijnen op maat maken en hang daar overgordijnen voor om de lichtinval te minimaliseren.

Geniet langer thuis wonen met deze tips!