Menu
Spaargeld & Pensioen

Wat verandert er voor mij als ik met pensioen ga?

Na een leven lang hard werken kijken de meeste mensen uit naar hun pensioen. Niet meer op tijd je bed uit om naar je werk te gaan, en meer vrije tijd om te besteden met familie en vrienden, of aan hobby’s. Maar met pensioen gaan betekent ook dat je financiële situatie verandert. En dat terwijl je de levensstandaard en -stijl die je nu hebt, je het liefst na je pensioen zoveel mogelijk wil behouden. Hieronder lees je meer over pensioenbeleggen, een mogelijkheid die je daarbij zou kunnen helpen.

Begin vroeg na te denken over pensioen

Vaak zijn mensen die de pensioengerechtigde leeftijd naderen, daar in hun hoofd al veel mee bezig. Maar voor jongere mensen, voor wie het nog jaren of decennia duurt voordat ze met pensioen gaan, ligt dat nog ver in de toekomst. Pensioen, dat is toch iets voor later? Er zijn bovendien al genoeg alledaagse zaken waar je druk mee bent. Toch is het belangrijk al tijdens je werkende leven over je pensioen na te denken. Niet alleen over wat je allemaal zou gaan willen doen, maar ook hoe dat betaald gaat worden.

Welke inkomsten heb je na je pensioen?

Als je stopt met werken, ontvang je geen loon meer. Wel heb je na de pensioengerechtigde leeftijd recht op AOW. De hoogte hiervan is afhankelijk van je woonsituatie. Alleenstaanden krijgen 70 procent van het minimumloon, samenwonende of getrouwde partners ontvangen beiden 50 procent. Het is mogelijk dat je naast de AOW via je werkgever gespaard hebt voor een aanvullend pensioen via een pensioenfonds. Maar heb je (een tijdje) geen pensioen op deze manier gespaard? Bijvoorbeeld omdat je niet werkte, niet aangesloten was bij een pensioenfonds of omdat je als ondernemer werkte? Dan heb je hoogstwaarschijnlijk een pensioengat.

Inkomsten na je pensioen

Actie ondernemen in geval van een pensioengat

Zoals eerder genoemd is het belangrijk al tijdens je werkzame leven regelmatig te checken hoe je pensioen eruit gaat zien. Zo kun je zien of er een pensioengat is ontstaan. Hoe eerder je dit opmerkt, hoe eerder je actie kan ondernemen. Een mogelijkheid om dit te doen is door middel van pensioenbeleggen. Hiervoor dien je je fiscale jaarruimte te berekenen, dit is het bedrag dat je maximaal jaarlijks voor je pensioen mag sparen of beleggen. Heb je in het verleden minder pensioen opgebouwd? Dan kun je dit op een lijfrenterekening zetten en laten beleggen bij Binck bijvoorbeeld. Het belegde vermogen staat vast tot aan je pensioen, zodat bij gunstige beleggingscondities een mooi rendement gemaakt kan zijn. Daarnaast kan je, afhankelijk van je financiële situatie, gebruik maken van het fiscale voordeel dat de inleg nu afgetrokken wordt van je bruto-inkomen in box 1 en de waarde van je pensioenbeleggingen niet belast wordt in box 3. De pensioenuitkeringen worden straks wel weer belast in box 1, maar doordat je na het bereiken van de AOW leeftijd minder belasting betaalt, en ook belasting uitstelt, kan je veel besparen.    

Beleggen kent risico’s. Je inleg kan minder waard worden. Let er daarnaast op dat je fiscale behandeling afhangt van je persoonlijke situatie en in de toekomst aan wijzigingen onderhevig kan zijn.

Door al tijdig over je financiële situatie voor je pensioen na te denken, hoeft er niet veel te veranderen en kun je lekker gaan genieten van het leven!