Menu
Overlijden & Uitvaart

Wat is natuurbegraven?

natuurbegraafplaats

Wat is natuurbegraven?
Is natuurbegraven een nieuw fenomeen? Niet bepaald, het is de oudste en natuurlijkste manier om een overledene te begraven. Het is goed mogelijk dat u er zelf al eens over nagedacht heeft of het met uw partner hebt besproken. Er is namelijk een sterk groeiende interesse voor natuurbegraven in Nederland. Maar wat houdt het nu in?

Wat is een natuurbegraafplaats?
Een plek in de natuur of in een natuurlijke omgeving waar begraven van een kist of urn mogelijk is. Er zijn echter grote verschillen tussen de diverse natuurbegraafplaatsen in Nederland. Dit ziet u bijvoorbeeld terug in aanwezige faciliteiten zoals horeca en mogelijkheden voor een ceremonie, de oppervlakte van een natuurbegraafplaats, de rust die u ter plaatse ervaart, en of er kisten, urnen of beide begraven mogen worden. Maar ook hoe een natuurbegraafplaats omgaat met de ecologische voetafdruk.

Ecologische voetafdruk.
Welke materialen voor kisten of urnen zijn toegestaan? Wat is het beleid ten aanzien van natuurbehoud of -verbetering? Het zijn allemaal aspecten die van invloed zijn op de ecologische voetafdruk die een natuurbegraafplaats achterlaat. Het ecologisch beleid van een natuurbegraafplaats kan voor u van doorslaggevend belang zijn. Zijn alleen afbreekbare materialen toegestaan? En wat is de filosofie ten aanzien van natuurontwikkeling? De een richt zich op het beheren en ontwikkelen van de natuur, terwijl de ander zich meer richt op het creëren van een natuurlijke sfeer op de begraafplaats.

Wel of geen grafmarkering?
Bezoekt u meerdere natuurbegraafplaatsen? Dan valt het u ongetwijfeld op dat er een diversiteit is aan toegestane grafmarkeringen. Vaak zijn subtiel zichtbare grafmonumenten toegestaan, zoals een schijf van een boomstam met inscriptie of een laag houten paaltje. Maar er zijn ook natuurbegraafplaatsen die minder streng zijn en daar treft u opvallende grafmonumenten aan, meestal wel tijdelijk van aard. In een enkel geval is grafmarkering niet mogelijk. Voor de een is permanente grafmarkering van groot belang en de ander vindt dat niet passen bij natuurbegraven.

Het verschil tussen natuurbegraafplaatsen is groot.
We stippen hierboven slechts enkele punten aan die de verschillen markeren tussen natuurbegraafplaatsen. Zeker als u niet regio gebonden bent, of in een deel van het land woont waar er meerdere opties zijn, doet u er goed aan zich uitgebreid te informeren. Op www.allenatuurbegraafplaatsen.nl kunt u meer lezen over natuurbegraven en ziet u welke natuurbegraafplaatsen bij u in de buurt zijn.