Menu
Gezondheid / Ouderdomsziekte

Weet jij hoe laat het is?

Veel mensen met cognitieve beperkingen door bijvoorbeeld dementie, ME, NAH, hebben moeite met een analoge en digitale klok. Ons hele leven draait om tijd. Je dagritme, je afspraken, je werk en je sociale leven. Maar wat als je niet weet hoe laat het is?

Alles draait om tijd. 

Stel je voor dat je ’s-ochtends wakker wordt en niet weet hoe laat het is. Hoe laat komt mijn zus op bezoek? Zou het al tijd zijn om te eten? De trein vertrekt om 11.28.  De winkels sluiten om 17.30. De afspraak met de huisarts is woensdag om 09.30.

Zodra de analoge – en digitale klok moeilijk worden om te begrijpen, zoek je bevestiging in je omgeving. Je vraagt letterlijk de hele dag aan anderen hoe laat het is en dat doet veel met je gevoel van onafhankelijkheid en daarmee ook je stress. Ook je omgeving begrijpt dit niet altijd en kan geïrriteerd reageren.

Hester en Ton: “Van alles wat ze mist, mist ze zichzelf het meest”.

Hester kon nog wel autorijden maar géén klokkijken.

Het is vijf jaar geleden maar ik kan het mij nog herinneren als de dag van gisteren. Hester (50) reed met mij naar de geriater in het ziekenhuis. Ze zat al 2 jaar thuis met een burn-out en had ook wat testjes gedaan waar ik niet bij ben geweest. We zouden nu de uitslag krijgen. De boodschap kwam hard binnen: “Mevrouw, u heeft Alzheimer”.

Ik zag nu voor het eerst ook dat ze geen klok meer kon tekenen. Onbegrijpelijk voor mij, want zij reed nog met de auto naar deze afspraak en dan zou ze geen klok meer kunnen kijken. De geriater legde uit dat de analoge en digitale klok heel moeilijk is voor haar, maar een klok die de tijd uitschrijft in woorden “het is tien voor twee” kan uitkomst bieden.

In mijn zoektocht naar een dementieklok, een appje die de tijd uitschrijft in woorden, leverde niets op. De dementieklokken die ik vond waren niets meer dan de gewone klok maar dan wat groter. Alsof het aan haar ogen zou liggen. Ik zag haar worstelen met de tijd en daarmee ook haar zelfvertrouwen.

Mijn frustraties in die tijd waren de aanleiding voor het bouwen van een app die op elke telefoon en tablet gedownload kan worden en de tijd uitschrijft in woorden.

Gratis

De TimeSteps app is gratis voor iedereen. Wij doen dit voor alle ‘Hesters’ in de wereld en willen iedereen de tijd teruggeven die het zijn kwijtgeraakt.

Hier vind je meer informatie over TimeSteps en deze app.

Rechtstreeks naar de App stores: