Rubriek

Hobby

Rubriek

Heb jij een leuke hobby? Wellicht is een website over je hobby maken ook iets voor je. Met een website kan je tegenwoordig uiteraard geld verdienen. Zo zou je bijvoorbeeld een blog kunnen maken met advertenties erop. Dat klinkt misschien heel commercieel, maar dat valt reuze mee. Op jouw hobby website kan je bijvoorbeeld handige tips en instructies delen. Dat is waardevolle informatie waar veel hobbyisten op zitten te wachten. Deze informatie kost natuurlijk tijd om te maken, en daardoor is het helemaal niet zo’n gek idee om daar indirect betaald voor te krijgen. Dat kost je lezers immers niets. In dit artikel lees je wat je nodig hebt om te beginnen met een hobby site.

Hoe kan je geld verdienen aan je hobby site?

Zodra je met succes jouw website bent gestart, dan kan je bezig gaan houden met het generen van inkomsten. Adverteren is veruit de simpelste manier om inkomsten te generen met een hobby site. Dat kan op verschillende manieren, hieronder lees je paar voorbeelden.

Google Adsense

Google heeft een mooi programma genaamd Google Adsense voor het automatisch plaatsen van advertenties op je website. Het is gratis om deel te nemen en de advertenties worden automatisch geplaatst op basis van het type inhoud op je hobby site en de interesse van jouw lezers. Hier heb je verder weinig omkijken naar.

Affiliate marketing

Affiliate marketing is de activiteit van reclame maken voor specifieke producten op jouw website en bij elke verkoop een commissie ontvangt. Dit verdienmodel werkt goed voor informatieproducten zoals e-books en fysieke producten. Zo kan je jezelf bijvoorbeeld als affiliate aanmelden bij Bol.com en product reviews gaan schrijven met daarin links naar waar de bezoekers de producten kunnen kopen.

(Informatie) producten verkopen

Hobby website maken

Je kan een webshop beginnen met informatie producten wanneer je ziet dat je een loyale lezersbasis hebt opgebouwd die oprecht geïnteresseerd zijn in wat je te zeggen hebt. Dan kan je overwegen om bijvoorbeeld een E-boek uit te brengen welke via een webshop verkocht kan worden.

Maak je website aan bij een goede website builder

Online websitebouwers zoals bijvoorbeeld JouwWeb.nl, Wix of Jimdo zijn web browser gebaseerd en draaien volledig op de service van de provider. In tegenstelling tot bij offline website software hoef je de software niet op de computer te downloaden of te installeren. Je hebt alleen een webbrowser (Chrome, Firefox, Safari of Internet Explorer) en een stabiele internetverbinding nodig. Hiermee kan je vanaf elke locatie en elk apparaat aan jouw website werken. Het mooie van website builders is ook dat je geen afzonderlijke hosting pakketten hoeft aan te schaffen.

De tijd van urenlang ploeteren met codetalen is voorbij

Een website voor je hobby maken is niet zo ingewikkeld als veel mensen denken. Zoals de meeste dingen in het leven moet je het process eens een keer ervaren. Je hoeft gelukkig geen moeilijke codetalen meer te leren. Dat kan je jezelf dus al besparen. Wat je nodig hebt voor een blog maken is gewoon een goede website builder tool. Dit zorgt ervoor dat je geen technische kennis of ervaring nodig hebt. Waardoor het allemaal veel makkelijker gaat.

Bijna iedereen maakt inmiddels regelmatig gebruik van het internetbankieren. Niet gek ook: het is een ontzettend handige manier om inzicht te krijgen tot en gebruik te maken van de bankrekening. Maar het gebruik van internetbankieren brengt natuurlijk ook risico’s met zich mee. Wat als hackers inbreken op de internetverbinding en jouw persoonlijke inloggegevens onderscheppen? Voordat je het weet is heel je bankrekening leeg geplunderd! Om dat te voorkomen, is het ontzettend belangrijk om veilig gebruik te maken van het internetbankieren. Met deze praktische tips zorg je ervoor dat jij geen risico loopt.

1. Vermijd openbare netwerken

Openbare netwerken geven je wellicht de vrijheid om kosteloos met het internet te verbinden, maar de risico’s van publieke wifi zijn groter dan je misschien wel denkt. Iedereen kan namelijk verbinding maken met een openbaar wifi netwerk: zo ook hackers. Alle gegevens die jij via dit openbare netwerk doorstuurt, kunnen zonder problemen ingezien worden door personen die hier helemaal geen inzicht op zouden moeten hebben. Het is dan ook niet voor niets dat criminelen op grote schaal misbruik maken van openbare wifi netwerken. Sta je dus op het punt persoonlijke gegevens in te voeren om in te kunnen loggen bij je internetbankieren? Doe dit dan alleen vanaf een beveiligd wifi-netwerk.

2. Gebruik een goede VPN verbinding

Wil je toch gebruik kunnen maken van een openbaar netwerk? Gebruik dan een goede VPN verbinding. Een VPN verbinding zorgt ervoor dat al je internetverkeer via een externe server geleid wordt: en deze externe server zorgt er weer voor dat alles beveiligd en versleuteld gebeurt. Dit betekent dat alles wat jij op het internet doet verborgen wordt; zo ook je identiteit en locatie. Op deze manier bescherm je jouw digitale informatie tegen hackers en kun je veilig en zonder zorgen gebruik maken van (openbare) netwerken. Je bent volledig anoniem en ‘onzichtbaar’ aanwezig, en de gegevens die jij invoert tijdens het internetbankieren zijn op deze manier perfect beschermd.

3. Download een goede anti malware software

Anti malware software zorgt ervoor dat jouw apparaat beschermd is tegen virussen en allerlei vormen van spyware. Dit soort malware wordt ontworpen om schade aan te richten of persoonsgegevens van je apparaten te stelen. Gezien er flink wat malware op het internet rondgaat is het ongelooflijk belangrijk om je apparaten hier goed tegen te beschermen: zowel je computer als laptop en smartphone.

4. Gebruik een goed wachtwoord

Er zijn maar genoeg mensen die de fout maken om overal hetzelfde wachtwoord te gebruiken. Wanneer dit wachtwoord eenmaal gehacked is, zou de hacker dus direct toegang hebben tot alle mogelijke inlog- en persoonsgegevens; inclusief je internetbankieren. Maak dus overal nieuwe, sterke wachtwoorden voor aan die niet zomaar te raden zijn. Probeer zaken als namen, woonplaatsen en geboortedata te mijden, en schrijf het wachtwoord nergens op: ook niet in een e-mail. Vind je het lastig om alle wachtwoorden te onthouden? Dan kun je gebruik maken van een betrouwbare wachtwoordmanager.

5. Gebruik de smartphone app

Iedere bank heeft wel een speciale app voor het internetbankieren ontwikkeld: probeer deze dus ook zoveel mogelijk te gebruiken. Deze speciale app wordt voorzien van allerlei soorten beveiliging (een SSL-versleutelde verbinding bijvoorbeeld) en is hierdoor veiliger dan de website van de bank in de browser. Wil je toch internetbankieren via de browser, zorg dan dat je gebruik maakt van een beveiligde SSL verbinding (je kunt deze herkennen aan het slotje in de browserbalk met de letters https) of een goede VPN verbinding.

6. Pas op voor phishing

Je bank zal je nooit via een appje, smsje of mailtje om persoonsgegevens vragen. Krijg je dus toch een smsje uit naam van je bank waar ze je vragen om je inloggegevens toe te sturen of ‘even snel’ in te loggen: dan heb je waarschijnlijk met phishing te maken. Phishing wordt regelmatig door hackers gebruikt om toegang tot je account te krijgen. Via nep mails of telefoontjes word je naar een valse website gelokt om hier vervolgens in te loggen. Gebruik deze links nooit! Mocht je twijfelen, neem dan gewoon even contact op met je bank.

Wanneer je ietsjes ouder wordt hoef je vaak niet meer de nieuwste snufjes in huis te hebben zo hoef je waarschijnlijk ook niet per se meer een Iphone X te hebben. Toch wil je ook niet te veel voor je abonnement betalen en daarom kan het handig zijn om sim only te vergelijken.

Wat is sim only?

Sim only is de benaming voor een abonnement zonder mobiel. In feite krijg je dan alleen een simkaart met een abonnement erop toegestuurd. Deze kun je in ieder mobiel stoppen ongeacht welk toestel je hebt. Het voordeel hiervan is dat je geen nieuw mobiel hoeft te kopen bij aanschaf van een nieuw abonnement.

Wat kost sim only?

