Rubriek

Nieuws

Rubriek

Nu we in openbaar vervoer een mondkapje moeten dragen is het verstandig om te weten wat wel mag en wat niet mag. Een medisch mondkapje is namelijk niet toegestaan en een niet medisch mondkapje is juist verplicht. Wat is nou het verschil tussen deze twee mondkapjes en waar kunt u deze aan herkennen?

Medisch mondkapje

Een medisch mondkapje wordt gebruikt bij het werken in de gezondheidszorg. Ze hebben de functie om de drager te beschermen van invloeden buitenaf en moeten dan ook gekeurd zijn volgend Europese richtlijnen. Deze mondkapjes zijn vaak voor gevormd en hebben een beugeltje bij de neus zodat dit goed afgesloten kan worden.

Niet-medisch mondkapje

Een niet medisch mondmasker beschermd de drager niet tegen invloeden van buiten af. Het dient ter bescherming van mensen in de nabije omgeving. Het dragen van dit masker is ter aanvulling van de andere hygiënische maatregelen. Er zijn simpele versie van dit mondmasker die dienen als eenmalig gebruik maar er zijn er ook wat die uit wasbaar zijn zodat u deze opnieuw zou kunnen gebruiken. Het is ook mogelijk om zelf een mondmasker te maken. Het is belangrijk dat deze goed aansluiten en dat het neus en mond bedekt. Een geschikte stof hiervoor is van een kussensloop van van een theedoek. Hoe meer lagen het mondmasker heeft hoe effectiever maar u moet natuurlijk nog wel normaal kunnen blijven ademen.

Verschillende vormen en kleuren

Eerder zagen we alleen nog het standaard lichtblauwe mondkapje er komt langzaam meer diversiteit in. Zo kunt u ze online bestellen in een leuk printje of een andere leuke kleur. Wij zelf kunnen dus ook mondkapjes maken, daardoor krijgt u hele ander printjes als die uit de winkel en deze worden vaak ook te koop aangeboden. Deze stoffen mondkapjes kunt u prima meerdere keren gebruiken maar zorg er voor dat u deze op een hoge temperatuur wast zodat alle bacteriën er uit zijn.

Ga veilig op reis en zorg voor een goed niet-medisch mondkapje.

Een derde van de ouderen die voor de coronacrisis geen gebruik maakten van internet, is dat sindsdien wel gaan doen. Belangrijkste reden om in contact te blijven met hun naasten en om zich bezig te houden in de lange dagen thuis. Dat blijkt uit een peiling van ouderenorganisatie ANBO onder 4000 ouderen.

Uit de peiling van ANBO blijkt verder dat van de ouderen die online actief zijn, bijna de helft aangeeft dat ze meer zijn gaan beeldbellen, twintig procent heeft meer contact met anderen via sociale media (waaronder Facebook) en 18 procent doet online spelletjes.

“Een groot deel van de ouderen was al digitaal actief,” aldus Liane den Haan van ANBO. “Maar sommige nog niet. Door het coronavirus zijn veel ouderen aan huis gekluisterd en krijgen ze veel minder of geen bezoek. Om toch contact te kunnen onderhouden met hun kinderen en kleinkinderen, is een deel van die groep de afgelopen periode op internet gegaan. Bij ANBO hebben we telefonisch ook veel mensen geholpen om te leren beeldbellen of een Facebook-account aan te maken. Het is mooi om te zien dat dat lukt en dat ouderen hun familie soms na weken, via een tablet of smartphone weer kunnen zien en spreken.”

Ouderen iedere dag online

Bijna 35 procent van de respondenten geeft aan dat ze sinds de coronacrisis meer gebruik is gaan maken van internet. 9 van de 10 ouderen gebruikt het internet dagelijks. Iets meer dan de helft van de ouderen gebruikt een computer, een kwart een tablet en 21 procent een smartphone.

Toegevoegde waarde

Liane den Haan: “We vroegen ouderen op welke manier het internet voor hen van toegevoegde waarde is. Naast het gemak (om dingen op te zoeken), noemen veel mensen dat ze op deze manier meer contact hebben met anderen en dat ze er ook plezier aan beleven om online te zijn. Dat is in deze lastige en moeilijke tijd dan een lichtpuntje.”

Zelfredzaam

Van de respondenten geeft bijna de helft aan (48 procent) dat ze geen hulp hebben gekregen van anderen om internet en de toepassingen te installeren; een kwart kreeg hulp van kinderen of kleinkinderen en een klein deel (8 procent) van de buren of kennissen.

