Ongewild urineverlies en incontinentieproblemen komen veel meer voor dan je denkt. Vooral bij vrouwen, maar even goed bij mannen. Meer dan een kwart van onze bevolking krijgt er vroeg of laat mee te kampen. Hoe ouder we worden hoe meer mensen incontinent zijn. Maar het is niet uitsluitend een ouderdomsprobleem. Op incontinentieproblemen staat geen leeftijd. Je zou er versteld van staan hoeveel jong volwassenen hiermee te maken krijgen. Velen verzwijgen dit probleem en zoeken ook geen professionele hulp. Dat is fout want gespecialiseerde hulp kan het probleem aanzienlijk verkleinen en onder controle houden zodat je zowel je professioneel als je sociaal leven kunt hervatten. Kortom, wat kun je doen bij incontinentieproblemen?
Oorzaken ongewild urineverlies bij vrouwen
Bij vrouwen en mannen noteren we verschillende oorzaken. De meest voorkomende oorzaak bij vrouwen is een verzwakking van hun bekkenbodemspier als gevolg van zwangerschap of bevalling. De baarmoeder oefent dan extra druk uit op hun blaas. Daardoor wordt deze spier minder soepel en kunnen lichte inspanningen zoals tillen, rennen, lachen en zelfs niezen ongewild urineverlies veroorzaken. Ook de menopauze heeft een belangrijke invloed op het ontstaan van incontinentie. Door de lagere productie van het vrouwelijke hormoon wordt de plasbuis bij vrouwen korter en de wand dunner. Daardoor sluit de blaassluitspier de blaas minder goed en krijgen ze te maken meet vervelend urineverlies.
Oorzaken ongewild urineverlies bij mannen
Mannelijke incontinentie heeft uiteraard andere oorzaken. Bij hen is vaak de prostaat de grote boosdoener. Naarmate mannen ouder worden vergroot hun prostaat en drukt zo op hun plasbuis. Ook na een prostaatoperatie is er kans op ongewild urineverlies. Dit komt bijvoorbeeld door irritatie van de prostaat of een zenuwbeschadiging als gevolg van de ingreep. Andere belangrijke oorzaken van incontinentie zijn:
- Problemen met de bekkenbodemspieren bij vrouwen
- Blaasinfecties en infecties de urinewegen. Komt veel meer bij vrouwen voor dan bij mannen
- Het langdurig gebruik van sommige geneesmiddelen
- Obstipatie of verstopping
- Niet genoeg drinken
- Chronische hoest
- Roken
- Medische oorzaken zoals overgewicht, een beroerte, de Ziekte van Parkinson, multi sclerose of MS, diabetes en dementie
Soorten incontinentie
Bij de behandeling van incontinentieproblemen wordt het onderscheid gemaakt tussen de diverse soorten incontinentie zoals:
- Inspanningsincontinentie: komt vooral voor bij tillen, lachen, niezen en tijdens het sporten
- Ongewild urineverlies door teveel stress
- Aandrangincontinentie: komt vooral voor bij ouderen die hun plas moeilijk of niet kunnen ophouden
- Overloopincontinentie
Zoek professionele hulp
Meer dan de helft van alle patiënten met verzwijgen hun incontinentieproblemen en zoeken dus ook geen professionele hulp. Toch is het best mogelijk om hun problemen te behandelen en onder controle te houden. Je huisarts is daarvoor de meest aangewezen persoon waarbij je met je incontinentieproblemen terecht kunt. Daarnaast kunnen ook de fysiotherapeut, de gynaecoloog of uroloog je problemen behandelen.
Dit kun je zelf doen bij ongewild urineverlies of incontinentie
- Drink dagelijks minstens twee liter water. Die heb je nodig om je vochtreserves op peil te houden
- Droog je grondig af na een bad of douche: en zeker in je huidplooien zoals je liezen
- Gebruik natuurlijke huidverzorgingsproducten
- Drink zo weinig mogelijk en best geen alcohol of alcoholische dranken
- Drink zo weinig mogelijk dranken met cafeïne zoals koffie, thee, frisdranken en energiedranken
Ongewild urineverlies isoleert
Mensen met ongewild urineverlies houden hun incontinentieproblemen vaak verborgen voor vrienden, familie en zelfs voor hun partner of hun vertrouwde huisdokter. Zo wordt hun probleem alleen maar groter en raken ze vlug in een professioneel en sociaal isolement terechtkomen waardoor ze zich uiteindelijk in hun woning opsluiten en zelfs niet meer buiten komen.
Incontinentieproblemen verminderen je zelfvertrouwen
Resultaten van een grootschalig onderzoek georganiseerd door Abena onderstrepen de ingrijpende gevolgen van incontinentie op het dagelijks leven van diegenen die ermee geconfronteerd worden. Mensen met ongewild urineverlies tonen tot gemiddeld 30 procent minder zelfvertrouwen, de helft van hen hebben het moeilijk om over hun problemen te praten Velen stoppen met hun vrijetijdsbesteding en hun hobby’s (26%). Andere veel voorkomende gevolgen van deze problemen zijn:
- Eenzaamheid
- Plotse stemmingswisselingen en verhoogde prikkelbaarheid
- Stress, angst en depressie
Problemen met het tijdig vervangen van hun incontinentiemateriaal, de lage kwaliteit van de meeste absorberende producten en vervelende huidproblemen vergroten angst en stress. Meer info over ongewild urineverlies incontinentieproblemen en alle incontinentiemateriaal van hoge kwaliteit lees je op Abena.nl.