De kosten voor je abonnement worden per maand in rekening gebracht. De meeste abonnementen hebben een contractduur van één of twee jaar. Vaak is het tweejarige abonnement goedkoper dan het abonnement van één jaar. Wat dit precies kost is volledig afhankelijk van wat je wilt gaan gebruiken.

Zo kun je altijd kiezen uit drie systemen, namelijk internet, bellen en sms’en. Tegenwoordig worden deze drie vaak gecombineerd in één abonnement. Het bellen en sms’en is in de meeste gevallen erg goedkoop. Alleen het internet kost wat meer. De meeste Nederlanders geven aan hun abonnement ongeveer 10 tot 20 euro uit per maand.

Waar vind ik het goedkoopste abonnement?

Er zijn talloze providers met sim only aanbiedingen. Deze hebben allemaal hun eigen aanbiedingen. Door deze aanbiedingen met elkaar te vergelijken vind je het goedkoopste abonnement. Het is onmogelijk om deze aanbiedingen zelf naast elkaar te vergelijken. Daarom kun je sim only vergelijken op Bellen.com. Hier worden alle providers automatisch met elkaar vergeleken.

Het overstappen van een PrePaid simkaart naar een Sim Only abonnement is simpel en snel. Hoe het overstappen precies werkt en wat er nog meer bij komt kijken lees je hieronder.

Hoe werkt overstappen?

Je begint de overstap naar Sim Only met het uitzoeken van een abonnement. Er zijn tientallen verschillende aanbieders van telefoonabonnementen in Nederland. Allemaal hebben ze een divers aanbod aan abonnementen. Wil je veel bellen, sms’en of juist internetten? Of reis je veel naar het buitenland? Kijk dan goed naar de verschillen in bundels per provider. Sommige aanbieders hebben namelijk speciale deals met grote belbundels, databundels of reispakketten. Begin je zoektocht daarom altijd met abonnementen vergelijken.

Wanneer je een goed Sim Only abonnement hebt gevonden, is het tijd om je abonnement af te sluiten. Afhankelijk van de provider, kan je je abonnement in de winkel, online, telefonisch of zelfs via de mail afsluiten. Weet je niet zeker of er een winkel bij je in de buurt zit? Raadpleeg dan Google of Google Maps. Een ritje naar de dichtstbijzijnde winkel kost misschien tijd, maar je hebt wel garantie om goed geholpen te worden. Het afsluiten van een abonnement wordt zo wel héél makkelijk.

Wat kost overstappen?

Overstappen van PrePaid naar Sim Only is vaak gratis. De meeste aanbieders van abonnementen hebben geen tot weinig aansluitkosten en je kunt bij sommige zelfs je PrePaid beltegoed meenemen. Om je beltegoed te kunnen meenemen moet je wel binnen dezelfde provider overstappen. Wissel je van aanbieder? Zorg er dan voor dat je je beltegoed opmaakt voordat je abonnement van start gaat. Zo verspil je geen geld. Omdat je bij PrePaid nergens aan vast zit, hoef je ook niets op te zeggen wanneer je overstapt. Lekker makkelijk!

Overstappen naar Sim Only

Hoe werkt Sim Only nummerbehoud?

Wanneer je een Sim Only abonnement afsluit wordt de volgende vraag standaard gesteld: Wil je je huidige nummer behouden? Is je antwoord op die vraag ja? Houd dan je huidige simkaartnummer bij de hand. Het simkaartnummer kan je op de volgende plekken aflezen:

  • Op je simkaart. Haal hiervoor de simkaart uit je apparaat. De getallenreeks vind je naast de goudgekleurde chip. Deze reeks is tussen de 8-20 getallen, verschillend per aanbieder.
  • Bij de instellingen van je telefoon. In een iPhone vind je de getallenreeks onder de naam ‘ICCID’ bij de algemene info van je telefoon. Bij een Windows Phone staat het vermeld als ‘SIM ID’. Heb jij een Android telefoon? Dan staat de getallenreeks niet automatisch vermeld bij de instellingen. Download in dat geval deze app.

