Rubriek

Inrichting & Wooncomfort

Rubriek

De herfst is weer een goede periode om een aantal klusjes in en rondom huis te doen. Zo is uw tuin waarschijnlijk toe aan een opruim beurt en kunt u kleine kiertjes in huis dichten voor een lekker warm huis. Met deze kleine dingen zult u geen hele dagen bezig zijn maar zijn wel klusjes die nu even moeten gebeuren. Wellicht kunt u zelf een van deze klusjes aanpakken.

Maak uw tuin op orde

Waarschijnlijk ligt er nu allemaal oud blad in de tuin en staan er nog een aantal planten in de tuin die een snoeibeurt kunnen gebruiken. Ruim alles even goed op en veeg alles aan voor een strakke tuin. Waarschijnlijk zullen de blaadjes nog wel in uw tuin belanden maar dan is het een stuk makkelijker om bij te houden. Zet dan ook het tuinmeubilair weg of zet deze droog om het te beschermen tegen het weer. Ligt er nog speelgoed van kinderen, kleinkinderen of wellicht van de honden. Haal dit dan ook naar binnen en maak het even schoon. Hier kunnen ze een hoop plezier van hebben maar als alles nat is en nog allemaal buiten ligt zal het niet gebruikt worden.

Dakgoot blaadjes vrij maken

Door alle blaadjes kan uw dakgoot verstopt raken en het kan zijn dat dit helemaal vol ligt met bladeren. Haal er af en toe een ladder bij om ook dit schoon te maken. U ziet het niet maar dit kan ook voor overlast zorgen of een lekke dakgoot wat niemand wilt.

Controleer ramen en deuren

Heeft u al een wat ouder huis met ook oudere ramen en deuren. Het kan zijn dat ze wat krom getrokken zijn en dat ze wat gaan tochten. Check dan ook alle ramen en deuren en voel gewoon met uw hand of u ergens tocht of een koude lucht voelt. Kit deze plekken af of zorg voor een tochtstrip zodat de warmte binnen blijft.

Zorg voor een leuke herfst inrichting

Niet alleen onderhoudsklusjes horen bij de herfst maar ook het interieur moet klaar zijn voor de herfst. Zet mooie sier pompoenen in huis en zet de lichtjes klaar want het zullen donkere avonden worden. Kaarsen kunnen hier ook niet ontbreken ze zorgen voor een gezellige sfeer en vaak ook voor een heerlijke geur.

Een netjes en gezellig huis in de herfst door deze kleine klusjes.

Tijdens de donkere herfst- en wintermaanden kunnen we wel wat extra energie, sfeer en gezelligheid in huis gebruiken. Dat kan eenvoudig met kleurrijke planten zoals Kalanchoë. Het is een zogenoemde ‘kortedagplant’, die van nature pas bloeit als er minder dan 12 uur daglicht is. De Kalanchoë is bezig met een comeback, want behalve meer groene kamerplanten, zien we ook steeds meer bloeiende planten in het interieur. De nieuwste soorten zijn bovendien kleurrijker en sterker dan ooit.

Kleurrijk

Met kleur in het interieur krijg je frisse energie en een positief gevoel. Waar voor de een kakafonie aan kleur werkt, geeft de ander de voorkeur aan ton-sur-ton. In het najaar is het mooi om te werken met warme tinten en in bij het voorjaar past een vrolijke mix van felgekleurde Kalanchoës. Er zijn tegenwoordig ook nieuwe soorten met bijvoorbeeld een tijgerprintje op de bloemen en zogenoemde ‘specialties’ met bijvoorbeeld lampionvormige kussentjes (Kalanchoë ‘Magic Bells’) of met groene krokodillenbekjes (Kalanchoë ‘Croco’). Door de grote verscheidenheid van Kalanchoë is er voor elke interieurstijl wel een passend exemplaar.

