Rubriek

Huishouding en Apparatuur

Rubriek

Niets is vervelender dan waterkringen in een nieuwe houten tafel. Ze zijn lastig te verwijderen en na een keer een viltje te zijn vergeten kan er al een kring ontstaan. Met simpel weg een doekje er overheen halen is het helaas niet weg maar veel mensen weten ook niet hoe het wel weg gaat. Ik heb een aantal tips voor u op een rijtjes gezet.

Tandpasta

U heeft geen dure schoonmaakmiddelen aan te schaffen om deze vlekken te verwijderen. Tandpasta zult u altijd wel in huis hebben en door het over de kring heen te strijden zal deze minder worden of helemaal verdwijnen. Tandpasta onttrekt namelijk ook vocht waardoor het zo goed kan helpen tegen kringen. Het is dan de bedoeling om de tandpasta er goed in te wrijven en vervolgend met een schoondoekje de overige tandpasta te verwijderen.

Slaolie en spiritus

Het is een vreemde combinatie maar het werkt echt goed. Het is belangrijk om bij deze combinatie ook een kurk te hebben. Geen neppe kurk die wel eens in wijnflessen zit maar u heeft de echt kruk nodig dit werkt het beste. Om de vlek te verwijderen heeft u een kommetje met half slaolie en half spiritus nodig. Gebruik daarbij liever iets minder spiritus te veel kan namelijk de vlekken erger maken. Vervolgens moet u erg goed roeren en zorgen dat het goed gemengd is wat nog erg lastig kan zijn. Vervolgens heeft u de kurk nodig en doe een van de uiteindes in het schaaltje spiritus en slaolie en doe dit dan ook al roerend. Ga vervolgens met de kurk over de kring en blijf net zo lang er over heen draaien tot het iets begint te schuimen. Wanneer het gaat schuimen komt de waterkring pas los en dit kan even duren dus heb geduld. Heeft het geschuimd haal er dan direct een schoon doekje over en werk het vervolgens af met meubelpoets als dit nodig is.

Gebruik een föhn

Het klink net als de rest een beetje vreemd maar ook de föhn kan helpen bij het verwijderen van waterkringen. Hiervoor kunt u een droge handdoek over de tafel leggen en simpel weg föhnen op de plek waar de kring of kringen zitten. U heeft dan wel de warme stand van de föhn nodig met een koude stand werkt het niet. Na even geföhnd te hebben zijn de vlekken weg en is het vocht in de handdoek getrokken.

Deze gekke trucjes zullen u echt helpen om de vlekken te verwijderen.

Als u geregeld thee drinkt zult u af en toe witte deeltjes in uw thee tegen komen. Waarschijnlijk heeft u dan veel kalk aanslag in uw waterkoker zitten. Dit zal ook zorgen voor een andere smaak van de thee wat juist niet de bedoeling is. Hoe zorgt u dat uw waterkoker kalk vrij is en hoe verwijderd u al deze aanslag?

Schoon water

Het is belangrijk om schoon water te gebruiken in uw waterkoker. Heeft u het water al eens opgewarmd, gooi dit dan weg en gebruik schoon water. Door geregeld het zelfde water op te warmen kunnen er schadelijke stoffen in komen. Als u dit te vaak doet worde de hoeveelheid schadelijke stoffen alleen maar groter. Het is dus beter om na elke keer weer schoon water te gebruiken en voor uw gezondheid maar ook om kalk te voorkomen.

Hoe kunt u uw waterkoker ontkalken?

Er zijn verschillende ontkalker die u kant en klaar kunt kopen echter zijn er ook andere trucjes die u kunt gebruiken. Zo kunt u water mengen met citroensap of azijn. Zet de waterkoker aan en zorg dat er genoeg in zit zodat al het kalk onder water staat. Zet de waterkoker aan en giet het water af wanneer dit klaar is. Gebruik de waterkoker daarna nog eens met gewoon water om de geur en smaak van de citroen of azijn er uit te halen. Droog de waterkoker daarna goed af om te zorgen dat de kalk langer weg blijft.

