Menu
Spellen

Waarom puzzelen goed voor je is

Puzzelen bestaat in vele vormen. Denk maar aan legpuzzels, kruiswoordraadsels en woordspelletjes. Een puzzel is een raadsel of opgave die je oplost en voor je plezier maakt. De letterlijke uitleg van het woord puzzelen is het piekeren of peinzen om tot een oplossing te komen. Het is dus een soort van hersengymnastiek. Puzzelen begint al op jonge leeftijd. Ieder kind vindt het leuk om een puzzeltje te leggen. Hierdoor wordt de fijne motoriek ontwikkeld, leert het zich te concentreren en wordt de hand- en oogcoördinatie getraind. Naast een leuke bezigheid, zorgt puzzelen ervoor dat een kind zich goed ontwikkelt. Jong geleerd is immers oud gedaan.

Puzzelen is een gezellige bezigheid

Puzzelen is voor veel mensen een mooi tijdverdrijf. Niets fijner dan in een verloren uurtje verder te gaan met de grote legpuzzel van 1000 stukjes die op de keukentafel ligt. Niet alleen jijzelf, ook andere gezinsleden kunnen vaak de verleiding niet weerstaan om met de puzzelstukjes aan de slag te gaan. Voor je het weet ben je met het hele gezin met de puzzel in de weer. Een legpuzzel leent er zich uitstekend voor om er een wedstrijdelement aan vast te plakken. Organiseer een middagje in het plaatselijke buurthuis en speel met de deelnemers een legpuzzelwedstrijd. Wie het snelste de puzzel compleet heeft is de grote puzzelwinnaar. Bij zo’n gezellige middag hoort natuurlijk een lekker bakje koffie of thee. Laat bekers bedrukken zodat alle deelnemers duidelijk herkenbaar zijn. Niet alleen met legpuzzels kun je een competitie houden. Datzelfde geldt ook voor andere soorten puzzels zoals Zweedse puzzels en kruiswoordraadsels. Hiervoor laat je pennen bedrukken en deel je deze uit aan de puzzelaars.

Breinspellen spelen op de mobiel

Behalve legpuzzels of puzzelboekjes kun je ook digitaal puzzelen. Veel mensen hebben diverse puzzelspellen op hun telefoon staan. Denk maar aan het bekende Wordfeud. Dit leuke woordspel is gebaseerd op het oeroude Scrabble. Proberen om je tegenstander af te troeven met een woord waarbij je zoveel mogelijk woordwaarde neerlegt. Het woordpuzzelspel is afgelopen als de letters bij één van de spelers op zijn. Let er wel op dat je binnen 72 uur reageert wanneer het jouw beurt is want anders is het spel voorbij en heeft de tegenstander gewonnen. Een andere breinkraker die je op de telefoon kunt spelen is Kryss. Bij deze kruiswoordpuzzel heb je maximaal een minuut om met maximaal 5 letters het juiste woord te vormen. Kryss kun je alleen spelen maar ook tegen andere gebruikers.

Puzzelen is goed voor de concentratie

Of je nu graag puzzels oplost in een papieren versie of het speelt op de telefoon of tablet maakt in principe niet uit. Behalve een leuk tijdverdrijf is het goed voor de concentratie omdat je er met je hoofd bij moet blijven. Juist wanneer je ouder wordt is je brein laten werken belangrijk. Dagelijks puzzelen kan dus helpen om je hersenen op een ontspannen manier fit en gezond te houden.