Menu
Hulpmiddelen

3 uitvindingen voor senioren: het ontstaan van de scootmobiel, traplift en rollator

Er zijn door de jaren heen vele uitvindingen geweest die het leven van senioren makkelijker kunnen maken. Sterker nog: sommige oplossingen kunnen het verschil maken bij de vraag of iemand thuis kan blijven wonen. We lichten drie van zulke uitvindingen uit en duiken in de geschiedenis van deze handige hulpmiddelen. Hoe zijn de scootmobiel, traplift en rollator ontstaan?

De scootmobiel

Het is nu wellicht lastig om een straatbeeld zonder scootmobielen voor te stellen, maar het is helemaal nog niet zo heel lang gebruikelijk in Nederland. Pas in de jaren tachtig kwam de scootmobiel hier in opkomst. De uitvinding van de scootmobiel geschiedde wel eerder: dit dateert uit circa 1954. Deze exemplaren waren nog lang niet zo praktisch en wonnen allesbehalve de schoonheidsprijs. Het duurde dan ook nog even voordat scootmobielen een commercieel succes boekten. Dat was rond 1968 aan de hand van de Amerikaan Allan R. Thieme, die hiermee een vriend wilde helpen die slecht ter been was. Ook in de jaren tachtig waren de scootmobielen nog redelijk robuust en oncomfortabel. Door de jaren heen heeft de scootmobiel echter een behoorlijke metamorfose ondergaan. Langzamerhand werd de scootmobiel steeds verder verbeterd. De modellen van nu zien er stijlvol uit, zijn comfortabel, praktisch en niet onnodig groot. Door de vergrijzing neemt het gebruik bovendien alleen maar toe en is de scootmobiel voor veel mensen een geliefd hulpmiddel. Tegenwoordig zijn er zelfs opvouwbare scootmobielen op de markt, die momenteel flink terrein winnen.

De traplift

De uitvinding van de traplift voert ons een stuk verder terug. De eerste traplift zou al in de zestiende eeuw zijn ontworpen door koning Hendrik VIII. De toenmalige koning van Engeland kon zelf niet meer de trap op komen en heeft daarom naar verluidt het bevel gegeven om een soort traplift te ontwerpen. Over waarom hij niet meer kon traplopen doen meerdere verhalen te ronde. Het ene verhaal is dat hij overgewicht had, het andere dat hij gewond was geraakt bij een toernooi. Het ontwerp leek echter nog niet echt op de traplift zoals we hem nu kennen: het was namelijk in feite een troon. De moderne traplift kwam een stuk later tot stand. Deze is rond 1920 door de Amerikaanse ondernemer C.C. Crispen bedacht en vormt de basis voor de huidige traplift. Hij wilde hiermee in de eerste plaats zijn buurman met polio helpen, maar merkte al snel dat er onder veel meer mensen behoefte aan was. Inmiddels is de traplift een populair hulpmiddel onder senioren en andere mensen die moeilijk traplopen. Ouderen willen vaak niet graag verhuizen en de traplift kan ervoor zorgen dat ze langer thuis kunnen blijven wonen. Er is tegenwoordig dan ook een ruim aanbod aan trapliften.

De rollator 

De rollator zag in 1978 het levenslicht. Het hulpmiddel is ontsprongen uit een idee van Aina Wifalk uit Zweden, die zelf polio had. Via een Zweeds Ontwikkelingsfonds kwam Wifalk in contact met een bedrijf die er oren naar had om een prototype te maken. Voor die tijd was het gebruikelijk om een loopkruk of –rek te gebruiken. Pas later werd de rollator in Nederland geïntroduceerd: in 1987. Vrij recent dus eigenlijk nog. Nederland is heel geschikt om met een rollator te lopen en het hulpmiddel wordt hier dan ook veelvuldig gebruik. De modellen van tegenwoordig zien er overigens niet eens zo gek anders uit dan de eerste rollator, maar desondanks zijn er terloops wel significante verbeteringen aangebracht. Zo zijn de rollators nu vaak inclusief een handig mandje en voorzien van een handrem. Anno 2020 zijn er vele verschillende rollators op de markt, zowel voor binnen en buiten als voor allebei. De huidige rollators zijn licht in gebruik, maar nog steeds heel stabiel.

Wat heeft de toekomst in petto?

Technologie is sterk aan verandering onderhevig. Ondanks dat de scootmobiel, traplift en rollator al voor veel mensen uitkomst bieden en er zelfs voor kunnen zorgen dat senioren langer thuis kunnen blijven wonen, zijn er nog veel meer handige hulpmiddelen denkbaar. Zeker nu technologie zich in rap tempo door ontwikkelt. Wat dacht je bijvoorbeeld voor een sociale robot die baat zou kunnen bieden bij eenzaamheid? De toekomst laat zich lastig voorspellen, maar we zijn benieuwd wat die nog in petto heeft.