Houdt de waterkoker schoon

Het is belangrijk om de waterkoker regelmatig te ontkalken. Heeft een doorzichtige waterkoker dan kunt u beter inschatten of de waterkoker ontkalkt moet worden. Heeft u een waterkoker waarbij u de binnenkant lastig kunt zien? Waarschijnlijk moet u het vaker ontkalken als u denkt, u ziet het niet zo snel maar het zit er wel degelijk. Plan dit bijvoorbeeld 1x in de maand in zodat u de waterkoker kalk vrij houdt.

Zorg voor een heerlijke thee zonder vreemde kalksmaak.

Veel mensen drinken dagelijks koffie, heerlijk om de dag mee te beginnen of juist na het eten. Om goed koffie te krijgen is het ook belangrijk om het koffieautomaat af en toe goed te reinigen. Anders kan het verstopt raken of kan het zelfs helemaal kapot gaan. Ik heb een aantal tips op een rijtje gezet om uw automaat optimaal te reinigen.

Spoelen met azijn

Azijn werkt altijd erg goed om een koffieautomaat mee schoon te maken. Maak een combinatie van azijn en water en laat dit door het koffieautomaat lopen. Daarna kunt u het apparaat 2 of 3 keer spoelen zodat de smaak van azijn er weer uit gaat. Heeft u een extra functie met melk op schuimer dan is het ook belangrijk om dit slangetje geregeld door te spoelen.

Gebruik een borsteltje

Om de viezigheid overal weg te krijgen is het gebruiken van een borsteltje of spons erg handig. Zo kunt u makkelijker in de hoekjes komen en komt het hardnekkige ook makkelijker los. Wanneer u het apparaat goed schoongemaakt heeft hoeft u dit niet vaak te doen maar 1x in de paar maanden is wel aan te raden.

Reinig het apparaat wanneer dit aangegeven wordt

In veel gevallen zal het apparaat ook zelf aangeven dat het toe is aan een reiniging. Stel dit dan ook niet lang uit en zorg voor de juiste middelen. Sommige hebben zelf al een reinig programma maar andere dient u gewoon even goed te spoelen.

Geniet van een heerlijk bakje koffie en zorg voor een goed onderhouden apparaat.

Sommige mensen zijn snel tevreden over hun kopje koffie, maar de ander kan hier juist heel kieskeurig zijn. Er zijn tegenwoordig namelijk zoveel verschillende koffieautomaten en zoveel verschillende koffiesmaken. De keuze voor het koffieapparaat maar ook de keuze voor de verschillende soorten bonen, cups of pads maken het verschil. Waar moet u op letten en welke koffiesmaak past er goed bij u. Koffie heeft ook altijd een heerlijke geur wanneer het gemaakt wordt waardoor u er extra veel zin in krijgt.

Verse koffiebonen

Het apparaat dat gebruikt maakt van verse koffiebonen zal de bonen zelf malen om de meest verse koffie voor u te zetten. Het apparaat heeft een bonenreservoir waar u de bonen in kunt doen en soms zijn er zelfs twee reservoirs waar u uit kunt kiezen. Bonen blijven het lekkerst wanneer ze luchtdicht worden afgesloten. Wanneer u een zak heeft geopend zorg er dan voor dat u deze goed en lichtdicht opbergt. Het is dus helemaal niet nodig om het apparaat helemaal vol te gooien. De bonen drogen dan minder snel uit en de smaak gaat niet verloren. Er zijn ook verschillende soorten bonen die de koffie een andere smaak geven.

 • Coffea Arabica: Ongeveer 70% van de wereldwijde koffieoogst bestaat uit de Arabica boon. Het heeft een wat zoete en verfijnde smaak en heeft in tegenstelling tot de robusta 50% minder cafeïne.
 • Coffea Robusta: De overige 30% van de bonen bestaat uit de Robusta. Deze boon is een stuk krachtiger en sterker dan de Arabica boon. Door dat er meer cafeïne in zit heeft de koffie ook een wat bittere smaak.
 • Licht of donker gebrand: Een koffieboon is normaal groen van kleur voordat ze gebrand worden. Hoe langer de boon wordt gebrand hoe sterker en krachtiger de smaak.

Het gemak van koffiepads

De koffiepads werken eigenlijk op dezelfde manier zoals we ook filterkoffie kennen. De gemalen koffie zit in de juiste hoeveelheid in de pad en zal zorgen voor een heerlijk kopje koffie. U kunt 1 of 2 pads in het apparaat doen om koffie te zetten waarna u dit weggooit. De smaak van de koffie kan per merk wat verschillen dus dat is meer uitproberen welke u het lekkerst vindt of welke goed voor u werkt.

