Rubriek

Nieuws

Rubriek

De detailhandel heeft in het sterk door corona beïnvloede tweede kwartaal van dit jaar duidelijk meer omzet behaald dan in het tweede kwartaal van 2019. De totale omzet steeg met 5,9 procent. De internetverkopen kenden in het tweede kwartaal een nog niet eerder vertoonde groei. De ondernemers in de detailhandel zijn wel minder optimistisch over de vooruitzichten voor het derde kwartaal. Dit meldt het CBS op basis van nieuwe kwartaalcijfers over de detailhandel.

Er waren in het tweede kwartaal grote verschillen in ontwikkeling tussen sectoren. In de foodsector groeide de omzet sterk door onder meer thuisconsumptie als gevolg van de sluiting van de horeca, terwijl in de non-foodsector sterk uiteenlopende ontwikkelingen per saldo leidden tot omzetverlies. Het volume, de omzet van de detailhandel die is gecorrigeerd voor prijsveranderingen, steeg met 3,6 procent.Uit omzetcijfers over de jaren 2017-2019 blijkt dat het tweede kwartaal voor de detailhandel wat omzet betreft na het vierde kwartaal het belangrijkste kwartaal van het jaar is. Het tweede kwartaal was in die jaren gemiddeld goed voor bijna 26 procent van de jaaromzet.

Recordgroei internetverkopen

De internetomzet van de detailhandel was in het tweede kwartaal 54,8 procent hoger dan een jaar eerder. Dat is de hoogste groei tot nu toe gemeten. Bij de pure internetverkopers (postorderbedrijven en webwinkels) was de omzet 45 procent hoger. De online omzet van winkels waarvan de verkoop via het internet een nevenactiviteit is (multi-channelers) groeide met 68 procent. In maart werden verregaande maatregelen getroffen in de bestrijding van het coronavirus, de gedeeltelijke lockdown. Mensen werd geadviseerd om zoveel mogelijk thuis te blijven. Sommige winkels sloten de deuren. Naar alle waarschijnlijkheid heeft dit de internetomzet van de detailhandel omhoog gestuwd.

Kwartaalomzet foodsector hoger

In de foodsector was de omzet in het tweede kwartaal van 2020 7,5 procent hoger, de grootste stijging sinds de start van de meting in 2005. Deze hogere omzet kwam vooral tot stand door toegenomen verkopen van supermarkten na het bekend worden van de maatregelen in verband met de coronapandemie. Ook de gedwongen thuisconsumptie vanwege de horecasluiting droeg ertoe bij dat de supermarktomzet in het tweede kwartaal 7,9 procent hoger lag dan een jaar eerder. De omzet van speciaalzaken zoals slagerijen, groentezaken, kaaswinkels en slijterijen groeide ook onder de corona-omstandigheden en was in het tweede kwartaal 4,7 procent hoger.

Grote omzetfluctuaties in non-foodsector

De coronacrisis heeft ook in de non-foodsector grote invloed gehad op de omzet. In het tweede kwartaal van 2020 zette deze sector 1,6 procent minder om dan in dezelfde periode in 2019. In het tweede kwartaal waren vooral de omzetten van de kledingbranche (-29,5 procent) en de schoenenbranche (-25,3 procent) fors lager. Er waren echter in de non-foodsector ook diverse branches die flink meer hebben omgezet in het tweede kwartaal van 2020. De omzetten in de doe-het-zelfbranche (+26,6 procent), bij de verkopers van consumentenelektronica (+16,3 procent), recreatieartikelen (+10,8 procent) en meubels en woninginrichting (+8,8 procent) stegen het sterkst ten opzichte van een jaar eerder.

Voor een aantal branches in de detailhandel werd in de periode 2017-2019 gemiddeld in het tweede kwartaal het grootste deel van de jaaromzet gehaald: de doe-het-zelfwinkels (gemiddeld 28 procent), de schoenenbranche (eveneens 28 procent) en winkels in recreatieartikelen (27 procent van de jaaromzet).

