Menu
Ouderdomsziekte

Hypokinesie, akinesie en bradykinesie: bewegingsproblemen bij Parkinson

We hebben dopamine nodig om bewegingen op tijd te starten, vloeiend uit te voeren en weer op tijd te stoppen. Bij mensen met Parkinson is een tekort aan dopamine. Hoe dat tekort ontstaat lees je op de website ‘Verder met Parkinson’.

Door te weinig dopamine kunnen problemen met beweging ontstaan.

Grofweg worden de symptomen onderverdeeld in drie vormen:

  • Hypokinesie: afname van bewegingen.
  • Akinesie: starten of stoppen van bewegingen gaat lastig.
  • Bradykinesie: willekeurige bewegingen gaan trager.

Hypokinesie

Mensen met Parkinson die last hebben van hypokinesie kunnen bepaalde bewegingen gedeeltelijk of zelfs volledig verliezen. Dat wordt ook wel bewegingsarmoede genoemd. Hypokinesie kenmerkt zich door bijvoorbeeld een maskergelaat (vlakke gelaatsuitdrukking), een zachte of monotone stem, een stijve lichaamshouding, met de voeten schuifelen, kleine passen maken of een verminderende armzwaai.

Akinesie

We spreken van akinesie als mensen moeite hebben om bewegingen te starten en te stoppen. Voor iemand met Parkinson kan het voelen alsof de voeten aan de grond zijn vastgeplakt. Het zetten van de eerste stap kan dan ook erg lastig zijn. Dat geldt ook voor het stoppen van een beweging, bijvoorbeeld om aan het eind van de straat de bocht om te gaan.

Bradykinesie

Bij mensen met Parkinson die last hebben van bradykinesie kunnen bewegingen steeds trager gaan, zoals bijvoorbeeld schrijven, lopen of de knopen van je vest vastmaken. Ook het herhalen van een beweging (zoals het tikken van een vinger) kan lastiger of langzamer gaan. Parkinson is een progressieve ziekte: de traagheid bij het uitvoeren van bewegingen neemt toe naarmate de ziekte vordert. Bradykinesie  is één van de vier motorische kernsymptomen van Parkinson. Meer over symptomen bij Parkinson lees je hier.

Omgaan met bewegingsproblemen

Er zijn trucjes en hulpmiddelen om mensen met Parkinson te helpen bij hun bewegingsproblemen. Lees meer over welke mogelijkheden er precies zijn en hoe iemand met Parkinson aangemoedigd kan worden om in beweging te komen. Ook lees je hier meer over hypokinesie, akinesie en bradykinesie.

NL-NEUP-200073