Rubriek

Zorg & Hulp

Rubriek

Veel mensen zijn een stuk angstiger geworden om ziek te worden. We willen allemaal gezond blijven maar willen ook niet aan huis gekluisterd zitten. Bij een verkoudheid of griep moet u thuis blijven omdat corona nog niet uitgesloten is. Het is dus fijn om klachten vrij te zijn zodat u nog steeds buiten de deur mag komen ook al is het minder vaak dan anders.

Voor wie is de griepprik?

Niet iedereen komt in aanmerking voor de griepprik. Zo zullen jongere mensen minder klachten ervaren van een griep dan wanneer u wat ouder bent. Ze kijken dan naar uw algemene gezondheid en naar uw leeftijd om te bepalen of u een griepprik kunt halen. Komt u in aanmerking voor de griepprik? U zult daarvoor in het najaar uitgenodigd worden door de huisarts.

 • 60 jaar en ouder
 • Bij hart of vaatziekte
 • Bij longziekte zoals astma of COPD
 • Diabetes
 • Bij nierziekte
 • Als u minder weerstand heeft door ziekte of medische behandelingen die de weerstand verlagen

Wat doet de griepprik?

In de griepprik zitten verschillende soorten dode griepvirussen. Alleen de meest voorkomende griepvirussen zitten hierin dus u zult voor een groot gedeelte beter beschermd zijn. Wanneer uw lichaam in aanmerking komt met deze dode virussen zullen ze al wel antilichamen aanmaken om zo het virus te kunnen bestrijden. Dit heeft ongeveer 2 weken te tijd nodig om alle antilichamen aan te maken. Als u dus in aanraking komt met het virus zelf zal het lichaam dus beschikken over afweerstoffen en zult u geen of minder klachten ervaren als anders.

Waarom is deze prik jaarlijks?

Helaas zult de griepprik u voor ongeveer een halfjaar beschermen. Het is dus nodig om elk najaar deze prik te halen om elk jaar beschermd te zijn. Deze prik is alleen in het najaar nodig omdat dan de meeste virussen aanwezig zijn en we ook het meest vatbaar zijn. Elke keer zal de inhoud van de prik ook iets veranderen. Zo kunnen ze beschermen tegen nieuwe virussen die het jaar eerder niet aanwezig waren.

De voor- en nadelen van de griepprik

Voordelen

 • Kleinere kans op de griep
 • Minderklachten mocht u toch de griep krijgen
 • U zult ook andere mensen in uw omgeving beschermen

Nadelen

 • U kunt zich een paar dagen minder goed voelen na de prik
 • Beschermt geen 100% tegen de griep
 • Gevoelige arm in de eerst 1 of 2 dagen na de prik

We hebben dopamine nodig om bewegingen op tijd te starten, vloeiend uit te voeren en weer op tijd te stoppen. Bij mensen met Parkinson is een tekort aan dopamine. Hoe dat tekort ontstaat lees je op de website ‘Verder met Parkinson’.

Door te weinig dopamine kunnen problemen met beweging ontstaan.

Grofweg worden de symptomen onderverdeeld in drie vormen:

 • Hypokinesie: afname van bewegingen.
 • Akinesie: starten of stoppen van bewegingen gaat lastig.
 • Bradykinesie: willekeurige bewegingen gaan trager.

Hypokinesie

Mensen met Parkinson die last hebben van hypokinesie kunnen bepaalde bewegingen gedeeltelijk of zelfs volledig verliezen. Dat wordt ook wel bewegingsarmoede genoemd. Hypokinesie kenmerkt zich door bijvoorbeeld een maskergelaat (vlakke gelaatsuitdrukking), een zachte of monotone stem, een stijve lichaamshouding, met de voeten schuifelen, kleine passen maken of een verminderende armzwaai.

Akinesie

We spreken van akinesie als mensen moeite hebben om bewegingen te starten en te stoppen. Voor iemand met Parkinson kan het voelen alsof de voeten aan de grond zijn vastgeplakt. Het zetten van de eerste stap kan dan ook erg lastig zijn. Dat geldt ook voor het stoppen van een beweging, bijvoorbeeld om aan het eind van de straat de bocht om te gaan.