Makkelijk

Geen andere bloeiende kamerplant heeft zo weinig verzorging nodig als Kalanchoë. Het geheim zit ‘m in de dikke, stevige blaadjes waarin de plant vocht vasthoudt. Je hoeft daarom maar eens per twee weken een slokje water geven. Bovendien kan de plant op elke plek in huis (met daglicht) staan, zelfs in de volle zon. Ze blijven zeker twee maanden bloeien, vaak zelfs drie maanden.

Kalanchoë is verkrijgbaar bij tuincentrum, bloemist, supermarkt en online vanaf € 1,99. Kijk voor meer informatie en inspiratie op kalanchoe, Instagram (@AlwaysKalanchoe) en Facebook (AlwaysKalanchoe).

Bron en fotocredit: Kalanchoe

Zin in een feestje? Maak dan kennis met de familie Bromelia. Deze exotische kamerplanten in opvallende kleuren laten het hele huis bruisen en swingen. Zet ze eens in potten op poten; het is tijd voor… de plantjes van de vloer.

Jungle feestje

Combineer verschillende Bromelia’s in een mini-jungle. Met de mix van vorm, blad en kleur ontstaat er direct een flinke portie vrolijkheid. Een plantenstandaard met lange of korte poten geeft daarbij meer ruimte en ‘lucht’. Ze komen nog beter tot hun recht en geven een kleurrijk accent aan het interieur. Ook zijn Bromelia’s geschikt voor plantenhangers of zet ze in een groepje op een plateau op wielen voor een mobiele jungle! De exotische planten laten zich bovendien prima combineren met groene (blad)planten.

Op een voetstuk

Met hun opvallende vormen, prachtige bladtekeningen en rijke kleuren zijn Bromelia’s echte schatten van de natuur. Plaats ze daarom op een voetstuk en zet ze in potten op ‘hoge poten’! Heb je vloerverwarming? Dan levert dat een extra voordeel: de plant droogt minder snel uit en je geniet extra lang van deze jungleplant.

Natuurlijk water geven

Bromelia’s zijn sterk en de verzorging is heel eenvoudig. Geef een Bromelia een plekje met daglicht, maar vermijdt volle zon. Watergeven doe je in de kelk en maar een klein beetje op de potgrond. Bromelia’s vangen namelijk in de natuur regendruppels op via hun bladeren die het water geleiden naar de kelk. Gemiddeld bloeien Bromelia’s drie tot zes maanden.

Spectaculair

De Bromeliafamilie telt veel verschillende soorten. De meest bekende zijn de Ananas, Aechmea, Guzmania, Tillandsia en Vriesea. Ze hebben elk hun eigen gekleurde schutbladeren en vorm die de plant een exotische en spectaculaire uitstraling geven. Variërend van rode rozet tot pimpelpaars veertje en van roze kroon tot oranje speer.

Kijk voor meer informatie en inspiratie op bromelia of volg via Instagram (@Bromeliastyle).

Bron en fotocredit: Bromelia

Iedereen heeft weer een andere smaak wat betreft het interieur. De een houd van robuust terwijl de ander het graag strak en rustig heeft. Wanneer u graag rust brengt in uw huis is zal u ook houden van een moderne uitstraling. Deze stijl is erg strak met veel wit en grijs tonen om alles neutraal en rustig te houden.

Veel licht

Bij een modern interieur hoort ook veel licht. Blokkeer dit licht niet en zorg er voor dat het natuurlijke licht naar binnen kan. Grote ramen zijn dan een voordeel maar een koepel of serre kan ook zorgen voor veel licht. Heeft u niet zulke grote ramen dat is het goed om alles licht te houden. Kies bijvoorbeeld voor wit of een lichtgrijze kleur. Vaak is de leefruimte ook open dus de keuken, eettafel en zithoek hierdoor laat u van alle kanten ook meer licht binnen.

Neutrale kleuren

Sommige mensen hebben graag kleur in hun huis maar dat kan vaak zorgen voor een druk huis. Een bank in een knal kleur zit er bij een modern interieur niet in. Kies voor de kleur zwart of wit en wanneer u kleur toe wilt voegen doe dit dan heel mild in een lichte kleur. Het is dan ook belangrijk om voor één kleur te kiezen samen met zwart en wit.