Gekleurde cups

Er zijn verschillende merken die met cups werken zoals de Nespresso of de Dolce gusto. Ze hebben elk echter een andere soort cup en wanneer u de verkeerde gebruikt kan dit gaan lekken. Zorg dus altijd dat u de juiste cup hiervoor gebruikt. In een cup is gemalen koffie luchtdicht verpakt, daardoor blijft de koffie wel tot een jaar vers. In het apparaat worden er gaatjes geprikt in de cup en wordt er heet water doorheen geperst voor een heerlijke smaak. Er zijn verschillende soorten koffiecups elk met hun eigen kleur. Ze hebben allemaal weer een andere smaak maar gelukkig staat dit ook op de verpakking. Zo kunt u terug vinden of u de cup kunt gebruiken voor een espresso of juist een cappuccino. U vindt ook terug of het een zachte subtiele smaak heeft of dat het juist bedoeld is voor een krachtige kop koffie. Bij sommige merken zijn er zelfs cups om thee te zetten of chocolademelk.

Als u nu zin heeft gekregen in koffie kunt u eens wat andere dingen uitproberen en ondervinden welke koffie er bij u past. Wissel met verschillende merken en smaken en u zult snel een favoriet hebben. Geniet de volgende keer dus nog meer van uw kopje koffie.

Bent u aan het kijken naar een nieuwe stofzuiger? Wellicht staat een snoerloze stofzuiger op uw lijstje om te kopen of eens te overwegen? Ik heb voor u een aantal voor- en na delen op een rijtje gezet zodat u zelf af kunt wegen of dit bij u past of dat u het toch liever houdt bij een gewone stofzuiger.

De voordelen:

 • Klaar voor gebruik
  Stofzuigen zal voor de meeste mensen geen hobby zijn maar het moet nou eenmaal gebeuren. Elke keer als u de stofzuiger pakt moet u misschien het snoer uit de knoop halen of moet u van stopcontact wisselen omdat het snoer te kort is. Een snoerloze stofzuiger staat altijd klaar voor gebruik. U hoeft het alleen te pakken en aan te zetten. Er is geen snoer dat u achter zich aan moet trekken alleen simpel weg aanzetten.
 • Handzaam
  Waar u normaal de stofzuiger achter u aantrekt heeft u deze nu alleen in de hand. Ze zijn heel licht en als u de eerste verdieping wilt stofzuigen brengt u de stofzuiger dus makkelijk naar boven. Er zit een lange steel bij maar voor plekjes waar u lastig bij komt zit er ook een kort stuk aan dat het allemaal extra makkelijk maakt. De stofzuiger kan ook gebruikt worden als kruimelzuiger als u deze met de korte steel in de kast zet. U kunt het makkelijk pakken, kruimels weg halen en weer in de kast zetten. Ideaal als u onverwachts bezoek krijgt of wanneer er veel gekruimeld is aan tafel.
 • Opvangbak
  Bij een snoerloze stofzuiger hoeft u er geen zak meer in te plaatsen. Het heeft een makkelijke opvang bak die u zo boven de container of prullenbak kunt legen. Er zit ook een speciaal filter in die alle kleine stofjes en pluisjes in de opvangbak houdt. Aan de andere kant komt er dus schone lucht uit zonder pollen of huisstofmijt.

Nadelen van snoerloos stofzuigen

 • Opladen
  Waarbij u met een gewone stofzuiger bezig kunt blijven zonder dat de stofzuiger leeg gaat is dat bij een snoerloze stofzuiger niet mogelijk. Deze moet af en toe opgeladen worden en meestal gaat de accu ongeveer 1 uur mee. Wilt u het hele huis ermee doen kan het dus zijn dat deze tussentijds opgeladen moet worden.
 • Kleine opvangbak
  Doordat een steelstofzuiger natuurlijk klein en licht moet zijn heeft de stofzuiger een kleinere opvang bak. Als er dus veel stof of kruimels zijn kan het zijn dat u de bak tussentijds moet legen. Wellicht doet u dat bij een gewone stofzuiger pas na een 2e of 3e keer gebruiken waarbij u met de steelstofzuiger regelmatig de bak moet legen.
 • Lagere zuigkracht
  We hebben bij de gewone stofzuigers soms al last dat de zuigkracht te laag is. Bij een snoerloze stofzuiger zal dit dus nog lager liggen. Bij wat zwaardere voorwerpen of wanneer er veel bij elkaar ligt kan het dus zijn da u er een paar keer overheen moet gaan of toch dat ene steentje moet oprapen.

