Menu
Spijsverteringsorganen

Coloscopiecentrum voor bevolkingsonderzoek darmkanker

coloscopiecentrum

Het Máxima Medisch Centrum start het centrum voor dit onderzoek onder de Nederlandse bevolking van 55 tot en met 75 jaar.

Landelijk bevolkingsonderzoek
Het landelijke bevolkingsonderzoek van de rijksoverheid naar darmkanker onder mensen van 55 tot en met 75 jaar wordt gestart per maandag 13 januari. Deelnemers kunnen terecht bij het coloscopiecentrum van het Máxima Medisch Centrum voor verder onderzoek en behandeling, wanneer er bloed wordt aangetroffen in de ontlasting. Het Medisch Centrum is gevestigd te Eindhoven en voldoet aan alle kwaliteitseisen gesteld door de overheid aan centra die de vervolgonderzoeken van het bevolkingsonderzoek darmkanker gaan uitvoeren. De bedoeling is dat in 2018 het bevolkingsonderzoek volledig ingevoerd is. Alle mannen en vrouwen van 55 tot en met 75 jaar ontvangen dan elke twee jaar een uitnodiging om een kleine hoeveelheid ontlasting in te leveren. Wanneer daarin bloed wordt aangetroffen, volgt een uitnodiging voor een vervolgonderzoek wat uit twee delen bestaat. Namelijk een intakegesprek en een coloscopie (inwendig kijkonderzoek in de dikke darm. De coloscopie vindt plaats in een gerectificeerd centrum zoals het coloscopiecentrum van het MMC in Eindhoven. Mensen beslissen altijd zelf of ze wel of niet mee doen aan dit vervolgonderzoek.

De weloverwogen keuze
Het is belangrijk om een weloverwogen keuze te maken voor mensen zelf of zij dit vervolgonderzoek wel of niet willen ondergaan. Daarvoor kunnen zij het beste de voor- en nadelen van een coloscopie goed tegen elkaar afzetten. Voor hulp in het keuzeproces kunnen mensen overleggen met hun huisarts of het bespreken tijdens het eerste intakegesprek in het MMC Eindhoven. Daarnaast kunnen zij de landelijke RIVM website over het bevolkingsonderzoek raadplegen. Op deze site is alle informatie te vinden, tevens wanneer mensen een uitnodiging kunnen verwachten.
Na de coloscopie zijn er drie mogelijkheden:
1. Als er geen afwijkingen gevonden worden, krijgt u na 10 jaar u opnieuw een uitnodiging voor het bevolkingsonderzoek.
2. Een andere mogelijkheid is dat er poliepen worden gevonden, goedaardige gezwellen, die uit kunnen groeien tot een kwaadaardige tumor. Die worden meteen verwijderd en onderzocht.
3. Als blijkt dat u darmkanker heeft, volgt zo snel mogelijk een operatie.
Al deze trajecten worden verzorgd door het coloscopiecentrum van het Máxima Medisch Centrum.

Als u zelf last heeft van darmklachten of bloed bij de ontlasting dan is het verstandig om niet op het bevolkingsonderzoek te wachten. Neemt u dan zelf contact op met uw huisarts.
Darmkanker betreft één van de meest voorkomende soorten kanker. Het bevolkingsonderzoek vergroot de kans om darmkanker vroegtijdig op te sporen. Dit onderzoek zal de komende jaren in fasen uitgevoerd worden. Meer informatie over maag-, darm- en leverziekten kunt u vinden op de website van het MMC: http://mdl.mmc.nl.

Bron: www.mmc.nl

About Author

Ik vind het erg leuk om u leuke tips voor de dagje uit of weekendje weg te geven.

No Comments

    Leave a Reply