Rubriek

Goede doelen & Fondsenwerving

Rubriek

Helaas gebeurt het nog regelmatig dat dieren niet goed verzorgt worden en hier onder lijden. Niet alleen als een huisdier niet goed behandeld wordt maar ook bij zwerfdieren komt de Dierenbescherming in actie. Dierenleed wordt niet alleen veroorzaakt door nalatigheid maar wanneer een huisdier kwijt is en een aantal dagen van huis is kan het beestje ook problemen hebben.

Hulp door dierenambulance

Wanneer een dier gewond of zwervend wordt aangetroffen zal de dierenambulance er op af gaan. Ze verlenen eerste hulp en brengen en dier naar de dierenarts waar deze verder geholpen wordt. Als het dier niet gechipt is of als het baasje niet bekend is zal het dier terecht komen in het asiel.

Tijdelijk verblijf in een dierenasiel

Elk jaar raken 10 duizend honden en katten hun huis kwijt. Dit kan gebeuren doordat ze verdwaald zijn, gedumpt zijn of omdat er niet meer voor ze gezorgd kan worden. In een asiel worden ze liefdevol opgevangen en zullen ze op zoek gaan naar een nieuw baasje en een goed huis. Als ze in het asiel zitten worden ze goed verzorgt en krijgen ze de medische verzorgen als ze die nodig hebben.

Zwerfkatten van de straat af halen

Er zijn tegenwoordig nog steeds veel zwerfkatten. Het kan zijn dat uw kat de weg naar huis niet meer terug kan vinden, ze worden buiten gedumpt of ze worden al als zwerfkat geboren. Deze katten verwilderen en sluiten zich vaak aan bij andere zwerfkatten. Zo kan een groep met zwerfkatten erg groot worden en er zullen geregeld nieuwe nestjes geboren worden. Deze katten en kittens worden opgevangen door de Dierenbescherming en ze helpen bij het chippen en castreren van katten.

Zorgen voor een beter dierenbeleid

Er wordt natuurlijk gezorgd voor hulp voor dieren maar daarnaast zetten ze zich ook in om dit te voorkomen. Door goede kaders voor dierenleed vast te zetten in de wet kan dit voorkomen worden. Er wordt ook gedacht aan wilde dieren om hun leef gebied weer wat grotere te maken en door te kijken naar goede alternatieven.

U kunt de Dierenbescherming helpen op verschillende manieren om zo nog meer dieren te kunnen helpen.

Wellicht hangt er bij u in de straat wel een AED maar dat is niet overal het geval. De gemeente zorgt er voor dat er voldoende AED’s zijn maar het kan zijn dat dit nog op 6 minuten afstand is. Wanneer er iets gebeurt is het belangrijk om er zo snel mogelijk bij te zijn. Wanneer er op korte afstand een AED beschikbaar is dan is de overlevingskans een stuk groter.

Hoe belangrijk is het?

Jaarlijks krijgen ongeveer 16000 mensen die niet in het ziekenhuis liggen een hartstilstand. Dit zijn erg ongeveer 40 op 1 dag. De helft hiervan wordt gereanimeerd, het is echter maar 10 tot 20 procent waarbij dit succesvol is. Een AED kan het verschil tussen leven en dood betekenen als iemand een hartstilstand heeft. Wanneer iemand een hartstilstand heeft kan het na 4 tot 6 minuten hersencellen en organen onherstelbaar beschadigen. De eerste minuten zijn dus erg belangrijk. De ambulance heeft een aanrijdtijd van minimaal 7 minuten. Wanner mensen in de buurt zijn en een AED kan dit een groot verschil maken.

Kom in actie

Het is mogelijk om hiervoor een actie te starten via Buurt-AED. U kunt kiezen voor verschillende kasten en u krijgt van Philips een grote bijdragen om een AED te kunnen plaatsen. Daarnaast is er ongeveer nog €1500 nodig om dit te kunnen plaatsen. Wanneer 60 buren mee doen voor €25 dan heeft u dit al bij elkaar. De buurt zal het erg waarderen wanneer u dit doet en mensen zullen graag doneren ook voor hun eigen gezondheid.

Krijg wat hulp

Voor het inzamelen van dit bedrag krijgt u handige tips, flyers en inzamelideeën om zo een AED in de buurt te kunnen krijgen. Zo kunt u flyers uitprinten en in de buurt op de bus doen maar wanneer u een buurt app heeft is het ook handig om dit hierin te delen. Wanneer mensen horen dat er een actie gestart is vinden ze het erg interessant en zullen dit ook delen met andere mensen uit de buurt. Zo wordt de boodschap verspreid en is de kans groter dat u dit bedrag bij elkaar krijgt.

