Menu
Huishouding en Apparatuur

Waarom uw oplader uit het stopcontact halen?

Waarom uw oplader uit het stopcontact halen?

Gaat u wel eens de deur uit en laat u uw oplader in het stopcontact zitten? Er zijn verschillende reden waarom het verstandig is om dit niet te doen. Lees snel onze tips waarom u het beste uw oplader uit het stopcontact kunt halen.

Waarom uw oplader uit het stopcontact halen?

1. Minder stroomverbruik

Uw oplader is natuurlijk niet de enige stekker die u gedurende de gehele dag in het stopcontact laat zitten. De lampen in uw huis zijn hier een voorbeeld van. Het voordeel van lampen is alleen dat ze geen elektriciteit verbruiken zodra ze uit staan. Helaas geldt dit niet voor een oplader van uw smartphone of tablet. Deze verbruikt namelijk wel energie als er geen elektronisch apparaat aan hangt. Per lader zal u zo’n anderhalve kilowattuur verspillen. Wanneer u meerdere laders per dag ingeplugd laat zitten valt er dus zeker wat winst te behalen.

2. U zal slijtage verminderen

Zodra u de oplader alleen gebruikt wanneer u deze nodig heeft zal het slijtage verminderen. Minder slijtage maakt de kans kleiner dat uw oplader kapot gaat of eerder kortsluiting kan maken.

3. U voorkomt dat uw smartphone of tablet oververhit raakt

De meeste telefoons kunnen tegenwoordig niet meer overladen, omdat ze stoppen met laden zodra het apparaat vol is. Oudere apparaten hebben deze functie daarentegen  nog niet en kunnen dan ook oververhitting veroorzaken. Het is daarom altijd verstandig om uw tablet of smartphone direct uit de oplader te halen zodra deze vol is.

Let op:  Zodra u merkt dat uw oplader te warm begint te worden zodra deze in het stopcontact blijft zitten is deze mogelijk defect. Het is raadzaam om in dit geval een nieuwe oplader aan te schaffen.

Vergeet dan ook niet ondanks dat het stroomverbruik van uw oplader niet de grootste kostenpost is helpt het wel zeker om deze uit het stopcontact te halen ook voor uw eigen veiligheid. Zeker als u langer wegblijft.