Rubriek

Financieel

Rubriek

Uitvaartmogelijkheden. Het is een onderwerp waar we meestal niet dagelijks bij stilstaan. Je kunt je er misschien weinig bij voorstellen, maar je kunt je er wel op voorbereiden. Door alvast rustig de mogelijkheden te bekijken, komen je naasten niet voor lastige keuzes te staan. 

Waarom is het belangrijk?

Tijdens het regelen van een uitvaart moeten er veel keuzes worden gemaakt – en dat in een korte tijd. Door uw uitvaartwensen zelf vast te leggen, voorkomt u eventuele twijfels en lastige keuzes voor uw nabestaanden. In dit artikel leggen we u uit wat er allemaal mogelijk rondom een persoonlijk afscheid. U kunt zelf rustig de verschillende mogelijkheden afwegen en gemaakte keuzes altijd op een later moment aanpassen.

Financiële mogelijkheden

Misschien heeft u wel een uitvaartverzekering afgesloten, of spaart u zelf voor het afscheid. Soms veranderen uitvaartwensen waardoor u uw uitvaartverzekering zou willen verhogen. Dit kan niet altijd, bijvoorbeeld vanwege uw leeftijd of gezondheid. Dan kan een uitvaartfonds een oplossing zijn. Met een uitvaartfonds bouwt u een bedrag op dat na overlijden gegarandeerd besteed wordt aan de uitvaart. Dat voorkomt onverwachtse kosten voor de nabestaanden. U kunt ook een uitvaartverzekering hebben in combinatie met een uitvaartfonds, bijvoorbeeld als de kosten door de verzekering niet volledig worden gedekt. Monuta beschikt over deze mogelijkheid, met het Monuta Uitvaartfonds.

Persoonlijke mogelijkheden

Voor het vormgeven van de uitvaart zijn er veel persoonlijke mogelijkheden, die u kunt vastleggen in uw uitvaartwensen. Een uniek afscheid dat bij u past, wordt vaak met een goed gevoel herinnerd door de nabestaanden. Een warm en persoonlijke uitvaart kan tot uiting komen in de verhalen die in een toespraak of dienst worden verteld, de muziek die wordt afgespeeld, of in de uitvaartlocatie zelf. Niet iedereen wil gebruik maken van een uitvaartcentrum of crematorium. Een uitvaart hoeft daar niet plaats te vinden, maar kan ook in een restaurant, een boot, of zelfs in uw eigen tuin.

Afscheid in eigen tuin

Uitvaartverzorgers van Monuta maken bijzondere momenten mee. Iedere uitvaart is anders, maar sommige zijn wel heel bijzonder. Bijvoorbeeld een afscheid in de tuin van een overledene. De overledene tuinierde graag en veel. Ze deed dit met veel liefde en genoot ervan als haar bloemen er prachtig bij stonden. De kist van de overledene werd geplaatst in het tuinhuisje, met bloemen uit eigen tuin. Het was een vredig afscheid, waarvan iedereen wist dat dit de plek was waar de overledene graag was en waar iedereen haar liefde voor tuinieren kon voelen.

Pannenkoeken en limonade

Ook hoeft de catering en de muziek niet standaard te zijn. Zo verzorgde een uitvaartverzorger van Monuta een uitvaart van een bewoner van een woon-en zorgcentrum voor mensen met een verstandelijke en lichamelijke beperking. De medebewoners waren de tweede familie van de overleden bewoner en kenden de bewoner heel goed. Tijdens de uitvaart werden er liedjes van K3 gezongen en in plaats van koffie met cake, werd de uitvaart afgesloten met limonade en pannenkoeken: het lievelingseten van de overledene. De medebewoners hebben op een bijzondere manier afscheid kunnen nemen en hebben op deze manier de uitvaart een plekje kunnen geven.

Hulp van Monuta

Niet iedereen weet in een keer wat zijn of haar uitvaartwensen zijn. Neem hiervoor de tijd. Bij Monuta kunt u op de website eenvoudig en kosteloos uw uitvaartwensen vastleggen, ook als u ergens anders verzekerd bent. Als u uw uitvaartwensen liever op papier wilt invullen, kan dat ook. U vraagt hier eenvoudig het papieren Uitvaartwensenformulier aan. En heeft u hulp nodig bij het invullen? Neem dan contact op met de uitvaartverzorger bij u in de buurt.

Met pensioen (of bijna) en nog een lening lopen: het wordt tijd om hiermee af te rekenen. Leningen oversluiten na je 65e? Zes redenen om dit alsnog te doen.

