Rubriek

Computer & Internet

Rubriek

Tegenwoordig wordt het internet gigantisch veel gebruikt. Ook senioren maken natuurlijk dankbaar gebruik van het internet. Wanneer we op zoek zijn naar bepaalde informatie of een berichtje willen sturen, dan is dit met behulp van het internet zo gedaan. De meeste senioren vinden het prettig om snel internet te hebben, maar veiligheid is iets waar helaas nog te weinig aandacht aan besteed wordt. Je merkt het natuurlijk direct als je internet sloom is, maar je zal niet snel merken dat je netwerk onveilig is, totdat het te laat is.

Hoe verander jij je wachtwoord?

Het veranderen van je wifi wachtwoord is niet voor iedereen even eenvoudig. Wanneer jij hier weinig verstand van hebt, zal het wel eventjes zoeken zijn. Gelukkig kan je op de website van de meeste internetproviders een handleiding vinden van hoe je het wachtwoord kunt veranderen. Maak jij bijvoorbeeld gebruik van het internet en TV pakket van Telfort? Dan vind je op de website van Telfort hoe jij je wachtwoord kunt veranderen. De provider heeft hier een handige pagina voor aangemaakt. Je klikt hier simpelweg op de router die jij hebt en vervolgens krijg je een stappenplan van hoe je het wachtwoord kunt veranderen.

Kies voor een veilig wachtwoord

Het is aan te raden om eens in de zoveel tijd je wachtwoord te veranderen. Op deze manier voorkom je dat iemand in kan loggen op jouw netwerk. Wanneer je een wachtwoord maakt, kies dan voor iets dat niet zo erg voor de hand ligt. Kies bijvoorbeeld niet voor je achternaam in combinatie met je geboortejaar, dergelijke wachtwoorden zijn erg onveilig. De meeste mensen denken dat een hacker dit nooit zal kunnen raden, maar vergeet niet dat een hacker handige computerprogramma’s als hulpmiddel heeft. Door middel van een zogenaamde “brute-force attack”, kunnen er ontzettend veel voor de hand liggende combinaties uitgeprobeerd worden binnen een korte tijd.

Kies ook voor een goede provider

Je zeker wilt zijn van een veilig en snel netwerk, zal je ook voor de juiste provider moeten kiezen. Er zijn bijvoorbeeld verschillende providers die hun routers standaard al vrij goed beveiligen. Bovendien zal een goede provider je ook kunnen informeren over hoe jij zeker kunt zijn van een veilig netwerk. Op de website van Telfort vind je bijvoorbeeld de tip om het wifi wachtwoord tweemaal per jaar te wijzigen. Met een goede provider kan je ook zeker zijn van een veiliger netwerk.

Twijfelt u wat voor internet u precies nodig heeft? Niet iedereen weet tegenwoordig nog waar hij of zij voor moet kiezen. Het is nou eenmaal erg lastig om voor het juiste type internet te kiezen wanneer je hier weinig verstand van hebt. Vindt u het ook zo lastig om een goede keuze te maken? Dan helpen wij u graag verder. Wij weten precies hoe ook u kunt genieten van het beste internet. Wanneer u deze tips goed opvolgt, krijgt u snel en stabiel internet.

De verschillen tussen traditioneel internet en glasvezel internet

Er zit heel erg veel verschil tussen traditioneel internet en glasvezel internet. Zo is glasvezel onder andere veel sneller. Bij glasvezel zijn de kabels namelijk gemaakt van, zoals u waarschijnlijk wel kunt raden, glasvezel. Bij dit materiaal wordt de data veel sneller verstuurd. Wanneer u snel internet wilt, dan is het dus verstandig om voor glasvezel te kiezen. Er zijn echter nog een aantal redenen waarom je beter voor glasvezel kunt kiezen. Zo is glasvezel bijvoorbeeld veel stabieler dan koper of kabelinternet. Hierdoor heb je niet zo snel meer last van storingen, terwijl u dit bij koper of kabel misschien wel heeft.

U verwacht dan natuurlijk dat u veel meer moet betalen voor glasvezel, maar ook dit is helemaal niet het geval! U betaalt vrijwel altijd net zoveel voor glasvezel als voor andere vormen van internet. Er is dus eigenlijk geen enkele reden waarom u niet voor glasvezel zou moeten kiezen. Het is wel belangrijk dat u voor de juiste provider kiest. Op deze manier kunt u er zeker van zijn dat u problemen zoveel mogelijk voorkomt. Er zijn ontzettend veel verschillende providers die u met elkaar kunt vergelijken. Het maken van deze keuze is daarom ook niet altijd even eenvoudig.

Welke provider kiest u?