Over de peiling
ANBO heeft deze peiling in de eerste twee weken van mei 2020 uitgevoerd onder ruim 4000 ouderen. Van de respondenten was 45 procent vrouw en 55 procent man. Meer dan de helft van de respondenten (52 procent) was tussen de 70 en 75 jaar en 40 procent was 75 jaar of ouder.

Bron: ANBO

Tijdens de lockdown hebben we de natuur iets meer leefruimte gegeven niet alleen in Nederland maar ook in andere landen . Zo komen dieren die normaal ver uit onze buurt blijven iets meer op de paden en wegen. Tijdens een wandeling kan het dus zijn dat u sneller bijzondere diersoorten tegenkomt dan eerder. De meeste mensen werken natuurlijk ook thuis, dit maakt een groot verschil met de uitstoot en drukte op de wegen. De uitstoot is dus een stuk minder geworden maar het is natuurlijk het beste als dit laag blijft en niet omhoog gaat als alles weer normaal is.

Bekijk de hele video en kom meer te weten wat de lockdown voor een effecten heeft op Nederland:

ANBO vindt dat het kabinet de leeftijdsgrens van 70-jaar moet loslaten als het over de coronamaatregelen gaat. Van alle ruim 2 miljoen 70-plussers in Nederland is 80 procent vitaal en gezond. Zij hebben geen onderliggend lijden, maar worden door het kabinet en het RIVM toch nog steeds als risicogroep gezien. Daardoor wordt een hele grote groep weggezet als kwetsbaar; met als gevolg dat veel gezonde ouderen onterecht aan huis gekluisterd zijn, in een isolement raken en gezondheidsklachten krijgen.

Liane den Haan, directeur-bestuurder van ANBO: “Het stigmatiseren van 70-plussers moet echt stoppen. Nu wordt er bij de coronamaatregelen een leeftijdsgrens gehanteerd, terwijl er wat ons betreft naar de medische gezondheid van mensen moet worden gekeken. RIVM heeft op hun website aangegeven welke mensen qua medische gezondheid tot een risicogroep behoren. Die mensen moeten – ongeacht hun leeftijd – voorzichtig zijn omdat zij een hoger risico hebben om heel erg ziek te worden of te overlijden na een besmetting met het coronavirus. Iemand van 40 jaar die een chemokuur volgt kan wel meer risico lopen dan een 75-jarige die helemaal gezond is.”

Het gevolg van de nadruk op leeftijd en op 70-plussers is dat er nu een tendens is ontstaan waarbij ongefundeerde scheidslijnen tussen jong en oud aangebracht worden. Er zijn al verschillende krantenartikelen gepubliceerd, zoals van Jan Latten in De Telegraaf, waarin wordt gesproken over de 60-min en zelfs de 50-min samenleving. Mensen wordt ontraden om naar museum, theater of horeca te gaan ten faveure van jongere mensen.

Liane den Haan: “Uiteraard moet iedereen zich houden aan de RIVM-richtlijnen, waaronder de 1,5 meter afstand. Maar met het in acht nemen van deze maatregelen moeten ook gezonde 60- en 70-plussers hun sociale leven weer zo goed mogelijk op kunnen pakken. Het kan niet zo zijn dat oudere mensen dadelijk scheef worden aangekeken als ze buiten op straat lopen of naar een museum of terras gaan. Een samenleving waarin grote groepen worden uitgesloten, daar zit niemand op te wachten.”

Bron: ANBO

Had u dit jaar plannen om een beurs of meerder beurzen te bezoeken? Helaas zijn deze plannen in duigen gevallen en zijn alle beurzen afgelast. In plaatst van dat u naar de beurs toe gaat komt de beurs dit keer naar u. Dit gebeurt allemaal online waar u vanaf de bank de verschillende ‘standhouders’ kunt bezoeken. Op deze manier kunt u veilig in contact komen met de standhouder en zijn of haar producten. Gewoon even rondsnuffelen kan natuurlijk ook. Misschien komt u wel een bedrijf tegen dat u nog niet kende, maar wel precies de juiste producten of diensten voor u heeft!

De verschillende thema’s van Seniorenbeurs.nl

Het maakt niet uit naar wat voor beurs u gegaan zou zijn want u vindt van alles terug op Seniorenbeurs. Er zijn verschillende thema’s zodat u makkelijk kunt vinden wat u zoekt. Bent u op zoek naar iets leuks voor in uw vrije tijd of heeft u juist hulp nodig bij uw geldzaken? Wij helpen u een handje verder. Alles is verzameld op een site zodat u niet verder hoeft te zoeken. Zo kunt u eens rond kijken tussen de volgende thema’s.