Geld lenen of lening oversluiten boven 65 jaar

Maak je als senior nog kans op de leningmarkt? Sommige kredietverstrekkers hebben een speciale seniorenlening, bij anderen kun je voor een persoonlijke lening terecht. Banken hanteren vaak wel strengere voorwaarden. Hierbij kijken ze naar het pensioeninkomen en de leeftijd van de aanvrager.

Misschien is er geen behoefte aan een nieuwe lening, maar wil je wel zo snel mogelijk van de bestaande lening af. Dit is voor 65-plussers goed mogelijk. Waarom de huidige lening oversluiten? Ontdek hieronder de 6 beste redenen.

1. Doorlopend krediet kosteloos oversluiten

Vooral het oversluiten van een doorlopend krediet is interessant. Deze mag je namelijk kosteloos in één keer aflossen en vervolgens oversluiten. De rente van een persoonlijke lening ligt lager, dit scheelt weer in de maandlasten. Bovendien verdwijnt de neiging om opnieuw geld op te nemen: dit is bij een persoonlijke lening namelijk niet mogelijk.

2. Kortere looptijd

Met het oversluiten van een lening is het vaak mogelijk om de looptijd te verkorten. Dankzij gunstige voorwaarden ben je sneller leningvrij. Bovendien betaal je bij een kortere looptijd ook over een minder lange periode rente. Dit heeft goed vooruitzicht op een financieel zorgeloze toekomst.

3. Rentelasten verlagen

Een creditcard of postorderbedrijf: de rente kan al snel oplopen tot 10% of meer. Met het oversluiten van dit soort leningen wordt de rente flink verlaagd. Dit levert een besparing tot enkele tientjes per maand op.

Lening

4. Meerdere leningen samenvoegen

Wijsheid komt met de jaren, maar uitgaven vaak ook. Door meerdere leningen raak je het overzicht kwijt. Bovendien betaal je over een kleine lening vaak een hogere rente. Voeg al deze leningen samen tot één enkele lening. Zo weet je wat je maandelijks betaalt, en hoe lang deze lening nog loopt. Dit brengt vooral veel rust met zich mee.

5. Hetzelfde leenbedrag bijna altijd mogelijk

Voor het oversluiten van een lening is het oorspronkelijke leenbedrag of lager nodig. De kans is groot dat een kredietverstrekker hier niet moeilijk over doet. Dit heeft te maken met dezelfde acceptatievoorwaarden. Alleen de leeftijd kan mogelijk een rol spelen. Daarom is het belangrijk om vooraf een offerte aan te vragen.

6. Online aanvragen

Moest je vroeger nog met je hele hebben en houwen naar de bank, tegenwoordig vraag je online een lening aan. Dit geldt ook voor het oversluiten van leningen. Het begint al met het invullen van een besparingscheck, waarmee je direct ziet of een lening goedkoper kan. Online een offerte aanvragen kost niets, maar kan wel veel geld besparen. Het internet maakt het leven een stuk gemakkelijker, ook na je 65e.

Het aanschaffen van een brommobiel kan je ontzettend veel vrijheid geven. Je neemt niet direct volledig afstand van het rijden van een auto, maar zorgt er toch voor dat je veilig de weg op kunt gaan. Gezien de brommobielen licht van gewicht zijn, zijn ze ontzettend gemakkelijk te hanteren. En dit maakt een brommobiel de ideale oplossing voor veel senioren die hun vrijheid niet kwijt willen raken, maar om wat voor reden dan ook afscheid moeten nemen van de personenauto. Maar waar moet je nu op letten bij de aanschaf van een brommobiel? We hebben een aantal afwegingen voor je op een rijtje gezet.

  1. De brommobiel verzekering

De kosten voor een brommobiel verzekering zijn natuurlijk net wat anders dan die voor de verzekering van een personenauto. Het lichte gewicht, en de gematigde snelheid maken dat deze verzekeringen anders in elkaar steken. Brommobiel verzekeringen vergelijken kan je een goed inzicht geven in de mogelijkheden van een brommobiel verzekering, en je daarnaast direct een overzicht geven van de goedkoopste aanbieders.

  1. Het maximale gewicht

Een brommobiel is licht van gewicht, en moet ook zo blijven. Een brommobiel mag dan ook maar 350 kilogram wegen; en heeft hierdoor maar twee zitplaatsen. Natuurlijk belangrijk om rekening mee te houden wanneer je gewend bent om zowel kinderen als kleinkinderen mee op pad te nemen. Het voordeel van deze twee zitplaatsen is natuurlijk wel dat er een ontzettende grote hoeveelheid aan bagageruimte beschikbaar is. Ideaal voor de kinderwagens of gewoon voor de boodschappen.