Hoe bel jij wanneer je thuis bent? Gebruik je voor alles je mobiele telefoon, of heb je nog een vaste telefoon? En hoe is de verbinding bij jou thuis? Het oude telefoneren wordt in hoge snelheid ingehaald door bellen via internet. Hoe lang kennen we immers het Skypen als, en de WhatsApp-oproep. Daarmee kun je overal onderweg bellen via het internet, zodat er geen belminuten uit je abonnement wegtikken. Maar ook thuis kunnen we tegenwoordig bellen over het internet. De nieuwste ontwikkeling hierin is de opkomst van de glasvezelverbinding. Maar hoe werkt dat nu eigenlijk, dat bellen via glasvezel?

Voordeel van glasvezel

Het voordeel van glasvezel, is dat het een snel en stabiel netwerk is waarbij je de capaciteit van de verbinding niet deelt met anderen in de omgeving. Daardoor, en door het materiaal glasvezel zelf, haalt je internetverbinding snelheden waar kabelinternet en ADSL niet tegenop kunnen. Een ander positief verschil met die twee types internetverbinding, is dat bij glasvezelinternet je downloadsnelheid even hoog is als je uploadsnelheid. De gewoonte was dat die laatste lager was. Voor bellen betekent dit het versturen van jouw kant van de conversatie even vlug gaat als het ontvangen van het geluid van je gesprekspartner. Dat betekent een stabielere telefoonverbinding, en dat is natuurlijk een belangrijke factor voor een comfortabel telefoongesprek.

Voice over Internet Protocol

In wezen is bellen via glasvezel niet anders dan bellen via kabelinternet of ADSL. Bij dit fenomeen, dat Voice over Internet Protocol (VoIP) wordt genoemd, wordt het gesprek doorgegeven als kleine datapakketjes die over de internetverbinding verstuurd worden. Daarbij wordt zuinig met data omgegaan, waardoor bellen over internet niet veel kost. Je kunt dit doen met een vaste telefoon, maar ook met je smartphone als je op de wifi zit met programma’s als WhatsApp en Skype. Het kan ook met je smartphone over een 3G/4G-verbinding, maar dan tikt het wel af van je databundel.

Heb je al glasvezel?

Een voorwaarde voor bellen via glasvezelinternet is – hoe kan het ook anders – dat je ook daadwerkelijk glasvezelinternet hebt. Er is nog niet overal een glasvezelnetwerk, hoewel dit zich met rasse schreden aan het uitbreiden is over het land. Wanneer het glasvezelnetwerk jouw bereikt heeft, kun je een abonnement nemen om er gebruik van te gaan maken. Dan is het qua aansluiten behoorlijk simpel: de telefoon wordt dan door de monteur aangesloten op je glasvezelmodem, wat zich doorgaans in de meterkast zal bevinden.

Je telefoonnummer behouden

Stap je over naar bellen via glasvezel, dan kun je je gewoon je vaste telefoonnummer behouden. Dat is wel zo fijn natuurlijk. Je moet dit natuurlijk wel na het glasvezel vergelijken aangeven bij het afsluiten van je abonnement. Anders krijg je een nieuw nummer toegewezen. Vaak is het zo dat je bij het afsluiten kunt kiezen uit verschillende pakketten voor telefonie. Je hebt daarbij de keuze om per minuut te betalen of onbeperkt te kunnen bellen, naar vaste en al dan niet naar mobiele nummers.

Stroomstoring is een probleem

Bellen via glasvezel kent één voornaam nadeel: in het geval van een stroomstoring of problemen met de elektriciteit binnenshuis werkt het niet. Een vast telefoontoestel heeft echter sowieso stroom nodig, dus ook als je op de ouderwetse manier belt heb je met dit probleem te maken. In deze gevallen kun je nog gebruik maken van de optie om over je 3G/4G-netwerk te bellen met je smartphone, tenzij de zendmast natuurlijk óók uitgevallen is.

Het wordt heel langzaam weer steeds langer licht, iets warmer en de zon gaat wat meer schijnen. Af en toe staat er nog een fris windje, maar dat maakt dit weer ideaal om te wandelen. Het grensgebied in Noord-Brabant verleent zich uitstekend om de eerste lentezon te ervaren tijdens een heerlijke wandeling. Dompel je onder in de natuur en kom volledig tot rust.

