Rubriek

Tweede woning

Rubriek

Iedereen zal er wel van dromen een huis op een vakantie bestemming waar u zo graag komt. Dit kan ergens op het platteland in Frankrijk zijn, een klein huisje aan de Zeeuwse kust of een leuke appartement midden in een stad. Iedereen heeft hiervoor wel andere wensen maar wie zou dit nou niet willen? De meeste kunnen een tweede woning niet betalen maar het is mogelijk om hiervoor een hypotheek te krijgen.

Extra voorwaarden van een hypotheek

Het is lastiger om een hypotheek te krijgen voor een tweede woning. Er zijn dan ook wat andere regels waar u rekening mee moet houden om uw woning te kunnen financieren.

 • U mag hier niet permanent wonen
 • De tweede woning mag niet verplaatsbaar zijn het moet een fundering van steen of beton hebben.
 • U kunt slechts 60 tot 80 procent van de woning financieren
 • De looptijd is maximaal 25 jaar

Hoge rente

Wanneer het gelukt is om een hypotheek te krijgen voor een tweede woning is de rente die u betaald niet fiscaal aftrekbaar. Het valt namelijk in Box 3 waardoor u hier geen voordeel uit kunt halen. Hier wordt niet snel aan gedacht maar deze kosten komen er natuurlijk nog wel allemaal bij.

Kopen in het buitenland

Wilt u het liefst een tweede woning in het buitenland kopen dan wordt het allemaal toch iets lastiger. Als de hypotheek niet betaald wordt is het voor een bank makkelijk om een woning in Nederland op te eisen zodat ze het geld weer terug krijgen. Echter lopen ze bij een woning in het buitenland meer risico’s. Mocht iemand de hypotheek niet betalen wordt het voor hun een stuk lastiger om de woning op te eisen. U zou ook kunnen informeren bij het land waar u de woning wilt kopen. Wellicht komt u hier in aanmerking voor een hypotheek.

Bij het kopen van een tweede woning kunt u een hypotheek gebruiken om het te financieren. Het is echter maximaal 80 procent wat u zou kunnen lenen dus bekijk ook of u voldoende eigen geld heeft om alles op gang te zetten.

Als u al een tijdje aan het oriënteren bent voor een tweede huis is het belangrijk waar u dit zou willen. Wanneer dit in Nederland is zal het vaak een stuk makkelijker gaan en bent u bekent met de verzekeringen en voorwaarde. In het buitenland kan dit heel anders liggen en maakt de taal het ook nog eens extra lastig. Ik heb een aantal tips voor u als u een tweede woning in het buitenland wilt kopen en uiteraard op welke zaken u dan moet letten.

Klimaat

De meeste mensen kiezen er voor om het warme weer op te zoeken, zo zijn Spanje en Frankrijk het meest populair en er wordt ook geregeld gekozen voor Italië en Portugal. Zo kent Spanje ruim 3000 zonuren per jaar terwijl dat in Nederland de helft is. In april is het ongeveer 18 graden in Spanje en in Nederland maar 9, het leven in een ander land kan dus een stuk aangenamer zijn. Het is dus erg aantrekkelijk om te kiezen voor een land met een warmer klimaat. Het kent echter ook zijn nadelen, door de klimaatveranderingen hebben ze daar vaak meer aardbevingen, overstromingen en bliksem inslagen. Wanneer u voor een gebied kiest waar dit vaker gebeurd kan het zijn dat u uw huis hier niet goed voor kunt verzekeren. U kunt online vinden in welke regio’s dit is of dat u beter voor een andere regio kunt kiezen.

Ken de taal

Wanneer u besluit een tweede woning te kopen is het fijn dat u al wat van de taal weet. Zo spreken veel mensen Duits en Engels maar wanneer u verder weg gaat zult u waarschijnlijk wel wat moeten oefenen. Als u geregeld naar de woning gaat is het handig om de dagelijkse dingen in de taal te kunnen spreken. Zo komt u daar niet in de knoop als u naar de supermarkt gaat en wanneer ze daar geen Engels spreken. Wanneer u praat over verzekeringen en hypotheken is het verstandig om een tolk mee te brengen maar het is natuurlijk wel fijn om wat op te pikken zodat u weet waar het over gaat. In de omgeving zal het ook erg gewaardeerd worden wanneer u de taal spreekt.

