Menu
Koken

Kunt u beter in de middag of avond warm eten?

Kunt u beter in de middag of avond warm eten?

De vraag wordt wel eens vaker gesteld, kunt u beter in de middag of avond warm eten? Misschien dat u er zelfs wel eens over na gedacht heeft om uw eetpatroon om te gooien. Maar waar is het nu eigenlijk echt beter? Wij vertellen u graag de voor en nadelen.

Kunt u beter in de middag of avond warm eten?

Vroeger was het eigenlijk heel normaal. Om 1 uur ’s middags zat u aan de stamppot of aardappels met vlees, een broodje kaas of cracker met ei en avocado dat was niet gebruikelijk.

Zo is het steeds ongebruikelijker geworden dat u met lunchtijd een warme maaltijd nuttigt in plaats van die boterham met kaas. In de avond krijgt u de vitamines toch wel binnen. Maar is dit wel echt zo? Warm eten tussen de middag is namelijk een stuk beter dan u denkt.

Voedzaam en minder stress

Het is geen verrassing dat een warme maaltijd voedzamer is dan een boterham. Dit komt omdat het over het algemeen vaak vis, vlees, kaas of iets van groente bevat, producten waar uw lichaam goede (voeding)stoffen uithaalt. Tegelijkertijd kan een warme maaltijd ook zorgen voor minder stress. Over het algemeen neemt u uitgebreider de tijd om een warme maaltijd te eten. Door het nemen van deze echte lunchpauze bent u in de loop van de dag productiever en creatiever.

Nadelen van warm eten

Allereest is het pas echt gezonder om in de middag warm te eten als u in de avond ook voor een gevarieerde (gezonde) maaltijd kiest. Zodra u in de middag voor een warme maaltijd kiest maar in de avond nog die boterham met kaas eet bent u net zo (on)gezond bezig als iemand die de maaltijden niet omwisselt.

Een nadeel van het warm eten is dat u in de middag meer kans heeft op een afterlunchdip (dip na het eten). Uw  lichaam moet namelijk harder werken om de warme maaltijd te verteren. Dit kan zorgen voor extra vermoeidheid, maar deze vermoeidheid kan weer verholpen worden door een kleine wandeling.