Rubriek

Financieel

Rubriek

Wanneer u een bedrag wilt schenken is het niet altijd nodig om dit vast te leggen. Jaarlijks mag u een klein deel belasting vrij schenken maar wilt u uw kind helpen bij het kopen van een woning is het verstandig om dit op papier te zetten.

De notariële akte

Soms is het zelfs verplicht om uw schenking vast te leggen in een notariële akte. Wanneer u een woning schenkt of een schenking op papier wilt doen is dit verplicht. Het voordeel is dat u de akte altijd bij de notaris op kunt vragen, wanneer u dit kwijt bent is dit geen probleem. Wanneer het niet verplicht is om het in een notariële akte te zetten kan het soms wel verstandig zijn. Verwacht u dat er een conflict is over de erfenis of gaat u in een keer naar meerdere mensen schenken is het wel zo fijn om dit op papier te hebben staan.

Een schenking op papier is nier voor iedereen even duidelijk. Eigenlijk legt u een bedrag op papier vast die over een aantal jaar vrij gegeven wordt. Vaak wordt dit gebruikt door ouders om hun vermogen over te dragen op hun kinderen. Over dit bedrag hoeft namelijk geen erf belasting betaald te worden. Het nadeel hiervan is dat de belasting dienst dit ziet als een lening. De ontvanger heeft uw schenking direct weer terug geleend omdat dit bijvoorbeeld nog in het huis zit. Daardoor moet u de ontvanger minstens 6% rente per jaar betalen.

Onderhandse akte

U kunt zelf ook een akte opstellen om alles bij te kunnen houden. Alle afspraken kunt u hierop noteren en u kunt dit samen door lopen. Wanneer er een discussie is of vragen zijn kunt u de akte er weer bij pakken. Er zijn maar twee exemplaren dus bewaar deze akte goed. In de akte wordt aangegeven wie de schenker en ontvangen is, wat het bedrag is en hoe het betaald wordt en wie de eventuele schenk belasting gaat betalen. Er zijn een aantal standaard aktes die u hiervoor kunt gebruiken en in kunt vullen met uw eigen gegevens. Zo kunt u een deze schenkingsakte opstellen voor goede doelen maar ook met bewind, zo kan iemand anders het geld voor u beheren.

Een notariële akte is voor de rechtbank meer waard dan de ondershandse akte. Mocht u vooraf problemen zien kunt u dus beter kiezen voor een notariële akte. U kunt op deze manier veilig schenken en het is voor iedereen duidelijk wat de afspraken hierover zijn.

Als u veel spaargeld heeft kan het soms verstandig zijn om dit te gaan beleggen. Er zijn namelijk verschillende voordelen die u krijgt als u gaat beleggen. Wanneer u nog nooit heeft belegt kan het natuurlijk vreemd en spannend zijn om uw spaargeld te beleggen maar wanneer u voldoende informatie heeft kunt u een verstandig keuze maken over uw spaargeld.

Wat is beleggen?

Als u gaat beleggen koopt u aandelen van bedrijven. Vaak zijn dit meerdere bedrijven verspreid over verschillende regio’s in de wereld. Wanneer u een aandeel koopt dan koopt u eigenlijk een deelneming in het bedrijf, wanneer het goed gaat met het bedrijf zal uw aandeel meer waard worden, als het wat minder gaat dan zal het weer iets omlaag gaan. Daarom wordt er vaak ook gekozen voor verschillende aandelen bij meerdere bedrijven en regio’s. Wanneer het wat minder gaat met de een wordt dit weer recht getrokken door aandelen waar het wel goed mee gaat. De risico’s worden hierdoor verspreid maar ook de kansen zullen dan groter worden.

Zelf beleggen of laten beleggen?

Als u wilt gaan beleggen is er nog een belangrijke keuze die u moet maken. Het is namelijk mogelijk om te beleggen via verschillende banken. Ze beheren dan uw beleggingsportefeuille en zullen alles voor u in de gaten houden. Het is echter ook mogelijk om zelf te beleggen wat u wellicht wat geld kan besparen. Wanner kiest u voor laten beleggen of zelf beleggen?

