Menu
Zintuigen

Bestaat dat, een hoortoestel dat je niet ziet?

Alex Klusman heeft nog wel meer vragen over hoortoestellen en over gehoorverlies. Audicien Judith van Os, van Beter Horen in Raalte, beantwoordt ze allemaal.

“Het valt toch niet op?” Dat is een van de meest voorkomende reacties als het om hoortoestellen gaat, vertelt Judith. “Sommige mensen besluiten zelfs om maar helemaal geen hoortoestel te dragen, uit angst dat anderen ‘het zien’.” Maar Judith bekijkt het praktisch: “Als je tien keer moet vragen ‘Wat zeg je?’, dan valt dat veel meer op dan alleen een toestelletje in of achter je oor. Uit onderzoek weten we dat mensen gemiddeld 7 jaar wachten tot ze daadwerkelijk overgaan tot het gebruik van een hoortoestel. Dat is lang hoor.”

Alex: “Wat gebeurt er als ik wacht met het gebruiken van een hoortoestel?”

Judith: “Dan gaat uw gehoor verder achteruit. En het is ook steeds minder makkelijk om eraan te wennen. Het is ook moeilijker om een klein hoortoestel aan te meten als het gehoorverlies groter is. Het is dus van belang om niet te lang te wachten als je twijfelt over je gehoor.”

“Dus meer gehoorverlies betekent automatisch een groot toestel?”

“Nee hoor, dat is niet altijd zo. Er zijn veel verschillende modellen en maten. Voor iedere vorm van gehoorverlies kunnen wij wel een geschikt toestel vinden waar je bijna niks meer van ziet. Vergeet niet: de toestellen lijken in niets meer op de toestellen van 20 jaar geleden. Ze zijn veel kleiner geworden, terwijl de prestaties veel beter zijn dan vroeger.“

“Hoe kom je nu tot de beste keuze, als er zoveel keus is?”

“U krijgt bij Beter Horen een uitgebreid intakegesprek, waarbij we niet alleen het gehoorverlies in kaart brengen. We kijken juist ook naar iemands levensstijl en de situaties waarin gehoorverbetering wenselijk is. Dan komen we samen altijd tot een hoortoestel dat past bij het leven en de behoefte van een klant. En ook daarna stopt onze dienstverlening niet: er is sowieso een jaarlijks onderhoud van het toestel. En als er tussentijds ongemakken of veranderingen zijn, dan stellen we het toestel kosteloos bij.”

“Hoe zit het met de kosten? Betaal ik bijvoorbeeld eigen risico?“

“Bij de aankoop van een hoortoestel is het zeker handig om rekening te houden met de kosten van het eigen risico.

Zilveren Kruis, Avéro Achmea, FBTO, Interpolis en OZF hebben met Beter Horen de afspraak dat klanten geen eigen risico betalen als zij in 2016 een hoortoestel bij Beter Horen kopen.
Dat kan u € 385,- schelen. Zelfs meer als u een hoger vrijwillig eigen risico heeft gekozen.

Het eigen risico is trouwens niet het enige waar u naar moet kijken. Een hoortoestel kopen via het Hoorprotocol loopt meestal via uw zorgverzekeraar. De kosten van een hoortoestel zijn dan afhankelijk van uw eigen risico, maar ook van het toestel dat u kiest en in de sommige gevallen ook van de eigen bijdrage in de zorgverzekering die u heeft.”