Grote meubels

Door gebruik te maken van veel grote meubels zal het voor het oog een stuk rustiger zijn. In plaats van een tv kastje met nog een kast voor opberg ruimte kunt u kiezen voor een groot wandmeubel. Zo zit alles er bij in en u kunt dit zelfs om maat laten maken zodat alles precies past. In plaats van een losse kast kunt u ook een kastenwand laten plaatsen zo blijft alles mooi doorlopen en kunt u gebruik maken van de extra kast ruimte.

Vrijwel iedereen vindt het wel fijn als zijn of haar huis er een beetje netjes uit ziet van binnen. Men doet er dan ook van alles en nog wat aan om woningen zo mooi mogelijk in te richten en decoraties uit te kiezen die zo goed mogelijk passen in een bepaalde ruimte in een woning. De sfeer van een woning wordt als erg belangrijk ervaren, maar veel mensen vinden het erg lastig een leuke sfeer te creëren. Een zeer eenvoudige manier om in 1 klap de sfeer een stuk leuker te maken is het nemen van een vrijstaande elektrische kachel. Een vrijstaande elektrische kachel kan wanneer deze passend is in de ruimte en op de juiste plaats gezet wordt zorgen voor een zeer elegante uitstraling. Een elektrische kachel kan optimaal bijdragen aan een goede sfeer in de kamer.

Waarom een vrijstaande elektrische kachel?

Een elektrische vrijstaande kachel heeft diverse voordelen. Om te beginnen is het een vorm van verwarming. Dit houdt in dat je door middel van de kachel de ruimte, maar ook de rest van je woning van warme lucht kunt voorzien. Een elektrische sfeerkachel zet elektrische energie om in warmte-energie. Wanneer je dan ook nog eens kiest voor een vrijstaande variant van de elektrische kachel heb je het grote voordeel dat je deze in de meeste gevallen kunt verplaatsen wanneer je zelf wilt. Veel openhaarden nemen bijvoorbeeld veel ruimte in beslag wat er voor zorgt dat men logischerwijs minder ruimte overhoudt in de kamer voor andere dingen. Dit is voor veel mensen een groot probleem in de woning. Mensen houden er dan ook van als de dingen die ze in huis nemen verplaatsbaar en ook zo flexibel mogelijk zijn. Dit is bij een vrijstaande elektrische kachel absoluut het geval. De kachel kan van kamer naar kamer verplaatst worden wanneer nodig en de kachel kan worden opgeborgen wanneer nodig. De meeste vrijstaande elektrische kachels hebben wieltjes wat het verplaatsen een stuk eenvoudiger maakt. Verder kan je bij een elektrische kachel zelf de standjes kiezen. Dit houdt in dat je hem zo veel warmte kunt laten afgeven als je zelf wilt. Als het even te warm wordt kun je de kachel uiteraard ook weer wat zachter zetten.

Zelf een vrijstaande elektrische kachel aanschaffen

Elektrische kachel aanschaffen

Als je eenmaal hebt besloten dat je zelf een vrijstaande elektrische kachel wilt aanschaffen zijn er een aantal zaken die handig zijn om rekening mee te houden. Om te beginnen moet je om daadwerkelijk een leuke sfeer te creëren uiteraard wel een variant kiezen die goed past in de ruimte waar je hem gaat gebruiken. Probeer bijvoorbeeld te zorgen dat de kleuren van de kachel die je kiest goed overeenkomen met de kleuren van de kamer. Daarnaast is het belangrijk dat je niet een veel te grote of veel te kleine variant kiest. Het kan een goed idee zijn om ter inspiratie even naar een winkel te gaan waar vrijstaande elektrische kachels worden verkocht. Je kunt dan eventueel kijken welke je het mooist vindt en van welke je denkt dat die het best zou passen in jouw ruimte. Een ander idee is inspiratie opdoen via het internet. Online heb je uiteraard het meeste keuze, maar een nadeel is dat een kachel er op de foto’s niet altijd exact het zelfde uitziet als in het echt. Wel kan bestellen vaak voordeliger zijn dan aanschaffen in de winkel.