75-plussers zijn de snelst groeiende groep internetgebruikers. Voornamelijk e-mailen en telebankieren zijn populair onder senioren. Bij een internetprovider zoeken 75-plussers voornamelijk naar goedkope prijzen en goede klantenservice.

In Nederland zijn er veel verschillende providers. De meeste providers maken tegenwoordig al gebruik van glasvezel internet. Het kan echter geen kwaad om u hier eerst eens goed in te verdiepen. Voordat u een provider kiest, is het verstandig om een aantal recensies over de provider te lezen. Op deze manier krijgt u een goed beeld van de provider.

De ontwikkeling van de computer is de laatste tijd in razend tempo gegroeid. Van de introductie van de PC in 1980 door IBM tot de iPad 2 van Apple die afgelopen jaar is uitgekomen. Door deze snelle groei in techniek hebben mensen zich steeds meer en steeds sneller moeten aanpassen. Denk maar eens aan de overgang van Windows ’95 naar Windows XP, nog steeds het meest gebruikte besturingssysteem. Net als de software telkens verandert, verandert ook de computer zelf. Zo bestonden er eerder alleen nog desktop computers, tegenwoordig zijn er laptops en sinds kort tablets. Het aanbod lijkt oneindig, maar waar moet je nu op letten? In dit artikel geven we enkele tips waar op te letten als 55+’er bij de aanschaf van een computer of laptop.

Weinig poespas
De gemiddelde 55+’er wil het liefst zo min mogelijk poespas op hun computer of laptop. “Hij moet het gewoon doen” is een veel gehoord argument. Eenvoud lijkt daarom een belangrijk punt in het beslissingsproces. Zo moet het bureaublad niet overladen zijn met iconen, maar toon slechts de meeste gebruikte programma’s op het bureaublad. Dit zorgt voor overzicht en je vindt sneller de programma’s die je vaak gebruikt.

Prijs-kwaliteit verhouding
Een goede computer hoeft niet duur te zijn. Vaak zijn de duurdere computers bedoeld voor specifieke werkzaamheden, als het monteren en bewerken van foto’s of films. Een goede laptop is er al voor zo’n €500,-. Gebruik je de computer alleen om te MSN’en, te internetten, je mail te lezen, foto’s te bekijken en af en toe iets in Word of Excel te maken, koop dan geen dure apparatuur, goedkope laptops zijn prima voor dit soort dingen..

Randapparatuur
Wanneer je op zoek bent naar een laptop, dan is het raadzaam een goede muis aan te schaffen. Veel oudere mensen vinden het lastig om te werken met het touchpad van de laptop. Daarnaast is een goed en groot scherm ook handig. Zo kun je het lettertype standaard vergroten, zodat het beter leesbaar is, zonder dat je bij website onnodig horizontaal moet gaan scrollen. Let er bij de aanschaf van een computer of laptop ook op dat er een webcam is geïntegreerd. De software is dan ook standaard meegeleverd, zodat je niet achteraf nog een aparte webcam hoeft te kopen en te installeren. Ideaal trouwens wanneer je je kleinkinderen eens wat vaker wilt zien!

Beveiliging
Spam wordt steeds slimmer en sluwer. Advertenties zijn bijna niet meer herkenbaar en waarschuwing van Windows zijn vaak niet meer te onderscheiden van pop-ups naar spammy websites. Daarom is het verstandig goede antivirussoftware aan te schaffen en te installeren. Bij de aanschaf van een nieuwe computer wordt meestal een ‘trial’ versie van een antivirusprogramma meegeleverd. Het is verstandig dit aan te kopen of gebruik te maken van gratis antivirussoftware als AVG.

Wie met pensioen gaat, of al met pensioen is zal er goed aan doen opnieuw naar het vaste lasten plaatje te kijken. Bij de leeftijdscategorie 65+ is de vaste lasten druk nog altijd het hoogst en maar weinig ouderen stappen nog over. Zonde, want door over te stappen kunt u met gemak de nodige euro’s besparen. Dat geldt ook voor uw internet abonnement. Geld dat u waarschijnlijk beter kunt gebruiken. Stap daarom over naar goedkoop internet, zonder in te leveren op kwaliteit. Bovendien is online overstappen eenvoudiger dan u denkt en in een paar muisklikken geregeld.

Bespaar op uw internet abonnement

Zit u helemaal goed bij uw huidige internet provider? Dat is natuurlijk hartstikke fijn. Wanneer u lekker de tijd heeft om uw favoriete programma’s en series te kijken op tv en tevreden bent met uw huidige aanbod, een vaste telefoonlijn heeft, een internetverbinding heeft die naar behoren werkt en weinig last heeft van storingen, maakt u waarschijnlijk niet meteen aanstalten om een andere provider te zoeken.

Maar wie al jaren bij dezelfde provider zit gaat ongemerkt steeds meer betalen. Dat geldt eigenlijk voor veel vaste lasten, maar zeker ook voor uw internet abonnement. Providers verhogen jaarlijks hun prijzen. Het is daarom slim om eens per jaar weer even uw lopende abonnementen en contracten door te nemen om te zien waar u kunt besparen op uw vaste lasten. Dat lukt vrijwel zeker ook op uw internet internet abonnement.

Vind goedkoop internet, tv en bellen

Ook wanneer u tevreden bent met uw huidige pakket, waarom zou u meer willen betalen dan nodig voor dezelfde diensten? Door over te stappen naar de goedkoopste internet provider bespaart u gemiddeld € 175,- per jaar. Een geldbedrag dat u vrijwel zeker beter kunt besteden, of liever op zij zet in een spaarpotje voor uw oude dag.

Door over te stappen kunt u nog steeds profiteren van dezelfde diensten, maar tegen lagere kosten. Zo hoeft u niet in te leveren op kwaliteit. Vrijwel alle internet providers leveren standaard een uitgebreid zenderpakket voor televisie, variërend tussen de 60 tot 80 zenders. Of u nou internet en TV kiest, of gewoon alles in 1 met vaste telefonie erbij, de basis tv-zenders zijn bij iedere provider inbegrepen in het zenderpakket. U ontvangt bovendien standaard digitale televisie waarmee u eenvoudig uw favoriete programma’s en series opneemt of terugspoelt.

Misschien kan daarnaast uw internet thuis ook goedkoper? Ga na of u nog steeds dezelfde internetsnelheid nodig heeft. Uit de praktijk blijkt dat senioren het internet op een andere manier gebruiken, waarbij e-mail checken en websites bezoeken het belangrijkste is. In veel gevallen kunt u met een lagere internetsnelheid nog steeds prima uit de voeten.

Heeft u op dit moment een e-mail adres bij uw huidige provider? Wanneer u overstapt naar een nieuwe provider kunt u dit e-mail adres helaas niet meenemen. Maar dat hoeft geen probleem te zijn. De oplossing is namelijk om eenmalig een nieuw e-mail adres aan te maken dat geen onderdeel is van een internet provider, bijvoorbeeld bij Yahoo, Gmail of Hotmail. Stapt u dan in het vervolg weer over, dan heeft dit geen gevolgen voor uw e-mail adres.

Niet alle ouderen hebben verder een smartphone en willen daarom gebruik kunnen maken van vaste telefonie. Een vaste telefoonlijn zit tegenwoordig voor een paar euro bij een alles in 1 abonnement, of is zelfs gratis. Kies voor onbeperkt bellen als u vaak lange telefoongesprekken voert of voor lage beltarieven wanneer u af en toe eens belt, maar wel altijd bereikbaar wil zijn op de huistelefoon.

Overstappen is makkelijker geworden

Vindt u internet vergelijken maar gedoe en bent u huiverig om over te stappen? Maakt u zich geen zorgen. Providers willen het iedereen zo makkelijk mogelijk maken om over te stappen en snappen de mogelijke bezwaren. Daarom is overstappen tegenwoordig een heel stuk eenvoudiger en overzichtelijker dan vroeger.

Providers werken niet meer met papieren rompslomp, maar met een simpel en overzichtelijk online stappenplan. Daarmee sluit u in een paar muisklikken een nieuw abonnement af. Natuurlijk krijgt u nog wel een bevestiging op papier thuisgestuurd.

Bent u minder handig met het internet? Misschien kunt u iemand vragen om met u mee te kijken en de vergelijking samen te maken.  Dan is uw overstap vaak zo geregeld en heeft u toch mooi geld bespaart.

Ben jij al gepensioneerd? Dan heb je natuurlijk voldoende tijd over. In dat geval speel jij waarschijnlijk geregeld spelletjes met leeftijdsgenoten. Je kunt er echter ook voor kiezen om een gokje te wagen. Er zijn namelijk genoeg senioren die op hun oude dag graag mogen gokken. Geen trek om af te zakken naar een casino? Geen probleem, want je kunt tegenwoordig ook online gokken. Het komt echter vaak genoeg voor dat senioren hier niet bekend mee zijn. Geldt dit ook voor jou? Dan moet je rekening houden met een aantal zaken. Doe je dit niet? Dan kan het maar zo zijn dat jij binnen de kortste keren een groot deel van jouw geld kwijt bent. Daarom behandelen we hier enkele aandachtspunten voor senioren die beginnen met online gokken.

Laat je niet misleiden door mooie aanbiedingen
Alle goksites willen natuurlijk zoveel mogelijk spelers hebben. Om nieuwe spelers te lokken, worden er vaak interessante aanbiedingen gebruikt. Zo ontvang je bij vrijwel iedere goksite tegenwoordig een leuke welkomstbonus. Ook krijg je vaak een extra bonus wanneer jij je eerste storting doet. Er zijn echter ook een aantal illegale goksites die hier misbruik van maken. Bij deze sites wil jij natuurlijk niet gaan spelen. Richt je daarom alleen tot de legale goksites. In dat geval weet je zeker dat je ook daadwerkelijk wat hebt aan de bonus. Vergeet niet de voorwaarden te lezen, want een bonus moet vrijwel altijd een aantal keer rondgespeeld worden. Lees de bonusvoorwaarden dus ook eerst goed door voordat je besluit bij een bepaalde site te gaan spelen.

Verdiep je eerst in het spel dat je wilt spelen
Je kunt bij vrijwel iedere goksite poker, blackjack en roulette spelen. Daarnaast is er vaak nog een groot aanbod voor wat betreft speelautomaten. Ben jij bekend met één van de spellen die je tegenkomt op een goksite? Dan kies jij er waarschijnlijk voor om dat spel te gaan spelen. Het kan echter zo zijn dat het spel wat anders gespeeld wordt dan jij gewend bent. Begin daarom ook nooit met een hoge inzet. Dit is overigens sowieso niet verstandig. Start altijd met een lage inzet, zodat jij het spel rustig uit kunt proberen. Begrijp je niet waarom jij gewonnen of verloren hebt? Lees dan de uitleg goed door. Bij nagenoeg iedere goksite kun jij op het vraagteken of ‘help’ klikken voor meer uitleg over het betreffende spel.

Neem je verlies
Online gokken gaat gepaard met winst en verlies. Wanneer je wint, is het natuurlijk hartstikke leuk. Bij verlies wil jij natuurlijk zo snel mogelijk het verloren bedrag weer terugwinnen. Dit is vaak een verkeerde tactiek. Waarom? Omdat de ervaring leert dat je in dat geval alleen nog maar meer gaat verliezen. En voor je het weet is je rekening leeg. Als jij online gaat gokken is het belangrijk dat jij soms je verlies neemt. Verliezen hoort nou eenmaal bij online gokken. Heb jij veel verloren? Stop er dan gewoon mee en probeer het later eens opnieuw.

Stel limieten voor jezelf
Wil jij met online gokken een extra zakcentje verdienen voor je oude dag? Begin dan nooit voordat je voor jezelf limieten stelt. Wanneer jij zonder limiet gaat gokken, blijf jij je account telkens maar aanvullen met geld. Hierdoor is jouw bankrekening binnen de kortste keren leeg. Stort daarom ook maximaal het bedrag dat jij eventueel wilt verliezen. Zo voorkom je dat jij straks geen geld meer hebt. Heb je gewonnen? Ook dan is het handig om weer nieuwe limieten te stellen. Wanneer je wint, ga je vaak meer inzetten. Zit het tegen? Dan ben je binnen de kortste keren weer door je winst heen.  Indien jij limieten stelt, voorkom je dat jouw account snel leeg. Zo kun je dus langer online gokken!

In geval van gokverslaving contacteer je het best Jellinek.

De tijd gaat al zo snel en helemaal wanneer u kleinkinderen heeft zult u ervaren hoe snel deze koters groot worden. Helaas hebben de kinderen en kleinkinderen ook niet altijd tijd om op bezoek te komen. Wij hebben een goed idee voor u!

Verwen u zelf met een mooi foto-cadeau. Foto’s kunnen tegenwoordig op van alles en nog wat afgedrukt worden. Wat dacht u van een hoesje voor uw telefoon met daarop uw favoriete foto van uw kleinkinderen of drink een lekker kopje koffie uit een foto-mok. Wilt u het nog spannender maken kunt u zelfs dekbedhoezen laten bedrukken. Zo kunt u iedere nacht slapen onder uw eigen familie.

Vindt u 1 foto niet genoeg. Dan is de foto-verjaardags-kalender zeker iets voor u. Een fotokalender met allemaal foto’s van uw (klein)kinderen en alle verjaardagen erop. Zo vergeet u geen enkele verjaardag meer (u wordt natuurlijk ook een dagje ouder) en u heeft altijd leuke foto’s van uw (klein)kinderen in uw huis hangen. Het is dus niet alleen een mooi geheugensteuntje, maar het fleurt de boel ook nog eens op.