Vervoer

Heeft u een regio gevonden waar u graag naar toe zou willen gaan of heeft u uw droomhuis al gevonden? Het is belangrijk om te weten hoe u bij deze woning kunt komen. Kunt u er makkelijk met de auto naar toe of is het voor een korte periode toch te ver rijden? Bekijk of er dan ook een vliegveld in de buurt zit en of deze vluchten geregeld gaan u zou dan makkelijk voor een lang weekend of 1 weekje naar de tweede woning kunnen gaan. Het is ook makkelijk om te weten hoe het zit met openbaar vervoer, u heeft ter plaatsen niet altijd een auto dus mocht u iets willen ondernemen kunt u kijken hoe de verbindingen zijn met het openbaar vervoer.

Rust en ruimte

Waarschijnlijk wilt u een tweede woning om even tot rust te komen en te genieten van het mooie uitzicht. Wanneer u een huis gaat bezichtigen ziet het er prachtige uit en kunt u kijken over de glooiende heuvels. Maar blijft dit ook wel? Het kan zijn dat er binnenkort een windmolenpark gebouwd wordt of dat daar geregeld festivals zijn die de rust kunnen verstoren. Kijk dus niet alleen naar het huis maar houd de omgevingsplannen ook in de gaten om een goede tweede woning te kunnen kopen.

Koop uw tweede woning in het buitenland en let op deze extra tips.

Steeds meer Nederlanders zijn mantelzorger voor een familielid. Vroeger was het heel normaal dat zorgbehoevende familieleden in huis kwamen wonen om zo voor ze te kunnen zorgen. Tegenwoordig zijn er mogelijkheden om uw huis aan te laten passen om zo extra ruimte te creëren voor de mantelzorg met behoud van uw eigen privacy. Wanneer u over een groot perceel beschikt kunt u ook een mantelzorgwoning overwegen. Met een mantelzorgwoning bent u altijd in de buurt om zorg te verlenen maar hebben jullie wel allebei een eigen plek. Er gelden speciale regels voor het bouwen van een mantelzorgwoning op uw eigen terrein die ik hierbij graag toe licht.

Wat is een Mantelzorgwoning

Een mantelzorgwoning is een zelfstandige woning die staat op het terrein van een huis. In de mantelzorg woning kan een familielid of vriend wonen die zorg verleend aan de bewoner(s) van het huis of woont degene die zorg nodig heeft in de mantelwoning.

U kunt er voor kiezen om een deel van uw huis om te bouwen als mantelwoning zoals een garage of bij het huis een aanbouw te realiseren die als mantelwoning ingericht kan worden. Wanneer u liever 2 gescheiden woningen heeft kunt u er voor kiezen om in de tuin een (tijdelijke) mantelzorg woning te plaatsen.

Geen vergunning nodig

Voor het bouwen van een mantelzorgwoning heeft u geen bouwvergunning nodig. Uiteraard gelden er wel regels waaraan u moet voldoen. U dient onder andere te voldoend aan het Bouwbesluit. In het Bouwbesluit staan regels op het gebied van isolatie, milieu, gezondheid en veiligheid. Een aannemer kan u hier vaak meer over vertellen. U kunt ook met de gemeente contact opnemen om uw plannen te bespreken

Belangrijke regels

Een mantelzorgwoning mag bewoond worden door maximaal 1 huishouden, bestaande uit maximaal 2 personen. 1 persoon van het huishouden dient mantelzorg te ontvangen of te verlenen.

Wanneer de mantelzorg stopt mag het bouwwerk niet langer gebruikt worden als woning. In veel gevallen hoeft u de woning niet volledig af te breken maar dient u wel een eventuele keuken en badkamer te verwijderen.

Het is goed om u van te voren goed in te lezen over het maken van een mantelzorgwoning. Overleg ook met de huisarts, professionele zorgverleners en uw gemeente zodat alles netjes volgens de geldende regels gaat gebeuren.