 • Kosten
  Beheerd beleggen zal doorgaans wat meer kosten omdat iemand de beleggingen voor u beheerd. U heeft hier verder geen omkijken naar.
  Wanneer u zelf gaat beleggen kan dit geld schelen omdat u zelf hier controle over heeft en zelf de beslissingen hiervoor moet maken.
 • Nodige Kennis
  Als u vaker heeft belegd dan zult u er wat meer verstand van hebben maar waarschijnlijk zal er enige kennis ontbreken. Wanneer u uw belegging door iemand anders laat beheren zullen specialisten hiermee aan de slag gaan. Ze hebben veel inzicht op waar de kansen liggen.
 • Veel Tijd
  Kiest u er toch zelf voor om zelf te beleggen? Er zal dan behoorlijk wat tijd in gaan zitten om u te verdiepen in de verschillende mogelijkheden. Bedrijven waar u kunt beleggen en u moet dit tussentijds ook nog na kijken of bijsturen.

Obligaties een vorm van beleggen

Als u uw bank laat beleggen kunt u vaak ook aangeven hoe u wilt beleggen. Is dit met veel risico of kiest u er juist voor om zo min mogelijk risico te lopen? Een obligaties is eigenlijk een stukje lening aan een bedrijf of overheid waar u rente van ontvangt. De obligaties hebben doorgaans een lager risico maar het rendement is dan ook wat lager. De rente bij de overheid zal vaak wat lager liggen dan bij een bedrijf dat in moeilijkheden verkeerd. De rente staat vaak al vast en wordt jaarlijks uitgekeerd.

Verschillende beleggingsvormen

Wanneer u gaat beleggen via een bankt zijn er meerdere keuzes waar u uit kan kiezen. Zo kunt u kiezen voor een basis pakket maar ook een actief pakket waarbij er extra aandacht is voor uw beleggingen. Kies er voor om te beleggen in duurzame koplopers of leg alles een lange tijd vast op aanvulling van uw pensioen. De mogelijkheden verschillen ook per bank dus laat u goed informeren wat de verschillende opties zijn hiervoor.

Blijft u gewoon door sparen of gaat u beleggen? Er zijn verschillende risico’s verbonden aan beleggen dus informeer goed of dit verstandig is of in welke vorm u dit zou willen doen.

In verzekeringen moeten we ons altijd eerst goed verdiepen. De meeste mensen hebben hier geen interesse in en het is vaak een gedoe om alles uit te zoeken. Ik help u wat verder met de opstalverzekering, bij brand of storm schade zal het een hoop opluchting geven wanneer u er één afgesloten heeft.

Is een opstalverzekering verplicht?

Door een storm of brand kan er schade aan uw woning ontstaan. Met een opstalverzekering zult u deze schade verzekeren. Het is wettelijk niet verplicht om er één af te sluiten maar wanneer u een hypotheek af wilt sluiten kan het zijn dat de bank je wel verplicht om er één af te sluiten. Alle spullen die in uw huis staan en niet verhuisbaar zijn zullen dan verzekerd zijn, dit is bijvoorbeeld de keuken, verwarming en het dak.

Voor welk bedrag moet ik het huis verzekeren?

Wanneer u een opstalverzekering af wilt sluiten voor uw huis zullen ze vragen naar de herbouwwaarde. Dit is het bedrag dat nodig is om uw huis opnieuw op te kunnen bouwen. Dit bedrag is altijd een stuk lager dan de verkoopwaarde omdat de grond hierbij niet wordt meegerekend. Op de site van de verzekeraar vindt u vaak een herbouwwaardemeter zodat u uit kunt rekenen wat voor u het juiste bedrag is.

Wat als u gaat verhuizen?