De badkamer is een plaats waar u optimaal tot rust komt. Daarom is het niet alleen nu, maar ook in de toekomst belangrijk dat u hier veilig en comfortabel gebruik van kunt maken. Door een aantal aanpassingen te doen en rekening te houden met bepaalde aandachtspunten, maakt u uw badkamer sanitair in no time toekomstproof. Wij geven u hiervoor een aantal tips.

1. Badkamer met ruimtelijke indeling

Met het oog op de toekomst dient u te zorgen voor een ruimtelijke badkamerindeling. Door de badkamer niet te vol te plaatsen, geniet u van voldoende bewegingsruimte. Zo heeft u steeds de nodige plaats om comfortabel gebruik te maken van uw badkamer, ook wanneer u ouder en minder mobiel bent.

2. In hoogte verstelbaar zwevend badkamermeubel

Een hangend badkamermeubel bevestigt u aan de muur door middel van een verstelbaar systeem, waarbij u de hoogte volledig zelf bepaalt. Afhankelijk van uw persoonlijke voorkeur hangt u het meubel hoger of lager. Daarnaast is een zwevend badkamermeubel zeer onderhoudsvriendelijk. U maakt namelijk de ruimte onder het meubel makkelijk schoon.

3. Antislip tegels voor extra grip

Wanneer u van plan bent om uw badkamervloer te vervangen, is het aan te raden om antislip tegels te kiezen. Hiermee ervaart u meer grip in uw badkamer en vermijdt u mogelijke valpartijen. Indien u uw huidige tegels gaat behouden, dan zijn decoratieve strips of een antislipmat de perfecte alternatieven. Een antislipmat plaatst u in uw douche zodat u een stroeve ondergrond heeft. Decoratieve strips worden netjes op de tegelvloer geplakt.

4. Hangtoilet op de gewenste hoogte

Een hangtoilet hangt u op aan een verstelbaar inbouwreservoir. Hierbij bepaalt u zelf de hoogte van het toilet. De standaardhoogte is 40 cm. Wanneer u een dagje ouder wordt, is het aangenaam als uw toilet iets hoger hangt. Kies daarom voor een hoogte van ongeveer 46 cm. Zo is het makkelijker om te gaan zitten en daarna weer op te staan.

5. Inloopdouche met vrije inloop

Een inloopdouche is ideaal wanneer u een toekomstproof badkamer wilt ontwerpen. Deze heeft geen drempel waardoor het in- en uitlopen bijzonder eenvoudig is. Kies voor een exemplaar dat voldoende plaats biedt om comfortabel te bewegen en gebruik te maken van een douchezitje. Een bijkomend voordeel is dat een inloopdouche de ruimte optisch groter laat lijken. Zo ontstaat er een ruimtelijk effect in uw badkamer.

6. Douchestoel en wandbeugel voor extra ondersteuning

Een wandbeugel zorgt voor ondersteuning in de badkamer. Hier trekt u zich makkelijk aan op, of houdt u zich aan vast tijdens het rechtstaan. Zo ervaart u extra stabiliteit, waardoor u een veilig gevoel heeft. Naast een wandbeugel biedt een douchestoel meer comfort tijdens het douchen. Dankzij deze aanpassingen wordt uw badkamerbezoek een stuk aangenamer.

Met bovenstaande tips maakt u uw badkamer volledig toekomstproof. Hierdoor blijft u optimaal gebruikmaken van deze ruimte, ook wanneer u minder goed ter been bent. Zo geniet u nu én de komende jaren van een comfortabele en veilige badkamer. Kijk op de website van Maxaro wat er mogelijk is.

Op zoek naar een nieuwe vloerbedekking in verband met een verhuizing of vervanging van de bestaande vloer? Hieronder vindt u informatie over de voor-en nadelen van diverse vloertrends.

