Menu
Zorg & Hulp

Kunstgebit schoonmaken, hoe doet u dit?

Kunstgebit

Wanneer u een gebitsprothese, kunstgebit of klikgebit heeft is mondhygiëne nog steeds belangrijk. Net als tandenpoetsen moet u uw kunstgebit ook dagelijks schoonmaken maar hoe kunt u dit het beste doen en met welke middelen? Lees hier meer tips voor het reinigen van uw kunstgebit.

Waarom een kunstgebit schoonmaken?

Net als echte tanden wordt uw prothese dagelijks blootgesteld aan vuiligheid. Uw mond is een broeiplek voor bacteriën. Eten, roken, kleefpasta en dranken geven net als bij uw eigen gebit aanslag op de kunsttanden. Om te voorkomen dat uw prothese kapot gaat is het van belang dagelijks uw gebit goed te reinigen.

Welke schoonmaakmiddelen kunt u het beste gebruiken

Laat een klein laagje water in de wasbak lopen voor dat u uw kunstgebit uit neemt om te gaan reinigen. Mocht uw prothese per ongeluk uit uw handen vallen dan zal het water de klap opvangen waardoor beschadiging of het breken van de prothese wordt vermeden. U kunt u prothese reinigen met lauw water en zeep. Tandpasta is niet aan te raden om uw gebit te reinigen echter kunt u dit nog wel gebruik voor het schoonmaken van uw tandvlees en tong. Poets uw kunstgebit met een zachte borstel om krassen te voorkomen. Ecosym is speciaal ontwikkeld voor het reinigen van een kunstgebit. Leg ’s nachts uw kunst gebit in een bad van water en ecosym om uw gebit te reinigen. U kunt ecosym ook vervangen door een druppeltje afwasmiddel. Het is van belang dat u in de ochtend het gebit goed afspoelt. U kunt bruistabletten gebruiken om uw prothese 1x per week extra goed te reinigen. Door de agressieve werking van de tabletten is het aan te raden niet vaker dan 1x per week de tabletten te gebruiken.

Welke middelen mag u absoluut niet gebruiken

Gebruik geen chloor, azijn of allesreiniger om uw kunst gebit schoon te maken. Huishoudelijke schoonmaakmiddelen kunnen uw prothese veel schade toebrengen. Gebruik geen mesje, tandenstokers of andere scherpe en harde voorwerpen om tandsteen te verwijderen. Krassen of beschadigingen zijn zo gemaakt op uw kunstgebit en dit wilt u ten alle tijden voorkomen.