Ondernemers detailhandel minder optimistisch over derde kwartaal

Per saldo 3,2 procent van de ondernemers in de detailhandel verwachtte begin juli dat de omzet in het derde kwartaal zal afnemen, per saldo hetzelfde percentage verwachtte eveneens een daling van de personeelssterkte in het derde kwartaal. Overigens gaat per saldo 2,6 procent van de detailhandelsondernemers uit van een verbetering van het economisch klimaat in het derde kwartaal.

Aantal faillissementen stabiel

Het aantal uitgesproken faillissementen in de detailhandel bedroeg in het tweede kwartaal van 2020 96, in het eerste kwartaal werden 97 faillissementen uitgesproken. In het tweede kwartaal vorig jaar kwam het aantal uitgesproken faillissementen in de detailhandel uit op 98.

De cijfers in dit artikel zijn voorlopig en bijgewerkt tot en met 31 juli 2020.

Bron: CBS

Twee stewardessen, twee keuzes, één oorlog. In het Aviodrome staan deze zomer de verhalen van Trix Terwindt en Hilda Bongertman centraal. Zij behoorden tot de eerste lichting stewardessen die voor de Tweede Wereldoorlog voor de KLM werkten. Toen de Duitsers Nederland bezetten, bleven de toestellen aan de grond en kozen de dames ieder een ander pad. Een van hen ging in het verzet, de ander sloot zich aan bij de NSB. Tachtig jaar later, en 75 jaar na de bevrijding, laat het Aviodrome zien hoe hun leven er voor, tijdens en na de oorlog uit zag.

De tentoonstelling is vanaf zaterdag 25 juli te zien in de vertrekhal van het 1928 Schipholgebouw op het terrein van het luchtvaartmuseum. Dit is een exacte replica van het Schiphol uit de tijd dat Bongertman en Terwindt hun vluchten maakten en waar zij dus wekelijks te vinden waren. Te zien zijn onder andere persoonlijke foto’s en scans van brieven en kaarten die verzetsstrijder Terwindt na de oorlog ontving van koningin Wilhelmina en de Duitse officieren die haar tijdens de oorlog bewaakten.

Gevaarlijk beroep

De collectie van persoonlijke bezittingen wordt afgewisseld met kenmerkende luchtvaartvoorwerpen uit die tijd, zoals een speciale reismand waarin baby’s in de jaren ‘30 werden vervoerd, servies dat werd gebruikt in de vliegtuigen en objecten van vliegers uit de Tweede Wereldoorlog.

“We willen vooral laten zien hoe het er aan toe ging als stewardess in de beginjaren”, vertelt Lars Janssen, coördinator evenementen en tentoonstellingen bij het Aviodrome. “Want het was destijds een enorm gevaarlijk beroep en zeker niet voor iedereen weggelegd. Er stortten toen nog regelmatig vliegtuigen neer en er zijn op die manier ook stewardessen om het leven gekomen.” Ook wil het museum met deze expositie laten zien voor welke keuzes deze vrouwen hebben gestaan.

Historische schat

De persoonlijke items van Trix Terwindt ontving het museum enkele jaren geleden uit een nalatenschap. Janssen: “Het is een enorme eer dat we deze koffer vol brieven en foto’s hebben mogen ontvangen. Het was écht een historische schat die ons aangeboden werd.”

Ook vindt hij het heel bijzonder dat dit in de historische vertrekhal te zien zal zijn. “Het ziet er daar exact uit als de hal waar Trix en Hilda doorheen liepen op weg naar hun eerste sollicitatiegesprek en als de plek waar ze zich later voorbereidden op hun vluchten. Je ziet ze bijna zitten.”

Bron: Aviodrome

ANBO wil dat het kabinet snel na de vakantie met de ouderenorganisaties in overleg gaat over de overgangsperiode naar een nieuw pensioenstelsel. Het debat over het stelsel in de Tweede Kamer leverde vorige week niets concreets op, terwijl ouderen hun pensioen bedreigd zien door kortingen. De politiek laat de ouderen zo bungelen, vindt ANBO.

Minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft weliswaar eerder gezegd dat de meeste kortingen worden voorkomen, omdat pensioenfondsen alleen hoeven te korten als zij een dekkingsgraad onder de 90 procent hebben. Dat is ondanks het herstel in het tweede kwartaal bij de twee grootste fondsen (ABP en Zorg en Welzijn) nog steeds het geval. Zij komen tussen de vier en vijf procent te kort, zo blijkt uit de cijfers over het tweede kwartaal die vandaag bekend zijn gemaakt.

Derde minder waard

ANBO heeft politiek Den Haag ook laten weten dat door veranderende rekenregels volgend jaar opnieuw – forse – kortingen dreigen. Bovendien zou er zes jaar überhaupt niet geïndexeerd kunnen worden, waardoor pensioenen sinds de financiële crisis een derde minder waard worden.

Wel zuur niet zoet

ANBO pleit ervoor om de nieuwe regels zo spoedig mogelijk toe te passen. Ook ABP-voorzitter Corine Wortmann heeft dat bepleit. Daardoor zouden kortingen kunnen voorkomen en indexatie dichterbij worden gebracht – precies wat Koolmees pensioendeelnemers belooft. Bovendien hebben de huidige pensioendeelnemers niets aan een nieuw stelsel als zij moeten wachten: ze zijn gemiddeld 75 jaar oud en zouden in de 80 zijn voordat het stelsel in werking is. “Zij krijgen wel het zuur van het oude stelsel en missen het zoet van het nieuwe”, zei Liane den Haan, directeur-bestuurder van ANBO, eerder. Overigens zou ANBO kortingen wel kunnen accepteren als die volgens de nieuwe regels noodzakelijk zouden zijn.

ANBO schreef onlangs in een brief aan de Tweede Kamer dat gepensioneerden definitief een derde van hun pensioen dreigen kwijt te raken als er geen goede overgangsregeling naar het nieuwe pensioenstelsel komt. In het nieuwe stelsel is het onmogelijk om dat verlies goed te maken.

KLIK HIER VOOR DE BRIEF VAN ANBO AAN DE TWEEDE KAMER

Bron: ANBO

Had u al heel lang uw vliegreis gepland staan of gaat u er nog op uit met de camper dan is het belangrijk om te weten wat de maatregelen in andere landen zijn. Ga zo voorbereid op reis en vergeet geen belangrijke dingen.

Waar mogen we nog niet naar toe?

In Europa zijn er veel landen waar we wel naar toe mogen maar nog steeds staan er een aantal landen rood of oranje. Alleen voor noodzakelijke dingen mag er naar dit land gereisd worden een vakantie gaat hier dus niet. Het gaat daarbij om de volgende landen:

  • Ierland
  • Bulgarije
  • Griekenland
  • Kroatië
  • Portugal
  • Zweden

Reizen naar ons buurland België

Als u met de auto naar België gaat mag u samen in de auto reizen. Wanneer het om een huishouden gaat is er geen restrictie, gaat het om andere huishouden dan wordt er waar mogelijk 1,5 meter afstand gehouden. Lukt dat niet dan wordt er geadviseerd om een mondkapje te dragen. Het dragen van een mondkapje is hier op meerdere plekken verplicht zoals in de openbare gebouwen als winkelcentra, bioscopen, luchthavens en openbaar vervoer.

De deelstaten van Duitsland

Bij onze oosterburen kan het heel erg verschillen, zo heeft elke deelstaat vaak zijn eigen regels. Gaat u naar Duitsland kijk dan eerst naar welke deelstaat u gaat en wat de regels daarbij zijn. Zo hoeft er in de auto geen mondkapje gedragen te worden, in Beieren is dit bij gezelschap uit een ander huishouden juist verplicht. In de winkels en openbaar vervoer is ook een mondkapje verplicht en zo ook in restaurants. Bij restaurants geldt het alleen bij binnen komst maar wanneer u aan de tafel zit mag deze af, als u dus even naar het toilet gaat moet u deze weer op zetten.

Hoe werkt het in Frankrijk?