Stofzuigen zal u niet met plezier doen maar door een goede stofzuiger gaat het wel een stuk makkelijker.

De meeste mensen hebben thuis wel een magnetron. In de meest gevallen zal dit gebruikt worden om restjes mee op te warmen. Echter zijn er veel meer mogelijkheden om met een magnetron een heerlijke maaltijd op tafel te zetten. Ik geef u een aantal tips!

Gezond stomen

In een magnetron kunt u ook makkelijk groente of vis stomen. Bij sommige zit er een stoomfunctie op maar u kunt het ook makkelijk zelf doen. Leg de groente/aardappels of vis in een schaal en voeg wat water toe. Dek dit lichtjes af zodat de lucht nog wel kan ontsnappen. Het verschilt per magnetron hoeveel tijd u hiervoor nodig heeft dus check af en toe of het al klaar is.

Aardappels poffen

Gepofte aardappels zijn echte super makkelijk om te bereiden. Naast dat het super lekker is kunt u het dus ook gewoon klaar maken in de magnetron. U hoeft ze simpel weg in de magnetron te leggen en af en toe te prikken of ze al gaar zijn. Leg ze niet in aluminiumfolie want daar gaat de magnetron kapot van.

De heerlijke geur van roosteren

U kunt van alles gaan roosteren in een magnetron. Het gaat niet alleen lekker ruiken maar dit geeft ook extra veel smaak aan uw eten. Maak bijvoorbeeld broodkruim of rooster kokos, pijnboompitten of amandelen. Een simpel gerecht kunt u dus afmaken met de geroosterde smaak.

Huisgemaakte appelmoes

Nu u er achter gekomen bent dat een magnetron toch wel handig is kunt u zelf ook wat dingen uit proberen. Er zijn ook verschillende recepten te vinden die u eens uit kunt proberen. Zo kunt u ook eigen appelmoes maken. Simpelweg door geschilde appels met wat water, suiker en kaneel bedekt in de magnetron te zetten. Het is niet alleen snel maar ook super lekker.

Gedroogde kruiden

Normaal zult u vaak een bakje kopen met gedroogde kruiden. Deze kunt u makkelijk een jaar in de kast bewaren en kunt u makkelijk pakken wanneer u aan het koken bent. Zelf kunt u ook uw eigen kruiden drogen. Door op een bord keukenpapier te leggen met daarop de kruiden zullen de kruiden binnen no time gedroogd zijn.

Extra tips

Naast het bereiden van eten zijn er ook een aantal andere dingen waarvoor u een magnetron kunt gebruiken.

 • Versuikerde honing weer vloeibaar maken
 • Bevroren etenswaren ontdooien zoals vlees of brood
 • Haal meer sap uit een citroen door deze vooraf 10 seconde in de magnetron te leggen
 • Door uitgedroogde mascara zonder dop met een bakje water in de magnetron te zetten is de mascara weer zo goed als nieuw
 • Ingedeukte pingpongballetjes uitdeuken

Tegenwoordig hebben steeds minder mensen een kruimeldief, maar waarom eigenlijk? Deze kleine stofzuigers zijn handig in gebruik en u kunt hier snel alles mee opzuigen. Ik heb een aantal tips voor u op een rijtje gezet waarvoor u een kruimeldief kunt gebruiken en waar u op moet letten als u er één aan wilt schaffen.

Snel en makkelijk

Krijgt u onverwacht bezoek of is uw huisdier aan het verharen? Om elke keer de stofzuiger tevoorschijn te halen bent u al 10 minuten verder. Dit is niet echt efficiënt als het bezoek al op de stoep staat. Het is makkelijk om snel even de kruimeldief te pakken en de kruimels op te zuigen of dat ene plekje waar altijd stof zit schoon te maken. Voordat de visite aan de deur staat zijn de ergste plekken weer schoon. Heeft u een huisdier die soms erg kan verharen? Het is vervelend om elke dag de stofzuiger te pakken voor alleen de haren bij de mand. De kruimeldief is ook daarvoor handig, alleen even de mand schoonmaken en de haren weg halen en het huis is weer een stuk schoner.

Een kruimeldief kan overal bij

Door het kleine mondstuk van de kruimeldief zijn er veel plekken waar ze kunnen komen. Er zijn vaak ook verschillende opzetstukken te krijgen die u dan kunt verwisselen. Zo kunt u makkelijker bij plekjes komen zoals achter de verwarming, tussen de bank, maar het is ook ideaal om de auto mee schoon te maken. De gewone stofzuiger kan lang niet bij alles komen, maar de kruimeldief maakt uw auto weer als nieuw.

Zonder snoer

Het is makkelijk dat er geen snoer aan zit, maar dat de kruimeldief een accu heeft. U hoeft niet de hele tijd van stopcontact te wisselen omdat u net niet bij dat ene plekje komt. Ze hebben verschillende accu’s waarvan de ene beter werkt dan de andere, maar u kunt er zelf ook voor zorgen dat de accu goed blijft. Als de kruimeldief leeg is zet u deze pas aan de oplader, als u elke keer dat u de kruimeldief gebruikt deze aan de lader legt kan de accu lui worden en niet goed meer opladen. Zorg er dus voor dat u pas oplaadt als de accu ook echt leeg of bijna leeg is.

Korte duur

De kruimeldief heeft zoals eerder aangegeven een accu, deze kan ook leeg gaan. Een kruimeldief kunt u altijd kort gebruiken en gaan meestal 10 minuten mee op de accu. Als u dus meer schoon wilt maken met de kruimeldief zou u deze tussentijd op moeten laden. U kunt altijd verschillende kruimeldieven vergelijken zo heeft u alles op een rijtje. Als u er zelf één aan wilt schaffen kunt u ook kijken naar hoe lang de kruimeldief ongeveer mee gaat, er zijn er ook een aantal die wat langer mee gaan.

Zorg dat u de moeilijkste plekken schoon krijgt met een kruimeldief.

Van vakbeurs voor de Nederlandse huisvrouw tot lifestyle-event voor de moderne vrouw. De Huishoudbeurs, al sinds 1955 gehuisvest in de Amsterdamse RAI, draait al lang niet meer om slechts huishoudelijke apparatuur. Op de 75e editie, die 22 februari van start gaat, is ook ruimte voor onder andere mindfulness workshops, vegan foodtrucks en een tattooshop.

De edities van 1950 tot nu geven naast een ontwikkeling van de beurs ook een sterk veranderende Nederlandse maatschappij weer. Halverwege de vorige eeuw stonden de beurzen nog in het teken van naaimachinedemonstraties en innovaties die het schillen van de aardappel zouden vergemakkelijken. “Het leek met allerlei marktkraampjes en merkloze artikelen meer op een soort Albert Cuyp-markt”, herinnert Clementine van Meer, beursmanager van 1984 tot 2000, zich. “Voor ik aantrad werd er wat lacherig gedaan over de beurs. Het zou iets zijn voor vrouwen uit de provincie, waar ze achterlopen op de Randstad. Terwijl ik zelf ook uit de provincie kom.”

Geëmancipeerde vrouw

Vanaf het moment dat de RAI zelf de beurs ging organiseren, begin jaren tachtig, is een duidelijke verbreding van het beursaanbod zichtbaar. “Als werkende vrouw vroeg ik me af wat ik graag zou willen zien op zo’n beurs. Dat verschilde van interieur en design tot huisdieren. Ik dacht ook vanuit mannen”, benadrukt ze. Vandaar dat er ook aandacht was voor doe-het-zelf en beveiliging. “Het feminisme stuwde de belangstelling voor tijdbesparende apparaten zoals de magnetron en zelfreinigende ovens.” Nicole Babay, huidig beursmanager van de Huishoudbeurs, herkent deze trend: “Mensen kun je niet langer in algemeenheden vangen. De vrouw van nu werkt, reist, sport, kookt, heeft kinderen, noem het maar op. Om aansluiting te vinden bij deze doelgroep moet de beurs ook verbreden.”

Van Meer zag in haar tijd het profiel van de gemiddelde bezoeker al veranderen. “Men ging de beurs meer zien als een serieuze spiegel van de maatschappij. Bezoekers durfden daarom weer naar de Huishoudbeurs te komen. Prominente figuren zoals toenmalig premier Wim Kok en zakenvrouw Sylvia Toth waren aanwezig bij openingen van de beurs.” De beurs werd voor producenten bovendien een belangrijke ‘vitrinekast’ om met noviteiten te komen. “Merken zoals Quooker en Babyliss zijn bij ons als eerste getoond en vervolgens groot geworden. Ook kwam er een enorme uitbreiding van producten op het gebied van interieur en wonen.”, aldus Van Meer.

Opening door powerladies Patty Brard en Mariana Verkerk

Huidig manager Babay ziet verder een opmerkelijke verandering in vraag naar eten op de beurs: “Onze bezoekers aten eerst het liefst een kroketje, nu willen ze sushi en vegan. Alhoewel, de kroket blijft nog steeds erg populair, het is tenslotte toch een dagje uit.” Wat volgens de beursmanagers in al die jaren ook hetzelfde is gebleven, is de brede doelgroep van de Huishoudbeurs. Zo heeft de beurs zich altijd op drie verschillende generaties gericht: “We hebben iets voor de twintiger, veertiger en zestiger”, aldus Babay. Ook prominente figuren, en met name sterke vrouwen, blijven een rol spelen op de beurs. “In 2013 hadden we een royal opening met Maxima. Dit jaar komen powerladies Patty Brard en Mariana Verkerk de beurs openen”, vertelt Babay trots.

Diversiteit en duurzaamheid

De bezoekers van de Huishoudbeurs zijn voor het grootste deel moeders met dochters en vriendinnengroepen. Het percentage mannen blijft al jaren steken op de tien procent. Maar het beeld dat deze mannen alleen mee zijn als ‘tassendragers’ klopt volgens Babay niet: “Er zijn speciale stands te vinden, zoals een ‘mancave’ en een biercafé, maar mannen willen ook gewoon de beurs over en niet worden afgezonderd. Ze hebben het dan hartstikke naar hun zin.” De beursmanager verwacht dat een toename van het aantal mannelijke bezoekers een organisch proces zal zijn. “De maatschappij is aan het veranderen, en veel interesses zijn al lang niet meer voor alleen mannen of vrouwen.”

Overigens richt de Huishoudbeurs zich ook op bezoekers met een cultureel diverse achtergrond met het Pasar Colours Festival. Deze markt draait om de Aziatische en Zuid-Amerikaanse cultuur en heeft volgens Babay zeker wat bijgedragen aan het creëren van een breder publiek. “Maar diversiteit blijft zeker een speerpunt voor de toekomst.” Daarnaast is er op de Huishoudbeurs steeds meer aandacht voor duurzaamheid. Zo wordt in samenwerking met de campagne #zokanhetook een speciale straat op de beurs ingericht met foodtrucks die de bezoekers laten kennismaken met vleesvervangende producten zoals tofu en sojaburgers.

Over de Huishoudbeurs

De eerste Huishoudbeurs vond plaats in 1950 in de Houtrusthallen in Den Haag. Omdat het evenement in de beginjaren meerdere keren per jaar werd georganiseerd, viert de beurs reeds dit jaar haar 75e verjaardag. De eerste editie van de Huishoudbeurs was een ‘toonkamer’ van nieuwe producten, een plek waar maatschappelijke instituties en groeperingen een podium kregen en waar nieuwe ontwikkelingen en trends zichtbaar werden. In de tussenliggende jaren is er veel veranderd. Anno 2020 is de beurs een lifestyle evenement voor alles wat zich afspeelt in en om het huis. Jaarlijks vinden ruim 200.000 vrouwen hun weg naar de RAI voor de Huishoudbeurs. Hiermee is het de best bezochte consumentenbeurs van Nederland. De 75e editie vindt plaats van 22 februari tot en met 1 maart 2020.

Klik hier om een complete tijdlijn van de Huishoudbeurs van 1950 tot nu te zien.

