Menu
Een eigen huis

Last van een daklekkage? Zo voorkom je het!

daklekkage

Niets is zo vervelend als een daklekkage. Het vergt namelijk veel werk om dit op te lossen en het zorgt soms voor flinke schade. In het geval van een daklekkage is het belangrijk om snel te handelen, omdat het anders flinke schade oplevert. Gelukkig voorkom je op een aantal manieren een daklekkage. In dit artikel vertellen wij je alles over daklekkages en hoe je zo’n lekkage voorkomt. 

Hoe ontstaat een daklekkage?

Daklekkages komen vaker voor bij platte daken dan bij hellende daken. Een daklekkage merk je meestal op bij extreme weersomstandigheden, zoals hevige regen- of sneeuwval. Een daklekkage is erg vervelend, omdat het zorgt voor schimmel, vochtige draagbalken, vlekken in de muur of beschadigde vloeren en meubilair. Door gaten en scheuren ontstaan er daklekkages. Ook door vuil (zoals bladeren en takken) dat zich ophoopt bij de hemelwaterafvoer, vindt het water moeilijk een weg naar beneden. Het gevolg is dat het dak lekt. Een daklekkage ontstaat ook bij een oude of poreuze dakbedekking, slecht onderhoud, versleten of verstopte dakgoten of wisselende weersomstandigheden. Ook bij de aansluitingen dak details, zoals lichtkoepels of de schoorsteen, ontstaan lekkages. 

Hoe voorkom je een daklekkage?

Niemand zit te wachten op een daklekkage en je wil het daarom liever voorkomen dan genezen. Gelukkig zijn er een aantal dingen die je doet om te voorkomen dat je te maken krijgt met een lekkage in je dak. Zorg ervoor dat je de dakgoot op regelmatige basis schoonmaakt of laat schoonmaken door een externe partij. Hiermee zorg je ervoor dat het water goed wegstroomt en niet lekt door het dak. Verwijder ook groene aanslag zoals mos en algen. Deze aanslag maakt de dakbedekking namelijk poreus, waar ook lekkages door ontstaan. Daarnaast is het belangrijk om daktrimmen te plaatsen als deze nog niet aanwezig waren en ook deze regelmatig te controleren.  

Kies voor het juiste dak 

Er zijn daken waar de kans op een daklekkage een stuk kleiner is. Een EPDM dak is bijvoorbeeld een dakbedekking waar een daklekkage niet tot nauwelijks voorkomt. EPDM folie zorgt er namelijk voor dat het dak goed is beschermd tegen veel water. Ook zorgt de elasticiteit van EPDM ervoor dat het goed is bestand tegen extreme temperatuurverschillen. Deze elasticiteit zorgt er ook voor dat scheuren of breuken niet ontstaan. Mochten deze scheuren wel ontstaan, dan repareer je het gemakkelijk met EPDM lijm. Het verwijderen van bladeren op een EPDM dak ik nagenoeg het enige waar je rekening mee houdt bij het onderhoud van dit dak.