Wanneer een AED in de buurt is kan dit uw kans op overleven bij een hartstilstand alleen maar groter maken.

Het Reumafonds online in actie

In de maand maart en begin april kunnen ze helaas niet langs de deur komen om te collecteren. Online gaat dit allemaal door omdat zij uw steun hard nodig hebben. U kunt de collectebus makkelijk rond laten gaan door bijvoorbeeld de mail door te sturen of dit te delen op social media. Zo kunnen hun onderzoeken door blijven gaan voor medicatie en behandelmethodes.

Wat is reuma eigenlijk?

Alle botten, gewrichten, spieren en pezen werken met elkaar samen om soepel te bewegen. Reuma is een aandoening op een van deze onderdelen dat niet veroorzaakt is door een ongeval. Op elke leeftijd kun je reuma krijgen zelfs bij kinderen is het mogelijk. 1 op de 9 mensen heeft last van reuma, bij elkaar zijn dit bijna 2 miljoen mensen in Nederland. Reuma kent veel verschillende vormen daardoor is het lastig om voor iedereen een passende medicijn te krijgen en moet er veel onderzoek gedaan worden.

Vormen van Reuma:

 • artrose
  Aandoening in het kraakbeen of slijtage van het kraakbeen
 • osteoporose
  Afname van bot sterkte en wijzigen van botstructuur
 • auto-immuunziekten/ontstekingsreuma
  Ontsteking in de gewrichten doordat eigen gezonde cellen aangevallen worden
 • jicht
  Hoge urinezuurspiegel doordat de stofwisseling niet goed werkt
 • weke delen-reuma
  Aandoening in de pezen, spieren of slijmbeurzen

Omgaan met klachten

Als je zelf reuma hebt is het soms erg lastig om hiermee om te gaan. Er moeten vaak verschillende aanpassingen gedaan worden om het leven weer wat aangenamer te maken. Denk daarbij aan de medicijnen het het doen van dagelijkse oefeningen of het leven in een aangename temperatuur. Daarnaast is het belangrijk om wel te blijven bewegen om de gewrichten zo soepel mogelijk te houden zodat uw klachten niet erger worden.

Help het reumafonds

Er zijn veel manieren om het reumafonds te kunnen helpen. Zoals eerder aangegeven kunt u een digitale collecte bus opstarten. U kunt ook helpen door bijvoorbeeld mee te doen aan een volgende collecte actie of start zelf een actie op om geld bij elkaar de krijgen. Op de site van Reumanederland vindt u de verschillende actie’s die u kunt doen om te helpen.

Nooit meer in de file naar je werk, geen wekker die je iedere ochtend wakker maakt en alle tijd om lekker in het zonnetje een kop koffie te drinken en een krantje te lezen. Dat klinkt heerlijk toch? Zo ja, dan heb je meer vrijheid nodig in je leven. Dit kan je bereiken door eerder te stoppen met werken. Dit is makkelijk gezegd, maar hoe krijg je het ook daadwerkelijk voor elkaar?

Naast het genieten kunnen er ook andere redenen zijn om eerder te stoppen met werken. Dit kan bijvoorbeeld als je partner ouder is en jullie tegelijk willen stoppen, als je al vroeg begonnen bent met werken, als je lichamelijke klachten krijgt of als je simpelweg meer tijd met je familie door wil brengen. En de langzaam maar zeker stijgende AOW-leeftijd speelt voor veel mensen natuurlijk ook mee. Wie heeft er nou zin in om te werken tot zijn 70ste?

Inkomen na eerder stoppen met werken
72% van de Nederlandse beroepsbevolking wil eerder dan de AOW-leeftijd stoppen met werken, dit blijkt uit het Pensioenmonitor onderzoek van wijzer in geldzaken. Meer dan de helft van die mensen daar nog helemaal geen actie voor ondernomen. Heb jij ook de wens om eerder te stoppen met werken? En het idee om die wens werkelijkheid te laten worden? Dan heb je voldoende vermogen nodig. En moet je op tijd de juiste maatregelen nemen.

Dit klinkt als een open deur, maar is wel stap 1 om het inzichtelijk te krijgen. Als je eerder stopt met werken ontvang je geen inkomen meer zoals je dat nu ontvangt via je werkgever (als je in loondienst bent) of op een andere manier (als je bijvoorbeeld zzp’er of directeur-grootaandeelhouder bent). En je ontvangt in principe ook nog geen inkomen uit 3 van de 4 ‘pijlers’ van je inkomen na pensionering: AOW-uitkering, pensioen of aanvullend pensioen uit lijfrenteproducten.

