Menu
Overlijden & Uitvaart

Hoe kies je een rouwboeket uit?

Als een dierbare van je is overleden, komt er een begrafenis of crematie. Een rouwboeket is een boeket bloemen dat op het graf wordt gelegd. Vaak kies je als nabestaande dit met de uitvaartverzorger uit of doet de uitvaartverzorger dit zelf. Maar er worden vaak ook bloemen gekocht door anderen die de begrafenis of crematie bijwonen, als teken van medeleven en steun.

Soort bloemen

Ga je een rouwboeket bestellen? Dan is het goed om te weten wat wel en niet hoort, geaccepteerd of gewaardeerd wordt. Van oudsher zijn rouwboeketten gemaakt van witte bloemen. Vaak worden rozen of lelies gebruikt. Het soort bloem dat gebruikt wordt in een boeket staat ergens symbool voor. Zo staan lelies symbool voor de onschuld van de ziel door het overlijden. Witte anjers staan symbool voor onschuld, maar ook liefde. Bij witte rozen gaat het om onschuld, eerbied en jeugd. Chrysanten staan juist weer voor de dood. Allemaal kunnen ze toepasselijk zijn voor een rouwboeket.

Kleur bloemen

Er wordt vaak gekozen voor wit voor een rouwboeket. Ook de kleur van de bloemen heeft een symbolische waarde. Wit is bijvoorbeeld onschuld, stilte en maagdelijkheid. Paars staat voor spiritualiteit en wijsheid. Blauw voor droefheid, rust en trouw. Fellere kleuren worden minder vaak gebruikt in rouwboeketten. Geel staat bijvoorbeeld voor energie en licht, oranje voor optimisme en vitaliteit. Dat past niet bepaald bij een overlijden. Roze en rode bloemen neigen snel naar romantiek, liefde en intimiteit.

Voorkeuren van de overledene en nabestaanden

Kies je voor witte lelies, dan zit je dus eigenlijk altijd goed. Maar het kan zijn dat de overledene een favoriete bloem had. Hoe mooi is het dan om juist die bloemen in een rouwboeket te gebruiken als eerbetoon naar de overledene? Soms willen nabestaanden geen rouwboeketten ontvangen. Vaak wordt er over de voorkeur voor bepaalde bloemen of juist geen bloemen iets in de rouwkaart genoemd. Als dat niet zo is, kun je ervoor kiezen om wel bloemen mee te nemen.

Wees er op tijd bij

Je kunt een rouwboeket bestellen of bij de bloemist samenstellen en meenemen. Een rouwboeket Rotterdam kun je zowel bestellen als bij een bloemist halen. Zorg wel dat je de bloemen op tijd laat leveren. Niet op de dag van de begrafenis of crematie zelf dus. Een rouwboeket kun je bij de nabestaanden thuisbrengen of naar het uitvaartcentrum brengen of laten bezorgen. De uitvaartverzorger kan dan op tijd de bloemen bij elkaar zetten bijvoorbeeld. Voor de nabestaanden is het vooral fijn om op de dag van de crematie of begrafenis niet met de bloemen bezig te hoeven zijn, maar elkaar steun te kunnen bieden.