Menu
Zorgverzekering

Welke polissen zijn er en wat zijn de verschillen?

In 2014 kunnen verzekerden kiezen uit een nieuwe polis voor de zorgverzekering: de zogenaamde budgetpolis. Trosradar heeft het over de beperkte naturapolis. Veel zorgverzekeraars komen voor het eerst met een dergelijke polis voor hun verzekerden. Deze polis kent een lagere zorgpremie dan de anderen, maar neemt wel een aantal beperkingen met zich mee. Deze beperkingen maakt de polis voor ouderen zeer ongeschikt. ZorgWijzer deed een kort onderzoek naar de verschillen tussen de polissen, hieronder een samenvatting.

Natura

In feite kunnen alle verzekerden bij ieder ziekenhuis of elke zorgverlener terecht. Echter is het wel zo dat men bij een naturapolis, binnen de dekking van de verzekering, alleen een volledige vergoeding voor zorg ontvangt indien het ziekenhuis of de zorgaanbieder gecontracteerd is. Dat wil zeggen dat er tussen de zorgverlener en zorgverzekeraar afspraken zijn gemaakt. Bij een naturapolis heeft de verzekeraar met een groot aantal ziekenhuizen, therapeuten, tandartsen, specialisten en andere zorgverleners afspraken gemaakt over zorg en vergoedingen. Is de zorgverlener niet gecontracteerd dan riskeert men een vergoeding van de verzekeraar.

Overigens zijn verzekerden in geval van spoedeisende hulp, zoals een ongeluk of noodgeval altijd verzekerd voor de noodzakelijke zorg in het ziekenhuis. Alleen bij planbare zorg, zoals een bezoek aan de fysiotherapeut, apotheek, tandarts, een knieoperatie in het ziekenhuis of een behandeling voor borstkanker wordt bij ongecontracteerde zorg slechts deels vergoed door de verzekeraar.

De budgetpolis

Bij een budgetpolis is het aantal gecontracteerde zorgverleners sterk beperkt. Een aantal verzekeraars hebben zo’n polis, bijvoorbeeld: Menzis, Unive en Zilveren Kruis. Meestal zijn er ongeveer 20 Nederlandse ziekenhuizen gecontracteerd, ook het aantal gecontracteerde apothekers is minder dan bij de standaard naturapolis. Ga je voor planbare zorg of voor medicijnen naar een zorgverlener die niet is gecontracteerd? Dan moet je zelf een groot deel van de rekening betalen. Het enige voordeel van de polis, is de lage premie. Daardoor kan deze voor jongeren soms aantrekkelijk zijn, maar is voor ouderen over het algemeen niet geschikt.

Restitutiepolissen

Bij een restitutiepolis krijg je ook voor planbare zorg bij ongecontracteerde zorgverleners een vergoeding van 100 procent het wettelijke of marktconforme tarief voor een medicijn, een onderzoek of een behandeling. Wat veel mensen echter niet weten, is dat dit tarief is gebaseerd op de afspraken die zijn gemaakt met gecontracteerde zorgverleners. Ligt het tarief voor een bepaalde behandeling bij een ongecontracteerde zorgverlener boven het marktconforme tarief? Dan moet de verzekerde alsnog het verschil bijbetalen. Ook bij een restitutiepolis moeten ouderen daarom rekening houden met gecontracteerde zorgverleners.

In de zorgvergelijker van ZorgWijzer.nl zie je of je bij een bepaalde verzekering te maken hebt met vrije zorgkeuze (restitutiepolis) of met beperkte zorgkeuze in de vorm van een naturapolis.