Bradykinesie

Bij mensen met Parkinson die last hebben van bradykinesie kunnen bewegingen steeds trager gaan, zoals bijvoorbeeld schrijven, lopen of de knopen van je vest vastmaken. Ook het herhalen van een beweging (zoals het tikken van een vinger) kan lastiger of langzamer gaan. Parkinson is een progressieve ziekte: de traagheid bij het uitvoeren van bewegingen neemt toe naarmate de ziekte vordert. Bradykinesie  is één van de vier motorische kernsymptomen van Parkinson. Meer over symptomen bij Parkinson lees je hier.

Omgaan met bewegingsproblemen

Er zijn trucjes en hulpmiddelen om mensen met Parkinson te helpen bij hun bewegingsproblemen. Lees meer over welke mogelijkheden er precies zijn en hoe iemand met Parkinson aangemoedigd kan worden om in beweging te komen. Ook lees je hier meer over hypokinesie, akinesie en bradykinesie

Wanneer u veel last krijgt van uw heup en het goed bewegen hiervan kunt u een heupprothese overwegen. In eerste instantie wordt gekeken naar andere oplossingen maar wanneer dit niet zal helpen zullen ze een heupprothese voorstellen. Hoe gaat dit precies en wat moet u hierover weten?

Waarom een Heupprothese?

In de meeste gevallen zullen wat oudere mensen een heupprothese krijgen. Dit komt vaak door heupslijtage en kan veel pijn veroorzaken in de lies, billen en bovenbenen. De gewrichten worden stijver en dit maakt het er niet makkelijker op. Dit zal dan ook vaak een combinatie zijn met artrose. Een heupprothese zorgt voor vermindering van pijn en u krijgt hierdoor meer bewegingsvrijheid in de dagelijkse dingen.

Wat gebeurt er tijdens de operatie?

Het klinkt als een flinke ingreep maar de operatie duur bij elkaar ongeveer 1 tot 1,5 uur. U zult daarbij geheel of regionaal verdooft worden, u zult daarbij op uw zij liggen zodat ze goed bij het gewricht kunnen komen. Ze zullen de heup kop en kom van elkaar halen om zo alles goed te bekijken en de geïrriteerde delen weg te halen. Ze zullen een kunstmatige kome en steel met heup kop plaatsen waardoor u alles weer soepel kunt bewegen.

Na de operatie

Wanneer u de operatie heeft gehad kunt u de zelfde of de volgende dag vaak al oefenen met het lopen en bewegen hiervan. Het zal een beetje vreemd zijn om direct te gaan lopen maar dit is juist goed om het in beweging te houden. Na een aantal dagen mag u dan ook naar huis en zult u thuis verder herstellen. Het is daarbij belangrijk om thuis wat dingen aan te passen. Zo is een lange schoenlepel handig en een rollator zal u in het begin helpen bij het lopen. Na een tijdjes zult u deze niet meer nodig hebben. Een toiletverhoger of een handgreep bij het bed kunnen het ook allemaal een stuk makkelijker maken.

Van deze operatie zult u een stuk sneller herstellen als u vooraf denkt.

Een botbreuk is al vervelend genoeg en dit moet altijd in het ziekenhuis goed gezet worden. Als we denken dat alles weer goed staat moeten we nog eens 6 tot 8 weken in het gips tot dat alles hersteld is. We kunnen alles echter een handje helpen zodat de breuk  zich sneller kan herstellen. We kunnen als het gips er af is sneller de dingen doen de we graag weer willen doen.

Eet zuivel producten

We weten van vroeger al dat veel melk drinken goed is voor de botten. In melk maar ook andere zuivel producten zit veel calcium dat een belangrijke bouwstof is voor botten. Zo kunt u dagelijk de dag beginnen met een glas melk of een bakje yoghurt. Het is ook te vinden in andere producten zoals groene groente, noten en zaden. Wanneer u zuivel producenten normaal gesproken niet lekker vindt is het goed om toch 3/4 keer op een dag iets van zuivel te pakken. Dit kan al een plakje kaas zijn of een klein beetje yoghurt.