  1. De Cartierheide

In De Kempen, op de grens tussen Nederland en België, vind je de Cartierheide. Een prachtig wandelgebied waar je even helemaal tot rust kan komen. Geniet van het bos en de heide terwijl je prachtige wateren tegen het lijf loopt. Aan het water kun je verschillende watervogels tegenkomen. Leg deze prachtige vogels vast met de camera van je telefoon, zo kun je op een later moment alles nog een rustig terugkijken of laten zien aan je vrienden en familie. Zorg er wel voor dat je je telefoon goed beschermd met een telefoonhoesje, een ongeluk zit namelijk in een klein hoekje. Er zijn verschillende telefoonhoesjes te verkrijgen die je telefoon goed beschermen, tijdens alle weersomstandigheden en ongelukkige valpartijen. Wanneer het weer het toelaat zijn er ook diverse picknickplaatsen beschikbaar die een perfecte plek zijn om even uit te rusten en bij te komen. Pas wel op, in het natuurgebied komt de gladde slang voor. Deze slang is niet giftig, maar niet voor iedereen een leuke gast.

  1. Brabants Vennenpad

Meer richting het midden van Brabant vind je het Vennenpad. Dit is een lange route van zo’n 233 km. Het gebied bestaat uit verschillende natuurgebieden die verbonden zijn door zandwegen, dwars door het oude cultuurlandschap. Deze route is zeer geschikt om je fotocamera eens goed uit te testen. Je stuit zomaar ineens op watermolens en boerderijen. De ideale plek om je te laten betoveren door de natuur. Je kunt je natuurfoto’s later eens terug bekijken, een mooi fotoalbum laten drukken of gebruiken om zelf een hoesje te maken. Zo kun je zelfs na je wandeltocht optimaal genieten van deze idyllische omgeving.

  1. Het Dommelpad

Weer wat meer onderin in Noord-Brabant, komen we bij het Dommelpad. Een 120 km lange retour langs rivier de Dommel, die je wandelend én fietsend kunt afleggen. De Dommel bevindt zich zowel in Nederland als in België en de routes die je kunt afleggen lopen door beiden landen. De Dommel ontspringt in het Belgische Peer en begint als klein stroompje, dat later veranderd in een meanderend beekje en eindigt in een flinke rivier. Er zijn vier wandelroutes en vier fietsroutes waar je uit kunt kiezen. Naast deze routes vind je diverse bezienswaardigheden, natuurgebieden en afstaptips. Neem je iPad mee op pad zodat je al deze tips direct bij de hand hebt. Wees wel voorzichtig, zeker op de fiets, want je wilt je iPad natuurlijk niet beschadigen. Om er zeker van te zijn dat je je iPad heelhuids mee naar huis kunt nemen, is een iPad 3 hoes ideaal.

Zoals je ziet is er in Noord-Brabant genoeg te beleven op het gebied van wandelen, fietsen en natuur. De groene en bosrijke omgeving is een verrijking voor de Nederlandse natuur en zeker de moeite waard om eens met eigen ogen te bekijken.

Tegenwoordig wordt het internet gigantisch veel gebruikt. Ook senioren maken natuurlijk dankbaar gebruik van het internet. Wanneer we op zoek zijn naar bepaalde informatie of een berichtje willen sturen, dan is dit met behulp van het internet zo gedaan. De meeste senioren vinden het prettig om snel internet te hebben, maar veiligheid is iets waar helaas nog te weinig aandacht aan besteed wordt. Je merkt het natuurlijk direct als je internet sloom is, maar je zal niet snel merken dat je netwerk onveilig is, totdat het te laat is.

Hoe verander jij je wachtwoord?

Het veranderen van je wifi wachtwoord is niet voor iedereen even eenvoudig. Wanneer jij hier weinig verstand van hebt, zal het wel eventjes zoeken zijn. Gelukkig kan je op de website van de meeste internetproviders een handleiding vinden van hoe je het wachtwoord kunt veranderen. Maak jij bijvoorbeeld gebruik van het internet en TV pakket van Telfort? Dan vind je op de website van Telfort hoe jij je wachtwoord kunt veranderen. De provider heeft hier een handige pagina voor aangemaakt. Je klikt hier simpelweg op de router die jij hebt en vervolgens krijg je een stappenplan van hoe je het wachtwoord kunt veranderen.