Iedereen kent inmiddels de verhalen van een krappe huizenmarkt. Vindt tegenwoordig nog maar eens een geschikte woonruimte. Bezit u een tweede woning? Dan biedt dit mogelijkheden! U kunt er namelijk voor kiezen om uw tweede woning te verhuren. Een tweede woning mag u verhuren, maar er zijn wel een aantal dingen waar u rekening mee moet houden.

Wat moet u weten?

 • Box 3 vermogen: Een tweede woning valt onder box 3 van het belastingstelsel. Bij de Belastingdienst dient u de WOZ-waarde van de woning op te geven. De waarde van uw woning wordt wel verlaagd door de leegwaarderatio (percentage van de WOZ-waarde) wanneer u de woning gaat verhuren.
 • Vergunning van de gemeente: Bij de gemeente dient u een vergunning aan te vragen voor tijdelijke verhuur op basis van de Leegstandswet. Er worden door de gemeente voorwaarden gesteld. De voorwaarden die worden gesteld zijn: u mag de woning voor maximaal 2 jaar verhuren. Hierna mag u het termijn driemaal verlengen met 1 jaar.
 • Verzekering: Voordat u uw tweede woning gaat verhuren is het verstandig om uw verzekeringsmaatschappij na te gaan welke gevolgen dit heeft voor uw opstal-en aansprakelijkheidsverzekering. Een verzekeringsmaatschappij zou bijvoorbeeld uw premie kunnen verhogen of de dekking kunnen beperken. Mocht uw woning schade oplopen dan dekt de verzekering niet de gehele schade.
 • Geldverstrekker: Bij de geldverstrekker moet u toestemming vragen voor het verhuren van de woning. U dient de geldverstrekker op de hoogte te brengen van uw plannen. Indien de geldverstrekker niet akkoord gaat, kunt u de nieuwe geldverstrekker van de nieuwe woning vragen wat zijn of haar mogelijkheden zijn betreft de financiering van uw oude woning.
 • Huurprijs bepalen: Gaat u de verhuur van de woning zelf regelen? Dan moet u bepalen wat de huurprijs wordt. De gemeente heeft bepaald welke maximale huurprijs u mag vragen. Deze prijs staat bovendien vermeld in de vergunning die u heeft aangevraagd.
 • Zoeken van een huurder: Kiest u zelf een huurder uit of legt u dit in handen van een makelaar? Een makelaar is ideaal, want u wordt niet opgezadeld met het regelwerk. Bij regelwerk kunt u denken aan het bezichtigen van de woning en het papierwerk. Daarbij komt wel kijken dat het inhuren van een makelaar kosten met zich meebrengt.
 • Goede afspraken: Het verhuren van een woning brengt niet alleen voordelen met zich mee, maar ook risico’s. U weet immers niet hoe een huurder zal omgaan met uw woning. De oplevering is het ideale moment om dit te controleren. Wilt u mogelijke problemen die kunnen ontstaan voorkomen? Leg de gemaakte afspraken schriftelijk vast.

Uw tweede woning verhuren

Het is dus zeker mogelijk om uw woning te gaan verhuren. U kunt niet tegen de eerst geïnteresseerde aangeven dat het kan en dat ze er gelijk in kunnen. U moet dus eerst goed kijken wat mogelijk is en wat er bij u werkt. Als dit allemaal gelukt is kunt u kijken naar de geschikte mensen voor uw woning.

De voor en nadelen van een tweede huis op een vakantiepark

Zit u er aan te denken om een tweede huis te kopen maar weet u nog niet hoe u dit in moet vullen? Voor het kopen van een tweede huis zijn verschillende mogelijkheden zo kunt u ook een huis kopen op een vakantiepark. Er zitten vakantieparken door heel Nederland van een mooie locatie aan de kust of juist verscholen in de bossen. Sommige mensen vinden dit de ideale oplossing de andere houden hier iets minder van. Maar wat zijn nou eigenlijk de voor en na delen, wij hebben alles op een rijtje gezet zodat u de juiste beslissing kunt maken.