  1. De nieuwe positie in het verkeer

Twijfel je nog over de aanschaf van een brommobiel? Neem dan ook de nieuwe positie in het verkeer in overweging. Een brommobiel is kleiner en heeft een maximale snelheid van 45 km/uur. Dit betekent dat bepaalde wegen niet toegestaan zijn voor een brommobiel, en dat je af en toe gebruik zal moeten maken van het fietspad.

  1. De financiële situatie

Daarnaast is een brommobiel door het lichte gewicht en de gematigde snelheid wel een stuk goedkoper dan een normale personenauto. Zo hoef je geen wegenbelasting te betalen en is de brommobiel ook nog eens ontzettend zuinig in het gebruik. Je zou de kosten van een brommobiel haast kunnen vergelijken met die van een scooter; en in dat geval ben je met een paar tientjes per maand iedere dag zorgeloos op pad.

  1. Een proefrit

Wanneer je voor het eerst een brommobiel aanschaft is het fijn om een proefrit te kunnen maken of zelfs introductielessen te kunnen volgen. Probeer ook altijd voor een aankoop te kiezen waar dit mogelijk is.

Het is niet een geliefd onderwerp om over te praten, maar toch is het nodig; een uitvaartverzekering. Wat is een uitvaartverzekering, wanneer sluit u deze af en kan dat ook nog op latere leeftijd?

Wat is een uitvaartverzekering?

Het is een verzekering waar u niet snel bij stilstaat, maar erg van belang is voor uw nabestaanden. Deze verzekering zorgt er namelijk voor dat de kosten voor uw begrafenis of crematie gedekt worden. Door deze verzekering af te sluiten zorgt u ervoor dat uw nabestaanden niet met deze kosten achterblijven. Op www.elkeuitvaartverzekeringvergelijken.nl kunt u uitvaartverzekeringen met elkaar vergelijken en kijken welke verzekering bij u past. 

Wanneer sluit u een uitvaartverzekering af?

Een uitvaartverzekering sluit u niet alleen af wanneer u oud bent, maar u kunt deze het beste al op jonge leeftijd afsluiten. Hoe ouder u namelijk bent bij het afsluiten van een verzekering, hoe groter de kans is op het overlijden op korte termijn. Doordat de kans op het overlijden groter is, zal uw premie ook hoger zijn. U moet tenslotte uw kosten voor uw crematie of begrafenis op kortere termijn bekostigen.

Verzekering afsluiten op latere leeftijd

Wanneer u de verzekering op een latere leeftijd wenst af te sluiten, loopt u het risico dat niet alle uitvaartverzekeringsmaatschappijen u direct zullen accepteren. De achterliggende gedachte is dat ouderen mensen vaak op kortere termijn komen te overlijden. Om u toch een mogelijkheid te bieden, hebben de verzekeringsmaatschappijen regels en premies voor ouderen opgesteld. Vaak moeten ouderen een gezondheidsverklaring aanleveren.  Wanneer u ouder bent en een uitvaartverzekering wenst af te sluiten, dan moet u in de meeste gevallen vragen beantwoorden met betrekking tot uw gezondheid. Hoe beter uw gezondheid is, hoe lager uw premie zal zijn. Een gezondheidsverklaring aanleveren hoeft niet bij alle verzekeringsmaatschappijen. Deze verzekeringsmaatschappijen hanteren vaak carenzjaren, een bepaalde wachtperiode. Wanneer u overlijdt in deze wachtperiode, zal slechts een gedeelte van de uitvaart vergoed worden.

Vaak hanteren uitvaartverzekeringsmaatschappijen een maximum leeftijd om voor u een uitvaartverzekering af te sluiten. Naast een verzekering is er ook een mogelijkheid om te kiezen voor een uitvaartdeposito. De uitvaartdeposito is te vergelijken met een spaarrekening, u betaalt in 1 keer of in meerdere keren een bedrag waarover u rente ontvangt. Wanneer u overleden bent, zal het geld op de rekening uitgekeerd wordt aan uw nabestaanden om zo uw begrafenis of crematie te kunnen bekostigen.

Hoewel sommige mensen niet kunnen wachten tot hun pensioen, is het voor anderen onmogelijk om stil te blijven zitten. En dan hebben we het nog niet over de frustraties rondom het pensioengat. Het is dan ook niet voor niets dat steeds meer gepensioneerden besluiten een eigen bedrijf te starten. Maar waar moet je nu eigenlijk rekening mee houden bij het starten van je eigen bedrijf?

