Menu
Overlijden & Uitvaart

Waar moet je op letten bij het afsluiten van een overlijdensrisicoverzekering?

Sluit je een hypotheek af? Dan krijg je vaak de vraag of je ook een overlijdensrisicoverzekering (ORV) af wilt sluiten. Sommige mensen sluiten deze verzekering direct af. Dit komt doordat zij denken dat een ORV verplicht is. Maar is een overlijdensrisicoverzekering verplicht? Nee, dat is niet het geval. Tot 2018 ontkwam je niet aan deze verzekering als je een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie afsloot. Ondanks dat het inmiddels niet meer verplicht is, is zo’n verzekering wel degelijk aan te raden. Wil je zelf ook een overlijdensrisicoverzekering afsluiten? Wij vertellen je hier waar je in dat geval op moet letten.

Hoogte van het verzekerde bedrag
Eén van de belangrijkste dingen om op te letten bij het afsluiten van een overlijdensrisicoverzekering is het verzekerde bedrag. Voordat we hier dieper op ingaan, is het handig om eerst antwoord te geven op de vraag: ‘hoe werkt een overlijdensrisicoverzekering?’. Wanneer je deze verzekering afsluit en tijdens de looptijd overlijdt, keert de verzekeraar eenmalig een bedrag uit aan jouw nabestaande(n). Op deze manier kunnen zij bepaalde kosten blijven betalen, zoals de hypotheek, een studie voor de kinderen en kinderopvang.

Hoeveel jouw nabestaanden na overlijden krijgen, heb je zelf in de hand. Je kiest namelijk een verzekerd bedrag bij het afsluiten van een overlijdensrisicoverzekering. Denk niet dat je geheel vrij bent in deze keuze, want de meeste verzekeraars werken met een minimum- en maximumbedrag. Het minimale bedrag ligt vaak rond de 10.000 euro, terwijl je maximaal vaak ongeveer 2 miljoen euro kunt verzekeren. Kies nooit lukraak een bedrag, maar bedenk hoeveel geld er nodig is om voor financiële rust in het leven van jouw nabestaanden te zorgen.

Soort overlijdensrisicoverzekering
Het verzekerde bedrag is niet het enige waar je rekening mee moet houden bij het afsluiten van een overlijdensrisicoverzekering. Nee, want deze verzekering kent namelijk verschillende vormen. Om jou hier wat meer inzicht in te geven, lichten we ze hier kort uit:

  • Gelijkblijvend bedrag
    Het verzekerde bedrag blijft per maand gelijk gedurende de hele looptijd van de verzekering. Je kiest voor deze vorm als de kosten die je wilt opvangen tijdens de looptijd ongeveer gelijk blijven.
  • Annuïtair dalend bedrag
    Het verzekerde bedrag daalt iedere maand. Dit gaat in het begin langzaam, maar steeds sneller naarmate de looptijd vordert. Deze vorm kiest men vaak in combinatie met een annuïtaire hypotheek.
  • Lineair dalend bedrag
    Het verzekerde bedrag daalt iedere maand met een vast bedrag. Dit maakt deze vorm ideaal om inkomen voor nabestaanden aan te vullen tot de pensioenleeftijd. Er wordt vaak voor een lineair dalend bedrag gekozen in combinatie met een lineaire hypotheek.

Hoogte van de premie
Last but not least raden wij je aan om naar de premie te kijken. Hierboven noemden we al een aantal factoren die van invloed kunnen zijn op de premie. Toch kan de premie ook per verzekeraar verschillen. Ga daarom nooit over één nacht ijs bij het afsluiten van een overlijdensrisicoverzekering, maar maak altijd eerst een vergelijking.