Menu
Zorgverzekering

Drie goede redenen om jaarlijks je zorgverzekering na te lopen

Hoe lang ben jij al verzekerd via je huidige zorgverzekering? Al sinds je voor het eerst zelf een verzekering af moest sluiten, toen je achttien werd of uit huis ging? Of ben je juist recent nog overgestapt? Het is verstandig om je zorgverzekering niet ieder jaar maar gedachteloos door te laten lopen. De kans is namelijk groot dat je daardoor minder goed verzekerd raakt dan je zou denken, of juist meer betaalt dan nodig is. We geven je drie goede redenen om jaarlijks je polis even door te lopen.

De premies veranderen ieder jaar

 

Een goede reden om ieder jaar eventjes kritisch naar je zorgverzekering te kijken, is het feit dat de premies hiervan jaarlijks veranderen. Je kent vast de nieuwsberichten wel, als tegen het einde van het jaar de eerste zorgverzekeraars hun nieuwe premies bekendmaken. Dat is niet voor niets. De basisverzekering, die je verplicht af moet sluiten, heeft bij iedere verzekeraar dezelfde dekking, deze wordt door de overheid bepaald. De kosten van de zorg veranderen echter ieder jaar, vaak worden zij hoger, en daardoor veranderen ook de premies. Deze mogen de verzekeraars zelf bepalen, op basis van wat zij inschatten dat de kosten dit jaar zullen zijn. Daarin kunnen verschillen ontstaan, waardoor de zorgverzekering premies 2022 bij een verzekeraar weer heel anders kunnen zijn dan die van 2023. De verzekeraar die het ene jaar het goedkoopst is, is dat het andere jaar lang niet altijd. Een goede reden om ze even naast elkaar te leggen, zodra alle premies bekend zijn.

De dekking kan steeds veranderen

 

Niet alleen de premie, maar ook de dekking kan ieder jaar veranderen. Bij de basisverzekering kun je hier weinig aan doen, die is bij iedere verzekeraar gelijk. Maar in aanvullende verzekeringen heb je veel meer keuze. Kijk goed of de dekking van jouw aanvullende verzekering voor het nieuwe jaar niet zodanig anders is dat overstappen een betere keuze is. Het kan bijvoorbeeld zo zijn dat er plotseling een stuk minder fysiotherapie wordt vergoed, en het is vervelend als je daar pas achter komt als je het hard nodig hebt.

Jouw situatie blijft niet je hele leven gelijk

 

Jouw leven ziet er op je achttiende heel anders uit dan op je tachtigste. Ga je op je achttiende voor het eerst een zorgverzekering afsluiten, dan stel je daar andere eisen aan dan wanneer je ouder wordt. Misschien heb je nog orthodontie nodig. Breekt uiteindelijk het moment aan dat je kinderen krijgt, en de daarbij best passende verzekering wilt. Later krijg je misschien chronisch last van je rug, waardoor je juist veel fysiotherapie nodig hebt. Kijk ieder jaar goed tegen welke kosten je je aanvullend wilt laten verzekeren, en tegen welke niet. Dat voorkomt dat je je verzekert tegen kosten die je niet gaat maken, en meer premie betaalt dan nodig is, maar ook dat je niet verzekerd blijkt te zijn tegen kosten die je juist wél maakt.