Menu
Koken

Recepten: Rabarber

Rabarber heeft niet echt een seizoen, want het is van maart t/m oktober verkrijgbaar, maar in de periode van mei t/m juli groeit rabarber in de buitenlucht, dus we kunnen dit wel een rabarberseizoen noemen. Daarom deel ik met u een paar lekkere en makkelijke recepten.

1. Rabarber jam
10 potjes

Wat heeft u ervoor nodig?

  • 355 gram verse rabarber, fijngesneden
  • 125 gram witte suiker
  • 1 gram geraspte sinaasappelschil
  • 25 ml sinaasappelsap
  • 35 ml water

Hoe maakt u het klaar?

  1. Combineer de rabarber, suiker, sinaasappelschil, sinaasappelsap en water in een steelpan. Breng dit allemaal aan de kook, laat dit voor zo’n 45 minuten op een matig-laag vuur staan, roer af en toe, totdat het dik is. (Hoe langer u het laat afkoelen hoe dikker het wordt).
  2. Schep de (hete) jam hierna in schone potten, en verzegel de potten met een deksel.

2. Rabarber Margarita
2 personen

Wat heeft u ervoor nodig?

  • 245 gram in blokjes gesneden rabarber
  • 60 ml water
  • 50 gram witte suiker
  • 475 ml ijs
  • 80 ml tequila

Hoe maakt u het klaar?

  1. Doe de rabarber in een sauspan en giet het water erbij. Dek dit af, en breng het op middelhoog vuur aan de kook.
  2. Zodra dit kookt, verlaagt u het vuur op matig-laag en laat het sudderen totdat de rabarber breekt en zijn sappen loslaat, dit zal ongeveer 15 minuten duren.
  3. Zeef de rabarber sap en pers nog op de pulp om er zoveel mogelijk vloeistof uit te krijgen. De pulp kunt u weggooien.
  4. Roer nu de suiker door de hete sap en laat de siroop afkoelen, voor zo’n 2 uur.
  5. Om de Margarita’s te bereiden, plaats in de blender ijs, tequila en de rabarber siroop. Vermaal dit totdat het een gladde of gepureerde sap is (wat u lekkerder vindt).
  6. Tip: giet de Margarita’s in koude glazen.

3. Rabarbermuffins
2 personen

Wat heeft u ervoor nodig?

Muffin:

  • 220 gram bruine suiker
  • 160 ml plantaardige olie
  • 1 ei
  • 235 ml karnemelk
  • 310 gram bloem voor alle doeleinden
  • 5 gram bakpoeder
  • 3 gram zout
  • 185 gram in blokjes gesneden rabarber

Topping:

  • 100 gram witte suiker
  • 15 gram boter
  • 2 gram gemalen kaneel
  • Voorverwarmde oven – 175°

Hoe maakt u het klaar?

  1. Vet als eerste uw muffinschaal in.
  2. Meng de bruine suiker, plantaardige olie, eieren, karnemelk, meel, bakpoeder, zout en rabarber in precies deze volgorde met elkaar en roer na elke toevoeging. Doe dit net zolang totdat het één geheel is.
  3. Zodra het één geheel is, doet u het beslag in de schaal.
  4. Plaats de schaal in de voorverwarmde oven en laat dit ongeveer 1 uur bakken, u kunt dit controleren door er een tandenstoker in te steken, en als de tandenstoker er schoon uit komt zijn de muffins klaar.
  5. Combineer nu nog de witte suiker, boter en kaneel samen in één kom totdat het kruimelig wordt.
  6. Nadat de muffins klaar zijn, laat u ze nog even afkoelen, en zodra dit gebeurt is kunt u de topping er bovenop doen.

 

Tip: Kijk bij aankoop of de rabarber harde en stevige stelen heeft, dit betekent namelijk dat het vers is. Kijk dan ook gelijk naar de kleur, hoe roder, hoe zoeter.