Deze fotokalender, maar ook nog tal van andere leuke foto-items kunt u bestellen bij Flyerzone.nl

U bestelt de producten gemakkelijk online. U kunt de foto’s uploaden en binnen enkele dagen heeft u uw kalender, boek, mok of zelfs kleding in huis. Zo kunt u iedere dag genieten van uw familie!

Naast het gemakkelijk online bestellen levert Flyerzone uw bestelde producten ook nog eens gratis in Nederland en in België.

Flyerzone is een Nederlandse online drukkerij met meer dan 40.000 tevreden klanten. Zelf kwalitatief hoogstaand drukwerk produceren staat bij hun voorop. Zo produceren zij 100% van het drukwerk zelf en werken ze alleen met de beste offset en digitale drukpersen.

Flyerzone is met het beste logistiek netwerk dé drukwerk leverancier van Nederland. Dus wacht niet langer en bestel uw favoriete item online!

 

 

Een jaar of tien  geleden werd het nog weggewuifd als u senioren het nut van een mobiele telefoon wilde uitleggen. Tegenwoordig is dat wel anders. De mobiele telefoon is inmiddels zo ingeburgerd dat ook de senioren van nu er niet meer aan ontkomen. En als er dan gekeken wordt naar het onderstaande overzicht van handige apps voor senioren, bewijst het nut van de mobiele telefoon zich nog meer.

Find my Phone

We raken allemaal wel eens iets kwijt, maar zeker met het stijgen van de leeftijd kan het moeilijker worden om bij te houden waar u bijvoorbeeld nu uw mobiele telefoon heeft neergelegd. Wanneer u uw telefoon koppelt aan een computer en u heeft de app Find my Phone op uw telefoon geïnstalleerd, dan laat uw computer zie waar de telefoon zich op dat moment bevindt.

Be my Eyes

Men zegt wel eens gekscherend dat ouderdom met gebreken komt en helaas is dat voor veel mensen ook echt het geval. Het kan dan ook heel goed zijn dat bijvoorbeeld uw zicht achteruit is gegaan. Gelukkig komt de huidige technologie met veel verschillende oplossingen die ons met onze mogelijke gebreken zoveel mogelijk ondersteunt. Bij slecht zicht is de app Be my Eyes een app die niet mag ontbreken op uw mobiele telefoon. Met deze app maakt u letterlijk gebruik van de ogen van een ander. Kunt u iets niet goed zien, bijvoorbeeld de houdbaarheidsdatum van een product uit uw koelkast, dan drukt u op de noodknop van de app en ontstaat er een live verbinding met iemand die zich als ‘hulp’ op de app heeft aangemeld. Deze persoon kan dan met u meekijken. Uiteraard kunt u zich ook inzetten als hulp wanneer uw zicht nog uitstekend is.

Dragon Dictation als hulp bij roulette

Bent u een groot liefhebber van een spelletje roulette dan kunt u dat tegenwoordig gewoon online blijven spelen en hoeft u als u minder mobiel bent, hier niet meer de deur voor uit. Het is zo eenvoudig geworden om met uw toestel een online casino op te zoeken, een account te maken en uw geluk te beproeven bij een spel roulette. De komst van de mobiele telefoon en de bijbehorende ontwikkelingen hebben ons leven veel makkelijker gemaakt. Kunt u bijvoorbeeld de letters op uw toestel niet meer zo goed zien wanneer u een berichtje typt of is de beweeglijkheid van uw vingers minder geworden, dan hoeft u zich niet buitenspel te laten zetten. Met de app Dragon Dictation dicteert u gewoon uw e-mail of Whatsapp bericht en de app zet het voor u om in tekst.

Fello

Hulpbehoevendheid is geen vreemd gegeven wanneer u op leeftijd bent. U bent wellicht afhankelijk van diverse mantelzorgers die u bijvoorbeeld helpen om u naar uw afspraken te brengen. Zeker wanneer u gezegend bent met veel verschillende mensen die u willen helpen, kan de app Fello er voor zorgen dat het inplannen van de zorg voor u soepel verloopt. De app kan vergeleken worden met een groepsapp waarin u aangeeft wie wanneer wat doet en de groepsleden daarbij ook volledig van de situatie op de hoogte worden gehouden.

SOS Alarm

Ouder worden betekent kwetsbaarder zijn. Voor iedereen zit een ongeluk in een klein hoekje, maar voor ouderen kan het vaak met meer gevolgen gepaard gaan. SOS Alarm is een handige app om op uw telefoon te installeren. Met een druk op de alarmknop worden de hulpdiensten ingeschakeld. Het is voor de functionaliteit van de app dan natuurlijk wel wenselijk dat u uw telefoon altijd bij u heeft. De SOS Alarm app is een gratis app die eigenlijk iedereen geïnstalleerd zou moeten hebben.

Het tijdperk van het internet staat zeker niet stil. Online casino’s zijn sinds de jaren 90 steeds populairder geworden en nu al niet meer weg te denken van het internet. Waar het in het begin vooral jongere gokkers waren die bij een online casino gingen spelen is dit nu niet helemaal meer van toepassing. De groep mensen die tegenwoordig bij een casino online inzetten speelt is immers veel breder geworden. Denk daarbij aan een leeftijd van 18+ tot ver in de 60. Hoe het komt dan ook senioren steeds beter de weg weten te vinden naar een internetcasino? Dat heeft alles te maken met de bereikbaarheid van de sites. Bovendien kan men vandaag de dag veel beter omgaan met een computer en laptop als jaren terug, waardoor de ouderen onder ons ook eenvoudig met geld vanuit huis de weg naar het online gokken weten te vinden.

Feitelijke voordelen

In een onderzoek hebben wij meerdere ouderen die weleens een gokje gewaagd hebben gevraagd naar de voordelen die het gokken online met zich mee brengt. De meest genoemde voordelen die naar voren kwamen in dat onafhankelijke onderzoek hebben we hieronder naar voren gebracht.

  • Gokken is mogelijk vanuit huis
  • Spelen kan ook met mobiele telefoon en tablet
  • Online vind men meer casinospellen om te spelen
  • Live casino’s bieden de optie tegen echte dealers te gokken
  • Je kunt de casinospellen gratis proberen en dus ook zonder geld spelen
  • Online casino’s bieden een veilige speelomgeving om binnen te winnen

Online casino onderzoek

Voordat je als ouderen eventueel bij een casino gaat gokken is het wel belangrijk om te kijken naar de mogelijkheden die een casino biedt. Je wilt immers alleen maar gokken bij een betrouwbaar online casino, waar je ook eerlijke kansen hebt om geld te winnen. In ons onderzoek hebben we ontdekt dat ook online casino reviews lezen erg belangrijk is. Dankzij de recensies die onafhankelijke websites samenstellen is het namelijk mogelijk om vooraf de voor- en nadelen van een casino te leren kennen. Bovendien is het zoals naar voren gekomen is natuurlijk altijd mogelijk om de activiteiten die een casino aanbiedt gratis te ontdekken alvorens er met geld gespeeld moet worden. Als je bekend bent met een casino kun je als ouderen altijd nog een gokje met een account gaan wagen, maar let wel op. Ga je gokken? Doe dit dan zeker met mate, want niemand heeft er wat aan als je een verslaving op loopt!

Je zit in de kamer de krant te lezen op je tablet. Het is een mooie zomerdag en het weer is prachtig! Je besluit om buiten in het zonnetje de krant te gaan lezen. Wanneer je buiten zit in de tuin, valt het internet ineens weg en kun je niet verder met het doorlezen van het nieuws op de tablet. Op zo’n moment kan een wifi versterker uitkomst bieden. Maar wat is een wifi versterker en wat kun je ermee?

Wat is Wifi?

Toen het internet werd geïntroduceerd, werd alles aangelegd met kabels. Het gebruik van kabels is erg betrouwbaar en wordt tot op de dag van vandaag nog steeds gebruikt. In de loop van de tijd vonden veel mensen de kabels maar vervelend worden. Ze zijn niet erg handig, wanneer je bijvoorbeeld aan de andere kant van het huis – meters verderop dus – wil internetten op je laptop. Sommige mensen willen ook geen grote bundel kabels door het huis trekken, omdat ze dit minder mooi vinden. Daarom is Wifi geïntroduceerd. Wifi is een signaal, dat verzonden wordt vanuit het kastje van jouw internetprovider (ook wel een ‘modem’ genoemd), zoals KPN of Ziggo. Dit signaal zorgt ervoor dat je draadloos kan internetten, zonder kabels. Niet alleen een laptop kan hiervan gebruikmaken, maar ook smartphones, tablets en spelcomputers.

Wat is een Wifi versterker?

Nu je weet wat wifi inhoudt, is het tijd om erachter te komen wat een wifi versterker precies is. Wanneer je in de tuin op de tablet op het internet zit en je draadloze signaal niet sterk genoeg is, dan kan het internet wegvallen. Dit betekent vaak dat het apparaat zich te ver van het modem bevindt. Een Wifi versterker is een apparaat dat het signaal van de Wifi kan versterken, versnellen of vergroten. Plaats je dus tussen modem en de tuin een wifi versterker, dan betekent dit vaak dat je gewoon draadloos kan internetten in de tuin en dat je zorgeloos het nieuws kan volgen op ieder apparaat. Dit is niet alleen een oplossing voor in de tuin, maar voor elke locatie waarbij de afstand tussen het modem en het apparaat te groot is. De zolder is hier ook een goed voorbeeld van evenals de garage.

