Menu
Sport & Beweging

Sporten met kleinkinderen? Hier leest u waarom

Sporten is goed voor de fysieke en mentale gezondheid, dat geldt voor jong en oud. Hoewel het soms voorkomt dat ouders en kinderen samen een rondje hardlopen, gebeurt het niet vaak dat grootouders en kleinkinderen samen sporten. Dat is zonde, want sporten met uw kleinkinderen heeft verschillende voordelen. Voldoende beweging is niet alleen belangrijk voor mensen op leeftijd, sport is ook een belangrijk onderdeel van de opvoeding van kinderen. Hier leest u waarom sporten met kleinkinderen een goed idee is.

Samen is leuker dan alleen

Samen sporten is leuker dan alleen. Daarnaast werkt het vaak erg motiverend om samen te sporten. Door met uw kleinkinderen te sporten, heeft u zelf ook een stok achter de deur. In een grote sportschool, bijvoorbeeld een sportschool in Haarlem, is de kans groot dat er ook andere kinderen aan het sporten zijn. Dat maakt de stap om met uw kleinkinderen naar de sportschool te gaan misschien iets kleiner. Daarnaast is er in een grote sportschool een ruime keuze uit verschillende apparaten, oefeningen en groepslessen. Misschien kunnen jullie een mini-apenkooi parkour uitzetten? Hier hebben andere (groot)ouders en kinderen dan ook plezier van. Na afloop kunnen jullie nog een gezond drankje doen of iets lekkers eten om de sportdag gezellig af te sluiten.

U geeft het goede voorbeeld

Sporten is een belangrijk onderdeel van de opvoeding. Door vroeg te beginnen met sporten, wordt het op latere leeftijd een gewoonte om regelmatig te bewegen. Om sporten op effectieve wijze onderdeel te maken van de opvoeding, is het belangrijk om zelf het goede voorbeeld te geven. Alleen verhalen vertellen over waarom sporten goed is voor de gezondheid is helaas niet voldoende om kinderen ervan te overtuigen. Kinderen leren door het gedrag van anderen te kopiëren. Om uw kleinkinderen aan het sporten te krijgen, zult u zelf dus het voortouw moeten nemen. Uw kleinkinderen nemen dit gedrag over en weten op latere leeftijd niet beter dan dat sporten onderdeel is van hun leven.

Meer quality time

Sporten met uw kleinkinderen levert meer quality time op. Natuurlijk komen uw kleinkinderen regelmatig over de vloer en vermaken jullie je altijd met spelletjes of een dagje naar de speeltuin, maar samen sporten zorgt voor een andere vorm van quality time. Door samen te sporten, leert u uw kleinkinderen op een andere manier kennen en andersom. Wie van jullie heeft het beste doorzettingsvermogen? En van wie heeft uw kleindochter die goede balans? Dergelijke eigenschappen leert u alleen kennen door samen lekker te bewegen.

U wordt zelf fitter

Uit onderzoek blijkt dat zowel kinderen als volwassenen te weinig bewegen. Misschien herkent u dit zelf ook wel. Het kost soms moeite om u ertoe te zetten of het schiet er simpelweg bij in. Door het oppassen op de kleinkinderen te combineren met sporten, sport u zelf uiteindelijk ook vaker. Daarnaast zijn kinderen vaak erg energiek, waardoor uw kleinkinderen u genoeg uitdaging bieden en ze u uiteindelijk ook fitter maken. De volgende keer dat uw kleinkinderen op bezoek komen, dagen jullie elkaar dus uit voor een wedstrijdje snelwandelen of baantjes trekken.