Wanneer u een nieuwe woning gevonden heeft en binnenkort gaat verhuizen moet u de verzekering natuurlijk ook aanpassen. U kunt bij de verzekeraar een adreswijziging doorgeven maar het kan zijn dat nu toch een andere verzekeraar beter aansluit. Vergelijk ook dan de verschillende verzekeringen voordat u iets aanpast. Gaat u samenwonen? Het kan zijn dat jullie beide nog een eigen opstalverzekering hebben wanneer jullie samen gaan wonen is het niet handig om er allebei één te hebben. De verzekeraar die het langst loopt heeft daarop altijd voorrang. Lopen ze beide langer dan een jaar dan kunt u kiezen welke bij u aansluit of u kiest natuurlijk voor iets anders.

Woont u in een appartement?

Wanneer u in een appartement woont gaat het toch net iets anders. De Vereniging van Eigenaren zal dan namelijk voor het hele gebouw een opstalverzekering afsluiten. Wanneer u net een dure keuken of badkamer geplaatst heeft zou u dit wel extra kunnen verzekeren via uw inboedelverzekering.

Er is een kleine kans op brand of stormschade maar wanneer zoiets gebeurt is de schade altijd erg groot. Met een opstalverzekering zult u weer een gloednieuw huis terug krijgen.

Het is ideaal als u een auto heeft. U kunt gaan en staan waar u wilt en de auto staat elke moment van de dag klaar. Het enige wat u hoeft te doen is er af en toe benzine of diesel in de gooien of op te laden. Een auto moet natuurlijk ook goed verzekerd zijn want hier kan van alles mee gebeuren. Waar kiest u dan voor? Er zijn verschillende afwegingen die u moet nemen om tot de juiste verzekering te komen.

Basisdekking WA verzekering

Iedereen met een auto is verplicht op een WA verzekering af te sluiten. Dit is de basis dekking voor een auto die eventueel ook uitgebreid kan worden. De schade aan andere is hierbij verzekerd bij bijvoorbeeld een botsing of aanrijding. De schade aan uw eigen auto wordt hier helaas niet meer vergoed. Heeft u dus tegen een paaltje gereden dan moet u diet zelf betalen.

WA+ Dekking

Dit is een aanvulling op de basis WA verzekering. Niet alleen schade aan andere is ook bepaalde schade aan uw eigen auto gedekt. Het gaat hierbij dan wel om schade die u niet zelf heeft veroorzaakt en dat ook niet door een andere bestuurder veroorzaakt is. Denk daarbij aan brandschade, diefstal of inbraak van de auto, botsing met loslopend wild en stormen. Daarnaast wordt het ook verzekerd wanneer er een barst in uw ruit zit.

Allrisk

Bij deze verzekering wordt ook de schade vergoed die u zelf heeft veroorzaakt. Dat ene paaltje die u niet zag staan of het te dicht langs een muurtje rijden is wordt dit keer wel vergoed. Bij een aanrijding of te water raakt zal dit bij een auto met een allrisk verzekering gewoon vergoed worden. Bij deze verzekering wordt zels vandalisme vergoed mocht iemand een kras op uw auto zetten.

Waar kiest u voor?

Bij wat oudere auto’s wordt vaak gekozen voor een WA verzekering. Dit is al voldoende wanneer een auto ouder is dan 8 jaar. Ouders jonger dan 4 jaar worden vaak allrisk verzekerd, ze zijn nog zo goed als nieuw en zijn ook wat duurder dus het is fijn dat dit goed verzekerd is. Bij alles wat er tussen in zit wordt er vaak gekozen voor een WA+ verzekering. De verzekeraard kijken ook naar de staat en de leeftijd van de auto. Wanneer u al een wat oudere auto heeft is het vaak ook niet mogelijk om deze all risk te verzekeren. Kijk daarom ook naar hoe oud uw auto is en welke verzekering u zou willen, u kunt dan kijken welke verzekeraar het beste bij u past.

Kies voor de juiste verzekering en ga veilig de weg op met uw auto.