1. Wat is de juiste rechtsvorm?

Iedere soort onderneming (en ondernemer) vraagt om een andere rechtsvorm. Start je bijvoorbeeld alleen en ga je als freelancer of zelfstandige aan de slag, dan kies je voor een eenmanszaak. Maar wil je met meerdere partijen werken (denk bijvoorbeeld aan import en export of andere branches waar meer partijen betrokken zijn) dan kies je juist voor de VOF. Mocht je zelfs aandeelhouders aan boord kunnen halen dan kies je weer voor een BV. Het is ontzettend belangrijk om jezelf eerst goed te laten informeren over de rechtsvormen en de mogelijkheden hiervan (zowel nu als in de toekomst) voordat je daadwerkelijk een keuze maakt.

2. De inschrijving bij de KvK

Zodra je ondernemingsplan uitgewerkt is, je een naam gekozen hebt en een besluit hebt genomen met betrekking tot de rechtsvorm, is het tijd om je in te schrijven bij de Kamer van Koophandel. Zorg wel dat je voordat je de afspraak maakt, even controleert of de gekozen naam van je onderneming nog beschikbaar is. Mocht een andere partij van deze naam gebruik maken dan kun je namelijk in de problemen komen. Is je naam nog beschikbaar? Super! Dan kun je een afspraak inplannen en jezelf officieel inschrijven bij de KvK. Kijk ook meteen even of de bedrijfsnaam nog beschikbaar is in het merkenregister.

3. Je merk registreren

Het inschrijven van je handelsnaam bij de Kamer van Koophandel biedt je helaas te weinig bescherming. Deze inschrijving is namelijk lokaal, en daarnaast ook alleen op de bedrijfsnaam. De naam van je producten of diensten wordt dus niet beschermd. De benaming van deze producten of diensten kun je gelukkig wel veilig stellen. Je kunt je merk registreren en vervolgens in laten schrijven in het officiële merkenregister.

4. Onderzoek de belastingvoordelen

Als startende ondernemer zijn er allerlei belastingvoordelen te verkrijgen; en dit geldt net zo goed voor gepensioneerden. Maak een afspraak bij de Kamer van Koophandel (of bezoek een van de startersdagen) om direct te ontdekken welke voordelen er allemaal voor jou mogelijk zijn.

Maandelijks een klein bedrag wegleggen
Met een klein bedrag per maand kun je al een mooi bedrag opbouwen. Zet een stip op de horizon en bereken hoe je daar met kleine stapjes kan komen. Dit kan door vermogensopbouw.

Reken eerst uit wat je kan missen
Voor je überhaupt geld kunt uitgeven is het goed om inzicht te hebben in je financiële situatie. Zo komt er elke maand geld binnen en geef je ook elke maand geld uit. Dit kun je opdelen in vast lasten en variabele  lasten. Denk aan boodschappen, telefoonrekening, wegenbelasting, maar ook bijvoorbeeld onvoorziene uitgaven, een kapotte wasmachine. Creëer een overzicht van de vaste en variabele lasten en streep ze af van je inkomsten. Zo kun je zien hoe veel je maandelijks overhoudt voor leuke dingen.

Afhankelijk van je inkomen en levensstijl is dit een X-bedrag. Deel ook dit bedrag weer op in delen voor extraatjes, de rest kan je gebruiken om vermogen op te bouwen. Met het laatste bedrag gaan we aan de slag.

Elke maand een klein bedrag is een groot bedrag
Na de berekening hierboven kan het zijn dat je bijvoorbeeld € 500 over hebt om te besteden. Daar wil je nog wat leuke dingen van doen een keer uit eten, de kroeg in, nieuwe kleren kopen en nog wat andere leuke dingen doen. Dit kost bij elkaar zo een € 250. Voor onvoorziene uitgaven leg je ook een bedrag opzij, neem nou € 200, die je op je spaarrekening zet. Zo bouw je aan een fijne buffer voor een vakantie, kapotte vaatwasser of een andere grote uitgaven in de toekomst. Je houdt nog € 50 over. Dat is niet veel, denk je nu. Maar die € 50 per maand kunnen je een hoop geld opleveren als je gaat beleggen.
Maandelijks een bedrag van € 50 inleggen om zo vermogen op te bouwen kan mooi oplopen. En in plaats van in een keer een groot bedrag beleggen, leg je iedere maand een door jou gekozen bedrag in. Je kan ervoor kiezen zelf te gaan beleggen of vermogensbeheer, dan doet een partij het voor je.

Met een bijvoorbeeld een neutraal beleggingsprofiel en een beleggingshorizon van twintig jaar is de verwachte opbrengst zo’n € 22.000 als je vanaf nu iedere maand vijf tientjes belegt. In die periode jaar heb je zelf ruim € 13.000 ingelegd. In twintig jaar tijd heb je dus bijna ongemerkt € 9000 verdiend.