Kies voor een veilig wachtwoord

Het is aan te raden om eens in de zoveel tijd je wachtwoord te veranderen. Op deze manier voorkom je dat iemand in kan loggen op jouw netwerk. Wanneer je een wachtwoord maakt, kies dan voor iets dat niet zo erg voor de hand ligt. Kies bijvoorbeeld niet voor je achternaam in combinatie met je geboortejaar, dergelijke wachtwoorden zijn erg onveilig. De meeste mensen denken dat een hacker dit nooit zal kunnen raden, maar vergeet niet dat een hacker handige computerprogramma’s als hulpmiddel heeft. Door middel van een zogenaamde “brute-force attack”, kunnen er ontzettend veel voor de hand liggende combinaties uitgeprobeerd worden binnen een korte tijd.

Kies ook voor een goede provider

Je zeker wilt zijn van een veilig en snel netwerk, zal je ook voor de juiste provider moeten kiezen. Er zijn bijvoorbeeld verschillende providers die hun routers standaard al vrij goed beveiligen. Bovendien zal een goede provider je ook kunnen informeren over hoe jij zeker kunt zijn van een veilig netwerk. Op de website van Telfort vind je bijvoorbeeld de tip om het wifi wachtwoord tweemaal per jaar te wijzigen. Met een goede provider kan je ook zeker zijn van een veiliger netwerk.

Twijfelt u wat voor internet u precies nodig heeft? Niet iedereen weet tegenwoordig nog waar hij of zij voor moet kiezen. Het is nou eenmaal erg lastig om voor het juiste type internet te kiezen wanneer je hier weinig verstand van hebt. Vindt u het ook zo lastig om een goede keuze te maken? Dan helpen wij u graag verder. Wij weten precies hoe ook u kunt genieten van het beste internet. Wanneer u deze tips goed opvolgt, krijgt u snel en stabiel internet.

De verschillen tussen traditioneel internet en glasvezel internet

Er zit heel erg veel verschil tussen traditioneel internet en glasvezel internet. Zo is glasvezel onder andere veel sneller. Bij glasvezel zijn de kabels namelijk gemaakt van, zoals u waarschijnlijk wel kunt raden, glasvezel. Bij dit materiaal wordt de data veel sneller verstuurd. Wanneer u snel internet wilt, dan is het dus verstandig om voor glasvezel te kiezen. Er zijn echter nog een aantal redenen waarom je beter voor glasvezel kunt kiezen. Zo is glasvezel bijvoorbeeld veel stabieler dan koper of kabelinternet. Hierdoor heb je niet zo snel meer last van storingen, terwijl u dit bij koper of kabel misschien wel heeft.

U verwacht dan natuurlijk dat u veel meer moet betalen voor glasvezel, maar ook dit is helemaal niet het geval! U betaalt vrijwel altijd net zoveel voor glasvezel als voor andere vormen van internet. Er is dus eigenlijk geen enkele reden waarom u niet voor glasvezel zou moeten kiezen. Het is wel belangrijk dat u voor de juiste provider kiest. Op deze manier kunt u er zeker van zijn dat u problemen zoveel mogelijk voorkomt. Er zijn ontzettend veel verschillende providers die u met elkaar kunt vergelijken. Het maken van deze keuze is daarom ook niet altijd even eenvoudig.

Welke provider kiest u?

75-plussers zijn de snelst groeiende groep internetgebruikers. Voornamelijk e-mailen en telebankieren zijn populair onder senioren. Bij een internetprovider zoeken 75-plussers voornamelijk naar goedkope prijzen en goede klantenservice.

In Nederland zijn er veel verschillende providers. De meeste providers maken tegenwoordig al gebruik van glasvezel internet. Het kan echter geen kwaad om u hier eerst eens goed in te verdiepen. Voordat u een provider kiest, is het verstandig om een aantal recensies over de provider te lezen. Op deze manier krijgt u een goed beeld van de provider.

Op de plaatselijke sportclub, in de kroeg of gewoon bij iemand thuis: als er één spel is dat kan verenigen en vermaken, is het wel bingo. Wat maakt dit spelletje zo ongelofelijk leuk? En hoe kan je het allemaal spelen?

De regels lijken simpel: een kaart met getallen, een spelleider en een reeks getrokken nummers. De eerste met een volle kaart roept “Bingo” en wint (hopelijk) mooie prijzen. Maar de schoonheid van bingo zit hem juist in deze simpelheid. Ongeacht de grootte van de groep, de hoeveelheid cijfers op je kaart of de hoogte van de prijzen: bingo blijft een spannend spel en er wordt zelfs gezegd dat hoe ouder de deelnemer is, hoe fanatieker het er aan toe gaat.