Let op: er zijn soms wel mogelijkheden om eerder aanspraak te maken op een AOW-uitkering, pensioen of aanvullend pensioen uit lijfrenteproducten. Bijvoorbeeld wanneer je een zwaar beroep uitoefent of gebruik maakt van een hoog-laagpensioen. Wil je weten onder welke voorwaarden dit kan? Neem dan contact op met een financieel adviseur. En wees je ervan bewust dat je bij deze constructies vaak jezelf een beetje in de vingers snijdt. Want wat je eerder uit laat keren krijg je later niet meer. En als je eerder stopt met werken, bouw je de jaren dat je gestopt bent ook geen (aanvullend) pensioen meer op dus is het totale bedrag wat je ontvangt ook lager.

Hoeveel heb je nodig om eerder te stoppen met werken?
Een andere optie is om vrij vermogen op te bouwen. Dit is de vierde ‘pijler’. Dit vrije vermogen kun je gebruiken om de periode tussen de datum waarop je wil stoppen met werken en de datum waarop je een AOW-uitkering en pensioen ontvangt te overbruggen. Zo kun je in die periode (blijven) leven zoals je gewend bent. Maar hoeveel vrij vermogen heb je dan nodig? Hoe bereken je dat? En waar begin je precies? De volgende vragen zijn dan van belang:

1. Hoeveel eerder wil je stoppen met werken?
2. Hoeveel vermogen heb je nodig om eerder te stoppen met werken?
3. Hoe ziet je huidige financiële situatie eruit?
4. Welke mogelijkheden heb je om vrij vermogen op te bouwen en welke past het beste bij je?

Evi van Lanschot helpt je graag om je droom eerder stoppen met werken werkelijkheid te laten worden.
Rekenvoorbeeld: 5 jaar eerder stoppen met werken

Stel, u wilt uw droom om 5 jaar eerder te stoppen met werken werkelijkheid laten worden. Wat heeft u daarvoor nodig? Als u 5 jaar eerder wilt stoppen met werken, dan gaat dat om een totaal van 60 maanden. Wanneer u € 3.000 per maand wilt kunnen uitgeven in deze periode, betekent het dat u 60 (maanden) x 3.000 (euro) = € 180.000 nodig heeft.

Eerder stoppen met werken en AOW
Waar werkgevers en pensioenfondsen je vroeger de mogelijkheid boden om eerder dan je AOW-leeftijd te stoppen met werken, moet je er nu zelf voor in actie komen. Let ook op of het huidige pensioenakkoord geen verandering aanbrengt in je situatie. Maar begin je op tijd en zet je de juiste stappen? Dan is het nog steeds haalbaar. Ook in deze tijden. Wacht dus niet langer met actie ondernemen om eerder stoppen met werken mogelijk te maken.

Het is prettig wanneer je een zakcentje over hebt wanneer je met pensioen bent. Stel je voor dat een apparaat in huis, zoals de wasmachine, stuk gaat of dat je wat extra’s wilt meegeven aan je kinderen of kleinkinderen. Dan is het handig om een beetje geld over te hebben. Hieronder lees je enkele tips waardoor je beter met je geld kunt omgaan. Hierdoor krijg je meer inzicht in je eigen financiële planning en is de kans groot/groter dat je wat geld over houdt.

Automatiseer betalingen
Een van de belangrijkste tips omtrent beter met geld omgaan is het laten automatiseren van al je maandelijkse kosten. Dit betekent dat je alle vaste lasten automatisch van je rekening laat afschrijven zodat je precies weet wat er van je rekening af gaat. Denk hierbij aan gas, water, internet, licht, telefoonrekening en andere abonnementen. De meeste dingen hiervan gaan al automatisch, dus kijk ook eens naar je andere kosten. Geef je je (klein)kinderen bijvoorbeeld regelmatig wat geld? Regel dan ook dat deze uitgaven automatisch worden gedaan. Tegenwoordig is alles binnen een paar stappen geregeld bij je bank en hoef je zelf nergens meer aan te denken!

Prepaid creditcards
Vandaag de dag moet je veel dingen zoals vliegtickets of hotels boeken met een creditcard. Hoewel er steeds meer opties komen voor betalen zijn er nog veel bedrijven en websites waarbij je een creditcard nodig hebt. Een creditcard is enorm handig omdat je er gemakkelijk en snel mee kunt betalen, zowel in Nederland als in het buitenland. Toch nemen veel 50-plussers geen creditcard omdat ze niet vast willen zitten aan het abonnement of bang zijn meer geld uit te geven dan ze hebben. Daar is een oplossing voor bedacht: prepaid creditcards. Een prepaid creditcard werkt ongeveer hetzelfde als een beltegoedkaart. Je koopt een losse kaart waarbij je zelf kunt beslissen hoeveel saldo je erop zet. Hierbij geldt op = op. Op die manier kun je je geld gemakkelijk beheren en weet je precies wat je hebt en wat je uit kunt geven.