Uiteraard kent beleggen zijn risico’s en kun je een deel van je inleg verliezen. Ook bieden in het verleden behaalde resultaten geen garantie voor de toekomst. Dit kan er dus voor zorgen dat het geld dat over is ook minder waard kan worden.

Beleggen tegenover sparen
Natuurlijk hoef je jouw € 50 niet per se op een beleggingsrekening te zetten, deze kan je ook bij die  € 200 doen die je apart legt. Je kan er dus ook voor kiezen om op een extra spaarrekening vermogen op te bouwen. Met de huidige lage spaarrente levert je dit waarschijnlijk op de lange termijn wel minder op. Evi van Lanschot heeft een mooi overzicht gemaakt waar u op moet letten voor u gaat beginnen met beleggen.

Beleg voor je (klein)kind

Je kunt het geld ook eventueel voor je kind of kleinkind opzij zetten. Misschien zet je nu al elke maand een klein bedrag opzij voor je kind. Voor je het weet zijn ze 18 en gaan ze studeren, het huis uit of op wereldreis. Hoe gaaf zou het zijn als je op dat moment een financieel steuntje in de rug kunt geven?

Lees hier ook direct hoe je minder geld kunt uitgeven en dus eerder € 50 kunt besparen.

Kinderen kunnen erg duur zijn. Voor de geboorte ben je al bezig met het aanschaffen van een hele uitzet die je als een baby wordt verwacht kunt gebruiken. Dan hebben we nog niet eens gekeken naar de babytijd en bijvoorbeeld de luiers. Om de kosten voor de studie nog maar achterwegen te laten. Echter wel allemaal onderwerpen die belangrijk zijn en goed om over na te denken. Wil je je kind(eren) graag financieel steunen door (een deel van) de studie te betalen? Dan kan het helpen dat je op tijd begint met het opbouwen van een geldpotje. Daar zijn verschillende manieren voor, belangrijk is om eerst een overzicht te maken wat de kosten zijn voor bijvoorbeeld een studie.

Inzicht in de kosten voor een studerend kind
Het merendeel van de ouders hebben geen idee hoeveel een studerend kind nou écht kost. Een laptop, boeken voor de studie, collegegeld en andere benodigdheden. Ook zijn er een aantal studenten die uitwonend zijn, daar komen nog kosten bij als de huur van een kamer, kosten voor levensonderhoud en verzekeringen. Al deze extra maandelijkse kosten lopen dan snel op naar duizenden euro’s per jaar. Het Nibud heeft wel eens een berekening gemaakt dat een uitwonende student jaarlijks ruim € 13.000 nodig heeft om rond te komen.

Vergeet daarnaast niet dat je als ouder financieel aansprakelijk bent totdat je kind 18 jaar wordt. En tot de 21e verjaardag van je kind ben je nog onderhoudsplichtig: voor het levensonderhoud en de studie van je kind.

Maar hoe zorg je dat je tegen de tijd dat je kind gaat studeren genoeg geld hebt? Je hebt verschillende opties om je geld opzij te zetten en je potje te laten groeien.

1. Sparen
Voor de meeste ouders ligt sparen voor de hand. Een spaarrekening is makkelijk en relatief veilig. Je ingelegde geld krijg je altijd weer terug. Houd er wel rekening mee dat op dit moment je geldpotje met sparen niet stijgt en je koopkracht daalt. Want met de huidige inflatie en lage spaarrente wordt je euro namelijk minder waard en moet je dus ten opzichte van nu in de toekomst meer betalen voor dezelfde studie of producten. Daarnaast moet je misschien vermogensbelasting over je spaargeld betalen. Wil je dus op lange termijn genoeg geld hebben? Dan moet je meer sparen dan je misschien hebt berekend op basis van de huidige kosten.

Sparen of beleggen?
Wil je kans op een beter rendement dan je bij sparen hebt? Dan kan beleggen voor je kind een optie zijn. Beleggen kan op de lange termijn namelijk meer opleveren dan sparen, maar brengt ook het risico met zich mee minder waard te worden. Bekijk een handige tool van Evi van Lanschot om te vergelijken of je moet sparen of beleggen.

