Menu
Computer & Internet

Moet je bij het online shoppen extra maatregelen nemen op het gebied van cyberbeveiliging?

Online shoppen

Online winkelen is ontzettend handig, zo kun je bijvoorbeeld spullen vinden die in de winkels in de buurt niet te verkrijgen zijn. Vaak wordt je bestelling al de volgende dag bij je thuisbezorgd, gemakkelijker kan bijna niet. Bij het online winkelen maak je vaak gebruik van online betalingen met je creditcard, PayPal of iDeal, wat betekent dat je op dat moment erg gevoelig bent voor cybercriminelen. Het is dus zeker verstandig om bij het online winkelen wat extra maatregelen in acht te nemen, we hebben de belangrijkste hier voor je op een rijtje gezet.

1. Controleer altijd het webadres

Kijk altijd of het adres van de website begint met https in plaats van http. De laatste ‘s’ staat namelijk voor ‘secure’ en geeft aan dat je een veilige verbinding hebt. Daarbij staat er in de meeste browsers ook een slotje naast het webadres, deze vertelt je dat je een versleutelde verbinding gebruikt met de website.

Dit is een goede tip voor alle websites waarbij je geld uit gaat geven. Als je de website van Unibet odds bezoekt, zie je dat deze aan alle bovengenoemde voorwaarden voldoet. Zo weet je zeker dat je op deze website veilig je geld kunt inzetten op verschillende sportwedstrijden, zonder dat je je zorgen hoeft te maken over de veiligheid van de verbinding. Betaal nooit op een website die geen slotje heeft!

2. Probeer altijd achteraf te betalen

Een van de meest voorkomende problemen met online winkelen is dat je een product hebt gekocht wat achteraf toch niet naar wens is. Als je het vervolgens terug wil sturen, kan het lang duren voordat het aankoopbedrag weer op je rekening staat. Probeer dus altijd te kiezen voor de optie achteraf betalen, zodat je dit probleem kunt voorkomen.

Als een product toch niet naar wens is, kun je met achteraf betalen heel gemakkelijk aangegeven dat je je bestelling retour hebt gezonden. Je schuld komt dan meteen te vervallen en het geld is nooit van je rekening geweest. Houd er wel rekening mee dat je altijd moet kunnen aantonen dat je je bestelling echt retour hebt gezonden, bewaar altijd de verzendbevestiging die je op het afgiftepunt krijgt.

3. Zoek naar een keurmerk of waarborg

In Nederland zijn er een aantal keurmerken en waarborgen die aangeven dat een website betrouwbaar is. Op de website van Thuiswinkel Waarborg kun je vinden welke websites goedgekeurd zijn en dus het logo op hun website mogen zetten. Eenzelfde garantie vind je bij Webshop Keurmerk en de Consumentenbond.

Zodra je een geschil hebt met een webwinkel, mag je ervan uitgaan dat je bij deze instanties terechtkunt. Zij kunnen als onafhankelijke partij bemiddelen in het conflict of je helpen met eventuele andere problemen.

4. Lees de reviews van andere klanten

Ben je zelf niet in staat om te beoordelen of een webwinkel betrouwbaar is? Lees dan de reviews van mensen die al eerder een bestelling hebben geplaatst. Hier vind je informatie over de levering, de klantenservice en de producten zelf.

Reviews zijn heel gemakkelijk te vinden door de naam van de webwinkel en het woord betrouwbaar in te typen in de zoekmachine van jouw voorkeur.