Menu
Zintuigen

Houd uw ogen gezond door ze regelmatig te controleren!

ogen

Onze ogen zijn ons favoriete zintuig! Ze laten ons zien, beleven, bewonderen en beschermen ons. En pas als ze ons in de steek laten, beseffen we de onschatbare waarde van zien. Oogproblemen komen steeds vaker voor. Een regelmatige oogcontrole kan blindheid in meer dan 50 procent van de gevallen voorkomen. Blijf zien waar u van houdt en controleer regelmatig uw ogen!

Aandacht voor de oogaandoening Glaucoom

Tijdens deze Internationale Glaucoomweek van 12-18 maart 2023 wordt wereldwijd aandacht gevraagd voor de oogaandoening glaucoom. Bij glaucoom raken de zenuwvezels in het netvlies beschadigd en dit is onomkeerbaar. Het wordt ook wel een sluipende oogziekte genoemd, omdat het niet of te laat wordt opgemerkt. Komen er oogaandoeningen bij u in de familie voor? Of heeft u diabetes, een bril sterker dan – 6 of bent u ouder dan 40? Doe een oogcontrole bij een optometrist (aanwezig in de vrijgevestigde optiekzaak) of regel zo nodig een verwijzing naar de oogarts.

Zo adviseert ook Andrea Vergunst, optometrist en teamleider bij het Oogfonds.

Lastig op te sporen

Als optometrist kreeg ik geleerd wat glaucoom is en hoe je dat kunt herkennen. Echter was het in de praktijk erg lastig om glaucoom op te sporen. In werkelijkheid ziet het oog er zelden zo uit als op de plaatjes in de boeken. Het is een van de ziektes die nog wel eens over het hoofd wordt gezien. Gelukkig had ik een OCT tot mijn beschikking. Een kostbaar apparaat die de oogzenuw in kaart brengt. Meerdere malen heb ik mensen doorverwezen naar de oogarts en bleken ze inderdaad glaucoom te hebben. De meesten van hen waren er op tijd bij.
Veel mensen komen pas als ze klachten hebben en bij glaucoom is de reeds ontstane schade onomkeerbaar. Wanneer ze zich melden met klachten, is het eigenlijk al te laat.

Glaucoom

Onomkeerbare schade

Glaucoom is een sluipende oogziekte, waarbij er steeds verdere schade aan de zenuwvezels en de oogzenuw ontstaat, met uitval van het gezichtsveld. Meestal is een verhoogde oogdruk de boosdoener. Zonder behandeling raakt het zicht steeds verder aangetast met slechtziendheid of zelfs blindheid tot gevolg.

Oogcontrole

Als optometrist zou ik iedereen willen aanraden om regelmatig de oog gezondheid te controleren, vooral als u tot de risico groep behoort. U behoort tot de risicogroep wanneer glaucoom in de familie voorkomt, een hoge sterkte hebt, de oogdruk te hoog is of medicijnen neemt die dit als bijwerking hebben en als u een Afrikaanse of Aziatische achtergrond heeft. Daarbij neemt het risico op glaucoom toe, naarmate u ouder wordt. Daarom is het verstandig om regelmatig te laten controleren vanaf ongeveer uw 40ste levensjaar.

Voorlichting

Ik heb in de praktijk ervaren, dat veel mensen nooit van glaucoom gehoord hebben. Dat terwijl het één van de meest voorkomende aandoeningen is. Tegenwoordig werk ik voor het Oogfonds en zet ik mij in om voorlichting te geven over vele oogaandoeningen. Ik hoop meer bekendheid te genereren onder andere over glaucoom, zodat mensen op tijd aan de bel trekken. Je kunt als optometrist de beste oogzorg willen leveren, maar dan moet de cliënt eerst naar je toe komen. Gelukkig begrijpen steeds meer mensen het belang van oogcontrole.

Wilt u meer weten over wat glaucoom is, de symptomen en de behandelingen, vraag dan hier onze brochure aan.

John van der Zande over zijn ervaring met glaucoom

Mensen die zelf glaucoom hebben, weten als geen ander dat vroege opsporing cruciaal is.
Zij zetten zich regelmatig in om hun verhaal te verkondigen en mensen voor te lichten.
Zo ook John van der Zande. Hij heeft Glaucoom en was er op tijd bij. Lees hier zijn verhaal.

Vragen

Meer informatie over glaucoom of andere oogaandoening vindt u op de website van het Oogfonds. Voor vragen kunt u ook contact met het Oogfonds opnemen.