1. Hout

Voordelen van een houten vloer

Hout is een natuurlijk materiaal dat duurzaam is. Het kan geschuurd worden als het minder mooi oogt en na een laklaag ziet het er dan weer als nieuw uit. Het is ook mogelijk om het materiaal natuurlijk te laten verouderen. Hout past in ieder interieur en er is een zeer grote keuze in materiaal van eiken tot bamboe. Houten vloeren zijn al eeuwen in de mode en dat zal ook zo blijven.

Nadelen van een houten vloer

Een houten vloer is over het algemeen niet goedkoop en het leggen is een klus voor een vakman. Het materiaal is goed schoon te maken en kan tegen water, maar net als in de natuur heeft vocht wel invloed op hout. Een houten vloer mooi houden, vraagt aandacht. Wat geluidsisolatie betreft, dempt een dergelijke vloer wel het geluid voor de eventuele buren die beneden wonen, maar het geluid van schoenen op hout is in de kamer erg duidelijk de horen en kraken hoort ook bij een houten vloer. Vloerverwarming is mogelijk, maar functioneert niet optimaal met een vloer van hout.

2. Vinyl

Voordelen van vinyl

Een vinyl vloer is in de basis een PVC vloer, een kunststof die erg duurzaam is. Vooral click-vinyl kan eenvoudig door een doe-het-zelver worden gelegd. Vinyl is eenvoudig schoon te maken en te onderhouden en is uitstekend bestand tegen water. Met het materiaal, kan iedere look worden gecreëerd. Een vinyl vloer met een hout-look geeft een zeer natuurlijk effect. Maar er zijn ook ontwerpen die de indruk geven van tegels en de beton-look is de laatste jaren trendy geworden door de interesse in industriële interieurs. Een vinyl-vloer is zeer geschikt voor vloerverwarming omdat de warmte niet wordt tegengehouden. Geluidsisolatie is geen probleem bij een vinyl-vloer omdat het materiaal zachter is dan de andere opties.

Nadelen van vinyl

Een vinyl-vloer is niet echt goedkoop maar in verhouding tot de levensduur is dat relatief. Er kunnen krassen komen op een vinyl-vloer als deze zeer intensief wordt gebruikt en ook voor naaldhakken is het materiaal niet bijzonder geschikt.

3. Laminaat

Voordelen van laminaat

Een vloer van laminaat is relatief goedkoop en kan door een handige doe-het-zelver vaak zonder problemen worden gelegd. Een vloer van laminaat is in allerlei kleuren en dessins mogelijk. Laminaat is makkelijk te onderhouden en gaat lang mee.

Nadelen van laminaat

De levensduur van laminaat hangt af van de beschermlaag. Hoe dikker de laag is, hoe langer het laminaat meegaat, maar ook het prijskaartje wordt hierdoor beïnvloed. Laminaat kan niet geschuurd worden. Het materiaal kan tegen water maar als dit tussen de naden komt, bestaat het risico van kromtrekken. In het algemeen moet laminaat op een onderlaag worden gelegd, waarbij de dikte wordt bepaald door de oneffenheden op de vloer. De isolerende werking van deze onderlaag maakt laminaat niet geschikt voor vloerverwarming. Laminaat is relatief luidruchtig in de kamer.

Wat is jouw keuze?

Bij een specialist met een groot assortiment zoals Floorhouse heb je de keuze uit de bovengenoemde opties en alternatieven hiervoor. Als je voor een nieuwe vloer kiest, bekijk dan eerst de voor- en nadelen aan de hand van de kamer waar deze voor bedoeld is. Aan de vloer voor de keuken stel je nu eenmaal andere eisen dan wanneer het gaat om een slaap- of woonkamer.

De zon heeft al flink zijn werk gedaan maar de zomer is nog lang niet voor bij. Is het bij u ook zo warm binnen dat kan ook komen omdat de zon op het raam schijnt. Het wordt daardoor erg warm binnen en de warmte kunt u er moeilijk uit krijgen. Wanneer u kiest voor een zonwering zijn er meer mogelijkheden dan u denkt. Ze hebben allemaal het zelfde voordeel, de zon buiten houden!