 • Vrije tijd
 • Vakantie
 • Online winkelen
 • Mobiliteit
 • Lifestyle
 • Huis en tuin
 • Gezondheid
 • Geldzaken

Online winkelen

Tegenwoordig is het in de winkels al een stuk rustiger. U hoeft eigenlijk ook helemaal niet meer naar de winkel want alles is gemakkelijk online te bestellen en u krijgt het aan huis bezorgd. U kunt kleding en schoenen online kopen, als het niet past kunt u het ook retour sturen het werkt dus eigenlijk hetzelfde als in een winkel. Bent u steeds meer thuis aan het sporten dan vindt u hiervoor ook genoeg artikelen. Wilt u iemand in deze gekke tijden verrassen met een bosje bloemen? Van alles is te vinden op internet zonder dat u 1 stap buiten de deur hoeft te zetten.

Heeft u iets gevonden?

Bent u terecht gekomen bij de juiste ‘standhouder’ dan vindt u binnen een paar klikken alle informatie over deze standhouder en zijn producten. U ziet gemakkelijk waar het bedrijf gevestigd is en natuurlijk alle informatie en mogelijkheden van deze ‘standhouder’. Ook de voordelen die de het bedrijf u te bieden heeft zijn in een handig overzicht online zoals gratis verzendkosten, retourneren of vriendelijk klantenservice. Tips van andere klanten kunt u hier ook tegenkomen. Hoe kunt u het product op de juiste manier gebruiken of om u advies te krijgen over het bestellen van het artikel.

Seniorenbeurs.nl de beurs om vanuit huis te bezoeken!

Iedereen zit zich waarschijnlijk te verheugen op 1 juni. De restaurants gaan dan weer open en we kunnen weer wat meer genieten van het normale leven. Er zijn nog wel wat regels waar u rekening mee moet houden. Ik heb ze allemaal op een rijtje gezet zodat u veilig op pad kunt.

Wat moet u weten voor in de horeca?

De restaurants en cafés mogen vanaf 1 juni 12 uur weer open met een aantal voorwaarden. U kunt daardoor al wel lekker uit eten maar er wordt rekening gehouden met de gezondheid van iedereen.

 • Maximaal 30 gasten binnen exclusief personeel
 • Iedereen moet vooraf gereserveerd hebben
 • Iedereen moet 1,5 meter afstand van elkaar houden (Er zijn uitzonderingen hierop, mensen uit een huishouden en tweetallen mogen binnen 1,5 meter van elkaar zitten)
 • Er moet vooraf een intake plaats vinden om te controleren of de gasten klachten hebben
 • Aan een tafel mogen maximaal 4 personen zitten
 • Als gasten vertrekken dient tafel en menu kaart grondig gereinigd te worden

Nu het mooie weer op komst is kunt u natuurlijk ook op een terrasje gaan zitten. Hiervoor geldt geen maximaal aantal personen maar wel moet iedereen aan een tafel zitten en 1,5 meter afstand van elkaar houden.

Film, theater en concert zalen

Niet alleen de restaurants mogen weer open vanaf 1 juni maar ook bioscopen, theaters en concertzalen. Hier gelden eigenlijk dezelfde regels voor als bij de horeca. Er mogen maximaal 30 personen in het publiek zitten en er moet vooraf gereserveerd worden. Verder zijn er nog een aantal andere voorwaarde waaraan ze zich moeten houden:

 • Musea en monumenten mogen open als de bezoekers vooraf een kaartje hebben gekocht en een checkgesprek uitvoeren. Het maximaal aantal personen verschilt per gebouw.
 • Muziekscholen en centra voor de kunsten mogen weer open. Er geldt een maximum aantal van 30 personen per gebouw.
 • Voorstellingen zijn ook mogelijk voor maximaal 30 personen in de zaal.

Versoepelingen

Het ziet er naar uit dat vanaf 1 juli weer meer versoepelingen gaan komen. Zo zouden restaurants, bioscopen en theaters maximaal 100 gasten mogen ontvangen en mogen groepen tot 100 personen weer georganiseerd bij elkaar komen. Daarnaast zullen dan ook weer campings open mogen vanaf 1 juli.

Als u er op uit gaat blijf voorzichtig en blijf denken aan de hygiëne. Blijf op de hoogte van de regelingen en zorg dat u deze naleeft. Was nog steeds regelmatig uw handen, vermijd plekken die te druk zijn en blijf natuurlijk thuis als u of iemand binnen het huishouden ziek is.