2. Beleggen op naam van je kind
Met beleggen op naam van je kind, open je een eigen beleggingsrekening voor je kind. Jij en anderen kunnen door de jaren heen geld storten op deze beleggingsrekening. Omdat je belegt op naam van je kind kunnen deze stortingen wel worden aangemerkt als schenking. Per jaar kun je een bedrag belastingvrij schenken. Dit geldt ook voor bijvoorbeeld opa’s en oma’s. Schenk je een hoger bedrag, dan betaal je daar schenkbelasting over. Zodra je kind 18 jaar is, krijgt hij of zij volgens de wet automatisch beschikking over de beleggingsrekening. Je kind kan vervolgens zelf bepalen wat hij of zij met het geld doet.

Wil je liever nu geen schenkbelasting betalen? Of wil je niet dat het kind op zijn of haar 18e aan het geld kan komen? Dan kun je ook kiezen voor beleggen onder je eigen naam of doelbeleggen.

3. Beleggen op eigen naam vóór je kind
Je kan ook onder je eigen naam beleggen voor de studie van je kind. Je betaalt dan voor stortingen op dat moment geen schenkbelasting en kiest zelf het moment waarop je kind bij het geld kan. Het nadeel is dan wel dat als je je kind later het geld geeft er schenkbelasting betaald moet worden. En als u overlijdt, misschien erfbelasting.

4. Doelbeleggen op eigen naam vóór je kind
Doelbeleggen is gericht beleggen naar een einddatum. Van te voren stel je een doel vast, in dit geval geld voor de studie van je kind. Het verschil tussen ‘gewoon beleggen’ en doelbeleggen is dat hoe dichter de einddatum van je doel nadert, hoe meer het risico van de beleggingsportefeuille wordt afgebouwd. Dit verkleint de kans op een sterke waardedaling als het moment nadert dat het geld voor de studie beschikbaar moet komen. En het vergroot de kans dat jij je doel haalt.

Iedere ouder wil zijn kind een goede toekomst geven. Hopelijk kun je jouw kind op een van deze manieren goed op weg helpen!

Stelt u zich voor dat u een enorm bedrag wint in een loterij of in een online casino. U kunt uw geluk niet op met de prijs van meer dan € 10.000 en hebt direct tal van bestemmingen voor het geld. Een reis, een cadeau voor uw vrouw of toch eindelijk die droomauto. Wacht nog heel even met het uitgeven van het geld totdat de Belastingdienst langs geweest is, want de kans is groot dat deze ook een deel van uw prijs wil hebben. Hoe zit het eigenlijk met de kansspelbelasting in Nederland? Wanneer moet u betalen en wanneer niet? En hoe hoog is de kansspelbelasting eigenlijk?

Hoogte van de kansspelbelasting in Nederland

Op de website van de Belastingdienst staat duidelijk dat het tarief 30.1% bedraagt. Toch kunt u op veel websites andere tarieven vinden. Hoe zit dit? Eigenlijk is het redelijk simpel. Tot 2006 betaalde u namelijk 25% en tussen 2006 en 1 januari 2018 betaalde u 29% kansspelbelasting. Sinds 1 januari vorig jaar is het tarief verhoogt naar 30.1% omdat goede doelen niet langer belasting hoefden te betalen over ontvangen schenkingen. De inkomstenderving voor de staatskas wordt dus verhaald op de mensen die een prijs winnen.

Wanneer moet u de belasting betalen?

De kansspelbelasting moet alleen betaald worden over prijzen met een waarde hoger dan € 449. Dit geldt ook voor auto’s, reizen en andere prijzen die materieel uitgekeerd worden. Wanneer de prijs in Nederland gewonnen wordt, zijn er twee opties. De organisator van een loterij kan bepalen dat de prijzen netto uitgekeerd worden en dat de organisator zelf de kansspelbelasting betaalt over de winst. Doet de organisator dit niet, dan wordt de kansspelbelasting ingehouden voordat de prijs uitgekeerd wordt. U betaalt de kansspelbelasting dus van het prijzengeld, maar u verricht geen enkele handeling omdat de organisator dit moet regelen.

Kansspelbelasting wordt alleen betaald over winsten die bij kansspelen behaald zijn. Ironisch genoeg valt poker hier ook onder. Alle winsten waarbij bepaalde vaardigheden of intellect nodig is, vallen onder de vermogensbelasting en niet onder de kansspelbelasting.

En wanneer de organisator zich niet in Nederland bevindt?

Wanneer de organisator zich niet in Nederland bevindt, zijn de regels weer anders. In dat geval moet de winnaar van de prijs zelf aangifte doen bij de Belastingdienst op het biljet kansspelbelasting. Dit geldt dus ook voor het spelen in een betrouwbaar online casino. Het is zelfs zo dat al uw gegevens bekend zijn bij het casino. Daarmee is het verstandig om gewoon aangifte te doen wanneer u een grote prijs wint.

Wanneer betaalt u geen kansspelbelasting?

Er zijn bepaalde uitzonderingen waarbij geen kansspelbelasting betaald hoeft te worden. De eerste situatie is wanneer de winst niet over de drempel van € 449 komt. De tweede situatie is een uitzondering die wat lastiger te bepalen is. Is de totale winst lager dan de totale inleg, dan is er geen sprake van winst en dat betekent dat er geen belasting betaald hoeft te worden. Deze situatie wordt per kalendermaand bekeken en dat betekent dat er aardig wat haken en ogen aan verbonden zijn.

Speelt u in het Holland Casino, dan hoeft u zich geen zorgen te maken over de kansspelbelasting. Dit wordt namelijk door het casino zelf geregeld.

Hoe belangrijk is dit?

Er zijn mensen die hoge winsten in het casino maken tijdens het spelen. Deze mensen vergeten vaak de winsten aan te geven. Niet altijd is dit onwil. Er zijn veel situaties bekend waarbij de speler gewoon geen idee had van de regelgeving. Desalniettemin is het belangrijk om dit wel in de gaten te houden. De Belastingdienst controleert namelijk wel degelijk op het doen van aangifte over winsten en met het grote aantal spelers in het online casino is het ook nog eens een actueel onderwerp geworden.

Weet u niet zeker of u kansspelbelasting moet betalen en wilt u zeker weten dat u zich aan de wet houdt? Neem dan contact op met een medewerker van de Belastingdienst die u meer informatie kan geven over de situaties waarin u wel of geen kansspelbelasting moet betalen. Dit geldt alleen wanneer u speelt in casino’s die vanuit het buitenland opereren. Elke loterij of casino vanuit Nederland regelt namelijk de kansspelbelasting zelf wanneer er winsten uitgekeerd worden boven de € 449. Voor winsten onder de € 449 hoeft u niets te doen, in dat geval mag u de volledige winst namelijk gewoon zelf houden.

 

Het autorijden kan op oudere leeftijd wat lastiger worden. Het zicht verminderd, en spieren en gewrichten zijn wat sneller pijnlijk dan dat ze in de twintiger jaren waren. Vervelend, maar op zich helemaal geen probleem. Ook op oudere leeftijd kun je gewoon verantwoord rijden zoals je altijd gedaan hebt; er zijn alleen een aantal dingen om rekening mee te houden.

Verplichte keuring

Vanaf je 70e jaar vindt er bij iedere vernieuwing van het rijbewijs een verplichte medische keuring plaats. Vanaf dat moment zal deze keuring iedere vijf jaar plaatsvinden. Slaag je in de keuring? Dan kun je de komende vijf jaar gewoon de weg op. Daarnaast heb je ook een verklaring van geschiktheid nodig, deze krijg je van het CBR (Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen). Hierop staat aangegeven dat je rijvaardig, vakbekwaam en medisch geschikt bent om een auto te rijden. In samenwerking met de huisarts en gemeente kun je deze verklaring verkrijgen.

Het rijbewijs verlengen

De auto is in Nederland een van de meest gebruikte vervoersmiddelen. Maar om hier gebruik van te kunnen maken heb je natuurlijk een geldig rijbewijs nodig. Wanneer het rijbewijs na het 60e levensjaar verlengd moet worden, is de duur van de geldigheid korter. Waar een rijbewijs normaliter standaard tien jaar geldig is, gelden er andere regels wanneer het om een verlenging na je 60e gaat. Het rijbewijs kan makkelijker ingetrokken worden wanneer de deelname in het verkeer niet langer verantwoord is, of wanneer er regels overtreden worden.

Vrijblijvende rijvaardigheidstraining

Lokale VVN organisaties organiseren regelmatig vrijblijvende rijvaardigheidstrainingen. Tijdens deze training rijdt er een rijinstructeur in je eigen auto mee, en geeft deze je regelmatig tips. Zeker gezien er de afgelopen jaren weer veel veranderd is in het verkeer, kun je hier zeker baat bij hebben. Het kan je net dat beetje extra zekerheid geven op de weg. Er wordt ook gekeken naar je reactie- en gezichtsvermogen, en daarnaast kan er zelfs een gehoortest gedaan worden. Deze rit is helemaal vrijwillig en vrijblijvend. Je kunt er dus niet voor zakken; maar het geeft je wel net dat extra beetje zelfvertrouwen wanneer je de weg op gaat!