Eindelijk in zicht: je pensioen. Meer vrijheid, meer tijd en nieuwe mogelijkheden. Maar die kansen kun je alleen optimaal benutten als je gezond bent. Wie al gezond leeft, zal er de vruchten van plukken. Maar ook voor wie minder op zijn gezondheid heeft gelet, is het nooit te laat om daarmee te beginnen. We geven vier tips om gezond van je pensioen te genieten. Ook leggen we uit wat deze levensfase betekent voor je ziektekostenverzekering.

1. Blijf in beweging

Nu je de baas bent over je tijd, is het misschien moeilijker om zelf je dag in te moeten delen. Inactiviteit ligt daarbij op de loer. Zorg dat je een half uur per dag beweegt. Zo hou je je lijf soepeler. Ga bijvoorbeeld aan de slag in de tuin, wandel naar de supermarkt, fiets naar je kleinkinderen, of ga eens per week zwemmen.

Wil je jezelf wat meer uitdagen? Schrijf je dan bijvoorbeeld in voor een roeiteam voor 65-plussers, aquarobics of seniorenyoga. Ga met een sportmaatje – dat is gezelliger en daarmee heb je ook meteen een stok achter de deur.

Besparen op je zorgpremie?

Een zorgverzekering is wettelijk verplicht, ook tijdens je pensioen. Als gepensioneerde kun je bij meerdere verzekeraars korting krijgen op je zorgpremie. Via een collectieve zorgverzekering die sommige pensioenfondsen aanbieden, bijvoorbeeld. Hiermee kun je doorgaans 5% korting op de premie ontvangen.

Toch is een collectieve zorgverzekering is niet per definitie voordeliger. Als het pensioenfonds een contract heeft met een zorgverzekeraar die hogere zorgpremies rekent dan je huidige zorgverzekeraar, is overstappen niet gunstig – ondanks de korting. Bereken dus eerst wat je bespaart voordat je overstapt.

2. Neem je dagindeling onder de loep

Merk je dat je te veel op de bank of achter de computer zit? Zet je dagactiviteiten dan eens op papier. Maak een lijstje met je actieve en inactieve tijd en probeer je dagindeling steeds meer in balans te krijgen. Begin bijvoorbeeld door een uurtje achter de tv voor een wandeling te verruilen.

3. Hoe meer vezels, hoe beter

Gezondheid pensioen

Zorg dat je voedingspatroon voldoende vezels bevat. Je darmen zijn er dol op: vezels geven je een verzadigd gevoel, verlagen je cholesterolgehalte én verminderen de kans op hart- en vaatziekten. Meer vezels binnenkrijgen is simpel: verkies volkoren producten boven witte pasta, witte rijst en wit brood. En verkies onbewerkte producten boven bewerkt voedsel en kant-en-klare maaltijden. Meer groente, fruit en peulvruchten zijn altijd een goed idee.

4. Voed je brein

Vergeet het hersenvoer niet – ook je brein heeft beweging en uitdaging nodig. Hou jezelf mentaal in vorm met ‘braintraining’: spelletjes en oefeningen die als sport zijn voor je hoofd. Kraak bijvoorbeeld dagelijks je hersenen door een kruiswoordpuzzel op te lossen. Verlies je in een potje schaken. Of ga eens naar een quiz, lezing of debatavond in de buurt.

Wellicht hangt er bij u in de straat wel een AED maar dat is niet overal het geval. De gemeente zorgt er voor dat er voldoende AED’s zijn maar het kan zijn dat dit nog op 6 minuten afstand is. Wanneer er iets gebeurt is het belangrijk om er zo snel mogelijk bij te zijn. Wanneer er op korte afstand een AED beschikbaar is dan is de overlevingskans een stuk groter.

Hoe belangrijk is het?