Het zonnescherm

Dit is veruit de meest populaire zonwering en wordt ook wel knik arm scherm genoemd dit wordt vaak in de achter tuin gebruikt zodat u ook zelf lekker in de schaduw kunt zitten met de warmte. Tegenwoordig zijn ze in erg moderne kleuren te verkrijgen en zijn ze vaak waterafstotend. U kunt daardoor makkelijk buiten blijven zitten mocht er toch een kleine beetje regenen. Ze zijn allemaal elektrisch zo kunt u zonder moeite en scherm uitdraaien.

Uitvalscherm

Dit scherm lijkt qua doek en uiterlijk wel wat op het zonnescherm. Bij een uitval scherm hangt het doek echter een stuk verder naar beneden dan bij het zonnescherm. Dit wordt ook vaak gebruikt bij de 1e verdieping om dat de zon hier wat meer tegen aan schijnt. Ook bij ramen die niet open kunnen is het erg handig. Wanneer een raam naar buiten open gaat kan het tegen het scherm aan komen waardoor het kan beschadigen dit is dus niet altijd even handig.

Markiezen met uitstraling

Wanneer u een wat oudere woning heeft kunnen markiezen ook erg mooi zijn. Het geeft het huis nog meer uitstraling en ze zijn ook weer makkelijk in te klappen. Het grote voordeel van markiezen is dat het de zon aan alle kanten tegenhoud. Wanneer de zon er de hele dag op staat kan de zon niet via de zijkant er op schijnen. Het wordt vaak gebruikt bij kleine ramen maar ook bij wat grotere ramen staat het erg mooi

Screens

De screens hebben wel wat weg van rolluiken. Ze zitten direct tegen het raam aan om zo de warmte buiten te houden. Wanneer u wat schaduw in de achter tuin zou willen is dit niet de goede keuze. U kunt de screens helemaal dicht doen zodat het hele raam afgeschermd is het kan dan zijn dat het in huis wat donkerder wordt maar als de zon er af is kan alles natuurlijk weer open.

Houd de warmte lekker buiten zodat u binnen nog kunt genieten van koele lucht tijdens de warme dagen.

Blijft u in de vakantie toch maar thuis en bent u van plan om uw huis eens aan te pakken? Als u een versleten vloer heeft met kleur verschil is het hoog tijd om deze eens te gaan vervangen. Laminaat is hiervoor een goede oplossing, de voor en na delen heb ik voor u op een rijtje gezet zodat u er achter kunt komen of u dit zou willen.

Vochtbestendig en kleurvast

Bij de meest houte vloeren zult u na verloop van tijd kleur verschil krijgen door de zon. Haalt u een kast van zijn plek af zult u zien dat het onder de kast een stuk donker der is. Het hout is daarbij ook veel gevoeliger voor vocht. Bij Laminaat is veel vochtbestendiger en sommige kunnen zelfs op de badkamer gebruikt worden wanneer de naden afgedicht worden.

Zo veel keuze

Er zijn genoeg mogelijk heden voor een laminaten vloer. Wilt u een ligt of donkere en met een hout nerf of helemaal glad. Naast de hout tonen kunt u ook laminaat krijgen die juiste en steenlook hebben dus er zijn genoeg mogelijkheden om een passende kleur of look te krijgen.

Makkelijk klikken

Bijna alles soorten laminaat hebben een kliksysteem dat makkelijk zelf te leggen is. Ongeveer 90% legt zijn laminaten vloer zelf. U hoeft hier bij geen lijm of iets te gebruiken en mocht het niet helemaal goed zitten kunt u het ook makkelijk weer uit elkaar halen. Deze vloer heeft u er dus snel in liggen.

