Menu
Financieel / Goede doelen & Fondsenwerving

Tips om beter met je geld om te gaan

Het is prettig wanneer je een zakcentje over hebt wanneer je met pensioen bent. Stel je voor dat een apparaat in huis, zoals de wasmachine, stuk gaat of dat je wat extra’s wilt meegeven aan je kinderen of kleinkinderen. Dan is het handig om een beetje geld over te hebben. Hieronder lees je enkele tips waardoor je beter met je geld kunt omgaan. Hierdoor krijg je meer inzicht in je eigen financiële planning en is de kans groot/groter dat je wat geld over houdt.

Automatiseer betalingen
Een van de belangrijkste tips omtrent beter met geld omgaan is het laten automatiseren van al je maandelijkse kosten. Dit betekent dat je alle vaste lasten automatisch van je rekening laat afschrijven zodat je precies weet wat er van je rekening af gaat. Denk hierbij aan gas, water, internet, licht, telefoonrekening en andere abonnementen. De meeste dingen hiervan gaan al automatisch, dus kijk ook eens naar je andere kosten. Geef je je (klein)kinderen bijvoorbeeld regelmatig wat geld? Regel dan ook dat deze uitgaven automatisch worden gedaan. Tegenwoordig is alles binnen een paar stappen geregeld bij je bank en hoef je zelf nergens meer aan te denken!

Prepaid creditcards
Vandaag de dag moet je veel dingen zoals vliegtickets of hotels boeken met een creditcard. Hoewel er steeds meer opties komen voor betalen zijn er nog veel bedrijven en websites waarbij je een creditcard nodig hebt. Een creditcard is enorm handig omdat je er gemakkelijk en snel mee kunt betalen, zowel in Nederland als in het buitenland. Toch nemen veel 50-plussers geen creditcard omdat ze niet vast willen zitten aan het abonnement of bang zijn meer geld uit te geven dan ze hebben. Daar is een oplossing voor bedacht: prepaid creditcards. Een prepaid creditcard werkt ongeveer hetzelfde als een beltegoedkaart. Je koopt een losse kaart waarbij je zelf kunt beslissen hoeveel saldo je erop zet. Hierbij geldt op = op. Op die manier kun je je geld gemakkelijk beheren en weet je precies wat je hebt en wat je uit kunt geven.

Koop met korting
Een logische tip, die toch nog te weinig wordt toegepast: koop alles met korting. Je hoeft tegenwoordig helemaal niet meer het duurste van het duurste aan te schaffen om kwalitatieve producten, kleding of vakanties te hebben. Online winkels schieten de laatste jaren als paddenstoelen uit de grond. 55-plussers hebben vaak wat extra tijd over en zijn hierdoor veel op het internet te vinden. Het is de ideale plek om je vakantie goedkoop te boeken, een nieuwe outfit met voordeel te scoren of andere producten met korting aan te schaffen. Er zijn diverse websites te vinden waar je kortingscodes kunt vinden én er is vrijwel in iedere webshop regelmatig sale te vinden. Boek je een vakantie via internet? Boek dan op het juiste moment: juist ver vóór de vakantie of vlak voordat je weggaat. Lees meer over besparen bij Senioren.nl.

Stel spaardoelen
De laatste tip is van toepassing sinds je klein bent en daardoor ook stiekem extra leuk: stel spaardoelen. Hoe leuk is het om uiteindelijk op vakantie te gaan van het geld dat je maanden hebt gespaard? Zo waardeer je een vakantie des te meer en merk je er niet veel van in je portemonnee. Zet bijvoorbeeld iedere maand een bepaald bedrag apart op je rekening. Dit kun je automatisch instellen via de bank. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om maandelijks wat geld in een potje te stoppen. Doe dit bijvoorbeeld met het wisselgeld van de supermarkt of met het kleingeld dat overblijft in je portemonnee. Zo zie je dat je binnen korte tijd best wat geld kunt (be)sparen zonder dat je dat zelf merkt.