Rubriek

Eigen woning

Rubriek

We kunnen hier een positief antwoord op geven. De overwaarde op uw woning is belastingvrij! Bij de verkoop van uw huis met overwaarde hoeft u geen belasting te betalen over deze overwaarde. Wel komen belastingen om de hoek kijken wanneer u het geld ook daadwerkelijk uitgeeft.

Wij geven drie mogelijkheden over wat u kunt doen met de verzilverde overwaarde.

1. Overwaarde op spaarrekening

Stel u gaat na de verkoop van uw koopwoning een woning huren, dan betekent dit dat de overwaarde van uw huis vrij komt. U kunt er dan voor kiezen om dit geld op de spaarrekening te zetten of bijvoorbeeld te gaan beleggen. Bedenk wel dat wanneer u er voor kiest om de overwaarde op deze manier in te zetten dat dit een uitbreiding van uw vermogen is. Over dit vermogen dient u wel belasting te betalen. Wel heeft elke belastingplichtige een vrijstelling van € 30.360 (2019, wordt jaarlijks geïndexeerd). Dat betekent dat een stel € 60.720 aan vermogen mag hebben, zonder dat er vermogensbelasting betaald hoeft te worden. Heeft u een groter vermogen dan betaalt u wel belasting, waarbij geldt hoe hoger het vermogen hoe hoger het percentage belasting dat u betaalt. Als peildatum geldt het vermogen dat u op 1 januari heeft. Ook wanneer u er voor kiest om de overwaarde uit te gaan geven betaalt u uiteraard belasting over de producten die u met het geld koopt (BTW).

Nieuwe systematiek vermogensbelasting
Het kabinet heeft plannen om het box 3 stelsel ingrijpend te verbouwen. Als de plannen doorgaan komt er een onderscheid in soort bezittingen (onder andere spaargeld of beleggingen), worden schulden op een andere wijze verrekend en wijzigt de vrijstelling en het belastingtarief. Afhankelijk van de individuele situatie moet er meer of minder vermogensbelasting betaald worden onder de nieuwe systematiek. Volgend jaar behandelt de Tweede Kamer deze plannen en de beoogde ingangsdatum is 1 januari 2022.

2. Overwaarde in nieuwe woning

Verkoopt u uw huis en koopt u er een andere woning voor terug? Dan moet u de overwaarde gebruiken om het hypotheekbedrag op de nieuwe woning te verlagen. Doet u dat niet, dan is de hypotheekrente niet aftrekbaar. Dat deel van de hypotheek valt dan in box 3. Dat betekent dat u dat deel van de hypotheek wel mag aftrekken van uw bezittingen voor de vermogensbelasting.

3. Schenking aan kind(eren)

Wilt u wanneer uw woning verkocht is de overwaarde gebruiken om te schenken aan de kinderen, dan hoort dat geld niet meer bij uw vermogen en hoeft u er dus ook geen vermogensbelasting over te betalen. Heeft u een extra hypotheek opgenomen om geld te schenken aan uw kinderen, dan is de hypotheekrente over dat deel niet aftrekbaar.

Als u geld schenkt aan een kind of kleinkind dan hoeft u zelf geen schenkbelasting te betalen, maar uw (klein-)kind misschien wel. Er zijn gelukkig een aantal vrijstellingen.

Vrijstellingen
Zo mag u jaarlijks belastingvrij een bedrag schenken van € 5.428 (2019) aan een kind of € 2.173 (2019) aan een kleinkind. Is het te schenken bedrag bedoeld voor een koopwoning of aflossing van de hypotheek, dan mag er onder voorwaarden zelfs belastingvrij geschonken worden tot € 102.010 (2019). Eén van de voorwaarden is bijvoorbeeld dat het (klein-)kind tussen de 18 en 40 jaar moet zijn (of hij/zij moet een partner hebben die aan deze criteria voldoet).

Is de schenking niet bedoeld voor een koopwoning, dan mag u eenmalig belastingvrij een bedrag van € 26.040 (2019) schenken aan uw kind, als die tussen de 18 en 40 jaar. Voor een dure studie geldt een eenmalige hoge schenkingsmogelijkheid van maximaal € 54.246 (2019). Vraag uw financieel adviseur wel goed naar de voorwaarden.

Maak een vrijblijvende afspraak met een adviseur van Van Bruggen Adviesgroep om te kijken of er overwaarde zit in uw huis en wat u hier mee zou kunnen doen.

Ons eigen huis is natuurlijk de plek waar we ons thuis, maar vooral ook veilig voelen, maar is het huis echt wel zo veilig en helemaal naarmate we ouder worden. Een ongeluk zit in een klein hoekje en wanneer we wat ouder zijn gebeuren er ook meer ongelukken in en rondom huis.

Valongevallen is de meest voorkomende letseloorzaak bij ouderen.  Elke dag overlijden negen 65-plussers aan de gevolgen van een val en elke 5 minuten komt een oudere op de SEH-afdeling na een valongeval. Een ongeluk mag dan in een klein hoekje zitten, maar er kan ook veel gedaan worden om dit te voorkomen of de kans op een ongeluk in ieder geval zo klein mogelijk te maken.

De redenen dat ouderen vallen zijn talrijk. Naast het feit dat mensen steeds ouder worden en langer leven met ziekten en aandoeningen, kunnen ook bijwerkingen van medicatie, verminderd gezichtsvermogen, een slechte lichamelijke gezondheid en onveilige situaties in en om het huis oorzaken zijn van valongevallen. Veelvoorkomende oorzaken zijn struikelen, vallen van de trap of uitglijden over gladde bestrating of natte vloer. De badkamer is een van de plekken die als gevaarlijk bestempeld kan worden.

Wat kunt u doen om deze plek veiliger te maken:

Zorg dat er beugels aan de muur gemonteerd zijn waar u zich aan kunt vasthouden. Zeker wanneer u last heeft van evenwichtsstoornissen helpen de beugels u een handje. Daarnaast kunt u er ook voor kiezen om een anti-sliplaag op de vloer aan te brengen, zodat u minder snel kunt uitglijden.

Zorg ook dat u een douche heeft en geen bad. De instap kan u vaak juist uit evenwicht brengen. Daarnaast is een verstelbare handdouche erg makkelijk. U kunt de douche zo gemakkelijk op de juiste hoogte instellen ook wanneer u bijvoorbeeld zittend wilt douchen. Het kan zijn dat u dan een nieuwe doucheslang of stang moet aanschaffen. Doucheslangen van Megadumptiel.nl zijn eenvoudig online te bestellen.

Ook een verhoogd toilet is makkelijk wanneer  u wat minder makkelijk kunt opstaan. Een verhoogde toiletpot kan uitkomst bieden. Een alternatief is een losse toiletverhoger. Een nadeel bij langdurig gebruik is dat het niet zo hygiënisch is. De verhoger is namelijk minder gemakkelijk schoon te maken

Kleine aanpassingen in uw woning kunt u natuurlijk gemakkelijk zelf aanbrengen, maar bij wat grotere ingrepen is het verstandig een ervaren klusbedrijf in te schakelen. Ook kunt u informatie inwinnen bij uw gemeente. Wellicht dat u subsidie of bepaalde vergoedingen kunt krijgen om uw woning aan te passen.