Menu
Spaargeld & Pensioen

Waarom je wel of niet moet investeren in Bitcoin

Grote kans dat je al eens gehoord hebt van Bitcoin en andere cryptovaluta. Steeds meer mensen in Nederland besluiten namelijk te investeren in dit zogeheten digitale geld – maar liefst ruim 3,5 miljoen Nederlanders overwegen deze stap in ieder geval. Overwegen in plaats van direct investeren, omdat zij vaak niet precies weten wat investeren in cryptocurrency precies is en of het verstandig is om te doen. Herkenbaar? In dit artikel lees je meer over de voordelen en de nadelen van investeren in Bitcoin en andere digitale munten.

Wat zijn cryptomunten precies?

Cryptomunten zijn digitale munten die een waarde van een bedrag vormen in een cryptovaluta of cryptocurrency. Je kunt het dus het beste vergelijken met digitaal geld dat in verschillende soorten voorkomt. Er bestaat bijvoorbeeld een Bitcoin koers, maar ook een Ethereum koers en een Ripple koers. Bitcoin is hiervan de meest bekende cryptovaluta, maar er zijn ook veel kleinere valuta te vinden. In tegenstelling tot fysiek geld is Bitcoin (en andere digitale munten) een soort computercode waar een bepaalde waarde aan zit. Er zijn altijd maximaal 20.999.849,9769 Bitcoins in de wereld, waardoor er onder andere door vraag en aanbod een wisselende waarde zit aan de munt.

 

Hierbij is het dus goed om te weten dat alle Bitcoins cryptomunten zijn, maar dat niet alle cryptomunten Bitcoins zijn. Er zijn ook nog andere digitale munten waar je in kunt handelen. Naast de Bitcoin heb je bijvoorbeeld de Ether van Ethereum, de XRP van Ripple en Litecoin. Zo zijn er nog tientallen andere munten die nog kleiner zijn waar je in kunt investeren. Dit virtuele geld bewaar je in je eigen wallet – een online portemonnee die goed beveiligd is. Vervolgens kun je je cryptomunten houden om te kijken wat de markt doet – dat doen de meeste mensen. Je kunt er ook mee betalen; met name de Bitcoin wordt overal ter wereld geaccepteerd.

Voordelen van investeren in Bitcoin

Er is een grote reden waarom men de laatste jaren heel geïnteresseerd is in investeren in Bitcoin en andere altcoins. De volatiele waarde maakt het ontzettend aantrekkelijk om in Bitcoin te handelen. Aan het begin van 2021 heeft de Bitcoin bijvoorbeeld een record bereikt in waarde: één Bitcoin was eerder dit jaar maar liefst 60.000 dollar waard! Niet zo gek dus dat iedereen een beetje mee wil snoepen van de Bitcoin. Andere voordelen zijn onder andere:

 

  • Bitcoin is gedecentraliseerd, wat betekent dat er geen bank als tussenpartij is. Jij bent de eigenaar van je eigen digitale wallet en bepaalt zelf wat er met je geld gebeurt.
  • Je kunt wereldwijd betalen met Bitcoin; zowel online als offline.
  • Investeren in Bitcoin is volledig anoniem en in privacy, iets wat veel mensen steeds belangrijker vinden.
  • Je hoeft geen transactiekosten te betalen bij Bitcoin – ook bij transacties naar het buitenland.
  • Transacties met Bitcoin kunnen snel worden doorgevoerd; het geld is vrijwel direct zichtbaar bij de ontvanger.
  • Je kunt Bitcoins eenvoudig kopen en verhandelen via zogeheten traders om er zeker van te zijn dat je munten goed bewaard blijven. Een van de meest betrouwbare traders van Nederland is Bitvavo, waar je direct kunt beginnen.
  • Investeren in cryptocurrency kan door de volatiliteit zorgen voor een leuk extraatje voor je spaarrekening. Op deze wijze kun je op je beste manier sparen.

Zijn er ook nadelen te vinden aan Bitcoin en andere cryptomunten?

Het is goed om te weten dat cryptomunten zoals de Bitcoin ook enkele kanttekeningen kent. Juist omdat de munt zo wisselend is in waarde is het bijvoorbeeld niet verstandig om te investeren met geld dat je eigenlijk niet kunt missen. Daarom wordt er altijd gezegd dat je alleen moet investeren in cryptocurrency wanneer je dat geld niet per se nodig hebt. Mocht het eens niet zo goed gaan met de Bitcoin koers dan ben je daarna niet meteen bankroet. Het feit dat er weinig te zeggen is over de toekomst van de koers is dus direct een van de grote nadelen van investeren in Bitcoin en andere cryptomunten.

 

Een ander nadeel is het feit dat overheden geen grip hebben op cryptocurrency en alles dat daar omheen gebeurt. Dit maakt het niet alleen interessant voor jou als gebruiker, maar ook voor criminelen en ontduikers van belastingen. In China is daarom al eens een verbod gelegd op het verhandelen van Bitcoins via grote partijen. Laat je echter niet afschrikken door dit soort verhalen – je moet immers zelf weten waar je je geld in investeert, zolang je maar op de hoogte bent van eventuele risico’s.