Bingo is een spel populair bij ouderen. Het is immers een spel dat naast vermakelijk ook nog eens goed is voor de hersenen. En een sociaal spel: zo blijkt uit verschillende voorbeelden blijkt dat bijvoorbeeld de combinatie tussen jongere en oudere deelnemers uitstekend werkt. Maar waar komt bingo eigenlijk vandaan? En wat voor soorten bingo zijn er allemaal?

De geschiedenis van bingo

Sinds de 16e eeuw wordt er een vorm van bingo gespeeld in Europa. Voordat men het bingo ging noemen, stond het spel bekend als lotto, wat net zoals nu een kansspel was met cijfers. Lotto werd vooral gespeeld in Italië, maar omdat toeval en geluk niet bestonden vanwege de sterke aanwezigheid van het geloof werd lotto verboden, en werd het vaak stiekem gespeeld.

Bingo, zoals we het nu kennen, kreeg steeds meer vorm in Frankrijk, vanaf de 18e eeuw. Er was sprake van speelkaarten met 27 nummers, en wie zijn kaart vol had won. De echte grote stap werd gemaakt toen migranten het spel meenamen naar de Verenigde Staten, waar het spel werd geïntroduceerd op kermissen en in speelhallen. In die tijd groeide de befaamde casinostad Las Vegas uit tot de huidige proporties, en bingo was een van de spellen dat steeds populairder werd in deze casino´s. Net zoals bijvoorbeeld baccarat of blackjack werd bingo, met een Europese oorsprong, een succes in de VS.

Tegenwoordig wordt bingo over de hele wereld gespeeld. In Engeland spelen bijna twee miljoen mensen bingo, en zou het de zesde sport van het land zijn, als het als sport beschouwd zou worden – populairder dan tennis in het Verenigd Koninkrijk.

Overal bingo

Gezien de lange geschiedenis van het spel, en de vele landen waarin bingo gespeeld wordt, is het niet gek dat er verschillende versies en soorten bingo bestaan. Zo wordt er onderscheid gemaakt tussen Brits en Amerikaans bingo: bij Brits bingo moet je “traditioneel” je kaart volspelen terwijl je bij Amerikaans bingo een bepaald patroon moet volgen. Als je de cijfers op dat patroon hebt kunnen wegstrepen, mag je “Bingo!” roepen.

Naast culturele verschillen heb je ook bingo die via de computer, op het internet wordt aangeboden. Deze vorm van bingo, ook wel online bingo genoemd, vind je in online casinos. Het grote voordeel van online bingo is dat je het altijd kan spelen, zo vanuit huis, en dat er veel verschillende soorten bingo zijn.

Dan zijn er nog de verschillende soorten bingokaarten, die vooral van elkaar verschillen in grootte. Van 75 ballen, in de klassieke vorm, naar 90 ballen, in een vorm die wat langer duurt. In het onderwijs kan Bingo helpen om bijvoorbeeld in talen leerlingen een bepaald vocabulaire aan te leren en dan is er nog de hilarische variant van bingo die door het leven gaat als “lulkoekbingo”. Deze versie van bingo is gerelateerd aan kantoorjargon wat je tijdens vergaderingen tegenkomt. Wie alle typische zinnen op zijn of haar bingokaart tijdens de vergadering heeft horen langskomen, moet keihard “Lulkoek!” roepen!

Spanning en actie

Wie durft nog te zeggen dat bingo saai en eentonig is? Niets gaat er boven de spanning als je bijna je kaart vol hebt, en er langzaam nummers worden afgeroepen die nét niet op je kaart staan. Niets is leuker om te zien dat je buurman of buurvrouw bijna zijn of haar kaart vol heeft, terwijl je uiteindelijk toch wint. En niets is gezelliger om na afloop van een ouderwets avondje bingo´en een drankje te drinken met vrienden en familie. Want bingo, of je nou wint of verliest, gaat uiteindelijk vooral om gezelligheid.

Stelt u zich voor dat u een enorm bedrag wint in een loterij of in een online casino. U kunt uw geluk niet op met de prijs van meer dan € 10.000 en hebt direct tal van bestemmingen voor het geld. Een reis, een cadeau voor uw vrouw of toch eindelijk die droomauto. Wacht nog heel even met het uitgeven van het geld totdat de Belastingdienst langs geweest is, want de kans is groot dat deze ook een deel van uw prijs wil hebben. Hoe zit het eigenlijk met de kansspelbelasting in Nederland? Wanneer moet u betalen en wanneer niet? En hoe hoog is de kansspelbelasting eigenlijk?

