Menu
Financieel / Spaargeld & Pensioen

Wat te doen met vrijkomend lijfrentegeld?

Het is geen onbekend nieuws dat Nederlanders zich beter en meer hebben verzekerd dan inwoners van andere landen in Europa. Een van die verzekeringen die je af kunt sluiten is de lijfrenteverzekering. Hiermee spaar je extra geld voor het moment dat je bijvoorbeeld met pensioen gaat. Op het moment dat je lijfrentegeld wordt uitgekeerd, kan het maar zo zijn dat je (nog) niet goed weet wat je ermee moet doen. Ook kan het zo zijn dat de rente op het moment van vrijkomen laag is, waardoor het maandelijks uitbetalen van het geld minder aantrekkelijk lijkt dan eerder. Er zijn verschillende dingen die je kunt doen met vrijkomend lijfrentegeld. In dit artikel geven we je enkele tips zodat je investering goed terecht komt.

Wat is lijfrentegeld precies en wanneer krijg je het?

Veel mensen kozen er in het verleden voor om met behulp van een zogeheten lijfrenteverzekering met belastingvoordeel een extra spaarpotje op te bouwen naast hun pensioen. Deze rente wordt uiteindelijk periodiek uitbetaald, bijvoorbeeld wanneer je met pensioen gaat. Vooraf wordt afgesproken tot wanneer de lijfrente loopt: dit is meestal vlak voor de AOW-leeftijd. De einddatum van het geld ‘sparen’ met zo’n lijfrente ligt op 31 december, vijf jaar nadat de AOW-leeftijd is ingegaan. Op dat moment moet je het spaarkapitaal omzetten in een lijfrente-uitkering. Om de lijfrente uit te laten betalen, moet je eerst een spaarrekening of een verzekering openen. Sommige mensen laten hun geld in één keer uitbetalen wanneer de rente te laag is. Dit zien we ook bij ander spaargeld: zes van de tien ouderen haalt spaargeld van de bank wanneer de rente onaantrekkelijk wordt. Fiscaal is het echter erg ongunstig om je geld in één keer te laten uitbetalen. Je betaalt er namelijk veel belasting over.

Wat te doen met lijfrentegeld: laten uitkeren

Je lijfrente komt vrij, wat moet je doen? Er zijn een aantal stappen die je kunt ondernemen op het moment dat de lijfrente vrijkomt. Een van de meest logische stappen is om het geld in termijnen te laten uitkeren. Zo kun je er maandelijks van profiteren en kun je het geld gebruiken als aanvulling op je pensioen. Hiervoor moet je, zoals hierboven beschreven, een verzekering of spaarrekening openen. Het hele bedrag dat gespaard is wordt dan overgemaakt naar de bank of de verzekeraar waar je een nieuw product opent. Zij betalen je daarna per maand een bedrag als uitkering. Hierbij kun je ook kiezen voor een uitbetaling per kwartaal, half jaar of per jaar. Niet iedereen kiest direct voor het periodiek laten uitbetalen van de lijfrente. Toch is het goed om te weten dat rente soms binnen korte tijd niet ineens flink stijgt. Denk daarom goed na voordat je besluit om nog verder te sparen met de hoop op hoge rente.

Verder sparen met lijfrentegeld

Je hoeft het geld namelijk niet direct uit te laten betalen; je kunt er ook voor kiezen om nog even verder op te bouwen zodat je uiteindelijk van meer (spaar)geld kunt profiteren. Doe dit alleen op het moment dat je het geld nog niet nodig hebt. Omdat de AOW-leeftijd de afgelopen jaren flink verschoven is, komt het lijfrentegeld voor veel mensen te vroeg vrij. Zij moeten vaak nog even doorwerken voordat ze met pensioen kunnen, waardoor het interessanter is om de lijfrenteverzekering nog even door te laten lopen. Fiscaal gezien is het namelijk erg ongunstig om de lijfrente uit te laten betalen voordat je je AOW-leeftijd hebt bereikt. Uiteraard kun je ook kiezen voor het uitbetalen van het geld, waarna je het spaargeld zelf op een spaarrekening zet. Het is verstandig om meerdere banken met elkaar te vergelijken in dit geval, voordat je een spaarrekening opent. Op die manier weet je precies waar je de hoogste rente op je spaargeld kunt krijgen.

Wachten op uitbetaling AOW

In het verleden heeft een groot deel van de mensen voor een lijfrenteverzekering gekozen met het idee dat ze rond hun 60e levensjaar konden stoppen met werken. Het hele idee van de verzekering is dat zij gebruik konden maken van hun eigen spaargeld tot het moment dat ze AOW zouden krijgen. Anno 2019 zou dat betekenen dat je geld moet hebben gespaard voor zes jaar; vanaf je 66e (en vier maanden) krijg je AOW. Waar dit vroeger een goed idee leek, is dat vandaag de dag voor veel mensen geen goed plan, omdat de vut al sinds 2005 is afgeschaft. In sommige gevallen mag je nu maar een deel van het totale kapitaal opnemen voor tijdelijke uitkering. Daarom is het verstandiger om te wachten tot de AOW, het moment dat je gebruik kunt maken van het gehele kapitaal. Dit geldt natuurlijk niet wanneer je voldoende kapitaal hebt om de tijd tot AOW te overbruggen. Een ander bijkomend voordeel voor mensen met minder kapitaal is dat AOW’ers geen sociale premies meer hoeven te betalen, waardoor ze meer geld overhouden dan voorheen.