Bewegen is gezond

Het is belangrijk om altijd voldoende te bewegen als u iets gebroken heeft kan dit een stuk lastiger worden. Bespreek met de verpleegkundige wat wel kan of wat de beste oplossing hiervoor is. Bewegen is in alle opzichten goed voor het lichaam. Probeer dus nog te blijven wandelen of pas wat dingen aan zodat u nog wel aan uw beweging toe komt. Een goede doorbloeding is dan ook belangrijk om de botten goed te laten genezen.

Minder of niet roken

Door te roken kan dit een negatief effect hebben op de genezing van het bot. Het kan ook zijn dat het de genezing vertraagd en dat u wellicht langer in het gips moet blijven. Het is verstandig om te stoppen met roken of het anders te beperken.

U kunt het herstel van de botten dus toch een handje helpen ook al zit het in het gips.

Wanneer u thuis niet alles zelf meer kunt doen wordt de thuishulp ingeschakeld. De meeste mensen moeten er nog niet aan denken om naar een verzorgingshuis te gaan en willen langer thuis blijven wonen. Thuiszorg kan u hierbij helpen bij kleine dingen die niet door iemand anders vervuld zou kunnen worden. Als u kinderen heeft zouden zij u kunnen helpen maar wanneer dit niet mogelijk is staat thuis hulp voor u klaar.

Verschillende vormen van thuishulp

Iedereen heeft weer andere behoeftes en ook een andere reden om thuiszorg in te schakelen. Het kan komen door een ongeluk, chronische ziekte of ouderdomsklachten. Er zijn daarom ook verschillende vormen van thuis hulp zodat u minder zorgen heeft.

 • Persoonlijke verzorging: Hulp met bijvoorbeeld opstaan, aankleden en douchen.
 • Verpleegkundige zorg: Dit kan zijn bij het verzorgen van een wond, injecties geven of het verzorgen van infusen.
 • Huishoudelijke zorg: Hulp om uw huis op orde te houden zoals stofzuigen, dweilen en ramen wassen.

Hoe kunt u thuiszorg inschakelen?

Wanneer u toch wat hulp nodig heeft kunt u de gewenste zorg aanvragen via de gemeente. U zult dan een gesprek met de wijkverpleegkundige of huisarts hebben om de juiste zorg vast te kunnen stellen. Zo bepalen ze ook hoeveel hulp u nodig heeft. Is dit dagelijks of extra hulp in huis 1x per week. U moet dan ook erkennen dat u hulp nodig heeft. Vaak blijven we te lang zelf dingen doen terwijl dit helemaal niet meer gaat. Het is dan fijn dat de juiste mensen er zijn om u die hulp te geven.

Wie betaalt de thuiszorg?

Tegenwoordig worden de kosten voor thuiszorg gedekt door de zorgverzekeraar. De zorgverzekeraar zal deze kosten dan ook dekken maar in sommige gevallen dient u wel de eigen risico te betalen. In de meeste gevallen zal een wijkverpleegkundige ingeschakeld worden voor uw thuiszorg dit is dan ook gedekt door uw zorgverzekeraar.

Wacht niet te lang om de juiste hulp in te schakelen. Ga in gesprek met verschillende mensen en laat u adviseren of dit een verstandige keuze is.

Het pneumokokken vaccin werd in 2018 al geadviseerd voor mensen tussen de 60 en 80 jaar. Eens in de 5 jaar zouden ze deze vaccinatie aanbieden en kan samen met de griepprik gehaald worden. Naar aanleiding van het coronavirus hebben ze opnieuw gekeken naar het vaccin en de noodzaak hiervan.

Wat zijn pneumokokken

De pneumokokkenziekte is een verzamelnaam voor verschillende ziekten die veroorzaakt worden door een bacterie. In de meeste gevallen zal dit gaan om een oor- en longontsteking maar het kan ook bloedvergiftiging en hersenvliesontsteking veroorzaken. Ouderen en kleine kinderen zijn hier het meest gevoelig voor. Van de ouderen die in het ziekenhuis opgenomen worden door de pneumokokkenziekte overlijdt 15%. Bij mensen die de pneumokkokenziekte gehad hebben is de kans op overlijden ook verhoogd. Elk jaar worden ongeveer 10.000 mensen in het ziekenhuis opgenomen door de ziekte. Er zijn geen opvallende patiënten met corona en de pneumokokkenziekte maar door het vaccin opnieuw te introduceren zal de ziekenhuisopnamen hierdoor wel verminderen.

Voor wie is het vaccin?

In 2018 is het geïntroduceerd voor mensen tussen de 60 en 80 jaar. Ze geven nu prioriteit aan mensen tussen de 70 en 79 jaar. Zij zullen hier het meest vatbaar voor zijn en zullen voorrang krijgen op dit vaccin. Door deze mensen het vaccin te geven wordt de meest kwetsbare groep die vaak ernstig ziek wordt bespaard. Het zal dan ook zorgen voor minder ziekenhuis opname en minder lasten in de zorg. Als u in aanmerking komt kunt u dus voorrang krijgen op dit vaccin.

Medische risicogroep

Er is ook een vaccin voor mensen in de risicogroep, dit is voor mensen met een ernstig verstoorde afweer. Zij kunnen ook het vaccin halen om zo zichzelf te beschermen. Er is echter een groep bij gekomen die voor dit vaccin in aanmerking komt. Mensen die het coronavirus hebben gehad en die daardoor longschade opgelopen hebben komen ook in aanmerking. Ze zijn hierdoor extra vatbaar geworden voor de ziekte en kunnen hierdoor een extra ziekenhuis opnamen voorkomen.

Het vaccin

In het vaccin zitten 23 verschillende soorten pneumokokken verwerkt en zal hier tegen beschermen. Dit zijn de belangrijkste en de meest voorkomende pneumokokken. Er is ook een extra vaccin die nog eens tegen 13 extra soorten werkt. In totaal zijn er 90 verschillende soorten dus de kans bestaat dat u het alsnog krijgt. De kans wordt door het vaccin een stuk kleiner omdat dit werkt tegen de grootste groep die in Nederland voorkomt.

Lees het hele bericht over deze vaccinatie bij het RIVM.

Wat weten we eigenlijk over cholesterol?

Cholesterol is een vetachtige stof die het lichaam nodig heeft als een bouwstof. De Lage Dichtheid Lipoproteïne (LDL) en de Hoge Dichtheid Lipoproteïne (HDL) moeten eigenlijk goed in balans zijn. Als dit uit balans is kan het zijn dat u meer LDL aanmaakt of juist te weinig HDL.

 • LDL
  Lage Dichtheid Lipoproteïne verzameld cholesterol om dit naar beschadigingen in het lichaam te vervoeren. Als iemand bijvoorbeeld veel rookt zal het deze plekjes in de longen herstellen. Als u te veel van dit stofje aanmaakt kan dit zich ook op gaan hopen en daardoor bloedvaten vernauwen. De LDL kan dus voor hart en vaatziekten zorgen.
 • HDL
  Hoge Dichtheid Lipoproteïne is eigenlijk het ‘goede’ cholesterol. Deze voert het cholesterol naar de lever waar het afgebroken kan worden. Als u de balans tussen HDL en LDL verstoord kan het ervoor zorgen dat het cholesterol minder goed afgevoerd wordt

Waardoor kan het cholesterol verhogen?

Het verhogen van het cholesterolgehalte kan meerdere oorzaken hebben of is een combinatie van deze oorzaken. De belangrijkste oorzaak is het teveel eten van verzadigde vetten, het lichaam maakt hierdoor meer cholesterol aan wat het lichaam niet kan afvoeren. Als u rookt wordt HDL minder aangemaakt, dit zorgt dus voor een slechte afvoer van het cholesterol. Als u weinig beweegt zult u ook een hoog cholesterolgehalte ervaren, door te bewegen wordt HDL gestimuleerd en zal dit meer cholesterol afvoeren. In uw voeding zelf kan bijvoorbeeld ook cholesterol zitten zoals in ongefilterde koffie of in ei. De lever zorgt eigenlijk voor het meeste cholesterol, maar ook dit kan een oorzaak zijn.

Wat kunt u doen tegen een verhoogd cholesterolgehalte?

Er zijn een aantal dingen waar u op kunt letten om uw cholesterol zelf weer om laag te krijgen.

 • Let op uw voeding
  Zorg dat u meer onverzadigde vetten gaat eten, dit zal de aanmaak van cholesterol verlagen. U kunt bijvoorbeeld denken aan noten, haverproducten, soja of door roomboter te vervangen voor margarine.
 • Blijf in beweging
  Als u minimaal een half uur per dag blijft bewegen zal de stof HDL gestimuleerd worden, dit zorgt voor het afvoeren van cholesterol. Wat uw lichaam te veel heeft aangemaakt moet worden afgevoerd zonder dat het in uw bloedvaten achterblijft.
 • Stop met roken
  Bij bijna alle klachten zullen ze het stoppen met roken aanbevelen. Roken zorgt er natuurlijk ook voor dat HDL verlaagd wordt, als u stopt met roken zal dit weer beter worden.
 • Afvallen bij overgewicht
  Om cholesterol aan te maken heeft uw lichaam vetten nodig. Als u deze toevoer stopt kan uw lichaam dit nog wel gebruiken van uw buikvet waardoor het cholesterolgehalte even hoog zal blijven. Door af te vallen en uw buikvet te verminderen zal dit een positief effect geven.

Gemiddeld heeft een kwart van de Nederlanders een verhoogt cholesterolgehalte. De grootste groep hiervan bestaat uit mensen tussen de  60 en 70. Wees dit voor en neem voorzorgsmaatregelen om uw gezondheid op peil te houden.

Natuurlijk wil je het liefst zo lang mogelijk zelfstandig thuis blijven wonen. Het is je vertrouwde omgeving, waar je niet vandaan wilt. Om langer zelfstandig te kunnen wonen, kan het nodig zijn om je woning aan te passen. Zo zul je misschien al een traplift hebben aangeschaft of heb je beugels in de badkamer laten monteren. Maar naast deze aanpassingen in huis, kun je ook allerlei hulpmiddelen aanschaffen die het leven eenvoudiger maken. Van rollator tot bloeddrukmeter: deze middelen zijn handig om in huis te hebben.

1. Rollator

Rollator

Een rollator heeft een beetje een ‘oude-mensen-imago’. Dat is best jammer, want het is gewoon een heel handig hulpmiddel. Je kunt een rollator op veel manieren gebruiken. Om je evenwicht te bewaren natuurlijk, maar ook als praktisch rijdend dienblad of als rijdend zitje. Hartstikke handig om in de buurt te hebben, zeker als je regelmatig even een frisse neus wilt halen. Wil je een rollator kopen, dan kies je natuurlijk voor een model dat goed bij je behoeften past. Ze zijn er van heel eenvoudig tot luxe modellen met allerlei extra opties.

2. Digitale weegschaal

Als er iets met je gezondheid is, is een van de eerste vragen: wat is je gewicht? Een digitale weegschaal geeft precies het antwoord. Kies voor een variant die ook nog andere waardes meet. Zo zijn er praktische weegschalen die vetpercentage en vochtgehalte kunnen meten. Zo kan de weegschaal vertellen of je te snel afvalt of aankomt, maar ook of je die dag te weinig gedronken hebt.

3. Aankleedhulp

Aankleedhulp

Er zijn diverse vormen van de aankleedhulp. Zo is er een speciaal apparaatje dat het gemakkelijker maakt om zelf je steunkousen aan en uit te doen. Ook zijn er hulpen voor het aantrekken van ondergoed en kleding. Zo kun je jezelf langer zelfstandig aan- en uitkleden en ben je minder afhankelijk van thuiszorg om je daarmee te helpen.

4. Tafelloep

Een tafelloep is praktisch voor mensen van wie de ogen wat achteruit gaan. Met een tafelloep kun je zonder problemen boeken, teksten en kranten lezen. De loep is verlicht en vergroot de letters. Het is een kwestie van even scherpstellen, daarna kun je probleemloos de kleinste lettertjes lezen zonder er moe van te worden.

5. Hulpmiddelen voor verzorging

Je persoonlijke verzorging is erg belangrijk. Vaak wordt dat wel lastiger bij het ouder worden. Zo worden zaken als haren kammen, tenen wassen en nagels knippen een hele uitdaging. Gelukkig zijn er tegenwoordig steeds meer hulpmiddelen die daarbij kunnen helpen. Denk bijvoorbeeld aan een handige haarborstel met lange steel, zodat je ook met beperkte armbewegingen je haar kunt kammen. Een speciale teenwashulp of badborstel kan helpen om moeilijk bereikbare plekken te wassen. En een nagelknipper met ergonomische vormgeving kan helpen om de nagels netjes te knippen.

6. Bloeddrukmeter

Bloeddrukmeter

Is je bloeddruk snel aan de hoge of juist aan de lage kant? Dan is een bloeddrukmeter ideaal om in huis te hebben. Zo kun je snel en eenvoudig je bloeddruk meten als je denkt dat die niet helemaal in orde is. Het is dan niet nodig dat er speciaal iemand voor langskomt, terwijl je wel meteen weet waar je aan toe bent. Ga je een bloeddrukmeter kopen, dan is het natuurlijk wel verstandig om te letten op de kwaliteit.

Een aantal zelfhulpmiddelen kan zorgen dat je leven een stuk gemakkelijker wordt. Je kunt dan weer dingen zelf doen, zonder de hulp van anderen. Dat is een stuk fijner, want zo blijf je langer zelfstandig. Of je nu langzaam last krijgt van allerlei kwalen of dat deze plotseling komen, het is prettig om zelfredzaam te zijn. Zelfs na grote ingrepen, zoals een knie-operatie. Deze 6 hulpmiddelen zijn daarom hartstikke handig om in huis te hebben.

Uiterlijk op 12 november 2019 heeft ook uw zorgverzekering de nieuwe premie voor 2020 bekend gemaakt. Misschien viel u het mee, misschien moest u er bij zuchten. Maar in ieder geval is het een goed idee om dit jaar nog te kijken of er een lagere premie voor u beschikbaar is. Indien u al vele jaren bij dezelfde zorgverzekeraar zit, is de kans beslist groot dat er een goedkopere optie is.

Het zijn vooral senioren die het nog moeilijk vinden om over te stappen van de ene zorgverzekering naar de ander. Dat wordt gelukkig ook mede veroorzaakt omdat er relatief weinig problemen zijn met de verzekering. Als u tevreden bent met uw huidige verzekering en ze goede service hebben verleend, is het dan wel fair om over te stappen naar een ander? Het antwoord daarop is driewerf: Ja. De zorgverzekering is een collectieve verzekering zonder winstoogmerk en wettelijk verplicht. U hoeft zich dus geen zorgen te maken dat uw verzekering klanten verliest.

Kunt u altijd overstappen van zorgverzekering?

De zorgverzekering in Nederland heeft standaard een looptijd van één jaar. Daarom kunt u de verzekering altijd voor 31 december opzeggen. Vaak bieden maatschappijen ook nog de mogelijkheid om dat te doen tot 1 februari. Het meest eenvoudig is echter om het te regelen voor het eind van het jaar omdat dan beëindiging en ingaan nieuwe verzekering gladjes kunnen verlopen. Het oversluiten kan alleen belemmerd worden door betalingsachterstand. Pas als u bij bent met betaling kan het oversluiten in gang worden gezet. Zijn er problemen op dit punt dan moet u dit eerst (laten) oplossen.

Veel rompslomp is er in het algemeen niet, uw nieuwe zorgverzekeraar neemt u alle werk uit handen met betrekking tot het opzeggen van de oude verzekering.

Hoe vergelijk ik zorgverzekeringen?

Zorgverzekeringen vergelijken

Denkt u nu: hoe vergelijk ik de zorgverzekeringen? Als u alleen een basisverzekering heeft, is dit erg eenvoudig om te vergelijken. Iedere zorgverzekering biedt voor de basisverzekering het gelijke pakket. Dat is immers ook een wettelijke eis die gesteld wordt aan de verzekeraars. Heeft u aanvullende verzekeringen dan is het vergelijken minder eenvoudig maar ook niet echt moeilijk. Via een onafhankelijke zorgverzekeringvergelijker kunt u zonder veel problemen de goedkoopste optie vinden voor het pakket dat u zoekt. Bent u niet zo’n held in het gebruiken van een computer of het internet, vraag dan hulp van een vertrouwd persoon om deze zaak te regelen.

Is een zorgverzekering voor senioren een goed idee?

Uiteraard zijn er zaken die bij senioren niet meer spelen, zoals hulp bij zwangerschap of medeverzekering van minderjarige kinderen. Echter hebben ouderen in het algemeen meer medische klachten dan jongeren, het is bijvoorbeeld niet altijd eenvoudig om mobiel te blijven. Een zorgverzekering voor senioren is dan ook niet per se goedkoper dan een meer algemene verzekering. Misschien is het voor u echter wel eenvoudiger om een pakket te vinden dat beter bij u lijkt te passen wat betreft eventuele aanvullende verzekeringen. Ook dit is een kwestie van even de moeite nemen om goed te vergelijken.

Wij wensen u alvast een goed nieuwjaar met de goedkoopste zorgverzekering die u kon vinden.

Er worden steeds meer levensloopbestendige woningen gebouwd. Deze huizen hebben bijvoorbeeld geen drempels, een inloopdouche, een slaapkamer op de begane grond en een keuken met inductiekookplaat. In andere woorden: er wordt gekozen voor dingen die nu handig zijn en in de toekomst ervoor zorgen dat u lekker in uw eigen huis kunt blijven wonen, zonder bang te hoeven zijn voor ongelukken. En waarom ook niet? Er zijn prachtige keukens en badkamers met inloopdouche!

Als u nu in een huis woont dat nog niet helemaal geschikt is voor een toekomst met zorg, dan is er nog steeds van alles mogelijk! Er zijn hulpmiddelen voor elke ruimte van uw huis. Denk bijvoorbeeld aan een antislipmat, een wc-verhoger of slimme verlichting die u met uw telefoon kunt bedienen. Dit zijn simpele en relatief goedkope oplossingen. Het is goed om uzelf, ook al ervaart u nu geen beperking, te informeren over de kosten van levensloopbestendige woningen. Zo weet u waar u aan toe bent!

Meer dan alleen het aanpassen van uw huis

Maar er komt meer kijken bij zelfredzaam wonen dan alleen het aanpassen van uw huis. Een belangrijke angst voor veel mensen die langer thuis blijven wonen is eenzaamheid. Als u alleen woont en niet meer zo heel mobiel bent, hoe zorgt u er dan voor dat u niet in een sociaal isolement raakt?

Eenzaamheid bij ouderen komt helaas veel voor. Maar gelukkig is er ook veel aan te doen. Het belangrijkste is dat u accepteert dat u zich eenzaam voelt en vervolgens verantwoordelijkheid neemt voor dat gevoel. Niemand anders kan dat voor u doen. Wat kunt u zelf doen? In de tips tegen eenzaamheid bij ouderen, vind u er alles over.

Blijf onafhankelijk

Een handige manier voor het tegengaan van eenzaamheid als u ouder wordt is het behouden van uw mobiliteit. Zolang u zelf nog kunt bepalen waar u heen gaat en wanneer bent u ten eerste niet afhankelijk van anderen én kunt u makkelijker uw sociale contacten onderhouden. Hoe zorgt u er bijvoorbeeld voor dat u mobiel blijft als u uw auto niet meer kunt gebruiken? Een manier om voordelig mobiel en onafhankelijk te blijven is een 45 km-auto. Klinkt een beetje oubollig misschien, maar tegenwoordig is niets minder waar. Brommobielen zijn ontzettend gaaf geworden. Ook ideaal: u kunt in een 45 km-auto rijden zonder rijbewijs.

Kortom: bij zelfredzaam wonen komt meer kijken dan alleen het aanpassen van uw woning. Informeert u zich goed over de mogelijk- en onmogelijkheden. Een leuke plek vol inspiratie en tips is de Facebookpagina @langerthuishuis, neem er eens kijkje.