Jaarlijks krijgen ongeveer 16000 mensen die niet in het ziekenhuis liggen een hartstilstand. Dit zijn erg ongeveer 40 op 1 dag. De helft hiervan wordt gereanimeerd, het is echter maar 10 tot 20 procent waarbij dit succesvol is. Een AED kan het verschil tussen leven en dood betekenen als iemand een hartstilstand heeft. Wanneer iemand een hartstilstand heeft kan het na 4 tot 6 minuten hersencellen en organen onherstelbaar beschadigen. De eerste minuten zijn dus erg belangrijk. De ambulance heeft een aanrijdtijd van minimaal 7 minuten. Wanner mensen in de buurt zijn en een AED kan dit een groot verschil maken.

Kom in actie

Het is mogelijk om hiervoor een actie te starten via Buurt-AED. U kunt kiezen voor verschillende kasten en u krijgt van Philips een grote bijdragen om een AED te kunnen plaatsen. Daarnaast is er ongeveer nog €1500 nodig om dit te kunnen plaatsen. Wanneer 60 buren mee doen voor €25 dan heeft u dit al bij elkaar. De buurt zal het erg waarderen wanneer u dit doet en mensen zullen graag doneren ook voor hun eigen gezondheid.

Krijg wat hulp

Voor het inzamelen van dit bedrag krijgt u handige tips, flyers en inzamelideeën om zo een AED in de buurt te kunnen krijgen. Zo kunt u flyers uitprinten en in de buurt op de bus doen maar wanneer u een buurt app heeft is het ook handig om dit hierin te delen. Wanneer mensen horen dat er een actie gestart is vinden ze het erg interessant en zullen dit ook delen met andere mensen uit de buurt. Zo wordt de boodschap verspreid en is de kans groter dat u dit bedrag bij elkaar krijgt.

Wanneer een AED in de buurt is kan dit uw kans op overleven bij een hartstilstand alleen maar groter maken.

Voor sommige kan sparen erg moeilijk zijn. De 1 legt nou eenmaal makkelijker geld opzij dan een ander. Er zijn echter verschillende manieren om te sparen. Welke vorm past het best bij u en waarmee kunt u uw spaardoel behalen? 

Vrij opneembare spaarrekening

Het is makkelijk om een spaarrekening te openen waar u altijd bij kunt. Als plots uw auto kapot is of als uw wensen veranderen is het altijd op te nemen. U kunt er altijd bij en het is dus een erg flexibele vorm van sparen. U moet wel goed kunnen sparen om deze rekening te openen, het is natuurlijk verleidelijk om al eerder iets van de rekening af te halen.

Spaardeposito

Wanneer u een doel heeft om voor te sparen is het verstandig om een spaardeposito te openen. U spreekt een tijd af voor hoe lang u dit zou willen en u spreekt een spaardoel af. Dit kan bijvoorbeeld zijn voor een verbouwing of wilt u extra geld aan de kant leggen voor uw pensioen. Het is niet mogelijk om tussentijds toch geld op te nemen. Mocht u dit wel willen kan het zijn dat er een boete in rekening gebracht wordt. De kans om tussentijds op te nemen is dus een stuk minder verleidelijk.

Groen of duurzaam sparen

We spreken van groen of duurzaam sparen als u uw spaargeld gebruikt om te investeren in duurzame of milieubesparende projecten. Dit kan bijvoorbeeld het plaatsen van zonnepanelen zijn of het huis laten isoleren. U legt hier eerst al uw spaargeld in maar langzaam verdient u dit allemaal terug. Dit kan dus op de lange termijn een goede manier van sparen zijn. Het geld is van uw rekening dus u kunt er niet zomaar aan komen. Mocht u een spaardoel hebben dan moet u dit wel verder vooruit leggen omdat u dit niet zomaar terug verdiend heeft.