Hoewel er zeker redenen zijn om naar een zorginstelling te verhuizen, zullen de meeste senioren toch liever in hun vertrouwde omgeving blijven wonen. Dat geldt ook voor minder validen die het zelf nét niet redden, maar ook niet de rest van hun leven in de zorgsector willen doorbrengen. Met thuishulp kunnen veel mensen langer thuis blijven wonen, toch zijn deze diensten vaak beperkt tot korte momenten. Met domotica kan het leven van zorgbehoevenden verbeterd worden, daarnaast kunnen zorgverleners zich richten op de kerntaken om zo een betere kwaliteit van zorg te verlenen. Ook voor familieleden kunnen technologische vernieuwingen ervoor zorgen dat naasten comfortabel kunnen leven, op basis van zelfstandigheid en een gevoel van eigenwaarde. Omdat het begrip “domotica” niet voor iedereen even duidelijk zal zijn, zullen we in dit artikel elektrische gordijnen (PoweredBlinds) als voorbeeld nemen. Wat voegt deze vorm van raamdecoratie toe aan zorgverlening?

Wat is domotica?

Domotica is een overkoepelende term voor apparaten en diensten in huis die diverse taken automatisch kunnen verrichten, en de bewoners kunnen daarmee kunnen ontzorgen. In meer algemene zin spreken we van huisautomatisering of een “smart home”. Bij domotica staat zorg centraal, door technologisch geavanceerde hardware en software te installeren is het mogelijk allerlei standaard handelingen in huis te automatiseren. Dit verhoogt niet alleen het leefcomfort, het kan ook de veiligheid van de bewoners verbeteren, en de zorgverlener of mantelzorger ontlasten. Internet speelt een belangrijke rol bij de besturing van deze apparatuur, de gebruiker hoeft zelf geen kennis te hebben van internet technologie. De apparaten kunnen namelijk verregaand geautomatiseerd worden.

Wat zijn elektrische gordijnen?

De werking van gordijnen is eenvoudig maar doeltreffend; er hangt een half transparant of ondoorzichtig materiaal (meestal stof) aan een gordijnrails. Afhankelijk van het systeem kun je de gordijnen horizontaal of verticaal openen en sluiten. Dit kun je manueel doen door te bewegen, of via koordjes waar je aan moet trekken.

Het enige verschil met elektrische gordijnen is de gordijnrails. Daarin zit een motor gebouwd die de gordijnen opent en sluit. Dit kan een compleet set van gordijnen met gemotoriseerde rails zijn, of alleen een rails met motor waar de bestaande gordijnen aan bevestigd worden.

Hoe werkt elektrische raamdecoratie?

Er zijn verschillende manieren om de gordijnen te bedienen. Van halfautomatisch tot volledig geautomatiseerd:

 • Met een knop: Er wordt een knop bevestigd op de muur die draadloos in verbinding staat met de gordijnrails. Extra kabels leggen is dus niet nodig. Met een druk op de knop kun je de gordijnen openen of sluiten. Halfopen kan uiteraard ook.
 • Met een afstandsbediening: Met een afstandsbediening kun je overal in de kamer de gordijnen bedienen, bijvoorbeeld als je aan tafel zit. Het werkt bijna hetzelfde als de afstandsbediening van een televisietoestel, maar omdat de overdracht werkt met een onhoorbaar signaal hoef je niet de afstandsbediening op het apparaat te richten.
 • Met een mobiel toestel: Als je overweg kunt met een smartphone is het mogelijk om de raamdecoratie met een app te bedienen. Het werkt ook met een tablet. Het is zelfs mogelijk om vertrouwde personen op een andere locatie de gordijnen te laten bedienen.
 • Spraakbesturing: Iemand die slecht ter been is zou gebruik kunnen maken van spraakbesturing. Via een eenvoudig gesproken commando kunnen de elektrische gordijnen bediend worden.
 • Met een timer: Je kunt eenvoudig een tijdklok instellen zodat de gordijnen automatisch openen en sluiten, er is geen manuele actie meer vereist. De tijdklok moet uiteraard wel eenmalig ingesteld worden.
 • Met sensoren: Dit is een meer geavanceerde vorm van de voornoemde timer, ditmaal kan een sensor bepalen wanneer het licht of donker wordt. Dus ook wanneer de lucht plotseling betrekt tijdens een onweersbui zullen de gordijnen vanzelf sluiten, en later weer openen als de zon weer door de wolken komt.