Voordelen van het vakantiepark

 • Veilige omgeving
  Op een vakantie park rijden er geregeld medewerkers of beveiliging rond. Ze controleren of er geen ongewenste mensen op het park zijn en houden alles voor u in de gaten.
 • Onderhoudsvrij
  Het park zorgt vaak al voor het interieur, onderhoud van het huis maar ook van de tuin. Zo kunt u elke keer als u naar uw tweede huis helemaal genieten zonder extra zorgen.
 • Faciliteiten
  Op het vakantiepark zijn vaak verschillende faciliteiten zoals een zwembad, sauna, tennisbaan of fitness. Van deze faciliteiten kun u gratis gebruik maken. Er is vaak ook een restaurant, supermarkt en snackbar te vinden op het park alles op loopafstand.
 • Verhuren
  Als u niet aanwezig bent in de woning dan zal het vakantiepark het voor uw verhuren. Verder heeft u er geen omkijken naar en wordt dit allemaal voor u geregeld.

Nadelen van een tweede huis op een vakantiepark

 • Niet altijd uw tweede woning kunnen bezoeken
  Als het vakantiepark de woning voor u verhuurt betekend dit dat u niet altijd naar uw woning kunt gaan. Soms zijn er ook regels omtrent vakantie periodes, dan kunt u niet of beperkt gebruik maken van uw eigen tweede woning.
 • Minder privacy
  Op een vakantiepark heb je wellicht ook wat minder privacy. Als je de deur uit loopt zijn er veel andere toeristen om je heen en de woning is wellicht niet volledig afgeschermd van de andere huizen.
 • Inrichting kan niet zelf bepaald worden
  Bij de meeste woningen zit het meubilair er bij in omdat ze dit in alle woningen ongeveer het zelfde willen houden. Een schilderij op hangen is vaak geen probleem maar de bank, eettafel en keuken kunnen wellicht niet helemaal uw smaak zijn.

In de afgelopen twee jaar is een tweede woning weer populairder geworden. Behalve een tweede woning in ons eigen Nederland zijn ook Spanje, Frankrijk en Oostenrijk gewild. Tweede huizen kunnen gebruikt worden als vakantiehuis, maar daarnaast ook verhuurd worden voor een aantrekkelijk rendement op de woning.

Maar waar kansen zijn, loert ook gevaar. “We moeten waken voor de malafide partijen die de vastgoedmarkt vervuilen met mooie praatjes en slecht onderbouwde verwachtingen” stelt Branson Atterbury van http://huiskopen-oostenrijk.nl. Want het is niet heel moeilijk te voorkomen volgens Smulders “Het mooie van vastgoed is juist dat de meest relevante informatie om tot aanschaf over te gaan, te verifiëren is.” Met de juiste navraag en kennis “vallen de rotte appeltjes uit de boom” aldus Atterbury.

Vastgoed als belegging

Als een tweede woning verhuurd wordt kan dat een goede belegging zijn. Het is heel goed mogelijk een rendement van 5 tot 7 procent op jaarbasis te halen, maar dat zal niet makkelijk zijn zonder een goed plan en zonder een gerenommeerde verhuurdersorganisatie. Ook is het verstandig om al bij de aanschaf te kijken naar de verhuurbaarheid. De aantrekkelijkheid van een woning is erg afhankelijk van de locatie, waarbij bereikbaarheid en de nabijheid van voorzieningen een belangrijke rol spelen.

Om potentiële kopers over de streep te trekken worden nog weleens gegarandeerde rendementen aangeboden. Een heel aantrekkelijk idee, maar ook hier kan het alsnog verkeerd gaan. Belangenorganisaties voeren hiervoor risicoscans uit en daaruit blijkt dat het hier toch nog vaak mis gaat.
Potentiële kopers richten zich teveel op het rendement en vergeten vervolgens kritisch te kijken naar de vraagprijs en in hoeverre deze overeenkomt met de prijzen op de markt. Bij het toetsen van de vraagprijs kan een onafhankelijke waardebepaling door een taxateur uitkomst bieden.

Er zijn diverse onafhankelijke belangenorganisaties voor iedereen die een woning of beleggingsobject in het buitenland heeft of aan wil schaffen. Deze organisaties behartigen de belangen van de leden en voorziet ze van de juiste informatie en kennis om met succes de buitenlandse vastgoedmarkt te betreden.