Kijkt u op een mooie lentedag buiten om zich heen, dan is de kans groot dat u er minstens een paar van ziet: elektrische fietsen. Elektrische fietsen, ook wel e-bikes genoemd, zijn anno 2020 niet meer weg te denken uit het straatbeeld. Sterker nog: er is een flinke toename van e-bikes te zien in de afgelopen jaren. Fietsend Nederland ziet namelijk steeds vaker de voordelen in van de e-bike en dat is niet voor niets: de laatste jaren zijn de technieken van elektrische fietsen nog innovatiever geworden. Ook is het aanbod groter dan enkele jaren geleden. Hierdoor is een e-bike geschikt voor jong en oud. In dit artikel zetten we de meest belangrijke voordelen van elektrische fietsen voor u op een rij. Misschien is een e-bike namelijk ook wel iets voor u.

Meer bewegen met een e-bike

Een van de grootste voordelen van een e-bike aanschaffen is het feit dat het stimuleert om lange(re) afstanden te gaan fietsen. Voor de mensen die het bijvoorbeeld heerlijk vinden om een stuk te gaan fietsen, maar het niet zo zien zitten om alles zelf te trappen is een e-bike de geschikte uitkomst. Wist u dat mensen met een elektrische fiets maar liefst 1,5 keer meer fietsen dan met een gewone fiets? We kunnen dus wel stellen dat mensen met een e-bike er sneller op uit gaan. Hierbij kiest u zelf hoeveel trapondersteuning u krijgt; dit verschilt per elektrische fiets. Een grote fabel over e-bikes is namelijk dat u zelf niets hoeft te doen. De elektrisch aangedreven ondersteuning zorgt er alleen voor dat u, zoals de naam het al zegt, ondersteund wordt. Hierbij geldt vaak: des te meer inspanning u levert, des te meer ondersteuning u krijgt. Ideaal!

Met e-bike sneller in de buitenlucht

Meer bewegen zorgt ervoor dat u gezonder bent. Met onder andere beweging houdt u uw hart gezond. Dit is niet de enige reden waarom fietsen op een e-bike zo goed is. Omdat mensen op een elektrische fiets gemiddeld 1,5 keer vaker fietsen dan mensen met een gewone fiets zorgt dit ervoor dat zij meer in de buitenlucht zijn. Buiten zijn is goed voor uw lichaam en voor uw geest. Regelmatig op de fiets stappen om de natuur in te gaan, kan er zelfs voor zorgen dat uw hersenen verbeterd worden. Zo is het bijvoorbeeld goed voor de concentratie en biedt het vele kansen voor de ontwikkeling van de creatieve hersenhelft. Al die frisse lucht zorgt er ook nog eens voor dat u wakkerder wordt en u zich een stuk frisser voelt. Ook bouwt u een beetje extra weerstand op, zelfs wanneer u in weer en wind gaat fietsen. Niemand is immers een buitenmens.

Fietsen op e-bike is goed voor milieu

Er is nog een belangrijke reden waarom mensen vaker voor een elektrische fiets kiezen. Fietsen op een e-bike is namelijk veel beter voor het milieu dan het rijden van een auto of het reizen met openbaar vervoer. Als u echt verre afstanden moet afleggen, is een e-bike natuurlijk niet altijd de oplossing. Moet u echter even naar de supermarkt, bent u van plan om iemand te bezoeken aan de andere kant van de stad of wilt u naar een dorp in de buurt? In dat geval is de elektrische fiets het ideale vervoersmiddel. Het is dus niet alleen uw gezondheid die blij wordt van de e-bike; het milieu knapt er ook flink van op. Dit komt omdat een e-bike volledig elektrisch wordt aangedreven, waardoor er geen CO2 vrijkomt in de lucht. Bij het opladen van zo’n fiets komt slechts een klein beetje CO2 vrij in de elektriciteitscentrale, maar dit percentage valt in het niet bij het gebruik van een auto. Het is misschien slechts 2% van de CO2-uitstoot van een auto!

Goedkoop fietsen met een e-bike

Het is goed voor te stellen dat het aanschaffen van een e-bike veel goedkoper is dan het kopen van een auto. Met de overige bovenstaande voordelen van elektrische fietsen is dit een heel aantrekkelijk pakket voor senioren. Omdat er vandaag de dag zoveel vraag is naar e-bikes zijn er alsmaar meer aanbieders van dergelijke fietsen te vinden. Hierdoor kan er met de aankoopprijzen worden gestunt. Daarnaast blijft de branche an sich zich ontwikkelen: de technieken van e-bikes worden alsmaar beter en er worden meer diverse soorten elektrische fietsen geproduceerd. Hierdoor zijn er in verschillende budgetten e-bikes aan te schaffen. U hoeft dus lang niet altijd meer de hoofdprijs te betalen om elektrisch te fietsen. Kortom: wat ons betreft, zijn er louter voordelen te vinden bij een e-bike aanschaffen.