Wat is een Wifi router?

Naast een Wifi versterker is er ook een Wifi router. Dit is een apparaat waarbij een router en een antenne voor het draadloos signaal zijn gecombineerd. Een router is een apparaat waarbij je meerdere internetverbindingen kan combineren. Wifi routers hebben meestal een aantal punten (connectoren) waar kabels in gestoken kunnen worden, voor een antenne voor het zenden van draadloze signalen en eentje waarmee je hem kan verbinden met het modem. Met een wifi router heb je dus eigenlijk een soort tweede modem in huis waar je computers mee kan verbinden.

Groter bereik

Een Wifi repeater kan dus een wifi signaal versterken. Dit is een groot voordeel voor degene die in verschillende kamers van het huis gebruik willen maken van het internet en geen zin hebben in lange kabels. Het nadeel van deze kabels is ook dat er soms een monteur langs moet komen om ze aan te leggen. Vaak brengt dit kosten met zich mee, omdat er meestal door internetproviders alleen wordt geadviseerd om een wifi versterker aan te schaffen maar de kosten voor een monteur niet vergoeden. Een Wifi repeater is gelukkig eenvoudig te installeren. Je stopt hem simpelweg in het stopcontact, het apparaat stelt zichzelf in en je hebt een groter bereik van het draadloze signaal.

Hogere downloadsnelheid

Wie graag filmpjes op YouTube kijkt, loopt soms tegen het probleem aan dat het veel tijd kost totdat de filmpjes geladen zijn. Het probleem is meestal dat het internetsignaal niet sterk genoeg is of een te lage snelheid van het internet. Wanneer je te maken hebt met een standaard lage snelheid, is een mogelijke oplossing om jouw internetprovider te vragen om de snelheid te verhogen. Wanneer het probleem ligt bij de sterkte van het internetsignaal, dan kan een wifi repeater een echte uitkomst zijn. Dit zorgt namelijk voor een veel snellere downloadsnelheid, zodat jij de filmpjes kan bewonderen zonder dat het veel te lang duurt.

Stabiliteit

Soms kan het zijn dat de Wifi vaak wegvalt of erg traag is. In sommige gevallen kan het probleem in het modem zitten. Het simpelweg resetten van het modem kan al een oplossing zijn. Wanneer dit niet helpt, dan kun je contact opnemen met jouw internetprovider. Meestal ligt het niet aan het modem, maar aan de stabiliteit van het draadloze signaal. Een wifi versterker kan dan uitkomst bieden. Deze kan het wifi signaal versterken. Daarbij zijn de kosten van een wifi versterker relatief laag en is het een eenvoudige oplossing om van de slechte draadloze verbinding af te zijn.

Koop een wifi versterker die past bij jouw router

Een nadeel van een wifi versterker is dat er vele soorten en maten zijn. Iedere wifi versterker is bedoeld voor een bepaald soort verbinding. Let dus goed op dat je een wifi versterker koopt die kan koppelen met jouw router of modem. Hiervoor kun je jouw internetprovider benaderen om meer uitleg en advies te geven. De meeste merken bieden verschillende types aan, denk bijvoorbeeld eens aan een TP-Link wifiversterker. Verder kan een wifi versterker maar een ding tegelijk: het draadloze signaal ontvangen óf verzenden. Soms kan het internetsignaal hierdoor minder stabiel worden of juist trager! Een wifi versterker kan dus – in het ergste geval – ook zorgen voor een minder goede draadloze verbinding in plaats van het signaal te verbeteren. Vraag daarom eerst aan vrienden of familie of je een wifi versterker mag lenen voordat je er permanent een aanschaft. Zo kun je eerst testen of het werkt.

Andere oplossingen

Er zijn dus zowel voor- als nadelen aan wifi versterkers. Heb je geen goed draadloos signaal en heb je geen problemen met het trekken van kabels? Dan is het aanleggen van deze kabels een goed plan. Dit is een stabiele en betrouwbare oplossing voor het wifiprobleem. Heb je in de omgeving veel elektrische apparaten staan, zoals bluetooth-apparaten en magnetrons? Deze kunnen de draadloze verbinding verstoren. Plaats deze daarom zo ver mogelijk van het modem en de wifi versterker vandaan, zodat de Wifi stabieler en sterker blijft.