Het dragen van een mondkapje in de auto wordt aangeraden maar is niet verplicht. Bij openbaar vervoer en op openbare gebouwen is het dragen van een mondkapje wel verplicht. In de supermarkt, musea, hotels en restaurant moet u dus een mondkapje dragen.

Strenger in Spanje

Reizen naar Spanje is gewoon toegestaan maar dit is wellicht wat strenger als in andere landen. Rondom Barcelona zijn er meer besmettingen en wordt er ook aangeraden om binnen te blijven. In de rest van Spanje dient u overal een mondkapje te dragen en 2 meter afstand te houden.

Gaat u op vakantie naar een ander land? Kijk goed naar wat verplicht is of wat wordt aangeraden, het is altijd verstandig om een mondkapje mee te nemen. De maatregelen kunnen ook erg snel veranderen dus houdt de ook op vakantie de regelingen in de gaten.

In Oxford zijn er veelbelovende resultaten voor een vaccin tegen het coronavirus. Op het moment is het nog te vroeg om te zeggen of het mensen effectief beschermt tegen het virus. Uit onderzoek onder meer dan duizend volwassenen en Engeland bleek al wel dat het vaccin het immuunsysteem activeert wat ook de bedoeling is. De Nederlandse regering heeft samen met Duitsland, Italië en Frankrijk alvast 300 miljoen doses besteld.

Als alles goed gaat tijdens het verdere testprogramma zou het vaccin mogelijk al in september beschikbaar zijn. De universiteit van Oxford werkt samen met een grote farmaceut waardoor er in september al breed beschikbaar kan zijn. Dit is wel als alles goed gaat met het verdere testen.

Heeft u vertrouwen in een coronavaccin en laat u zich vaccineren als deze beschikbaar is? Wij horen graag hoe u er over denkt.

Het Formule 1-Seizoen is weer begonnen in Oostenrijk, de baan waar Verstappen het altijd zo goed doet. Heeft u het al gezien of bent u van plan om dit binnenkort terug te kijken? Heeft u geen zin om het helemaal terug te kijken dan heb ik een handige samenvatting van de hele race om u snel op de hoogte te brengen van het laatst sport nieuws.

Veel luchtvaartmaatschappijen en andere reisorganisaties hebben een erg lastige tijd. Lange tijd kon er niet gevlogen worden en ze hebben mensen moeten ontslaan om zo overeind te kunnen blijven. Ze beginnen nu langzaam aan op te starten met de nodige maatregelen en daarbij heeft de KLM nog steun van onze overheid gekregen. Maar wat doen ze nog meer om staande te blijven in deze lastige tijd?

Nu we in openbaar vervoer een mondkapje moeten dragen is het verstandig om te weten wat wel mag en wat niet mag. Een medisch mondkapje is namelijk niet toegestaan en een niet medisch mondkapje is juist verplicht. Wat is nou het verschil tussen deze twee mondkapjes en waar kunt u deze aan herkennen?

Medisch mondkapje

Een medisch mondkapje wordt gebruikt bij het werken in de gezondheidszorg. Ze hebben de functie om de drager te beschermen van invloeden buitenaf en moeten dan ook gekeurd zijn volgend Europese richtlijnen. Deze mondkapjes zijn vaak voor gevormd en hebben een beugeltje bij de neus zodat dit goed afgesloten kan worden.

Niet-medisch mondkapje

Een niet medisch mondmasker beschermd de drager niet tegen invloeden van buiten af. Het dient ter bescherming van mensen in de nabije omgeving. Het dragen van dit masker is ter aanvulling van de andere hygiënische maatregelen. Er zijn simpele versie van dit mondmasker die dienen als eenmalig gebruik maar er zijn er ook wat die uit wasbaar zijn zodat u deze opnieuw zou kunnen gebruiken. Het is ook mogelijk om zelf een mondmasker te maken. Het is belangrijk dat deze goed aansluiten en dat het neus en mond bedekt. Een geschikte stof hiervoor is van een kussensloop van van een theedoek. Hoe meer lagen het mondmasker heeft hoe effectiever maar u moet natuurlijk nog wel normaal kunnen blijven ademen.

