Menu
Inrichting & Wooncomfort

Hoe kiest u de juiste inbouwspots voor de keuken?

Hoe kiest u de juiste inbouwspots voor de keuken?

Bent u nog op zoek naar verlichting voor in de keuken? Dan zijn LED inbouwspots een hele goede keuze. Spotjes zijn praktisch, onderhoudsvriendelijk, modern en verkrijgbaar in vele soorten. Omdat het aanbod aan inbouwspots zo groot is, kan het soms lastig zijn om een keuze te maken. Maak daarom gebruik van het onderstaande stappenplan om de juiste spots te vinden voor uw keuken.

1. Bepaal de maat

Wanneer er voor het eerst inbouwspotjes in het plafond worden geplaatst, is er vrije keuze qua formaat. Worden de nieuwe LED spots gebruikt om oude halogeen spotjes te vervangen? Dan is het belangrijk om de juiste maat te kiezen. Het formaat van een inbouwspot wordt gebaseerd op twee zaken: de zaagmaat (de diameter van het zaaggat) en de inbouwdiepte (de dikte).

Zaagmaat: Kies altijd inbouwspots uit waarvan de zaagmaat hetzelfde óf kleiner is dan het formaat van het zaaggat. De spot zelf moet minimaal 4 millimeter groter zijn dan het zaaggat.

Inbouwdiepte: Meet de dikte van het verlaagde plafond tot aan het echte plafond en pas de dikte (inbouwdiepte) van de inbouwspot hier op aan. Zorg ervoor dat er minimaal 2 millimeter speling is tussen de spot en het echte plafond.

2. Pas de stijl aan op de keuken

Inbouwspots zijn verkrijgbaar in diverse stijlen. U heeft niet alleen de keuze uit ronde en vierkante spots, maar ook uit allerlei kleuren. Denk aan standaard chroom, stoer zwart of helder wit. Pas de stijl van de spotjes aan op de rest van uw keuken.

Pas de stijl aan op de keuken

3. Kies de juiste IP-waarde

De IP-waarde van een inbouwspot geeft aan hoe goed de lamp is beschermd tegen stof en water. De drie meest voorkomende IP-waardes voor inbouwspotjes zijn IP21, IP44 en IP65. Voor de keuken is stofdichte verlichting met IP21 prima.

4. Let op de kleurtemperatuur

De lichtkleur van een lamp wordt aangegeven in Kelvin. Licht met een warme temperatuur oogt erg sfeervol, maar helder en koel licht zorgt juist voor beter zicht. Boven het aanrechtblad is warm wit licht van 3000 Kelvin een goede keuze. Boven de eettafel is extra warm wit licht van 2700 Kelvin gezelliger.

5. Wel of niet dimbaar?

Bepaal of u de spots in de keuken wil dimmen. Dit betekent dat de intensiteit van het licht kan worden aangepast. Zo kunt u afwisselen tussen fel licht en zachter sfeerlicht. Controleer of de inbouwspots dimbaar zijn en kijk naar geschikte led dimmers.

Is uw keuken al voorzien van moderne LED inbouwspots?