Menu
Koken

De lekkerste wijn spijs combinaties

De lekkerste wijn spijs combinaties

De echte wijnliefhebbers onder ons weten maar al te goed dat wijn en spijs een gouden combinatie kunnen zijn. De smaak van een uniek glas wijn komt namelijk pas echt tot z’n recht wanneer deze gedronken wordt in combinatie met het juiste gerecht. Het kan echter best een opgave zijn om de juiste wijn te vinden bij een gerecht. In onderstaand artikel vind je daarom verschillende wijnsoorten gevolgd door gerechten die hier goed bij aansluiten. Dit zijn maar richtlijnen, uiteindelijk bepaal je natuurlijk zelf waar de voorkeur naar uitgaat!

Mousserende wijn en champagne

Mousserende wijn of champagne wordt vaak geserveerd als welkomstdrankje of in combinatie met een kleine starter of amuse. Je kunt deze drankjes goed combineren met kleine zoute gerechten zoals schelpdieren, kaviaar of sushi. Staat je avondmaal dus in het teken van vis? Open dan met een mousserend glas wijn of een lekkere champagne.

Rode wijn

Er bestaan verschillende soorten rode wijn. Daarom hebben we deze even opgedeeld in lichte, medium en volle rode wijn. Lichte rode wijn past goed bij gerechten uit de Franse keuken. Bekende lichte rode wijnsoorten zijn: pinot noir, gamay, counoise. Medium rode wijn past goed bij de Italiaanse en Spaanse keuken. Bekende medium rode wijnen zijn bijvoorbeeld: sangiovese, tempranillo en wijnen uit Barolo. Volle rode wijn past goed bij rijk vlees. Ga je voor volle rode wijn? Kijk dan eens naar een cabernet sauvignon, syrah, malbec of een nero d’avola.

Witte wijn

Witte wijn

Ook witte wijnen kunnen enorm van elkaar verschillen. Daarom hebben we deze opgedeeld in droge, zoete en volle witte wijn. Droge witte wijn matcht goed bij gerechten met groenten. Bekende droge witte wijnen zijn: albariño, grüner veltliner, sauvignon blanc en vermentino. Zoete witte wijn wordt veelal gedronken bij pittig eten, zoals Aziatisch. Zoete witte wijnsoorten zijn: chenin blanc, moscato en riesling. Vette en volle witte wijn past zowel goed bij romige gerechten als bij schaaldieren en gevogelte. Bekende volle witte wijnen zijn chardonnay, viognier en roussanne.

Rosé wijn

Rosé is een heerlijke wijn voor op het terras maar kan ook goed gecombineerd worden met verschillende gerechten. Zo past klassieke rosé erg goed bij gekruid eten zoals de Marokkaanse of Indische keuken. Deze klassieke rosé wijnen zijn qua kleur bijna rood en zijn vol, stevig en bevatten erg veel smaak. Ga je voor een wat lichter gerecht, bijvoorbeeld een lichte lunch, dan raden we aan te gaan voor een lichte, zalmkleurige rosé. Lees hier meer over de manieren waarop je een wijnfles kan beoordelen op het uiterlijk.

Zoete wijn

Echt zoete wijn wordt ook wel dessertwijn genoemd. Deze zoete wijn past goed bij zoete gerechten. Denk bijvoorbeeld aan nagerechten zoals cake, taart, chocolade of ijs. Dessertwijn wordt tevens vaak gecombineerd met zachte kazen en fruit. De volgende zoete wijnen zijn typische dessertwijnen: port, sherry, vin santo en muscat.