Hoogte van de kansspelbelasting in Nederland

Op de website van de Belastingdienst staat duidelijk dat het tarief 30.1% bedraagt. Toch kunt u op veel websites andere tarieven vinden. Hoe zit dit? Eigenlijk is het redelijk simpel. Tot 2006 betaalde u namelijk 25% en tussen 2006 en 1 januari 2018 betaalde u 29% kansspelbelasting. Sinds 1 januari vorig jaar is het tarief verhoogt naar 30.1% omdat goede doelen niet langer belasting hoefden te betalen over ontvangen schenkingen. De inkomstenderving voor de staatskas wordt dus verhaald op de mensen die een prijs winnen.

Wanneer moet u de belasting betalen?

De kansspelbelasting moet alleen betaald worden over prijzen met een waarde hoger dan € 449. Dit geldt ook voor auto’s, reizen en andere prijzen die materieel uitgekeerd worden. Wanneer de prijs in Nederland gewonnen wordt, zijn er twee opties. De organisator van een loterij kan bepalen dat de prijzen netto uitgekeerd worden en dat de organisator zelf de kansspelbelasting betaalt over de winst. Doet de organisator dit niet, dan wordt de kansspelbelasting ingehouden voordat de prijs uitgekeerd wordt. U betaalt de kansspelbelasting dus van het prijzengeld, maar u verricht geen enkele handeling omdat de organisator dit moet regelen.

Kansspelbelasting wordt alleen betaald over winsten die bij kansspelen behaald zijn. Ironisch genoeg valt poker hier ook onder. Alle winsten waarbij bepaalde vaardigheden of intellect nodig is, vallen onder de vermogensbelasting en niet onder de kansspelbelasting.

En wanneer de organisator zich niet in Nederland bevindt?

Wanneer de organisator zich niet in Nederland bevindt, zijn de regels weer anders. In dat geval moet de winnaar van de prijs zelf aangifte doen bij de Belastingdienst op het biljet kansspelbelasting. Dit geldt dus ook voor het spelen in een betrouwbaar online casino. Het is zelfs zo dat al uw gegevens bekend zijn bij het casino. Daarmee is het verstandig om gewoon aangifte te doen wanneer u een grote prijs wint.

Wanneer betaalt u geen kansspelbelasting?

Er zijn bepaalde uitzonderingen waarbij geen kansspelbelasting betaald hoeft te worden. De eerste situatie is wanneer de winst niet over de drempel van € 449 komt. De tweede situatie is een uitzondering die wat lastiger te bepalen is. Is de totale winst lager dan de totale inleg, dan is er geen sprake van winst en dat betekent dat er geen belasting betaald hoeft te worden. Deze situatie wordt per kalendermaand bekeken en dat betekent dat er aardig wat haken en ogen aan verbonden zijn.

Speelt u in het Holland Casino, dan hoeft u zich geen zorgen te maken over de kansspelbelasting. Dit wordt namelijk door het casino zelf geregeld.

Hoe belangrijk is dit?

Er zijn mensen die hoge winsten in het casino maken tijdens het spelen. Deze mensen vergeten vaak de winsten aan te geven. Niet altijd is dit onwil. Er zijn veel situaties bekend waarbij de speler gewoon geen idee had van de regelgeving. Desalniettemin is het belangrijk om dit wel in de gaten te houden. De Belastingdienst controleert namelijk wel degelijk op het doen van aangifte over winsten en met het grote aantal spelers in het online casino is het ook nog eens een actueel onderwerp geworden.

Weet u niet zeker of u kansspelbelasting moet betalen en wilt u zeker weten dat u zich aan de wet houdt? Neem dan contact op met een medewerker van de Belastingdienst die u meer informatie kan geven over de situaties waarin u wel of geen kansspelbelasting moet betalen. Dit geldt alleen wanneer u speelt in casino’s die vanuit het buitenland opereren. Elke loterij of casino vanuit Nederland regelt namelijk de kansspelbelasting zelf wanneer er winsten uitgekeerd worden boven de € 449. Voor winsten onder de € 449 hoeft u niets te doen, in dat geval mag u de volledige winst namelijk gewoon zelf houden.