Spaartips

 • Leg uw spaardoel vast! U kunt lastig sparen als u niet weet waarvoor u spaart. Wilt u een lange reis maken naar een unieke bestemming, bent u van plan om te gaan verhuizen of ga vervroegd met pensioen
 • Bereken hoeveel u per maand bespaart. U kunt natuurlijk een tijd vaststellen voor wanneer u dit bedrag bij elkaar wilt hebben. Het is wel belangrijk dat dit haalbaar is dus bereken vooraf ook hoeveel u nou per maand kunt sparen.
 • Stel automatisch sparen in. Als u loon gekregen heeft kunt u standaard instellen om bijvoorbeeld €100 op de spaarrekening te zetten. Het staat al op de spaarrekening voordat u het doorheeft.

Ga aan de slag en wie weet heeft u snel uw doel behaald.

Een uitvaartverzekering afsluiten is voor niemand verplicht. Maar, we overlijden uiteindelijk wel allemaal. Dus moet er een uitvaart komen. Een uitvaart kost geld, veel geld. Toch heeft 30% van de Nederlanders geen uitvaartverzekering afgesloten. Veelgenoemde redenen hiervoor zijn dat mensen voldoende spaargeld hebben weggezet, een huis met veel overwaarde hebben of al een overlijdensrisico hebben. Allemaal goede argumenten natuurlijk, maar tóch is het evengoed het overwegen waard om een uitvaartverzekering af te sluiten. Waarom? Dat leggen we uit.

Voldoende spaargeld achter de hand

Een uitvaart kost gemiddeld 8.000 euro. Dat is niet niks! Natuurlijk kun je dit geld zelf opsparen, met als doel hier je uitvaart van te laten betalen. Maar hier bestaat een praktisch probleem bij. Als je overlijdt, heeft een nabestaande namelijk niet zomaar toegang tot jouw bankrekening(en). Vaak worden rekeningen tijdelijk geblokkeerd, tot officieel bekend is wie jouw erfgenaam/erfgenamen is/zijn. En dat is geen kwestie van dagen. Er moet uitgezocht worden of er een testament is en wie gemachtigd is om jouw financiële zaken af te handelen. Is er geen testament, dan wordt de wettelijke verdeling via het erfrecht toegepast. Het is dus onwaarschijnlijk dat jouw geld op tijd wordt vrijgegeven voor de betaling van jouw uitvaart, die moet plaatsvinden binnen zes werkdagen na jouw overlijden. Jouw (toekomstige) nabestaanden mogen ook niet in aanloop naar of kort na jouw overlijden je rekening(en) leegpinnen. Het komt er dus op neer dat zij zo’n 8.000 euro moeten voorschieten voor jouw uitvaart. Dat kan niet iedereen zomaar en kan dus een flinke last zijn voor je nabestaanden.

Overwaarde op je huis

Het hebben van overwaarde op je koophuis, is een veilige gedachte. Dat je er je uitvaart mee betaalt, is alleen niet zo waarschijnlijk. Het huis moet immers eerst verkocht worden om de overwaarde te kunnen innen. Hoe snel na jouw overlijden dit ook gebeurt, er komt altijd een uitgebreid proces bij kijken met een makelaar, hypotheekverstrekker, taxateur en notaris. Het is een illusie dat dit geld direct beschikbaar is voor jouw nabestaanden om een uitvaartverzorger te kunnen betalen. Ook in dit geval moeten jouw nabestaanden dus nog steeds de 8.000 euro voor jouw uitvaart voorschieten.

Overlijdensrisicoverzekering is geen uitvaartverzekering

Uitvaartverzekering

Hoewel een overlijdensrisicoverzekering hetzelfde lijkt als een uitvaartverzekering, is dat het zeker niet. Een overlijdensrisicoverzekering – vaak verplicht bij het afsluiten van een hypotheek – is een verzekering die uitkeert als je binnen een vastgestelde periode overlijdt. Overleef je deze periode en overlijd je daarna, dan keert de verzekeraar dus helemaal niets uit. Met andere woorden: je hebt dan betaald om het risico van overlijden voor een bepaalde periode af te dekken. Je nabestaanden moeten zelf jouw uitvaart zien te betalen. Een uitvaartverzekering daarentegen keert uit bij jouw overlijden; of dit nu 20 of 50 jaar na het afsluiten daarvan is. Overigens is het wel zo, dat hoe jonger je bent als je een uitvaartverzekering afsluit, hoe lager je premie is. De reden is simpel: de gemiddelde tijd tot het overlijden is dan langer.

Wel of geen uitvaartzekering

Heb je al een uitvaartverzekering afgesloten? Dan ontzorg je daarmee jouw nabestaanden; voor zover dit mogelijk is bij een overlijden. Zorg wel dat nabestaanden op de hoogte zijn dat – en bij wie – je een uitvaartverzekering hebt afgesloten. Dat voorkomt een moeizame zoektocht voor je nabestaanden, in een toch al moeilijke periode na jouw overlijden. Heb je geen uitvaartverzekering en besluit je deze ook niet af te sluiten? Bespreek dan het scenario – dat er geld voorgeschoten moet worden voor een uitvaart – tijdig met je kinderen en/of andere nabestaanden. Dan kunnen ze hier alvast rekening mee houden of hiervoor iets regelen.

Op sommige momenten zouden we graag een bedrag willen schenken aan iemand. Echter kan dit niet altijd belastingvrij, wat mag wel en wat mag niet. Het is ook fijn om te weten hoeveel de schenkbelasting bedraagt als u hier toch overheen komt. U komt alles te weten over de mogelijkheden van schenken.

Wat mag u schenken of ontvangen?

Het bedrag dat u mag schenken kan erg verschillend zijn. Bij kinderen zou u meer mogen schenken als bij kleindkinderen of andere familie. Onderstaand ziet u de bedragen die u in 2020 belasting vrij zou kunnen schenken. Het kan zijn dat het bedrag volgend jaar net weer anders is dit wijzigt vaak een klein beetje. Er zitten wel een aantal voorwaarde aan verbonden, zo dient u de een schenking voor een studie vast te laten leggen bij een notaris.

 • Kinderen €5.515
 • Kinderen tussen de 18 en 40 jaar (eenmalig) €26.457
 • Kinderen tussen de 18 en 40 jaar (eenmalig) indien schenking gebruikt wordt voor een studie €55.114
 • Kinderen tussen de 18 en 40 jaar (eenmalig) indien schenking gebruikt wordt voor aanschaf of verbetering van een huis €103.643
 • Overige verkrijgers (kleinkinderen, broers, zussen, vrienden, etc) €2.208

Moet u belasting bij elkaar op tellen?

Wilt u schenken aan meerdere kinderen of ontvangt u juist verschillende schenkingen kunnen er meer vragen zijn. De schenkingen hoeft u niet bij elkaar op te tellen, het is dus mogelijk om meerdere schenkingen in een jaar te ontvangen. Schenkingen van ouders dienen wel bij elkaar op geteld te worden. Uw vader kan niet een bedrag schenken en uw moeder vervolgens nog eens dit bedrag. Als uw ouders gescheiden zijn dient u dit ook bij elkaar op te tellen.

Wat als u meer geld wilt schenken?

Het is uiteraard ook mogelijk om meer geld te schenken echter betaald u dan wel belasting over dit bedrag. Het percentage is afhankelijk van hoeveel u schenkt en aan wie u dit schenkt.

 • Kinderen, pleegkinderen, echtgenoten en partners
  Tot €126.723    10% schenkbelasting
  Meer dan €126.723    20% schenkbelasting
 • Kleinkinderen
  Tot €126.723    18% schenkbelasting
  Meer dan €126.723    36% schenkbelasting
 • Overig
  Tot €126.723     30% schenkbelasting
  Meer dan €126.723    40% schenkbelasting

Ook bij een erfenis betaald u belasting

Wanneer iemand komt te overlijden kan het zijn dat u een erfenis ontvangt. Dit wordt ook gezien als een schenking en helaas dient u hierover ook belasting te betalen. De percentages van de erfbelasting is het zelfde als bij een schenkbelasting. Er zijn wel vrijstellingen afhankelijk van de relatie van de overledene. De vrijstellingen van 2020 zijn:

 • Partner €661.329
 • Kinderen en kleinkinderen €20.945
 • Zieke en gehandicapte kinderen €62.830
 • Ouders €49.602
 • Overige verkrijgers €2208,-

Als u de volgende keer een schenking ontvangt of zelf wilt schenken weet u precies wat belasting vrij mag en wat de belasting anders bedraagt.

