Menu
Veiligheid in huis

Weet u wat u moet doen bij onweer?

Onweer

Wanneer en onweer aan komt dan is het natuurlijk belangrijk u en uw huis te beschermen. Wat kunt u doen om bliksem weg te houden zonder al te veel gedoe?

Blijf binnen bij onweer

Natuurlijk is het voor u zelf erg belangrijk om binnen te blijven of naar binnen te gaan. Het beste is om thuis te zijn of bij iemand ander binnen, een afdakje of een bushokje biedt geen bescherming. Houdt daarbij de ramen en deuren dicht omdat bliksem aangetrokken wordt door tocht. Voor de elektrische apparaten is het ook goed om stekkers uit stopcontacten te halen. Daarnaast kunt u het beste contact met stromend water ook mijden dus ga niet douchen of in bad wanneer het onweert.

Wat moet u doen als u buiten bent?

Bent u net een grote wandeling aan het maken en komt er in eens een donkere onweerswolk aan. Soms zien we het natuurlijk niet aankomen en heeft u geen tijd om ergens naar binnen te gaan maar wat moet u dan doen? Blijf dan altijd in de buurt van hoge punten zoals bomen en zorg dat u dus niet het hoogste punt wordt. Ga echter niet direct bij een boom staan want er kunnen zo stukken los komen of de boom kan zelfs omvallen.

Bent u juist op een open veld zonder bomen? Dan is het goed om gehurkt te zitten met uw handen over uw oren. Het is dus niet de bedoeling dat u gaat liggen. Wanneer u met een groep op pad bent dan kunt u het beste allemaal verder uit elkaar gehurkt zitten doe dit niet bij elkaar. Laat u ook nat worden want paraplu’s maar ook andere sieraden en riemen kunt u beter af doen.

Blijf uit de buurt van hekken

Wanneer u in de stad bent zullen vaak hoge gebouwen maar ook ijzeren hekken de bliksem opvangen. Kom dus niet in de buurt van ijzeren hekken maar ook plassen water kunt u beter mijden. Water geleid onweer eenmaal beter als lucht en wanneer u in een plas water staat of loopt kan het zijn dat u ook geraakt wordt.

About Author

Ik vind het erg leuk om u leuke tips voor een dagje uit of weekendje weg te geven.