Conclusie

Niet alleen zorgt een wifi versterker voor een vergroten en versnellen van het draadloze signaal, maar op het moment dat je wifi af en toe wegvalt, dan kan het signaal er ook veel stabieler van worden. Het is eenvoudig te installeren en te gebruiken. Een wifi versterker is een eenmalige investering die veel irritatie weg kan nemen. Zo kunt u met een gerust hart in de tuin het nieuws blijven lezen op de tablet.

 

Wil je iets online kopen of opzoeken? Dan pak je meteen je laptop of tablet erbij en raadpleeg je een zoekmachine. Vervolgens kies je een website uit die jou interessant lijkt en klik je op de link. En dan gebeurt er iets magisch. Binnen enkele seconden is de website op jouw beeldscherm getoverd! Heb je er ooit bij stilgestaan waar zo’n website allemaal langs moet om bij jou op je beeldscherm te verschijnen? Het is bijna een tovertruc!

Router & modem
Om een website te kunnen laden moet je natuurlijk wel beschikken over een internetverbinding. Jouw internetverbinding gaat vaak via een modem en een router of een apparaat dat een modem en een router in één is. Meestal kun je dit kleine kastje in de meterkast van je huis vinden. Op dit apparaatje staat de website echter niet. Daarom moet er verder verbinding gezocht worden om de gegevens van de website op te kunnen halen. Vanuit jouw meterkast loopt de verbinding razend snel door naar de wijkkast.

Wijkkast
Een wijkkast is een klein kastje dat je wellicht wel eens in je eigen wijk hebt zien staan tijdens het fietsen of het uitlaten van je hond. Zo’n wijkkast zorgt ervoor dat jij thuis verbinding kunt maken met het internet en je favoriete websites kunt bezoeken. Maar dan ben je er nog niet, want een wijkkast is weer aangesloten op een wijkcentrale.

Wijkcentrale
Wist je dat er in Nederland ongeveer 1400 wijkcentrales zijn? Variërend van kleine huisjes tot grote gebouwen. Jij hebt je vast wel eens afgevraagd waar zo’n gebouw voor is en hoe het er van binnen uitziet. Het is een centrale locatie waar alle koper- of glasvezelkabels van alle woningen in die wijk samenkomen via een wijkkast. Een gebouw vol met draadjes en lampjes dus. Maar ook de wijkcentrale is slechts een onderdeel van deze online reis. Nog drie stappen te gaan om tot de kern van de website te komen, want zonder een provider heb je niks aan een wijkcentrale en een wijkkast.

Provider
Wil je gebruik maken van het internet dan moet je natuurlijk wel aangesloten zijn bij een provider, zoals Ziggo of KPN. Dit zijn organisaties die ervoor zorgen dat jij via wijkcentrales en wijkkasten op het internet wordt aangesloten. Een provider verkoopt dus letterlijk stukjes internet.

Internet
Internet kent iedereen! Sterker nog: we kunnen bijna niet meer zonder. Het magische internet zorgt ervoor dat jouw computer verbonden wordt met een datacenter dat ergens op de wereldbol staat en de juiste server bevat waar de gegevens van die specifieke website op draait die jij graag wilt bezoeken.

Datacenter
Misschien ben je wel eens langs een datacenter gereden, maar is het je gewoon niet opgevallen. Datacenters zijn vaak grote panden waar servers in staan. Deze panden zijn voorzien van de nodige klimaatbeheersing, brandblussystemen en back-up stroomvoorzieningen. Een datacenter bevat verbindingen met het internet en is een opslagplaats voor diverse (gevoelige) gegevens van zowel particulieren als bedrijven. Daarom zijn datacenters altijd goed beveiligd.

Server
We zijn eindelijk aangekomen bij de kern van de website. Alle afbeeldingen, teksten en andere gegevens waaruit de website bestaat staan allemaal opgeslagen op een server. Servers worden geplaatst in racks in een datacenter. Als jij een website bezoekt wordt deze dus via het internet opgeroepen vanuit een server waar de gegevens van de betreffende website op staan, vervolgens gaat de website via jouw provider langs de wijkcentrale, de wijkkast en uiteindelijk via je router & modem zo je huis in en *poef* de website is getoverd op de scherm van je laptop!

De website die jij bekijkt op jouw scherm legt dus nog een vrij ingewikkelde reis af. En dat binnen enkele seconden! (moet je natuurlijk wel een snelle verbinding hebben ;-)) Bekijk ook onze infographic met de online reis.

Eigen website maken?
Heb je een geweldig idee en wil je een eigen website? Dan moet je als eerst een domeinnaam registreren. Check direct of jouw domeinnaam nog beschikbaar is!