Voordelen van elektrische gordijnen

Personen die zorgbehoevend zijn kun ingedeeld worden in drie groepen:

 1. Met een lichamelijke beperking
 2. Met een verstandelijke beperking
 3. Met zowel een lichamelijke als een verstandelijke beperking

Niet iedereen heeft de mobiliteit of kracht om een gordijn te bedienen. Wanneer er een bank voor het venster staat kan dit ook de toegang belemmeren. Geklungel met touwtjes biedt dan nauwelijks een oplossing. Dementerende senioren hebben soms niet meer het besef wanneer gordijnen open of dicht zijn, dit kan een grote impact hebben op de veiligheid. Met elektrische gordijnen kun je de functie die gordijnen vervullen automatiseren, of halfautomatisch laten verlopen middels hulp op afstand. Binnen een domotica installatie is het bijvoorbeeld ook mogelijk om in noodsituaties de gordijnen te openen en de lichten in te schakelen. Zo kunnen hulpverleners direct de situatie overzien.

Met domotica oplossingen kun je ontzorgen met behoud van zelfstandigheid. Zelfs een eenvoudige handeling als een gordijn sluiten kan voor sommige mensen een onoverkomelijke uitdaging zijn

Een huishoudelijke hulp is voor een ieder welkom. Of u nu een beperking heeft, het lichamelijk niet aankunt om het huishouden te doen of een andere reden, het is hoe dan ook mogelijk. Wilt u iemand inhuren om de huishouding te doen? Lees dan zeker dit stappenplan door.

Betrouwbaarheid

Een betrouwbare hulp is van groot belang. U vertrouw uw huis toe aan een ander en dat moet dan ook goed geregeld zijn. Een huishoudster die zwart betaald wordt, kan zorgen voor problemen. Er is namelijk geen zekerheid dat diegene vervangen wordt tijdens ziekte en als er toch iets gebeurt, heeft u niemand om dit aan te melden. Het beste is dan ook om iemand in te huren bij een schoonmaakbedrijf of een bepaalde vereniging. Op die manier kunt u rekenen op een betrouwbare huishoudelijke hulp.

Het maken van afspraken

Kies er altijd voor om duidelijk afspraken te maken voor de huishoudelijke hulp aan het werk gaat. Kies voor een erkende hulp en spreek van tevoren een aantal zaken door. Denk daarbij aan de dagen en tijdstippen waarop de hulp nodig is, de kosten per uur en op welke manier deze betaald moeten worden, de taken die uitgevoerd moeten worden en het gebruik van de schoonmaakspullen.

De vergoeding

Het is mogelijk dat u in aanmerking komt voor een vergoeding vanuit de WMO. Als het gaat om het gemak, heeft u hierop geen recht. Als het echter het geval is dat u lichamelijke lasten heeft zoals een beperking en daardoor niet meer zelf bezig kunt zijn met het huishouden, is de kans groot dat dit vergoed zal worden. U kunt dan een afspraak maken met het WMO. Er moet dan een indicatie komen waardoor de huishoudelijke hulp vergoed zal worden. Er wordt dan samen gekeken naar wat er mogelijk is, wat u nodig heeft en wat voor hulp beschikbaar is.

Als het uit gemak is, kies dan altijd voor een reëel bedrag. Voor veel dingen geldt goedkoop is duurkoop, en hierbij is dat ook het geval. Het is hard werken, dus dan is het belangrijk dat daarvoor ook voldoende wordt betaald. Denk aan bedragen tussen de 10 en 20 euro per uur. 15 euro is een zeer redelijke prijs.
Als er geen recht is op een vergoeding, kunt u kiezen tussen natura en PGB (persoonsgebondenbudget). Het PGB-budget kan namelijk vrij worden besteed en dus ook aan een huishoudelijke hulp. Dit is mogelijk door verschillende instanties of personen. Dat kan door de gemeente, maar ook door een bedrijf of een vriend/familielid. Er zijn dus genoeg mogelijkheden als u wel een beperking heeft maar geen huishoudelijke hulp toegewezen krijgt. U kunt dan gebruik maken van het PGB of kiezen voor de mogelijkheid van natura.

Tips aangeleverd door Kruiswerk Achterhoek