Bijna geen onderhoud

Bij een laminaten vloer hoeft u eigenlijk niet zo veel te doen aan het onderhoudt. Af en toe stofzuigen en dwijlen houdt ze mooi schoon. Wanneer er kleine krasjes of vlekjes op komen kunt u deze wegwerken met een speciale stift. Heeft u een grotere plek dat beschadigd is zou u dit stukje kunnen vervangen. Bewaar dus altijd een stukje van het laminaat.

Kleine nadelen

Laminaat kent dus vele voordelen maar er zijn ook kleine nadelen waar u rekening mee moet houden. Zo neemt de vloer niet veel geluid op en kan het soms nog wat hol klinken. Als u de kamer vol heeft staan zult u dit niet merken maar bij een minimalistische inrichting kan dit wat storend zijn. De vloer is ook erg hard om op te lopen, als u graag op blote voeten loopt zult u misschien toch sloffen aan moeten trekken.

Een andere vloer kan het huis een hele nadere uitstraling geven kies voor een diepe donkere kleur of breng juist wat licht in huis. U kunt het laminaat ook op een andere manier leggen zoals in een visgraat. Dit zal het huis ook gelijk een luxe uitstraling geven.

Meer dan een derde van de Nederlanders verwacht dat ze door de coronacrisis meer energie hebben verbruikt. Dat blijkt uit een onderzoek van energieleverancier Essent. Voor dit onderzoek zijn ruim 1200 consumenten ondervraagd. Voor veel senioren is een hoge energierekening een aanslag op de portemonnee. Gelukkig kunt u op verschillende manieren besparen op uw energiekosten.

Slim energieverbruik

Allereerst is het goed om uw eigen gedrag onder de loep te nemen. U kunt uw energierekening namelijk met 10 tot 20 procent verlagen door bewuster om te gaan met energie. Dit kost hooguit wat extra tijd, maar geen geld. Daarnaast helpt u het milieu ook een handje! U kunt bijvoorbeeld de verwarming standaard één graad lager zetten. Als u de thermostaat één graad lager zet, dan bespaart u gemiddeld zo’n €80 per jaar. Ook door één minuut korter te douchen, kunt u een hoop geld besparen (gemiddeld zo’n €150 per jaar). Daarnaast is het verstandig om altijd alle stekkers uit de stopcontacten te halen van apparaten die niet worden gebruikt. Een apparaat gebruikt al gauw 75 procent van zijn energie als deze in de sluimerstand staat. Door sluipverbruik te voorkomen, bespaart u al gauw enkele tientjes per jaar. Heeft u een tuin of een balkon waar u uw wasgoed kunt drogen? Dan heeft dat de voorkeur boven de droger. Een droger kost namelijk zo’n €90 per jaar aan energiekosten!

Energiebesparende maatregelen treffen

Wilt u fors meer energie besparen en uw wooncomfort verhogen? Dan is het slim om te investeren in energiebesparende maatregelen. Hierbij kunt u aan grote maatregelen denken, zoals het isoleren van de woning of het plaatsen van zonnepanelen en dubbelglas. Als u minimaal twee isolatiemaatregelen treft, dan kunt u hiervoor subsidie krijgen van de overheid. Ook met een aantal kleine energiebesparende maatregelen kunt u een hoop geld en energie besparen. Denk hierbij aan het plaatsen van tochtstrips, leidingisolatie, ledverlichting, radiatorfolie of een waterbesparende douchekop. Met zo’n speciale douchekop, bespaart u al gauw €45 per jaar.

Overstappen naar een andere energieleverancier

Tot slot kunt u veel geld en energie besparen door regelmatig over te stappen naar een andere energieleverancier. Zit u al jaren bij dezelfde energieleverancier? Dan heeft u een grote kans dat u iedere maand te veel betaalt voor energie. Wanneer u aan het eind van het energiecontract niet overstapt, dan wordt het contract namelijk automatisch verlengd. Met een overstap kunt u gemiddeld 300 euro per jaar besparen. U kunt daarom energie vergelijken om te onderzoeken welke energieleverancier het beste bij uw persoonlijke voorkeur en wensen past. Binnen een paar minuten bent u overgestapt naar een andere, goedkopere aanbieder.