Doordat huisartsen vaak alleen telefonisch contact hebben met de patiënten is het lastig om snel tot een diagnose en behandeling te komen. Huisartsen missen belangrijke informatie om snel te kunnen handelen bij hart- en vaatpatiënten met coronaklachten. Samen met de Hartstichting zoeken ze een manier tot een betere vaststelling.

Te weinig kennis

Huisartsen hebben meer kennis nodig over hart- en vaatpatiënten met corona. Als ze deze informatie hebben kunnen ze sneller handelen en kunnen ze er voor zorgen dat ze in een vroeg stadium verdere klachten kunnen voorkomen. Doordat patiënten minder klachten hebben kan het zijn dat ook ziekenhuizen worden ontlast. In het onderzoek wordt echt gekeken naar patiënten die zich melden bij de huisarts en niet naar mensen die al in het ziekenhuis liggen. Als iemand belt met klachten als benauwdheid of pijn op de borst kan dit wijzen op hart- en vaat problemen maar dit kunnen ook klachten zijn door corona.

Verhoogd risico

Er is al wel bekend dat hart- en vaatpatiënten een groter risico hebben op complicaties door het coronavirus. Bij patiënten zijn er veel vragen waar de huisarts op het moment nog geen antwoordt op kan geven. Het onderzoek is gestart om meer duidelijkheid te geven aan huisartsen en hun patiënten. De behandelingen kunnen daardoor veel eerder gestart worden.

Slim apparaatje

Wetenschappers gaan werken aan een draagbaar apparaatje om de hartslag en ademhaling te controleren. Ze zouden daardoor bij coronapatiënten kunnen signaleren of er ernstige complicaties optreden, dit wordt echter nog allemaal onderzocht. steun de Hartstichting bij de verschillende onderzoeken om coronaklachten goed te kunnen behandelen. Door de onderzoeken zouden ze beter in kunnen schatten wie ernstige klachten krijgt, ze kunnen hartproblemen bij corona beter behandelen en ook kunnen ze er voor zorgen dat blijvende hartschade bij corona verkleint wordt

Universiteit Utrecht en het Erasmus MC in Rotterdam hebben goede hoop dat ze het medicijn tegen het corona virus hebben gevonden. Onderzoeksleider Berend Jan Bosch claimt antilichamen gevonden te hebben die werkt tegen het coronavirus en SARS. Er moeten nog veel stappen genomen worden maar ze staan er positief in. Als alles goed verloopt en het uit onderzoeken goed blijkt te werken kan het medicijn binnen 6 maanden toegediend worden aan patiënten.

Antilichaam 47D11

Het antilichaam zal zicht binden aan het virus, het immuunsysteem zal de antilichamen herkennen en zal het doel vernietigen. Het werkt dus als een medicijn en het is geen vaccin. Bij mensen die het virus hebben kan het er voor zorgen dat het niet verder in het lichaam gaat verspreiden. Een ziekenhuis opname kan daardoor voorkomen worden en de zorg wordt hierdoor ontlast.

In Israël claimen ze ook een antilichaam gevonden te hebben of het beter is dan die van Nederland is onbekend. Onderzoekers juichen dit alleen maar toe, hoe meer antistoffen hoe meer kans er is om het beste medicijn te ontwikkelen.

Ebolamiddel Remdesivir

Er is tot nu toe nog geen medicijn ontwikkeld dat specifiek tegen corona werkt. Een studie toont aan dat het ebolamiddel Remdesivir een positief effect een op coronapatiënten. De behandelduur zou met dit middel een aantal dagen korter zijn dan zonder. Waar mensen normaal 14 dagen ziek zijn kunnen deze mensen binnen 10 dagen beter zijn en daarna minder last hebben van klachten. Er is daarom besloten om het middel breder toe te passen in ziekenhuizen in Amerika maar ook in Europa. Het medicijn is alleen beperkt beschikbaar en is in handen van een Amerikaans bedrijf. De Amerikaanse overheid bepaald hoeveel Remdesivir er over de wereld verdeeld wordt.

Lees het hele artikel op het AD.