Iedereen met een auto moet altijd een WA verzekering afsluiten, hoe zit dit eigenlijk met een aansprakelijkheidsverzekering? Er kunnen veel vragen ontstaan over deze verzekering en of u er één nodig heeft. Ik geef u meer duidelijkheid en leg u alles uit over de aansprakelijkheidsverzekering.

Wat is een aansprakelijkheidsverzekering?

Een aansprakelijkheidsverzekering voor particuliere (AVP) dekt de aansprakelijkheid van jou en mede-verzekerde voor schade aan spullen en personen. De AVP dekt schuldaansprakelijkheid als u zelf schade veroorzaakt bijvoorbeeld als uw fiets omvalt en schade veroorzaakt. Het biedt ook dekking bij risicoaansprakelijkheid, je hebt zelf geen schade gemaakt maar door een vallende dakpan of door uw hond kan er schade komen, ook dit is gedekt.

De AVP is niet wettelijk verplicht in tegenstelling tot de basiszorgverzekering en de WA-verzekering. Eigenlijk hoort de AVP wel tot ieders basispakket om hoge kosten te kunnen voorkomen. De schadeclaims kunnen soms erg oplopen als u niet verzekerd bent kunt u lang met een schuld rond blijven lopen. Het slachtoffer is ook de dupe als u deze verzekering niet heeft en dit kan u dus ook overkomen.

Voorkom verrassingen

Er zijn verschillende aansprakelijkheidsverzekeringen, kies er één die goed bij u en uw huidige situatie past. U kunt het hele huishouden mee verzekeren dus als uw kind of iemand anders binnen het gezin schade maakt is dit geen probleem. Het beste is om te kiezen voor een verzekering zonder eigen risico. Het prijsverschil is niet heel groot en u heeft hierdoor geen zorgen meer. Een verzekering voor een gezin is mogelijk vanaf €43,- per jaar, voor dit kleine bedrag kunt u veel vervelende situaties voorkomen.

Extra dingen die de AVP dekt

 • Vriendendienst
  Een vriendendienst is een onbetaalde klus waarbij u klust op risico van de in dienstnemer. Toch hebben alle verzekeraars de vriendendienstclausule opgenomen in de voorwaarde. Het is mogelijk om de door u gemaakte schade te vergoeden.
 • Spullen lenen
  Als u net een schuurmachine van iemand leent en deze gaat kapot als u het gebruikt kan dit erg vervelend zijn. De schuurmachine is dan ook verzekerd als er geen financiële vergoeding tegenover stond en als de schuurmachine niet uit zichzelf stopt door ouderdom en veel gebruik.
 • Sport
  Ongeveer de helft van de verzekeraars heeft een sport- en spelclausule. De schade wordt vergoed als de sportende veroorzaker niet aansprakelijk is, de benadeelde geen mede-sporter is en de schade niet de schuld is van de benadeelde. Dit kan bijvoorbeeld zijn met een voetbalwedstrijd. De bal wordt in het gezicht van iemand geschoten en hierdoor breekt hij zijn of haar neus.
 • Oppassen of logeren
  Een aantal verzekeraars hebben ook een oppasclausule. Als een kindje bij u komt spelen en schade aanbrengt bij andere kan dit meegenomen worden in de AVP. Als het kind schade aanbrengt bij uw eigen spullen helaas niet, de reden hiervan is dat u het risico aanvaard door het kind bij u te laten spelen.

Nu u meer weet over de aansprakelijkheidsverzekering kunt u kijken welke er het beste bij u past.