De autoverzekering

Het is altijd verstandig om de autoverzekering regelmatig te checken en vergelijken, maar zeker nu de situatie ietwat veranderd is het belangrijk om een goede verzekering te hebben. Zo heeft de autoverzekering van Diks allerlei mogelijkheden; ook wanneer het gaat om aanvullende verzekeringen. En die zijn zeker mooi meegenomen. Een ongeluk zit namelijk altijd in een klein hoekje.

 

Je gaat er misschien vanuit dat je na je pensionering je huidige levensstijl kunt voorzetten. Maar is dat wel zo? Menig Nederlander heeft een gat in de pensioenopbouw bij zijn werkgever, met gevolgen voor je inkomen later. We laten je zien hoe je een pensioengat herkent. En repareert door bijvoorbeeld te gaan pensioen beleggen.

Als je na je pensionering niet dezelfde koopkracht hebt als op dit moment, heb je een pensioentekort. Oftewel, een pensioengat. Daardoor kun je straks je huidige levensstijl niet voortzetten. Zo’n pensioengat kan op verschillende manieren ontstaan. Misschien weet je daardoor niet eens dat je een tekort hebt.

Hieronder oorzaken van een pensioengat voor je op een rij:

Veel verschillende werkgevers

85 procent van de Nederlandse werknemers bouwt pensioen op zijn werkgever. Maar niet bij dezelfde werkgever, we wisselen steeds vaker van baan. Zo ontstaat een bonte verzameling grote en kleine pensioenpotjes. Als de pensioenregelingen tussen werkgevers verschillen, bouw je waarschijnlijk te weinig pensioen op. Bijvoorbeeld omdat het pensioen dat jij in het verleden opbouwde na je vertrek niet langer wordt aangepast aan de actuele loon- en prijsstijgingen door indexatie. Goed dus om tijdig in kaart te brengen wat al die potjes samen straks naar verwachting opleveren. Een overzicht vind je op mijnpensioenoverzicht.nl.

Is je pensioen versoberd?

Veel pensioenregelingen zijn in de afgelopen jaren minder aantrekkelijk geworden. Door bezuinigen door de werkgever krijg je straks misschien minder pensioen of is de hoogte van je pensioenuitkering niet langer gegarandeerd. Let ook op de al eerder genoemde indexatie, die is bij veel pensioenregelingen in de afgelopen jaren stopgezet. Die indexatie zorgt er voor dat je pensioenuitkeringen meestijgen met de inflatie, op lange termijn daalt namelijk de koopkracht van je geld.

Veranderingen door de overheid

De overheid stimuleert de opbouw van pensioen met fiscale voordelen. Een aantal daarvan zijn versoberd in de afgelopen jaren. Daardoor kan een gat ontstaan tussen je huidige inkomen en je inkomen later. Verdien je bijvoorbeeld meer dan circa 105.750 euro bruto per jaar, dan krijg je te maken met de aftopping van de pensioenopbouw. Over je salaris boven dit bedrag bouw je daardoor bij je werkgever vaak geen pensioen meer op. Wil je straks toch pensioen over het meerdere, moet je zelf zorgen voor aanvulling.

Let op: Heb je een partner, dan heeft dit ook effect op het nabestaandenpensioen dit zal hierdoor worden beperkt. Kijk of je werkgever mogelijk een collectieve overlijdensrisicodekking heeft of een regeling die zorgt voor een aanvulling op het nabestaandenpensioen.

Een scheiding

Ben je in het verleden gescheiden dan heb je met je partner ook afspraken gemaakt over de verdeling van jullie pensioen. Afhankelijk van die afspraken moet je een flink deel van je pensioen met je ex delen. Of krijg je een deel van het pensioen van hem of haar. Goed dus om in te schatten welk effect dit op je pensioen heeft. Zeker omdat de verdeling vaak niet is verwerkt in het overzicht van mijnpensioenoverzicht.nl. Een gespecialiseerd financieel adviseur kan je daarbij helpen.

Zo repareer je je pensioen tekort

Zo’n pensioengat is vervelend, maar reparatie is mogelijk. Zeker als je snel start met het gestaag opbouwen van pensioen. Daarbij kun je slim gebruikmaken van de fiscale mogelijkheden. De overheid houdt daarbij rekening met de jaren dat je te weinig pensioen bij je werkgever opbouwde. Je kunt zelfs voor een aantal jaar terug een pensioentekort op een fiscaal aantrekkelijke manier aanvullen. Let op: het tekort aan pensioen door een scheiding wordt door de fiscus niet als een pensioengat gezien. Maar laat je niet weerhouden om in actie te komen en zet bijvoorbeeld maandelijks een klein bedrag opzij. Dat is een kleine moeite nu, die er voor zorgt dat je straks je gewenste levensstijl kunt voortzetten.