Koop met korting
Een logische tip, die toch nog te weinig wordt toegepast: koop alles met korting. Je hoeft tegenwoordig helemaal niet meer het duurste van het duurste aan te schaffen om kwalitatieve producten, kleding of vakanties te hebben. Online winkels schieten de laatste jaren als paddenstoelen uit de grond. 55-plussers hebben vaak wat extra tijd over en zijn hierdoor veel op het internet te vinden. Het is de ideale plek om je vakantie goedkoop te boeken, een nieuwe outfit met voordeel te scoren of andere producten met korting aan te schaffen. Er zijn diverse websites te vinden waar je kortingscodes kunt vinden én er is vrijwel in iedere webshop regelmatig sale te vinden. Boek je een vakantie via internet? Boek dan op het juiste moment: juist ver vóór de vakantie of vlak voordat je weggaat. Lees meer over besparen bij Senioren.nl.

Stel spaardoelen
De laatste tip is van toepassing sinds je klein bent en daardoor ook stiekem extra leuk: stel spaardoelen. Hoe leuk is het om uiteindelijk op vakantie te gaan van het geld dat je maanden hebt gespaard? Zo waardeer je een vakantie des te meer en merk je er niet veel van in je portemonnee. Zet bijvoorbeeld iedere maand een bepaald bedrag apart op je rekening. Dit kun je automatisch instellen via de bank. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om maandelijks wat geld in een potje te stoppen. Doe dit bijvoorbeeld met het wisselgeld van de supermarkt of met het kleingeld dat overblijft in je portemonnee. Zo zie je dat je binnen korte tijd best wat geld kunt (be)sparen zonder dat je dat zelf merkt.

Duizenden goede doelen in Nederland kunnen voortaan hun eigen loterij organiseren en daarmee een extra inkomstenbron aanboren. Dit is mogelijk via het nieuwe platform van Fair Share. World Animal Protection is het eerste goede doel dat hier gebruik van maakt met haar Wereld Dieren Loterij.

Hoewel er in Nederland al een aantal grote goede doelenloterijen bestaat, profiteert slechts een klein deel van de in totaal 32.000 geregistreerde goede doelen van de honderden miljoenen aan loterij-inkomsten. Dat terwijl ze steeds meer moeite hebben om via allerlei wervingsacties geld en donateurs binnen te halen.

Wat de meeste niet weten is dat het zowel binnen de huidige als nieuwe wetgeving is toegestaan om één keer per jaar een loterij te organiseren. Goede doelen die dat willen, hebben vaak niet de kennis, systemen en ervaring om dat te doen.

Fair Share Nederland wil ze daarmee helpen door goede doelen haar ‘Lottery as a Service’ (LaaS) aan te bieden. Elke organisatie kan op die manier een eigen op maat gemaakte loterij organiseren. Fair Share zorgt voor de hele uitvoering van het proces – van lotenverkoop tot promotie, van vergunningsaanvraag tot prijzenpot – , terwijl het goede doel alle zeggenschap houdt. De helft van de inleg gaat daarbij gegarandeerd naar het goede doel.

De eerste die van deze service gebruik maakt is World Animal Protection (WAP) met de Wereld Dieren Loterij. WAP beschermt wereldwijd dieren, zowel wilde dieren, dieren in gemeenschappen, vee en dieren in rampsituaties, levert directe (nood)hulp, geeft voorlichting en lobbyt voor betere wetten en regels. De loterij wordt georganiseerd om geld op te halen voor de campagne ‘Wildlife. Not entertainers’. Die vraagt aandacht voor de ruim half miljoen wilde dieren zoals tijgers, leeuwen, olifanten, die voor het toerisme misbruikt en mishandeld worden. Deelnemers die een lot kopen doen vanaf 23 september mee met twaalf trekkingen, waarbij duizenden prijzen te winnen zijn. De laatste trekking is op 4 oktober, Wereld Dierendag.

Het team van Fair Share Nederland heeft jarenlange ervaring op het gebied van het organiseren van (Nederlandse) loterijen. ,,Wij zijn ervan overtuigd dat consumenten de loten massaal zullen kopen om hun favoriete goede doel te ondersteunen. Wij zien het dan ook als een uitgelezen kans voor goede doelen om op een leuke en spannende manier extra inkomsten te genereren,” zegt Michiel van Dijk van Fair Share. Fair Share is met meerdere goede doelen in gesprek en verwacht in de nabije toekomst meerdere loterijen te gaan organiseren.