Verschillende vormen en kleuren

Eerder zagen we alleen nog het standaard lichtblauwe mondkapje er komt langzaam meer diversiteit in. Zo kunt u ze online bestellen in een leuk printje of een andere leuke kleur. Wij zelf kunnen dus ook mondkapjes maken, daardoor krijgt u hele ander printjes als die uit de winkel en deze worden vaak ook te koop aangeboden. Deze stoffen mondkapjes kunt u prima meerdere keren gebruiken maar zorg er voor dat u deze op een hoge temperatuur wast zodat alle bacteriën er uit zijn.

Ga veilig op reis en zorg voor een goed niet-medisch mondkapje.

Een derde van de ouderen die voor de coronacrisis geen gebruik maakten van internet, is dat sindsdien wel gaan doen. Belangrijkste reden om in contact te blijven met hun naasten en om zich bezig te houden in de lange dagen thuis. Dat blijkt uit een peiling van ouderenorganisatie ANBO onder 4000 ouderen.

Uit de peiling van ANBO blijkt verder dat van de ouderen die online actief zijn, bijna de helft aangeeft dat ze meer zijn gaan beeldbellen, twintig procent heeft meer contact met anderen via sociale media (waaronder Facebook) en 18 procent doet online spelletjes.

“Een groot deel van de ouderen was al digitaal actief,” aldus Liane den Haan van ANBO. “Maar sommige nog niet. Door het coronavirus zijn veel ouderen aan huis gekluisterd en krijgen ze veel minder of geen bezoek. Om toch contact te kunnen onderhouden met hun kinderen en kleinkinderen, is een deel van die groep de afgelopen periode op internet gegaan. Bij ANBO hebben we telefonisch ook veel mensen geholpen om te leren beeldbellen of een Facebook-account aan te maken. Het is mooi om te zien dat dat lukt en dat ouderen hun familie soms na weken, via een tablet of smartphone weer kunnen zien en spreken.”

Ouderen iedere dag online

Bijna 35 procent van de respondenten geeft aan dat ze sinds de coronacrisis meer gebruik is gaan maken van internet. 9 van de 10 ouderen gebruikt het internet dagelijks. Iets meer dan de helft van de ouderen gebruikt een computer, een kwart een tablet en 21 procent een smartphone.

Toegevoegde waarde

Liane den Haan: “We vroegen ouderen op welke manier het internet voor hen van toegevoegde waarde is. Naast het gemak (om dingen op te zoeken), noemen veel mensen dat ze op deze manier meer contact hebben met anderen en dat ze er ook plezier aan beleven om online te zijn. Dat is in deze lastige en moeilijke tijd dan een lichtpuntje.”

Zelfredzaam

Van de respondenten geeft bijna de helft aan (48 procent) dat ze geen hulp hebben gekregen van anderen om internet en de toepassingen te installeren; een kwart kreeg hulp van kinderen of kleinkinderen en een klein deel (8 procent) van de buren of kennissen.

Over de peiling
ANBO heeft deze peiling in de eerste twee weken van mei 2020 uitgevoerd onder ruim 4000 ouderen. Van de respondenten was 45 procent vrouw en 55 procent man. Meer dan de helft van de respondenten (52 procent) was tussen de 70 en 75 jaar en 40 procent was 75 jaar of ouder.

Bron: ANBO

Tijdens de lockdown hebben we de natuur iets meer leefruimte gegeven niet alleen in Nederland maar ook in andere landen . Zo komen dieren die normaal ver uit onze buurt blijven iets meer op de paden en wegen. Tijdens een wandeling kan het dus zijn dat u sneller bijzondere diersoorten tegenkomt dan eerder. De meeste mensen werken natuurlijk ook thuis, dit maakt een groot verschil met de uitstoot en drukte op de wegen. De uitstoot is dus een stuk minder geworden maar het is natuurlijk het beste als dit laag blijft en niet omhoog gaat als alles weer normaal is.

Bekijk de hele video en kom meer te weten wat de lockdown voor een effecten heeft op Nederland: