Rubriek

Zorg & Hulp

Rubriek

Wanneer u thuis niet alles zelf meer kunt doen wordt de thuishulp ingeschakeld. De meeste mensen moeten er nog niet aan denken om naar een verzorgingshuis te gaan en willen langer thuis blijven wonen. Thuiszorg kan u hierbij helpen bij kleine dingen die niet door iemand anders vervuld zou kunnen worden. Als u kinderen heeft zouden zij u kunnen helpen maar wanneer dit niet mogelijk is staat thuis hulp voor u klaar.

Verschillende vormen van thuishulp

Iedereen heeft weer andere behoeftes en ook een andere reden om thuiszorg in te schakelen. Het kan komen door een ongeluk, chronische ziekte of ouderdomsklachten. Er zijn daarom ook verschillende vormen van thuis hulp zodat u minder zorgen heeft.

 • Persoonlijke verzorging: Hulp met bijvoorbeeld opstaan, aankleden en douchen.
 • Verpleegkundige zorg: Dit kan zijn bij het verzorgen van een wond, injecties geven of het verzorgen van infusen.
 • Huishoudelijke zorg: Hulp om uw huis op orde te houden zoals stofzuigen, dweilen en ramen wassen.

Hoe kunt u thuiszorg inschakelen?

Wanneer u toch wat hulp nodig heeft kunt u de gewenste zorg aanvragen via de gemeente. U zult dan een gesprek met de wijkverpleegkundige of huisarts hebben om de juiste zorg vast te kunnen stellen. Zo bepalen ze ook hoeveel hulp u nodig heeft. Is dit dagelijks of extra hulp in huis 1x per week. U moet dan ook erkennen dat u hulp nodig heeft. Vaak blijven we te lang zelf dingen doen terwijl dit helemaal niet meer gaat. Het is dan fijn dat de juiste mensen er zijn om u die hulp te geven.

Wie betaalt de thuiszorg?

Tegenwoordig worden de kosten voor thuiszorg gedekt door de zorgverzekeraar. De zorgverzekeraar zal deze kosten dan ook dekken maar in sommige gevallen dient u wel de eigen risico te betalen. In de meeste gevallen zal een wijkverpleegkundige ingeschakeld worden voor uw thuiszorg dit is dan ook gedekt door uw zorgverzekeraar.

Wacht niet te lang om de juiste hulp in te schakelen. Ga in gesprek met verschillende mensen en laat u adviseren of dit een verstandige keuze is.

Het pneumokokken vaccin werd in 2018 al geadviseerd voor mensen tussen de 60 en 80 jaar. Eens in de 5 jaar zouden ze deze vaccinatie aanbieden en kan samen met de griepprik gehaald worden. Naar aanleiding van het coronavirus hebben ze opnieuw gekeken naar het vaccin en de noodzaak hiervan.

Wat zijn pneumokokken

De pneumokokkenziekte is een verzamelnaam voor verschillende ziekten die veroorzaakt worden door een bacterie. In de meeste gevallen zal dit gaan om een oor- en longontsteking maar het kan ook bloedvergiftiging en hersenvliesontsteking veroorzaken. Ouderen en kleine kinderen zijn hier het meest gevoelig voor. Van de ouderen die in het ziekenhuis opgenomen worden door de pneumokokkenziekte overlijdt 15%. Bij mensen die de pneumokkokenziekte gehad hebben is de kans op overlijden ook verhoogd. Elk jaar worden ongeveer 10.000 mensen in het ziekenhuis opgenomen door de ziekte. Er zijn geen opvallende patiënten met corona en de pneumokokkenziekte maar door het vaccin opnieuw te introduceren zal de ziekenhuisopnamen hierdoor wel verminderen.

Voor wie is het vaccin?

In 2018 is het geïntroduceerd voor mensen tussen de 60 en 80 jaar. Ze geven nu prioriteit aan mensen tussen de 70 en 79 jaar. Zij zullen hier het meest vatbaar voor zijn en zullen voorrang krijgen op dit vaccin. Door deze mensen het vaccin te geven wordt de meest kwetsbare groep die vaak ernstig ziek wordt bespaard. Het zal dan ook zorgen voor minder ziekenhuis opname en minder lasten in de zorg. Als u in aanmerking komt kunt u dus voorrang krijgen op dit vaccin.

Medische risicogroep

Er is ook een vaccin voor mensen in de risicogroep, dit is voor mensen met een ernstig verstoorde afweer. Zij kunnen ook het vaccin halen om zo zichzelf te beschermen. Er is echter een groep bij gekomen die voor dit vaccin in aanmerking komt. Mensen die het coronavirus hebben gehad en die daardoor longschade opgelopen hebben komen ook in aanmerking. Ze zijn hierdoor extra vatbaar geworden voor de ziekte en kunnen hierdoor een extra ziekenhuis opnamen voorkomen.

Het vaccin

In het vaccin zitten 23 verschillende soorten pneumokokken verwerkt en zal hier tegen beschermen. Dit zijn de belangrijkste en de meest voorkomende pneumokokken. Er is ook een extra vaccin die nog eens tegen 13 extra soorten werkt. In totaal zijn er 90 verschillende soorten dus de kans bestaat dat u het alsnog krijgt. De kans wordt door het vaccin een stuk kleiner omdat dit werkt tegen de grootste groep die in Nederland voorkomt.

Lees het hele bericht over deze vaccinatie bij het RIVM.

Wat weten we eigenlijk over cholesterol?

Cholesterol is een vetachtige stof die het lichaam nodig heeft als een bouwstof. De Lage Dichtheid Lipoproteïne (LDL) en de Hoge Dichtheid Lipoproteïne (HDL) moeten eigenlijk goed in balans zijn. Als dit uit balans is kan het zijn dat u meer LDL aanmaakt of juist te weinig HDL.

 • LDL
  Lage Dichtheid Lipoproteïne verzameld cholesterol om dit naar beschadigingen in het lichaam te vervoeren. Als iemand bijvoorbeeld veel rookt zal het deze plekjes in de longen herstellen. Als u te veel van dit stofje aanmaakt kan dit zich ook op gaan hopen en daardoor bloedvaten vernauwen. De LDL kan dus voor hart en vaatziekten zorgen.
 • HDL
  Hoge Dichtheid Lipoproteïne is eigenlijk het ‘goede’ cholesterol. Deze voert het cholesterol naar de lever waar het afgebroken kan worden. Als u de balans tussen HDL en LDL verstoord kan het ervoor zorgen dat het cholesterol minder goed afgevoerd wordt

Waardoor kan het cholesterol verhogen?

Het verhogen van het cholesterolgehalte kan meerdere oorzaken hebben of is een combinatie van deze oorzaken. De belangrijkste oorzaak is het teveel eten van verzadigde vetten, het lichaam maakt hierdoor meer cholesterol aan wat het lichaam niet kan afvoeren. Als u rookt wordt HDL minder aangemaakt, dit zorgt dus voor een slechte afvoer van het cholesterol. Als u weinig beweegt zult u ook een hoog cholesterolgehalte ervaren, door te bewegen wordt HDL gestimuleerd en zal dit meer cholesterol afvoeren. In uw voeding zelf kan bijvoorbeeld ook cholesterol zitten zoals in ongefilterde koffie of in ei. De lever zorgt eigenlijk voor het meeste cholesterol, maar ook dit kan een oorzaak zijn.

Wat kunt u doen tegen een verhoogd cholesterolgehalte?

Er zijn een aantal dingen waar u op kunt letten om uw cholesterol zelf weer om laag te krijgen.

 • Let op uw voeding
  Zorg dat u meer onverzadigde vetten gaat eten, dit zal de aanmaak van cholesterol verlagen. U kunt bijvoorbeeld denken aan noten, haverproducten, soja of door roomboter te vervangen voor margarine.
 • Blijf in beweging
  Als u minimaal een half uur per dag blijft bewegen zal de stof HDL gestimuleerd worden, dit zorgt voor het afvoeren van cholesterol. Wat uw lichaam te veel heeft aangemaakt moet worden afgevoerd zonder dat het in uw bloedvaten achterblijft.
 • Stop met roken
  Bij bijna alle klachten zullen ze het stoppen met roken aanbevelen. Roken zorgt er natuurlijk ook voor dat HDL verlaagd wordt, als u stopt met roken zal dit weer beter worden.
 • Afvallen bij overgewicht
  Om cholesterol aan te maken heeft uw lichaam vetten nodig. Als u deze toevoer stopt kan uw lichaam dit nog wel gebruiken van uw buikvet waardoor het cholesterolgehalte even hoog zal blijven. Door af te vallen en uw buikvet te verminderen zal dit een positief effect geven.

Gemiddeld heeft een kwart van de Nederlanders een verhoogt cholesterolgehalte. De grootste groep hiervan bestaat uit mensen tussen de  60 en 70. Wees dit voor en neem voorzorgsmaatregelen om uw gezondheid op peil te houden.

Natuurlijk wil je het liefst zo lang mogelijk zelfstandig thuis blijven wonen. Het is je vertrouwde omgeving, waar je niet vandaan wilt. Om langer zelfstandig te kunnen wonen, kan het nodig zijn om je woning aan te passen. Zo zul je misschien al een traplift hebben aangeschaft of heb je beugels in de badkamer laten monteren. Maar naast deze aanpassingen in huis, kun je ook allerlei hulpmiddelen aanschaffen die het leven eenvoudiger maken. Van rollator tot bloeddrukmeter: deze middelen zijn handig om in huis te hebben.

1. Rollator

Rollator

Een rollator heeft een beetje een ‘oude-mensen-imago’. Dat is best jammer, want het is gewoon een heel handig hulpmiddel. Je kunt een rollator op veel manieren gebruiken. Om je evenwicht te bewaren natuurlijk, maar ook als praktisch rijdend dienblad of als rijdend zitje. Hartstikke handig om in de buurt te hebben, zeker als je regelmatig even een frisse neus wilt halen. Wil je een rollator kopen, dan kies je natuurlijk voor een model dat goed bij je behoeften past. Ze zijn er van heel eenvoudig tot luxe modellen met allerlei extra opties.

2. Digitale weegschaal

Als er iets met je gezondheid is, is een van de eerste vragen: wat is je gewicht? Een digitale weegschaal geeft precies het antwoord. Kies voor een variant die ook nog andere waardes meet. Zo zijn er praktische weegschalen die vetpercentage en vochtgehalte kunnen meten. Zo kan de weegschaal vertellen of je te snel afvalt of aankomt, maar ook of je die dag te weinig gedronken hebt.

3. Aankleedhulp

Aankleedhulp

Er zijn diverse vormen van de aankleedhulp. Zo is er een speciaal apparaatje dat het gemakkelijker maakt om zelf je steunkousen aan en uit te doen. Ook zijn er hulpen voor het aantrekken van ondergoed en kleding. Zo kun je jezelf langer zelfstandig aan- en uitkleden en ben je minder afhankelijk van thuiszorg om je daarmee te helpen.

4. Tafelloep

Een tafelloep is praktisch voor mensen van wie de ogen wat achteruit gaan. Met een tafelloep kun je zonder problemen boeken, teksten en kranten lezen. De loep is verlicht en vergroot de letters. Het is een kwestie van even scherpstellen, daarna kun je probleemloos de kleinste lettertjes lezen zonder er moe van te worden.

5. Hulpmiddelen voor verzorging

Je persoonlijke verzorging is erg belangrijk. Vaak wordt dat wel lastiger bij het ouder worden. Zo worden zaken als haren kammen, tenen wassen en nagels knippen een hele uitdaging. Gelukkig zijn er tegenwoordig steeds meer hulpmiddelen die daarbij kunnen helpen. Denk bijvoorbeeld aan een handige haarborstel met lange steel, zodat je ook met beperkte armbewegingen je haar kunt kammen. Een speciale teenwashulp of badborstel kan helpen om moeilijk bereikbare plekken te wassen. En een nagelknipper met ergonomische vormgeving kan helpen om de nagels netjes te knippen.

6. Bloeddrukmeter

Bloeddrukmeter

Is je bloeddruk snel aan de hoge of juist aan de lage kant? Dan is een bloeddrukmeter ideaal om in huis te hebben. Zo kun je snel en eenvoudig je bloeddruk meten als je denkt dat die niet helemaal in orde is. Het is dan niet nodig dat er speciaal iemand voor langskomt, terwijl je wel meteen weet waar je aan toe bent. Ga je een bloeddrukmeter kopen, dan is het natuurlijk wel verstandig om te letten op de kwaliteit.

Een aantal zelfhulpmiddelen kan zorgen dat je leven een stuk gemakkelijker wordt. Je kunt dan weer dingen zelf doen, zonder de hulp van anderen. Dat is een stuk fijner, want zo blijf je langer zelfstandig. Of je nu langzaam last krijgt van allerlei kwalen of dat deze plotseling komen, het is prettig om zelfredzaam te zijn. Zelfs na grote ingrepen, zoals een knie-operatie. Deze 6 hulpmiddelen zijn daarom hartstikke handig om in huis te hebben.

Uiterlijk op 12 november 2019 heeft ook uw zorgverzekering de nieuwe premie voor 2020 bekend gemaakt. Misschien viel u het mee, misschien moest u er bij zuchten. Maar in ieder geval is het een goed idee om dit jaar nog te kijken of er een lagere premie voor u beschikbaar is. Indien u al vele jaren bij dezelfde zorgverzekeraar zit, is de kans beslist groot dat er een goedkopere optie is.

Het zijn vooral senioren die het nog moeilijk vinden om over te stappen van de ene zorgverzekering naar de ander. Dat wordt gelukkig ook mede veroorzaakt omdat er relatief weinig problemen zijn met de verzekering. Als u tevreden bent met uw huidige verzekering en ze goede service hebben verleend, is het dan wel fair om over te stappen naar een ander? Het antwoord daarop is driewerf: Ja. De zorgverzekering is een collectieve verzekering zonder winstoogmerk en wettelijk verplicht. U hoeft zich dus geen zorgen te maken dat uw verzekering klanten verliest.

Kunt u altijd overstappen van zorgverzekering?

De zorgverzekering in Nederland heeft standaard een looptijd van één jaar. Daarom kunt u de verzekering altijd voor 31 december opzeggen. Vaak bieden maatschappijen ook nog de mogelijkheid om dat te doen tot 1 februari. Het meest eenvoudig is echter om het te regelen voor het eind van het jaar omdat dan beëindiging en ingaan nieuwe verzekering gladjes kunnen verlopen. Het oversluiten kan alleen belemmerd worden door betalingsachterstand. Pas als u bij bent met betaling kan het oversluiten in gang worden gezet. Zijn er problemen op dit punt dan moet u dit eerst (laten) oplossen.

Veel rompslomp is er in het algemeen niet, uw nieuwe zorgverzekeraar neemt u alle werk uit handen met betrekking tot het opzeggen van de oude verzekering.

Hoe vergelijk ik zorgverzekeringen?

Zorgverzekeringen vergelijken

Denkt u nu: hoe vergelijk ik de zorgverzekeringen? Als u alleen een basisverzekering heeft, is dit erg eenvoudig om te vergelijken. Iedere zorgverzekering biedt voor de basisverzekering het gelijke pakket. Dat is immers ook een wettelijke eis die gesteld wordt aan de verzekeraars. Heeft u aanvullende verzekeringen dan is het vergelijken minder eenvoudig maar ook niet echt moeilijk. Via een onafhankelijke zorgverzekeringvergelijker kunt u zonder veel problemen de goedkoopste optie vinden voor het pakket dat u zoekt. Bent u niet zo’n held in het gebruiken van een computer of het internet, vraag dan hulp van een vertrouwd persoon om deze zaak te regelen.

Is een zorgverzekering voor senioren een goed idee?

Uiteraard zijn er zaken die bij senioren niet meer spelen, zoals hulp bij zwangerschap of medeverzekering van minderjarige kinderen. Echter hebben ouderen in het algemeen meer medische klachten dan jongeren, het is bijvoorbeeld niet altijd eenvoudig om mobiel te blijven. Een zorgverzekering voor senioren is dan ook niet per se goedkoper dan een meer algemene verzekering. Misschien is het voor u echter wel eenvoudiger om een pakket te vinden dat beter bij u lijkt te passen wat betreft eventuele aanvullende verzekeringen. Ook dit is een kwestie van even de moeite nemen om goed te vergelijken.

Wij wensen u alvast een goed nieuwjaar met de goedkoopste zorgverzekering die u kon vinden.

Er worden steeds meer levensloopbestendige woningen gebouwd. Deze huizen hebben bijvoorbeeld geen drempels, een inloopdouche, een slaapkamer op de begane grond en een keuken met inductiekookplaat. In andere woorden: er wordt gekozen voor dingen die nu handig zijn en in de toekomst ervoor zorgen dat u lekker in uw eigen huis kunt blijven wonen, zonder bang te hoeven zijn voor ongelukken. En waarom ook niet? Er zijn prachtige keukens en badkamers met inloopdouche!

Als u nu in een huis woont dat nog niet helemaal geschikt is voor een toekomst met zorg, dan is er nog steeds van alles mogelijk! Er zijn hulpmiddelen voor elke ruimte van uw huis. Denk bijvoorbeeld aan een antislipmat, een wc-verhoger of slimme verlichting die u met uw telefoon kunt bedienen. Dit zijn simpele en relatief goedkope oplossingen. Het is goed om uzelf, ook al ervaart u nu geen beperking, te informeren over de kosten van levensloopbestendige woningen. Zo weet u waar u aan toe bent!

Meer dan alleen het aanpassen van uw huis

Maar er komt meer kijken bij zelfredzaam wonen dan alleen het aanpassen van uw huis. Een belangrijke angst voor veel mensen die langer thuis blijven wonen is eenzaamheid. Als u alleen woont en niet meer zo heel mobiel bent, hoe zorgt u er dan voor dat u niet in een sociaal isolement raakt?

Eenzaamheid bij ouderen komt helaas veel voor. Maar gelukkig is er ook veel aan te doen. Het belangrijkste is dat u accepteert dat u zich eenzaam voelt en vervolgens verantwoordelijkheid neemt voor dat gevoel. Niemand anders kan dat voor u doen. Wat kunt u zelf doen? In de tips tegen eenzaamheid bij ouderen, vind u er alles over.

Blijf onafhankelijk

Een handige manier voor het tegengaan van eenzaamheid als u ouder wordt is het behouden van uw mobiliteit. Zolang u zelf nog kunt bepalen waar u heen gaat en wanneer bent u ten eerste niet afhankelijk van anderen én kunt u makkelijker uw sociale contacten onderhouden. Hoe zorgt u er bijvoorbeeld voor dat u mobiel blijft als u uw auto niet meer kunt gebruiken? Een manier om voordelig mobiel en onafhankelijk te blijven is een 45 km-auto. Klinkt een beetje oubollig misschien, maar tegenwoordig is niets minder waar. Brommobielen zijn ontzettend gaaf geworden. Ook ideaal: u kunt in een 45 km-auto rijden zonder rijbewijs.

Kortom: bij zelfredzaam wonen komt meer kijken dan alleen het aanpassen van uw woning. Informeert u zich goed over de mogelijk- en onmogelijkheden. Een leuke plek vol inspiratie en tips is de Facebookpagina @langerthuishuis, neem er eens kijkje.

Hoewel er zeker redenen zijn om naar een zorginstelling te verhuizen, zullen de meeste senioren toch liever in hun vertrouwde omgeving blijven wonen. Dat geldt ook voor minder validen die het zelf nét niet redden, maar ook niet de rest van hun leven in de zorgsector willen doorbrengen. Met thuishulp kunnen veel mensen langer thuis blijven wonen, toch zijn deze diensten vaak beperkt tot korte momenten. Met domotica kan het leven van zorgbehoevenden verbeterd worden, daarnaast kunnen zorgverleners zich richten op de kerntaken om zo een betere kwaliteit van zorg te verlenen. Ook voor familieleden kunnen technologische vernieuwingen ervoor zorgen dat naasten comfortabel kunnen leven, op basis van zelfstandigheid en een gevoel van eigenwaarde. Omdat het begrip “domotica” niet voor iedereen even duidelijk zal zijn, zullen we in dit artikel elektrische gordijnen (PoweredBlinds) als voorbeeld nemen. Wat voegt deze vorm van raamdecoratie toe aan zorgverlening?

Wat is domotica?

Domotica is een overkoepelende term voor apparaten en diensten in huis die diverse taken automatisch kunnen verrichten, en de bewoners kunnen daarmee kunnen ontzorgen. In meer algemene zin spreken we van huisautomatisering of een “smart home”. Bij domotica staat zorg centraal, door technologisch geavanceerde hardware en software te installeren is het mogelijk allerlei standaard handelingen in huis te automatiseren. Dit verhoogt niet alleen het leefcomfort, het kan ook de veiligheid van de bewoners verbeteren, en de zorgverlener of mantelzorger ontlasten. Internet speelt een belangrijke rol bij de besturing van deze apparatuur, de gebruiker hoeft zelf geen kennis te hebben van internet technologie. De apparaten kunnen namelijk verregaand geautomatiseerd worden.

Wat zijn elektrische gordijnen?

De werking van gordijnen is eenvoudig maar doeltreffend; er hangt een half transparant of ondoorzichtig materiaal (meestal stof) aan een gordijnrails. Afhankelijk van het systeem kun je de gordijnen horizontaal of verticaal openen en sluiten. Dit kun je manueel doen door te bewegen, of via koordjes waar je aan moet trekken.

Het enige verschil met elektrische gordijnen is de gordijnrails. Daarin zit een motor gebouwd die de gordijnen opent en sluit. Dit kan een compleet set van gordijnen met gemotoriseerde rails zijn, of alleen een rails met motor waar de bestaande gordijnen aan bevestigd worden.

Hoe werkt elektrische raamdecoratie?

Er zijn verschillende manieren om de gordijnen te bedienen. Van halfautomatisch tot volledig geautomatiseerd:

 • Met een knop: Er wordt een knop bevestigd op de muur die draadloos in verbinding staat met de gordijnrails. Extra kabels leggen is dus niet nodig. Met een druk op de knop kun je de gordijnen openen of sluiten. Halfopen kan uiteraard ook.
 • Met een afstandsbediening: Met een afstandsbediening kun je overal in de kamer de gordijnen bedienen, bijvoorbeeld als je aan tafel zit. Het werkt bijna hetzelfde als de afstandsbediening van een televisietoestel, maar omdat de overdracht werkt met een onhoorbaar signaal hoef je niet de afstandsbediening op het apparaat te richten.
 • Met een mobiel toestel: Als je overweg kunt met een smartphone is het mogelijk om de raamdecoratie met een app te bedienen. Het werkt ook met een tablet. Het is zelfs mogelijk om vertrouwde personen op een andere locatie de gordijnen te laten bedienen.
 • Spraakbesturing: Iemand die slecht ter been is zou gebruik kunnen maken van spraakbesturing. Via een eenvoudig gesproken commando kunnen de elektrische gordijnen bediend worden.
 • Met een timer: Je kunt eenvoudig een tijdklok instellen zodat de gordijnen automatisch openen en sluiten, er is geen manuele actie meer vereist. De tijdklok moet uiteraard wel eenmalig ingesteld worden.
 • Met sensoren: Dit is een meer geavanceerde vorm van de voornoemde timer, ditmaal kan een sensor bepalen wanneer het licht of donker wordt. Dus ook wanneer de lucht plotseling betrekt tijdens een onweersbui zullen de gordijnen vanzelf sluiten, en later weer openen als de zon weer door de wolken komt.

Voordelen van elektrische gordijnen

Personen die zorgbehoevend zijn kun ingedeeld worden in drie groepen:

 1. Met een lichamelijke beperking
 2. Met een verstandelijke beperking
 3. Met zowel een lichamelijke als een verstandelijke beperking

Niet iedereen heeft de mobiliteit of kracht om een gordijn te bedienen. Wanneer er een bank voor het venster staat kan dit ook de toegang belemmeren. Geklungel met touwtjes biedt dan nauwelijks een oplossing. Dementerende senioren hebben soms niet meer het besef wanneer gordijnen open of dicht zijn, dit kan een grote impact hebben op de veiligheid. Met elektrische gordijnen kun je de functie die gordijnen vervullen automatiseren, of halfautomatisch laten verlopen middels hulp op afstand. Binnen een domotica installatie is het bijvoorbeeld ook mogelijk om in noodsituaties de gordijnen te openen en de lichten in te schakelen. Zo kunnen hulpverleners direct de situatie overzien.

Met domotica oplossingen kun je ontzorgen met behoud van zelfstandigheid. Zelfs een eenvoudige handeling als een gordijn sluiten kan voor sommige mensen een onoverkomelijke uitdaging zijn

Het komt regelmatig voor bij oudere mensen, die meestal ook 40 jaar een zwaar beroep hebben gehad. We hebben het over knieslijtage. Wanneer het gaat om ernstige knieslijtage, kan ervoor worden gekozen een knieoperatie te laten doen.

Het gaat hier dan om een knieprothese oftewel een kunstknie. Nadat de operatie goed is verlopen ga je na gemiddeld 3 tot 6 dagen weer naar huis. Je wonden moeten zijn genezen en de knie moet 90 graden gebogen kunnen worden. Zodat je in de auto kan stappen. Je moet ook zelfstandig met krukken kunnen lopen, zodat je ook naar het toilet kunt.

Maar hoe ziet de revalidatie eruit en wat kan je allemaal doen om dit proces te helpen? We laten je het in dit artikel zien.

Het revalidatieproces na een knieoperatie

Het is een feit dat hoe sneller je weer op de been bent, des te beter je herstelproces zal verlopen. Soms wordt er gebruikt gemaakt van een “snel herstel methode”, meestal in bepaalde klinieken. Hierbij is het de bedoeling dat je snel mobiliseert, waardoor je veel sneller zal herstellen.

Veder zal je ook met een fysiotherapeut oefeningen doen. Deze laat je ook zien hoe je moet zitten en liggen, maar ook hoe je een stoel uitkomt. Ook het lopen met krukken zal worden geoefend.

Mensen denken vaak onterecht dat ze de knieprothese kunnen beschadigen. Maar wanneer alles met de nodige zorg wordt gedaan, zal dat niet gebeuren.

En hoe lang duurt de revalidatie?

Nadat je thuis bent gekomen uit het ziekenhuis, zal je zeker de eerste aantal weken wat hulp nodig hebben. Dit kan zijn voor boodschappen, maar ook huishoudelijk taken en persoonlijke verzorging. Wanneer dit niet mogelijk is, bestaat er ook de mogelijkheid te herstellen in een verzorgingstehuis.

De knie kan verder ook nog wel een half jaar, een beetje warm of gloeiend aanvoelen. Het heeft niet te maken met complicaties van de operatie zelf, maar meer met je lichaam dat moet wennen aan het onnatuurlijke materiaal. Je kan dit verhelpen door de knie 2 tot 3 maal per dag te koelen, waardoor de zwelling en eventuele pijn worden verminderd. Je kan hierdoor ook makkelijker oefeningen doen.

Lopen met krukken

In de eerste 6 tot 7 weken lopen je met 2 krukken, daarna nog 1 tot 2 weken met 1 kruk.

Je zal minimaal drie maanden 2 keer per week samen met de fysiotherapeut oefenen om weer goed te leren bewegen en lopen met de knie. En ook om de kniespieren weer te versterken. Zittende werkzaamheden kan je na zo’n 2 tot 7 weken hervatten, staande na 3,5 tot 4 maanden.

Bij elkaar zal de revalidatie 3 tot 6 maanden duren. Pas na 1 tot 1,5 jaar is het herstel helemaal voltooid. En kan je goed zeggen wat het echte resultaat is van de operatie.

De buigzaamheid van de knie

De natuurlijke bewegingen van de knie kunnen nooit voor de volle 100 procent worden nagebootst. In tegenstelling tot een nieuwe heup, waarmee meestal weer alles kan worden gedaan. Het kan dus zijn dat er wat kleine beperkingen zijn, welke dit zijn hangt af van hoe ver de knie kan worden gebogen.

Het hang ook af van de buigzaamheid van de knie voor de operatie. Was deze perfect, dan zal de buigzaamheid erna ook vele malen beter zijn. Het streven is sowieso om een buiging van 90 graden mogelijk te maken.

De werking van je nieuwe knie

De kunstknie functioneert na 10 jaar nog goed bij 95%, 15 jaar bij 90% en na 20 jaar 80 tot 85%. Zorg er wel voor dat je een gezond gewicht hebt en gepaste lichaamsbeweging (wandelen, fietsen of oefeningen op maat) doet.

Informeer bij een mogelijk willekeurige infectie (huid, tenen, blaas etc.) je huisarts en zeg dat je een knieprothese hebt! Maak hier voor kleine ingrepen ook melding van bij de behandelend arts.

5 tips voor tijdens het revalideren

Hieronder vind je 5 tips die jou kunnen helpen tijdens het revalidatieproces.

1. Een goede voorbereiding is het halve werk

Stel je in op het feit dat je herstel wel 3 maanden kan duren voordat je de dagelijkse dingen weer kan doen (boodschappen, werken, wandelen, fietsen en meer).

2. Neem een aantal dingen door met familie, vrienden en werkgever

Neem het goed met familie en vrienden door zodat ze je tijdens het herstel kunnen ondersteunen. Zorg dat je heel duidelijk maakt aan werkgever en bedrijfsarts, dat herstel nodig is en te snel (volop) beginnen deze belemmert.

3. Beter de operatie in, betekent beter eruit

Hoe sterker je knie, beter de coördinatie en des te rustiger deze is voor de operatie des te sneller gaat je herstel na de operatie.

4. Luister naar je lichaam en jouw knie

Zorg dat je goed luistert naar je lichaam en jouw knie. Voorkom overbelasting door zo af en toe wanneer nodig op de rem te trappen (figuurlijk).

5. Gebruik een hometrainer

Je doet er slim aan een hometrainer te kopen (of te huren). Wanneer je gaat revalideren met een hometrainer fiets versterkt de spierkracht, verbetert de mobiliteit en vergroot je jouw conditie.

Ga in eerste instantie voor een hometrainer en geen spinningfiets, de verschillen kun je hier lezen.

Conclusie

Je weet nu hoe de revalidatie (en tijdsduur) na een knieoperatie eruit ziet. Neem de tips uit dit artikel mee, om het herstel extra goed te laten verlopen.

Jaarlijks worden er bij zo’n 7000 mensen een stoma geplaatst. Hiervan is 71% ouder dan 60 jaar, 24% is tussen de 40 a 60 en 5% tussen de 0 en 40 jaar. Het grootste gedeelte is dus ouder dan 60 jaar, maar heeft een stoma nu ook een grotere impact op oudere mensen?

Wat is een stoma eigenlijk:
Een stoma is een kunstmatige uitgang. Een opening die een lichaamsholte verbindt met de buitenwereld. Meestal wordt een stoma aangelegd op de dikke darm, dunne darm of de urineleiders. Een stoma wordt aangelegd als ontlasting of urine het lichaam niet meer via de natuurlijke weg kan of mag verlaten. Bijvoorbeeld bij ontstekingen, aangeboren afwijkingen of bij tumoren en poliepen.

Dan is er ook nog een verschil tussen tijdelijke stoma’s en blijvende stoma’s soms is de kwaal van tijdelijke aard of is het in verband met een operatie noodzakelijk om tijdelijk een stoma aan te leggen. Deze wordt daarna weer verwijderd en de ontlasting en urine kan dan weer via de normale weg het lichaam verlaten. Helaas is dit niet in alle gevallen mogelijk en is het noodzakelijk dat de stoma voor de rest van het leven wordt geplaatst.

Een stoma is dus een hulpmiddel en geen ziekte op zich. Het is er juist voor bedoeld om kwalen te verminderen en minder pijn en klachten te ervaren.

Nu antwoord op de vraag of een stoma inderdaad meer impact heeft op ouderen

arts-onderzoeker Norbert Verweij heeft hier onderzoek naar gedaan. De invloed van een stoma op zich bij mensen en of dit inderdaad wezenlijk anders is bij ouderen. En concludeerde dat er weinig verschil is. Hieronder een deel van zijn bevindingen:

Uit het onderzoek blijkt dat de meeste mensen zelf hun stoma verzorgen. Hierbij is het wel zo dat 1 op de 10 mensen ouder dan 80 jaar hulp nodig heeft bij de verzorging en dat dit aantal lager is bij mensen jonger dan 80 jaar. Ook blijkt dat leeftijd niet zoveel te maken heeft met de impact die de stoma geeft. Het gaat dan om dagelijkse handelingen zoals aankleden en douchen, boodschappen doen, de omgang met anderen, het beoefenen van hobby’s en het ervaren van onzekerheid en afhankelijkheid. Er is wél een verschil wanneer het gaat om van huis weg te zijn. Mensen ouder dan 80 jaar hebben hier meer moeite mee dan mensen jonger dan 80. Verder ervaren mensen onder de 80 jaar vaker dat hun kwaliteit van leven achteruit is gegaan dan mensen ouder dan 80 jaar. Met name bij mensen jonger dan 70 jaar, ervaart ongeveer de helft dat de kwaliteit van leven slechter is geworden. Interessant aan het onderzoek is dat mensen die al langer een stoma hebben, minder overlast ervaren. Dit uit zich in een betere kwaliteit van leven dan in de eerste jaren. Tot wel bijna 50 procent van de mensen die een stoma hebben, ervaart achteruitgang in kwaliteit van leven. Bij mensen die al langer dan 11 jaar een stoma hebben, is het aantal mensen dat hierdoor een mindere kwaliteit van leven ervaart gedaald tot 20 procent. (bron stomavereniging.nl)

Dat er weinig verschil is neemt niet weg dat een stoma op zich wel een grote impact heeft op het leven.

Wanneer het gehoor slechter wordt dan kan dit heel wat problemen opleveren. In het begin stadium merken we vaak niet dat het gehoor slechter wordt, maar neemt dit serieuzere vormen aan dan ontstaan er merkbare problemen. In Nederland zijn er ongeveer 1,5 miljoen doven en slechthorende en een derde hiervan maakt gebruik van een hoortoestel. Ondanks deze hoge aantallen zijn er nog altijd veel mensen die geen hoortoestel willen en vaak ook ontkennen dat ze wat slechter horen.

Toch heeft het gebruik van een hoortoestel vele voordelen. Daarnaast blijft de ontwikkeling in nieuwe soorten hoortoestellen nog steeds doorgaan. De grote apparaten die je achter je hoor moest dragen behoren echt tot het verleden. Tegenwoordig zijn veel hoortoestellen bijna onzichtbaar en bijvoorbeeld ook in te stellen via een handige app op de mobiele telefoon.

Het grootste voordeel aan het dragen van een hoortoestel is natuurlijk dat het gehoor verbeterd wordt en u gewoon weer kunt deelnemen aan verschillende activiteiten die misschien wat lastiger waren toen u niet goed kon horen. Uit onderzoek is gebleken dat mensen met gehoorproblemen bepaalde plekken mijden, omdat ze in grotere gezelschappen vaak niet meer kunnen volgen waar het over gaat. Gehoorproblemen kunnen dan dus ook zorgen voor een sociaal isolement.

Het voordeel van hoortoestellen van Oogvoororen.nl is dat ze audiciens aan huis kunnen verzorgen door heel Nederland. U hoeft dus niet naar een winkel, maar zij komen gewoon bij u thuis om het juiste hoortoestel aan te meten.

Ook heeft u daarna 60 dagen om het gekozen hoortoestel uit te proberen. Mocht het dan niet naar wens zijn kunt u deze omwisselen. Ook kan uw hoortoestel online worden aangepast. Voor kleine onderhoudszaken hoeft u dus ook niet naar een winkel!

Deze audicien kan alle merken hoortoestellen aanbieden en werkt ook met de diverse zorgverzekeraars samen, zodat u ook voor vergoeding van uw hoortoestel in aanmerking komt.

Dus twijfelt u nog of een hoortoestel voor u de juiste oplossing is dan bent u met bovenstaande verhaal wellicht wat verder op weg geholpen om toch te kiezen voor een hoortoestel.