Menu
Sport & Beweging

Buiten fitness houdt ouderen zelfredzaam en fit

Beweging is belangrijk voor de oudere generatie. Niet alleen je lichaam, maar ook je geestelijke gezondheid blijft fit. Je uithoudingsvermogen verbetert en je blijft flexibel. Je kunt met meer zelfvertrouwen je dagelijkse activiteiten zelfstandig blijven uitvoeren. Denk aan traplopen, douchen of boodschappen doen. Is dat niet een heel prettig idee?

Minder fijn is het als het beoefenen van een sport een uitdaging voor je is. Gelukkig zijn er genoeg anderen mogelijkheden voor ouderen om in beweging te blijven. Een sport die vaak wel mogelijk is voor senioren is fitness. En dat het ook nog eens heel leuk is, bewijst het feit dat het de populairste sport is onder ouderen.

Bewegen in de buitenlucht

Bewegen doen we het liefst buiten. De frisse lucht doet ons goed en het is fijn om er even uit te zijn. Binnen zitten we tenslotte al genoeg. Helaas laat het weer het niet altijd toe om buiten te fitnessen, maar die bui trekt wel weg. Gun jezelf meer flexibiliteit, uithoudingsvermogen en zelfvertrouwen door te bewegen in de buitenlucht. Zie het niet als een verplichting, maar een kans om gezond en zelfredzaam te blijven. Op die manier blijft het leuk voor jezelf om te gaan bewegen.

Fitness voor senioren

Wil je ook je gezond blijven en je uithoudingsvermogen verbeteren? In openbare ruimtes zijn er vaak speciale buiten fitnesstoestellen waar ouderen gebruik van kunnen maken. Gemeenten plaatsen vaak bewust dit soort beweegtoestellen in de omgeving om hun inwoners gezond en zelfstandig te houden. Daarnaast stimuleert dit soort buitentoestellen ook het contact tussen ouderen. Zo blijven senioren gezond, zelfredzaam en in verbinding met elkaar. De beweegtoestellen van IJslander zijn speciaal afgestemd op ouderen. Deze toestellen zijn in samenwerking met fysiotherapeuten ontwikkeld en spreken precies de juiste lichaamsdelen en/of spierpartijen aan die de vitaliteit van de oude generatie bevorderen.

Dagelijkse activiteiten oefenen

Op de fitness toestellen kan je diverse oefeningen doen. De oefeningen zorgen er onder andere voor dat jij je fitter voelt en beter slaapt. Bovendien hebben de lichamelijke activiteiten een positief effect op chronische ziekten. Het zijn speciaal ontwikkelde oefeningen waarmee de oudere generatie activiteiten uit het dagelijks leven traint. Bijvoorbeeld traplopen. Dat maakt de beweegtoestellen de perfecte oplossing voor ouderen die moeite hebben met bepaalde dagelijkse bewegingen. Je kunt de oefeningen in een groep doen, maar ook onder begeleiding van een personal trainer.

Spiergroepen trainen

Wil je armen trainen? Of hebben je benen meer aandacht nodig? Met de verschillende toestellen train je specifieke spiergroepen. Op de ‘Multibank’ kun je bijvoorbeeld de spierkracht van je benen, armen of buik trainen. Of verbeter je loopvermogen op de ‘Evenwichtsstraat’ met schuine loopvlakken. Het kan ook zijn dat je misschien angst hebt om te vallen. Op de beweegtoestellen train je ook je balans en evenwicht. Andere toestellen zijn gericht op cardio, kracht, mobiliteit, onderste extremiteit en bovenste extremiteit.

Beginnen met fitness

Wil je beginnen met outdoor fitness voor ouderen? Vraag bij jouw gemeente eens na of er beweegtoestellen voor ouderen aanwezig zijn in openbare ruimtes. Met behulp van de toestellen blijf je fit en flexibel.

Het kan helpen om daarbij een doel te bepalen. Is je loopvermogen de laatste jaren achteruitgegaan? Wordt traplopen steeds zwaarder? Focus je dan op dat doel. Kies het beweegtoestel waarmee je de spiergroep traint die hierbij van belang is.
Veel succes en plezier!